Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Παιδιά όλα αυτά τα πολύ χρήσιμα θα χαθούν εδώ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όσο σκέφτομαι πως αύριο θα πάω να πληρώσω ένα τέτοιο σε τέλη μου γυρίζουν τα μυαλά.

https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=7543

Αν σκεφτούμε το τι κερατιάτικα πληρώνουμε και το τι μας έχουν κλέψει μέσα από την τσέπη μας Νικόλα θα βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο.

Πριν παραγγειλω καυσοξυλα για την ξυλοσομπα, ειπα στον ξυλα να μου στειλει ενα τσουβαλι δειγμα απο αυτα που θεωρει 'στεγνα' οπως με διαβεβαιωσε...

Ο ερμος δεν ηξερε οτι ειχα το ειδικο εργαλειακι που τσεκαρει την υγρασια, που να το φανταστει :flipout:

Εδω βλεπουμε το αποτελεσμα του τεστ πανω σε ενα τεμαχιο "στεγνης" φαινομενικα οξιας...

31126309143_c24e46fc75_c.jpg

28% μονο!!
Ενα κλαρακι σχετικα φρεσκοκομμενο ελατο που εχω δειχνει 31%.

Ετσι για να μην ξεχναμε οτι τα εργαλεια προστατευουν τον μαστορα, περαν ολων των αλλων :)))
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00LY1CGTM/ref=oh_aui_detailpage_o05_s00?ie=UTF8&psc=1 Βλεπω οτι δεν αποστελλεται πλεον Ελλαδα.

Μιχάλη, όντας λίγο πιο ειδικός μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα ξύλα που σου έδωσε είναι ξερά αλλά είναι κατάξερα για την ακρίβεια.
Κάτω από 30% υγρασία στο ξύλο έχουμε μόνο όταν το ξύλο (για τα περισσότερα είδη) είναι κάτω από στέγη (βλ Σημείο Ινοκόρου).
Επίσης κάτω από αυτό το ποσοστό υγρασίας δεν έχουμε διαστασιακές μεταβολές του ξύλου, οπότε είναι ταμάμ για επεξεργασία.

Σκέψου επίσης ότι το ξύλο είναι σαν σφουγγάρι και καθόλη την διάρκεια της ζωής του απορροφάει και αποβάλει υγρασία.

Τώρα σχετικά με το Έλατο που λες, είναι η διαφορά στην περιεχόμενη υγρασία κάθε είδους ξύλου. Τα σκληρά ξύλα ως συνήθως έχουν λιγότερη περιεχόμενη υγρασία λόγω των ελάχιστων μεσοκυττάριων χώρων. Πέραν αυτού βέβαια, σημασία έχει αν είναι αποφλιωμένο το ξύλο, η εποχή συγκομιδής κλπ.

Το ξύλο βρε Δημήτρη μου δεν είναι μέταλο. Ρουφάει την υγρασία σαν στυπόχαρτο... Μέχρι μέσα.
Πολύ πιο βαθειά απ´ ότι θα μπεί η ακίδα.

Πολύ σωστά. Επίσης ορισμένα είδη ξύλου τραβάνε μέχρι και το 400% του βάρους τους σε νερό.

Ωραια ολα αυτα που λες αλλα...ξερεις...:damnyou:

Το ξυλο μπορει να εχει δυο "υγρασιες". Η υγρασια του φρεσκου ξυλου και η υγρασια του βρεγμενου ξυλου.
Το ξυλο εχει τη δικη του υγρασια μεσα στις φυτικες του ινες (το λεω χωριατικα) και η υγρασια που εχεινστα κενα αναμεσα στις ινες. Αυτο νομιζω μπορει να μας το εξηγησει/επιβεβαιωσει ο Νικος. Οποτε οταν το ξυλο ειναι φρεσκο η υγρασια θελει δουρνο ή χρονο για να στεγνωσει.
Αν ειναι ξερο και εχει υγρασια λογω καιρου ή βροχης απο εκθεση σε αυτη, μπορει να στεγνωσει/ξεραθει στον ηλιο μετα απο μερικες μερες.
Γιυατο ανεφερα τη μετρηση σε ξυλο στο εσωτερικο του που μολις σκιστηκε. Σιγουρα παιζει ρολο και η εξωτερικη θερμοκρασια και αλλες λεπτομερειεε οπως ανεφερε ο φιλος απο πανω.
Οποτε αν παρουμε φρεσκα ξυλα να τα φυσαμε δεν στεγνωνουν συντομα. Αν ηταν ξερα και βραχτηκαν, θα στεγνωσουν συντομα αν τα βοηθησουμε.

