Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Πες ρε βρε παλικάρια και τίποτα παραπανω για πρακτικότητα κτλ κτλ μιας και το Golf plus diesel σκέφτομαι για μπαμπαδιστικο τούτου...
Που πονάει κτλ κτλ
Εγώ έχω το 5 από το 2005 κ μου κολλάει ο πίσω υαλοκαθαριστηρας . Δεν το έφτιαξα ποτέ γιατί σπάνια συμβαίνει. Κατα τα αλλα δεν έχει το παραμικρό. Επίσης, ως πρώην ιδιοκτήτης 116, δεν συγκρίνω την αξιοπιστία τους, καθώς τo bmw ήθελε 2 κατοστάρικα σε κάθε σέρβις σε ζημιές. Συχνά πολλαπλασιαστες. Φυσικά οι τιμές των αντιπροσώπιων δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Vw περίπου 120 κ ble σχεδόν 300 το μικρό σέρβις.
Όσον αφορά την ποιότητα, μην ψάχνεις πολύ. Δεν ξέρω τι οδηγείς ως τωρα, αλλά θα νιώσεις τι σημαίνει οδηγοκεντρικο αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα ανέβα σε Audi, Mercedes. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις κ τα μεταξωτά βρακιά....

Δουλειές άνοιξα με το βάψιμο... Έβγαλα τα 2 σώματα καλοριφέρ από το σαλόνι για σπατουλάρισμα και βάψιμο στο πίσω μέρος, και όταν τα έβαλα πίσω ανακάλυψα ότι το υδραυλικό κύκλωμα του καλοριφέρ δεν έχει πλέον πίεση, που σημαίνει ότι δεν μπαίνει νέο νερό στο κύκλωμα. Όλοι οι διακόπτες ανοικτοί, και τον κυκλοφορητή ξεκίνησα, και για λίγο το άναψα, τίποτα. Τι στο καλό μπορεί να φταίει;

Θα έρθει υδραυλικός την Τρίτη, αλλά μέχρι τότε τι κάνουμε... :flipout:
Και να πω ότι δεν το συντηρώ και κάθε χρόνο...

Πες ρε βρε παλικάρια και τίποτα παραπανω για πρακτικότητα κτλ κτλ μιας και το Golf plus diesel σκέφτομαι για μπαμπαδιστικο τούτου...
Που πονάει κτλ κτλ

Αφού σαν σειρά έχει σταματήσει το plus. Έβγαλαν το cross golf, πλέον δεν ξέρω πώς το λένε.
Από αυτά που γράφτηκαν, στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι το σέρβις είναι ακριβό. Στο δικό μου λατρεύω την εσωτερική διαρρύθμιση, ο εσωτερικός χώρος είναι τεράστιος. Το πορτ-μπαγκάζ είναι λίγο μικρό, αλλά τα ψώνια της βδομάδας από το σούπερ μάρκετ για μια οικογένεια τα χωράει.
Για την αξιοπιστία του σέρβις δεν ξέρω, 9 χρόνια το πηγαίνω αποκλειστικά στο εξουσιοδοτημένο που το αγόρασα κιόλας. Πέρα από τις τιμές, κανένα πρόβλημα.
Οι μονές χρονιές βγαίνουν κοντά στα 200 ευρώ το ετήσιο, τις ζυγές κοντά στα 300 ευρώ.

Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Ι
Δουλειές άνοιξα με το βάψιμο... Έβγαλα τα 2 σώματα καλοριφέρ από το σαλόνι για σπατουλάρισμα και βάψιμο στο πίσω μέρος, και όταν τα έβαλα πίσω ανακάλυψα ότι το υδραυλικό κύκλωμα του καλοριφέρ δεν έχει πλέον πίεση, που σημαίνει ότι δεν μπαίνει νέο νερό στο κύκλωμα. Όλοι οι διακόπτες ανοικτοί, και τον κυκλοφορητή ξεκίνησα, και για λίγο το άναψα, τίποτα. Τι στο καλό μπορεί να φταίει;

Το ειχα και εγω αυτο το προβλημα στο παλιο μου σπιτι. Φταιει η βαλβιδα πιεσης στη εισοδο του νερου. Εκλεισα την βανα παροχης, την διελεισα και την καθαρισα. Ειχε μακα στο φιλτρο.

Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Μήπως, πριν βγάλεις τα σώματα, έκλεισες και το καζανάκι διαστολής, εάν έχει το σύστημα, και δεν το άνοιξες πάλι;

Κοιτα τον αυτοματο πληρωσης μηπως δεν μπαινει νεο νερο στο κυκλωμα. Ειναι συνδεδεμενος με το δικτυο και θα εχει αντεπιστροφη και σταθεροποιητη πιεσης επανω του. Επισης κοιτα μηπως εχει κολλησει ανοιχτη καμμια βαλβιδα εκτονωσης και τρεχει το νερο. Και μετα υπαρχει ενα καζανι (δεν θυμαμαι την ονομασια του) που το μισο εχει αερα και το μισο νερο. Αν αφαιρεσες την πιεση του νερου μπορει να εσκασε εσωτερικα η παλια μεμβρανη-διαφραγμα και να περναει νερο στη μερια του αερα και να μην κραταει πιεση.
Αυτα ειναι μερικα απο τα πρωτα που ερχονται στο μυαλο μου.
Edit: Αυτο που ο κυριος απο πανω αναφερει ως δοχειο διαστολης ειναι το καζανι που λεω.

Re: Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Μήπως, πριν βγάλεις τα σώματα, έκλεισες και το καζανάκι διαστολής, εάν έχει το σύστημα, και δεν το άνοιξες πάλι;

Όχι. Έκλεισα απλά τους 2 διακόπτες στο κάθε σώμα. Καζανάκι διαστολής δεν ξέρω τι είναι. Έχει ο καυστήρας ένα μεγαλούτσικο δοχείο (σαν μικρός θερμοσίφωνας) από πάνω. Αλλά δεν έχω πειράξει το παραμικρό.

Μηπως είναι κλειστη καμια βανα σε κανα κολεκτερ?

Το δοχειο διαστολης μετριεται όπως τα λάστιχα του αυτοκινητου.Πρεπει να σου δειχνει 1,5 ατμόσφαιρες.

Ο αυτοματος πληρωσης,σπανια να δουλευει σωστα...

Οταν ανοιγεις την εξαερωση του σωματος δεν βγαζει αερα η νερο ;

έχει κολλήσει ο αυτόματος πλήρωσης . Πάρε ένα τούβλο και χτύπα τον , να ξεκολλήσει . Αν , σου δίνει την δυνατότητα , λύσε τον και καθάρισέ τον από τα άλατα .Αν όχι , πέταν τον .
Αν το σύστημα σου ανεβάζει πίεση , το δοχείο διαστολής είναι εντάξει . Ελπίζω δεξιά και αριστερά του αυτόματου να έχεις βάνες ,αλλιώς πας για γενικό άδειασμα όλης της εγκατάστασης , πράγμα που πάντα αποφεύγουμε , λόγω της επιτάχυνσης της οξείδωσης που δημιουργεί το φρέσκο νερό . Μετά την ρύθμιση της πίεσης στον αυτόματο , ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ το σύστημα , και το ελέγχουμε τακτικά για τυχόν πτώση πίεσης . Αν διαπιστώσεις πτώση , ανοίγεις τον αυτόματο , επανέρχεται η πίεση , και τον ξανακλείνεις . Η πίεση του συστήματος εξαρτάται με το μέγιστο ύψος του τελευταίου σώματος . ´Π.Χ. σε διώροφη οικοδομή 1,5 ΑΤΜ φτάνει , αν έχεις και μπόιλερ τριπλής στην ταράτσα θες 2 ΑΤΜ τουλάχιστον . Και πάντα εξαέρωση κατά τακτά διαστήματα. Το σύστημα δεν πρέπει , ούτε κάνει να δουλεύει με αέρα .
Πολλά έγραψα πάλι , ουφ

Last edited:

Κοίταξε τον αυτόματο πλήρωσης πριν κανεις κάτι άλλο. Σε μια συνηθισμένη εγκατάσταση μονοκατοικίας με ύψος περίπου 10 μετρα, με ΚΡΥΟ νερό στο κύκλωμα, το μανόμετρο πρέπει να είναι γύρω στα 1.2 bar. Αν είναι λιγότερο, τότε έχει κολλήσει (πολύ συχνο φαινόμενο!). Δοκίμασε αρχικά να ανοίξεις και να κλείσεις τον διακόπτη του, δηλ. την περιστροφική βανα στο κάτω μέρος. Πολλές φορές ξεκολλάει έτσι, διαφορετικά θέλει λυσιμο, τρίψιμο με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ή ατσαλόσυρμα και θα είναι πάλι μια χαρά! Αν ξεκολλήσει, ρυθμιζεις την πίεση στο κύκλωμα του καλοριφέρ από τη βίδα στο πάνω μέρος (δεξιόστροφα:αυξάνεις την πίεση - αριστερόστροφα την μειώνεις) . ΜΗΝ αυξήσεις την πίεση πάνω από 1.4 γιατί η πίεση στο δίκτυο θα ανεβει όταν ζεσταθούν τα νερά. Αν η πίεση φτάσει στα 3 bar, θα ανοίξουν τα ασφαλιστικά του λέβητα.
Οι τιμές πίεσης που σου γράφω, ισχύουν χοντρικά για την περίπτωση που είπαμε, στην δικη σου μπορεί να είναι άλλες.

