Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Re: Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Καλημέρα και καλή Κυριακή.

Υπάρχουν ορολογίες, που ανάλογα τον επαγγελματικό κύκλο, έχουν την δική τους έννοια.
Π.Χ το φύλλο, έχει άλλη σημασία κύρια, που πρωτοέρχεται στο νου για ένα βοτανικό, έναν έμπορο χαρτιού, άλλη για ένα ζαχαροπλάστη, ένα χαρτοπαίκτη,
για ένα μαραγκό, για έναν εκδότη εφημερίδας.

Ψάχνοντας στον γουγλι για ντίζα, βρίσκεις:

ντίζα < γαλλική duse

ντίζα θηλυκό

συρματόσχοινο για μεταφορά κίνησης
κόπηκε η ντίζα του φρένου

μεταλλική, στρογγυλή βέργα με βόλτες
αντί για βίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια ντίζας

Μεταφράσεις
συρματόσχοινο
βέργα

https://el.wiktionary.org/wiki/ντίζα

Ε ναι!

Ανεξαρτήτως του πόσο καλά ξέρεις μια γλώσσα, αν δεν ξέρεις το συγκεκριμμένο αντικείμενο (πχ μηχανολογικά) η μετάφραση είναι δύσκολη.
Για να δώσω ένα παράδειγμα στα αγγλικά που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι:

Port = λιμάνι.
Οταν όμως μιλάς για υπολογιστές port = θύρα (πχ σειριακή).
Αν κάποιος δεν έχει ιδέα από υπολογιστές, δεν βγάζει νόημα.

Στα Ελληνικά υπάρχει η σκύλα (θυληκό σκυλί) και η σκύλα (μοχλός για μπουκαδόρους).

Ε κάποιος με μητρική γλώσσα τα Ελληνικά αν δεν ξέρει από μοχλούς και ορολογία τότε δεν μπορεί να βγάλει νόημα.

Last edited:
Καλημερα.

Χρήστο (υποθετω) τι εκανες βρε ανθρωπε;
Εκατσες την νυχτα και εκανες μεταφραση;
Εγω σου ειπα δεν με καιει, για να μην σε βασανισω, και εσυ οχι μονο ταλαιπωρηθηκες νυχτιατικα, αλλα εκανες και παραπανω κοπο στο 6 κεφαλαιο που αφορα το ξεκαπνισμα (η αφαλατωση ντε!), δηλαδη τον καθαρισμο απο τα καταλοιπα της καυσης.
Τι να πω..............

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Θα το κοιταξω στην πραξη και θα σου πω.

Η ορολογια αυτοκινητου εχει προελθει απο την γαλλικην. Αυτη χρησιμοποιουσαν οι παλιοι μαστοροι, εμπλουτιζοντας την με ελληνικα καθως προσπαθουσαν να εξηγησουν εξαρτηματα. Το κοκορακι πρεπει να εχει βγει, γιατι οταν το κοιτας να δουλευει θυμιζει (λεμε τωρα) κοκκορι που τιναζει το κεφαλι ή ακομα και την κινηση που εκανε ο κοκορας του οπλου.
Στην πορεια οι νεοι ειτε γιατι ηταν φρεσκοι απο σχολη πλεον, ειτε γιατι ηθελαν να ξεχωρισουν και να πουν οτι ξερουν κατι παραπανω απο τους παλιους χρησιμοποιησαν και μερος της επισημης ελληνικης τεχνικης ορολογιας. Επισης ομως και τα εξαρτηματα που ειχαν αρχικα ονοματοδοτησει οι παλιοι αλλαζαν σχημα ή ακομα και καταργουνταν. Σημερα που μας εχει "φαει" το ιντερνετ και η ξενομανια χρησιμοποιουν αγγλικους ορους ή ακομα και την "αργκο" του κατασκευαστη.

Καποτε τις βασεις των αμορτισερ στον θολο τις λεγαμε "μπιντεδες" μετα "βασεις" και σημερα (ανατριχιασα) "top mount".
H "παλατζα" εγινε "ζαμφορ" και "αντιστρεπτικη δοκος".
Ρε φιλαρακι εχει χαλασει η "Blue & Me" κατω απο το καθισμα του Corsa-Punto.......ειναι ακριβη;

Ουτε για εμενα το Port ειναι λιμανι. Ειναι οντως καποια θυριδα-ανοιγμα. Σκυλα καποιοι λενε και την ταναλια με το βιδακι στο χερουλι, εγω την εχω μαθει "γκαζοταναλια", αλλα την εχω ακουσει και "παπαγαλακι".

