οκ παιδιά δεν βγαίνει άκρη.
από μένα δεν θα συνεχίσει άλλο η συζήτηση....
δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει πλέον το θέμα με τον Νεκτάριο, αυτό έχει τελειώσει....εξάλλου δεν ήξερα καν όταν είδα την αγγελία στο facebook ότι είναι αυτός, και ανέφερα πως δεν με ενδιαφέρει κιόλας εάν ήταν.
Μπορείτε να ξεχάσετε λίγο τις φιλίες και τις προσωπικές σχέσεις και να το δείτε αποστασιοποιημένα?
Μπορείτε να το δείτε σαν φιλοσοφική συζήτηση καφενείου?
μπορείτε στην τελική να ρωτήσετε ένα λογιστή για να μην συνεχίσετε το λάθος που κάνετε από άγνοια....
στην Ελλάδα δεν είναι νόμιμο να πουλάς ως απλός πολίτης ή συλλέκτης ή οτιδήποτε άλλο είσαι χωρίς την νόμιμη και σίγουρα άδικη νομοθεσία που υπάρχει.
έχετε ξεχάσει ή δεν γνωρίζετε τι είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια με κάποια ελληνικά σιτε, εποχή 2011-2012 εάν θυμάμαι καλά, δεν θέλω να πω ονόματα, τα οποία πήγαν να αντιγράψουν το ebay (που δεν μπορεί να το φτάσει η εφορία) τα οποία έδωσαν τα στοιχεία των χρηστών στην εφορία και αυτή άρχισε να κόβει πρόστιμα?
τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2010, και από το 2014 άλλαξαν περισσότερο , νομίζω, πως και η εφορία έχει άμεση σύνδεση με τους λογαριασμούς καθενός μας.
μία χρήσιμη ενημέρωση υπάρχει εδώ
https://www.taxheaven.gr/acforum/topic/82122-σδοε-πρόστιμα-για-πωλήσεις-από-site-αγγελιών/?page=1
εδώ άποψη από λογιστή
http://agkous.gr/article/pws-na-poylhseis-kati-sto-internet-kai-ti-isxyei-me-th-nomothesia
Χρειάζεται να κάνω έναρξη και να δίνω αποδείξεις ακόμα και για χαμηλό εισόδημα από πωλήσεις, π.χ. 50 το μήνα;
Η ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας, πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών είναι η δραστηριότητα που ασκείται όχι κατά σύστημα και αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα,
τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Τέτοια πραγματικά γεγονότα αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης. Ρωτήστε το λογιστή σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρέπει να κάνω έναρξη και να δίνω αποδείξεις και για πωλήσεις από ιδιώτη σε ιδιώτη ή ισχύει κάτι διαφορετικό;
Αν θέλουμε να είμαστε νόμιμοι πρέπει να γίνει έναρξη και να δίδονται αποδείξεις.
Υπάρχει άλλος τρόπος να πουλήσω κάτι χωρίς να πρέπει να κάνω έναρξη επιχείρησης στην εφορία;
Μόνο μέσω μιας επιχείρησης που υπάρχει η οποία μπορεί να κάνει επέκταση δραστηριότητας με τον αντίστοιχο κωδικό και η οποία θα αγοράζει από εσένα με
Τιμολόγιο Αγοράς. Πρέπει να πάρουμε όμως υπ’ όψιν μας ότι θα πρόκειται για μικρές αξίες και όχι για μεγάλες.
Για να πουλήσω κάτι σε online πλατφόρμες πωλήσεων, π.χ. στο ebay ή στο etsy (το etsy είναι αποκλειστικά για χειροποίητα), χρειάζομαι αποδείξεις;
Ισχύει το ίδιο με την προηγούμενη ερώτηση.
που συμφωνεί και ένα site σχετικό με αγορές-πωλήσεις
http://www.jamjar.gr/sell-faq
Πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα των συναλλαγών;
Μπορώ να συμμετάσχω ακόμη και αν δεν έχω επιχείρηση;
Ναι! Στο jamjar μπορείς να συμμετάσχεις ως δημιουργός και να ανοίξεις το δικό σου jamjarstore είτε έχεις δική σου επιχείρηση, είτε όχι (είτε, δηλαδή, και ως ιδιώτης). Το jamjar διαχειρίζεται τις παραγγελίες και τις συναλλαγές, ώστε όλες οι διαδικασίες να γίνονται με ασφάλεια και διαφάνεια.
Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει πως σε κάθε παραγγελία το jamjar αγοράζει το εκάστοτε προϊόν από το δημιουργό και στη συνέχεια το πουλάει στον τελικό πελάτη εκδίδοντας και αποστέλλοντάς του τη νόμιμη απόδειξη. Έτσι και λειτουργώντας ως μεσάζοντας, το jamjar είναι εκείνο που μεσολαβεί στην εμπορική συναλλαγή, ώστε να μη συναλλάσσονται απευθείας ιδιώτες δημιουργοί και ιδιώτες πελάτες.
Αν είμαι ιδιώτης πρέπει να εκδώσω/κόψω κάτι προς το jamjar;
Όχι, καθώς ως ιδιώτης δε μπορείς να εκδώσεις κάποιο παραστατικό. Για αυτό για κάθε παραγγελία που έχεις και για να πιστοποιήσουμε το γεγονός πως αγοράζουμε από εσένα, εκδίδουμε και σου αποστέλλουμε ένα
παραστατικό που ονομάζεται τιμολόγιο αγοράς.
Πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα του καταστήματός μου και των πωλήσεων μου; Θα είμαι συνεπής απέναντι στην εφορία/στο κράτος;
Εννοείται!!! Στο jamjar λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και με βάσει τους ισχύοντες νόμους. Σύμφωνα με το νόμο ΠΟΛ 1003/31.12.2014, κάθε ιδιώτης μπορεί να πουλήσει αντικείμενα ή υπηρεσίες αξίας μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς να πρέπει να ανοίξει δική του επιχείρηση, αφού μέχρι αυτό το ποσό, δεν θεωρείται επιτηδευματίας.
Το τιμολόγιο αγοράς είναι το παραστατικό/έγγραφο που χρειάζεσαι, για να είναι οι συναλλαγές σου απολύτως νόμιμες και διαφανείς, μέχρι, φυσικά να αποφασίσεις να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση.
Τα τιμολόγια αγοράς με ποια αξία εκδίδονται;
Τα τιμολόγια αγοράς ουσιαστικά πιστοποιούν το γεγονός πως το jamjar αγόρασε ένα προϊόν από εσένα. Έτσι, κάθε τιμολόγιο αγοράς περιλαμβάνει την αξία στην οποία αγοράσαμε το προϊόν (τιμή αγοράς), αλλά και ένα 2,4% φόρο χαρτοσήμου επί της αξίας αυτής. Το χαρτόσημο δεν το λαμβάνει ο δημιουργός. Το αποδίδει η εταιρεία μας στο κράτος.
Ποια είναι η τιμή στην οποία αγοράζει το jamjar το προϊόν μου;
Στην τιμή αγοράς δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ (τον οποίο αποδίδουμε στο κράτος), ενώ έχει παρακρατηθεί και η προμήθειά μας (12% επί της καθαρής αξίας). Έτσι, αν έχεις αναρτήσει στο jamjarstore σου και πουληθεί ένα προϊόν με αξία πώλησης προς τον πελάτη 20 Ευρώ, η τιμή αγοράς (δηλαδή, η τιμή του προϊόντος στο τιμολόγιο αγοράς) διαμορφώνεται ως εξής = 20 Ευρώ /(δια) 1.24 για να αφαιρέσεις το ΦΠΑ (24%)= 16,13 Ευρώ – 12% = 14,19 Ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ποσό που λαμβάνεις ως έσοδο για τη συναλλαγή.
Τα τιμολόγια αγοράς πρέπει να τα δηλώνω στη φορολογική μου δήλωση;
Ναι, εννοείται. Τα έσοδα από τα τιμολόγια αγοράς τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10.000 Ευρώ το χρόνο δηλώνονται ως έσοδα από ελευθέρια επαγγέλματα και συνοδεύονται από σχετική φορολόγηση της τάξεως του 26%.
ελπίζω να απάντησα στον Μιχάλη στον Κυριάκο και στον Νίκο με τα ανωτέρω, και ας το κλείσουμε επιτέλους το θέμα εδώ...και συγνώμη για την αναστάτωση