Τέλος, πληροφοριακα το δοχείο διαστολής ( το καζάνι που αναφέρθηκε παραπάνω) δεν έχει αέρα αλλά άζωτο. Αυτό, ρυθμίζεται μια φορά κατά την εγκατάσταση (γύρω στο 1 bar για την παραπάνω περίπτωση) και μετά δεν το πειραζουμε. Αν τρυπήσει, αλλαγή. Το δοχείο αυτό είναι υπεύθυνο να "παίρνει" την αύξηση του όγκου του νερού από το κύκλωμα, όταν ζεσταίνεται το νερό.

Το αριστεροστροφα-δεξιοστροφα μηπως το ειπες αναποδα?
Ο αερας αποτελειται απο ~80% αζωτο.

Το αριστεροστροφα-δεξιοστροφα μηπως το ειπες αναποδα?
Ο αερας αποτελειται απο ~80% αζωτο.
Καθόλου ανάποδα δεν το είπα. Βιδωνεις δεξιόστροφα όπως κοιτάμε τη βίδα από πάνω (φορά δεικτών ρολογιο) και αυξάνεις την πίεση στο δίκτυο.

Όσο για τον αέρα, μήπως το υπόλοιπο 20% αποτελείται από μη αδρανή συστατικά?

Οταν ανοιγεις την εξαερωση του σωματος δεν βγαζει αερα η νερο ;

Έβγαλε λίγο αέρα, και μετά τίποτα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μηπως είναι κλειστη καμια βανα σε κανα κολεκτερ?

Το δοχειο διαστολης μετριεται όπως τα λάστιχα του αυτοκινητου.Πρεπει να σου δειχνει 1,5 ατμόσφαιρες.

Ο αυτοματος πληρωσης,σπανια να δουλευει σωστα...

Όλα ανοικτά είναι, δεν έχω και κλείσει και τίποτα από πέρυσι. Όπως τα άφησε ο υδραυλικός.
Ο αυτόματος πλήρωσης έχει ένδειξη, και δείχνει 2,5 ατμόσφαιρες.

Κοίταξε τον αυτόματο πλήρωσης πριν κανεις κάτι άλλο. Σε μια συνηθισμένη εγκατάσταση μονοκατοικίας με ύψος περίπου 10 μετρα, με ΚΡΥΟ νερό στο κύκλωμα, το μανόμετρο πρέπει να είναι γύρω στα 1.2 bar. Αν είναι λιγότερο, τότε έχει κολλήσει (πολύ συχνο φαινόμενο!). Δοκίμασε αρχικά να ανοίξεις και να κλείσεις τον διακόπτη του, δηλ. την περιστροφική βανα στο κάτω μέρος. Πολλές φορές ξεκολλάει έτσι, διαφορετικά θέλει λυσιμο, τρίψιμο με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ή ατσαλόσυρμα και θα είναι πάλι μια χαρά! Αν ξεκολλήσει, ρυθμιζεις την πίεση στο κύκλωμα του καλοριφέρ από τη βίδα στο πάνω μέρος (δεξιόστροφα:αυξάνεις την πίεση - αριστερόστροφα την μειώνεις) . ΜΗΝ αυξήσεις την πίεση πάνω από 1.4 γιατί η πίεση στο δίκτυο θα ανεβει όταν ζεσταθούν τα νερά. Αν η πίεση φτάσει στα 3 bar, θα ανοίξουν τα ασφαλιστικά του λέβητα.
Οι τιμές πίεσης που σου γράφω, ισχύουν χοντρικά για την περίπτωση που είπαμε, στην δικη σου μπορεί να είναι άλλες.