Τελος θεωρω οτι οι περιεργες "τεχνικες" ορολογιες, εκτος απο την κατανοηση και την ευκολια μαθησης απο την πρακτικη και μονο, εξυπηρετουσαν τους μηχανικους, ωστε να παραμενουν τα μυστικα του επαγγελματος σε κλειστο κυκλο και να μην ηταν ευκολα κατανοητη η συνομιλια τους σε "ξενα αυτια".

Ελπίζω να σε βοηθήσει!
Όπως είπα δεν καταλάβαινα ούτε στα Ελληνικά τι μετέφραζα. :flipout:

Τώρα το πρωί το έκανα. :D

Δεν τον ξερω τον CR αλλα μπορω να πω οτι μπηκε στην καρδια μου με το φωτο που εχει. Θα το κοιταξω πρωτα με την δουλεια που εκανες εσυ, ωστε μετα να επικεντρωθω σε συγκεκριμενη φραση-λεξη που μπορει να υπαρξει προβλημα.

"Γεια σου φιλαρα CR καλα εισαι ρε; Τι ποιος ειμαι δεν με γνωρισες καλε; Αχ θα σε μαλωσω........Ο Μητσαρας ειμαι ντε!!!!!
Ο Μητσαρας.................. απο το τσαρδι των εργαλειων. Ο Μητσαρας απο τα μαστορια του AV, ο κολλητος του Κρισμπι, ειχαμε παει και για ουζα πριν απο κανα δυο χρονια!!!!!!
Τελος παντων δεν σε παρεξηγω, θα με θυμηθεις. Κοιτα ρε κολλητε ο Χρησταρας μου ειπε οτι το δουλευεις καλα το γαλλικο, και θελω να μου πεις τι σημαινει το "νο ρεγκιουλατιτε αβανς, ντιστριμπιντερ γιοκ".
Ρε φιλλαρα πες μου τωρα, γιατι πρεπει να φυγω σε 1 λεπτο, με περιμενει το προσωπο για τσαρκα και καφε. Ρε συ μονο μην μου κανεις λαθος, ρωτα και τον Χρησταρα, κατι λιγα σκαμπαζει και αυτουνου η κουτρα απο "βουλεβου".
Αντε πασα μου και στο επομενο ουζο, τα μεζεκλικια δικα μου!!!!!!"

Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Του σφιγκτήρα το ανάγνωσμα γίνεται ρε Νεκτάριε.

Και παλι ειδα οτι μου χρειαζονται κανα δυο τρεις ακομη, ποιοτικοι!
Nεκτάριε μόνο μήν βάλεις καμμιά κόμπρα μέσα :flipout:,καλή συνέχεια.
Και τι να βαλω, γιαυτο δεν το φτιαχνουμε?

Tι εχεις ριξει βρε πανω στον παγκο και εχουν μαζευτει τοσα σφιχτηρόνια?
Το trend της εβδομαδας...δες παππου και προξονακιαΝο2.

Του σφιγκτήρα το ανάγνωσμα γίνεται ρε Νεκτάριε.

Nεκτάριε μόνο μήν βάλεις καμμιά κόμπρα μέσα :flipout:,καλή συνέχεια.

Μετά την τριγωνική μολυβοθήκη σε έχω εδώ Νεκτάριε. Αρκετά έξυπνο.
https://youtu.be/wki3wMAbtLg

Εξυπνο...
Αλλα εκτος των αλλων, εχω 3000 ραφια και μου λειπουν τοιχοι...
Οποτε παμε γιαλλα!

Re: Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Τι μαστορεψαμε (μαγειρεψαμε) σημερα.
Αφιερωμενο στον κ. Μπαμπη και τον Βασιλη (SP). Braking base 100mg/ml -> 16mg/ml VG.

DSCN1709 (Small).JPG
DSCN1710 (Small).JPG
DSCN1714 (Small).JPG

Καλημερα και καλη βδομαδα.
Και ενα βιντεο για να ζηλεψουμε τι εχουν σπιτι τους καποιοι

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.