Μέχρι ένα 30% μπορείς να το πετύχεις κάτω από υπόστεγο. Για λιγότερη υγρασία απαραίτητα εντός αποθήκης ή χώρου που να θερμαίνεται.
Δύο τιμές υγρασίας δεν υπάρχουν αλλά η όλη φιλοσοφία σου είναι στο σωστό δρόμο.

Παιδιά όλα αυτά τα πολύ χρήσιμα θα χαθούν εδώ...

Όσο σκέφτομαι πως αύριο θα πάω να πληρώσω ένα τέτοιο σε τέλη μου γυρίζουν τα μυαλά.

https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=7543

Καλα βρε Νίκο!
Τι οδηγάς;
Hummer ?

Sent from my iPad using Tapatalk

Μιχάλη, όντας λίγο πιο ειδικός μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα ξύλα που σου έδωσε είναι ξερά αλλά είναι κατάξερα για την ακρίβεια.
Κάτω από 30% υγρασία στο ξύλο έχουμε μόνο όταν το ξύλο (για τα περισσότερα είδη) είναι κάτω από στέγη (βλ Σημείο Ινοκόρου).
Επίσης κάτω από αυτό το ποσοστό υγρασίας δεν έχουμε διαστασιακές μεταβολές του ξύλου, οπότε είναι ταμάμ για επεξεργασία.

Σκέψου επίσης ότι το ξύλο είναι σαν σφουγγάρι και καθόλη την διάρκεια της ζωής του απορροφάει και αποβάλει υγρασία.

Τώρα σχετικά με το Έλατο που λες, είναι η διαφορά στην περιεχόμενη υγρασία κάθε είδους ξύλου. Τα σκληρά ξύλα ως συνήθως έχουν λιγότερη περιεχόμενη υγρασία λόγω των ελάχιστων μεσοκυττάριων χώρων. Πέραν αυτού βέβαια, σημασία έχει αν είναι αποφλιωμένο το ξύλο, η εποχή συγκομιδής κλπ.

Πολύ σωστά. Επίσης ορισμένα είδη ξύλου τραβάνε μέχρι και το 400% του βάρους τους σε νερό.

Μέχρι ένα 30% μπορείς να το πετύχεις κάτω από υπόστεγο. Για λιγότερη υγρασία απαραίτητα εντός αποθήκης ή χώρου που να θερμαίνεται.
Δύο τιμές υγρασίας δεν υπάρχουν αλλά η όλη φιλοσοφία σου είναι στο σωστό δρόμο.

Εγω τα εχω σε στεγασμενο χωρο τα ξυλα μου και εχουν ερθει σε αυτο το βαθμο υγρασιας εκει. Εννοειτε πως οταν τα πηρα ηταν πιο "υγρα".
Αλλα ουκ ολιγες φορες εχω μετρηση ~15% υγρασια και εκει γυρω ειναι αυτα που καιω, ισως και πιο κατω.

Και δεν τα εχω θερμανει ποτε.

Re: Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Εγω τα εχω σε στεγασμενο χωρο τα ξυλα μου και εχουν ερθει σε αυτο το βαθμο υγρασιας εκει. Εννοειτε πως οταν τα πηρα ηταν πιο "υγρα".
Αλλα ουκ ολιγες φορες εχω μετρηση ~15% υγρασια και εκει γυρω ειναι αυτα που καιω, ισως και πιο κατω.

Και δεν τα εχω θερμανει ποτε.

Εξαρτάται από το είδος του ξύλου και που τα έχεις στεγασμένα. Είναι 1000 παράγοντες.

Hummer?Όχι αδερφέ,ένα forester που το 2005 είχα χρήματα και να το αγοράσω και να το συντηρήσω...

Ωραίο. Χθες οδήγησα ενός φίλου για πρώτη φορα και μου έκανε εντύπωση το καλό φρενάρισμα και το πολύ μαλακό τιμόνι!