Τέλος, πληροφοριακα το δοχείο διαστολής ( το καζάνι που αναφέρθηκε παραπάνω) δεν έχει αέρα αλλά άζωτο. Αυτό, ρυθμίζεται μια φορά κατά την εγκατάσταση (γύρω στο 1 bar για την παραπάνω περίπτωση) και μετά δεν το πειραζουμε. Αν τρυπήσει, αλλαγή. Το δοχείο αυτό είναι υπεύθυνο να "παίρνει" την αύξηση του όγκου του νερού από το κύκλωμα, όταν ζεσταίνεται το νερό.

Αυτές είναι και εμένα, το ασφαλιστικό είναι 3 ατμόσφαιρες, και δεν θέλω να ανοίξει (θα γεμίσει νερά εκεί που είναι ο καυστήρας).
Αν η πίεση πρέπει να είναι 1,5 ατμόσφαιρα, η ένδειξη της εισόδου νερού είναι 2,5 ατμόσφαιρες και από την εξαέρωση δεν βγαίνει τίποτα, μάλλον έχει χαλάσει η είσοδος.

Που δεν το πειράζω, θα περιμένω τον υδραυλικό καλύτερα.

Έβγαλε λίγο αέρα, και μετά τίποτα.

Όλα ανοικτά είναι, δεν έχω και κλείσει και τίποτα από πέρυσι. Όπως τα άφησε ο υδραυλικός.
Ο αυτόματος πλήρωσης έχει ένδειξη, και δείχνει 2,5 ατμόσφαιρες.

Αυτές είναι και εμένα, το ασφαλιστικό είναι 3 ατμόσφαιρες, και δεν θέλω να ανοίξει (θα γεμίσει νερά εκεί που είναι ο καυστήρας).
Αν η πίεση πρέπει να είναι 1,5 ατμόσφαιρα, η ένδειξη της εισόδου νερού είναι 2,5 ατμόσφαιρες και από την εξαέρωση δεν βγαίνει τίποτα, μάλλον έχει χαλάσει η είσοδος.

Που δεν το πειράζω, θα περιμένω τον υδραυλικό καλύτερα.
Η βανα που συνδέει το αυτόματο με το δίκτυο του καλοριφέρ είναι ανοιχτή? Αν όχι, τότε η πίεση που μετράς (2.5) είναι η πίεση του δικτύου ύδρευσης και όχι η πίεση του δικτύου του καλοριφέρ.

Σε μια σωστή εγκατάσταση ο αυτόματος πλήρωσης πρέπει να έχει 3 βάνες.
Μία πριν από αυτόν που κόβει το νερό του δικτύου παροχής νερού.
Μία μετά από αυτόν προς το δίκτυο του καλοριφέρ.
Και μια για εκτόνωση της πίεσης τοπικά ανάμεσα στις άλλες 2 βάνες.
Κλείνεις την βάνα προς το καλοριφέρ και την βάνα από το δίκτυο παροχής νερού.
Ανοίγεις την βάνα εκτόνωσης να μηδενίσει η πίεση στο όργανο.
Ανοίγεις την βάνα παροχής νερού και ρυθμίζεις την πίεση εκεί που θέλεις με την ρυθμιστική βίδα του αυτόματου.
Αυτές τις δύο κινήσεις(εκτόνωση-παροχή) θα χρειαστεί να τις κάνεις αρκετές φορές για να πετύχεις την πίεση που θα επιτρέπει ο αυτόματος να περάσει προς το δίκτυο του καλοριφέρ.
Όταν τελειώσεις με αυτά ανοίγεις την βάνα προς το καλοριφέρ και περιμένεις όσο χρειασθεί ώσπου να ανέβει η πίεση στο δίκτυο του καλοριφέρ.
Την άλλη μέρα αν χρειασθεί ανεβάζεις λίγο την πίεση από την βίδα του αυτομάτου με μικρές κινήσεις μέχρι να πετύχεις την επιθυμητή.

σωστός ο Θανάσης (και οι άλλοι) , γιαυτό μετά τη ρύθμιση της πίεσης , κλείνουμε η βάνα του αυτόματου προς το δίκτυο νερού , για να μας δείχνει το μανόμετρο την πραγματική πίεση του δικτύου του καλοριφέρ και όχι του δικτύου ύδρευσης . Τώρα για τις τρεις βάνες (σωστό επίσης ) που λέει ο osatosa , σε διάφορα δίκτυα έχουμε δει σημεία και .....κέρατα , στα περισσότερα δεν υπάρχουν ούτε οι βασικές βάνες με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αδειάζεις όλο το σύστημα για απλές αλλαγές , αφού ξέχασε να τις βάλει ή βαριόταν να τις βάλει , ή τις "βούτηξε" ο μαστοράντζας.... ναούμ .