αυτό που ξέρω εγώ από τα καυσόξυλα είναι ότι θα πρέπει να κοπούν, να φάνε βροχή και χιόνι ένα χειμώνα και ήλιο ένα καλοκαίρι.

Έτσι Παναγιώτη..Να σε ρωτήσω δύο άσχετα,το ένα εδώ το άλλο με πιμι;Το πρώτο είναι αν υφίσταται ακόμα στην Ελευσίνα η ψαροταβέρνα του Φονιά;

Δεν την έχω υπ' όψιν μου Νικόλα, που ήταν;

Σωστά τα λέει ο Νικ διαβολίκ και ο Παύλος για τα ξύλα.

Ο ξυλάς που πήρα ξύλα φέτος, είχε κολλημένο σε κάθε παρτίδα ξύλου που είχε την ανάλογη υγρασία του και από τα λεγόμενά του κατάλαβα ότι πρόσφατα του έκαναν έλεγχο από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
στα ελληνικά περσινά στεγασμένα σε ανοιχτό χώρο ξύλα έλεγε από 20-25%
στα βουλγάρικα φετινά στεγασμένα σε ανοιχτό χώρο έλεγε από 40-45%, τα πούλαγε λίγο φτηνότερα από τα ελληνικά και τα πρότεινε για καύση του χρόνου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Δε θυμάμαι Πναγιώτη μου,με πήγαν κάπου το 98..Δε θα ξεχάσω ποτέ τα όστρακα,απίστευτο φαγητό!

Μάλλον δεν υπάρχει πλέον, τώρα για θαλασσινά τραβάνε για το Νεράκι.

Νίκο τον ίδιο ακριβώς ξεχονδρηστήρα πλήρωσα και εγώ φιλε.

Εγώ πλήρωσα ένα ξαχονδριστήρα.....

...και μια πριονοκορδέλα..... Το κέρατό μου μέσα.... :bang:

Τώρα για την υγρασία των ξύλων....
Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ, και μπορεί να μας διαφωτίσει κι ο Νίκος, είναι οτι τα ξύλα που έχουν υγρασία επειδή είναι ακόμα χλωρά όταν στεγνώνουν σκίζονται.
Τα ξύλα πιυ έχουν υγρασία επειδή βράχηκαν όταν στεγνώνουν πετσικάρουν.

.

Αυτο ειναι εντελως λαθος. (που το διαβασες?)
Στο 30% και πανω υγρασια το ξυλο δεν εχει μεταβολες γιατι απλα δεν μπορει να φουσκωσει αλλο τις ινες του. Απο 30% εσωτερικη υγρασια και κατω το ξυλο συρικνωνεται σε σχεση με την χλωρη κοπη του που εχει περιπου 30% υγρασια. Και οταν ξεραθει, αναλογα με τις συνθηκες συστελεται οταν μπορει να τραβηξει υγρασια και διαστελεται οταν μπορει να διωξει. Δηλαδη στις εναλλαγες Χειμωνα-Καλοκαιρι.

------
Green wood refers to a condition in which the cell wall fibers are fully saturated with water and it starts about 30% MC for most wood species. This condition is usually seen in freshly sawn wood or wood that has been directly exposed to water. Any increase in MC over 30% will not affect wood dimensions. However, under the conditions in which wood is commonly used, its MC drops bellow 30%; as wood loses moisture bellow fiber saturation point it starts shrinking [SUP][1][/SUP].
The amount of shrinkage will vary according to the wood species and, due to wood's anisotropic behavior, direction. Basically, there are three main directions: perpendicular to the growth rings (radial direction), transverse to the growth rings (tangential direction) and parallel to the fiber orientation (axial or longitudinal direction). For longitudinal direction dimensional changes are very little, at most about 0.1% [SUP][1,2][/SUP], they are left out.

After a certain time wood will reach a state of equilibrium with its surroundings. In this situation wood is neither gaining or losing moisture to the environment [SUP][1][/SUP]. Nevertheless, this equilibrium is dynamic: whenever the weather condition changes wood will try to reach achieve a different equilibrium MC value. As a given piece of wood loses moisture it shrinks and as wood gains moisture back it swells.

Καλημέρα από τον χιονισμένο Ασπρόπυργο με 0 βαθμούς. Το Accuweather δίνει αίσθηση -8.