Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Λοιπόν, θα σου πώ τι έκανα εγώ. ;)
Μόλις γυρίσαμε από τη θάλασσα έπλυνα καλά τα μύδια στη βρύση να καθαρίσουν τα τσόφλια.
Μετά τα έβαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελάχιστο νερό τα καπάκωσα κσι άναψα το μάτι της κουζίνας.
Σε 5-10 λεπτά ελέγχεις αν έχουν ανοίξει όλα και θα δρίς οτι στην κατσαρόλα τώρα υπάρχει και το νερό που έβγαλαν τα μύδια.
Στη συνέχεια βάζεις σε άλλη κατσαρόλα λαδάκι φρέσκο κρεμμυδάκι σκόρδο πιπέρι κι αν είσα του πικάντικου ρίχνεις και καμιά κόκκινη πιπεριά 🌶️ , και τα τσιγαρίζεις.
Στο τσιγάρισμα βάζεις και δύο κουτσλιές πελτέ αν τα θές κοκκινιστσ´ ή λεμόνι αν τα προτιμάς λεμονάτα.
Μετά ρίχνεις το ρύζι μαζί με το καυτό νερό των μυδιών που υπάρχει στην άλλη κατσαρόλα.
Μόλις το ρύζι κοντεύει να βράσει ρίχνεις και τα μύδια μέσα με τα τσόφλια και είσαι jet.
Kαι μαμω τους μεζεδες! Δως μου κι εμενα μπαρμπα!

• Like
Reactions: Babis K.
Εκτος απο τα αγρια σπαραγγια που ειναι κολαση, δεν το συζητω, Υπαρχει κι αλλος ενας χορτομεζες. Τα βλασταρια βρουβας, οποιος τα ξερει.
Ευτυχως η εν ζωη συναιτερος μου ξερει αλλα και της αρεσει να μαζευει αγρια χορτα του βουνου και σπαραγγια. Εγω, οσο και να μου εδειξαν ο πατερας και η μανα μου, σκραπας εμεινα, στα ραδικια θα με βαλεις, τσουκνιδες θα μαζεψω. Στο πιατο ομως ειμαι εξπερτ. Ο καθενας γεννιεται με τα ταλεντα του.
Για τα μυδια, εγω τα σβυνω με ουζο και τα φτιαχνω με λεμονι. Μια πρεζα ρυγανι αν σας αρεσει η γευση τα μπουσταρει πολυ. Τα δυο πιατα μυδοπιλαφο ειναι μαστ για μενα.
Τι θα λεγατε στο επομενο μαθημα να μιλησουμε για την χωριατικη σαλατα που ολοι την ξερουμε, την τρωμε σχεδον καθημερινα, αλλα σπανια εχω δει να την φτιαχνουν σωστα.

Εκτος απο τα αγρια σπαραγγια που ειναι κολαση, δεν το συζητω, Υπαρχει κι αλλος ενας χορτομεζες. Τα βλασταρια βρουβας, οποιος τα ξερει.

Τις οβριές εννοείς;

IMG_3726.jpeg

Αυτές είναι τα σπαράγγια του φτωχού 😁
Πιο διαδεδομένες απ’τα σπαράγγια, τις βρίσκεις αρκετά πιό εύκολα επειδή αρκεταί δεν τις μαζεύουν, ή θα τις μαζέψουν αναγκαστικά αν δεν βρουν αρκετά σπαράγγια.
Εμένα μου αρέσουν, όχι σαν τα σπαράγγια βέβαια, αυτές είναι πολύ πικρές. Με λαδάκι όμως και μπόλικο ξυδάκι είναι μια χαρά!

Τις οβριές εννοείς;

View attachment 268320

Αυτές είναι τα σπαράγγια του φτωχού 😁
Πιο διαδεδομένες απ’τα σπαράγγια, τις βρίσκεις αρκετά πιό εύκολα επειδή αρκεταί δεν τις μαζεύουν, ή θα τις μαζέψουν αναγκαστικά αν δεν βρουν αρκετά σπαράγγια.
Εμένα μου αρέσουν, όχι σαν τα σπαράγγια βέβαια, αυτές είναι πολύ πικρές. Με λαδάκι όμως και μπόλικο ξυδάκι είναι μια χαρά!
Οχι δεν ειναι αυτα. Τα δειχνω στην φωτο. Μαζεβεις το βλασταρι πριν ανθισει και οσο ειναι τρυφερο. Βραστα με ελαιολαδο και αλατι, τιποτε αλλο. Καποιοι βεβεια βαζουν λεμονι η ξυδι.

Attachments

• img_1551.jpg
    img_1551.jpg
    109.2 KB · Views: 16
Καμιά προβατίνα στα κάρβουνα τρώτε ή με χόρτα και μύδια την βγάζετε ;;;
Εγω εννοειται οτι διαχωριζω την θεση μου. Ειμαι υπερ της προβατινας στην θρακα, (τροτιμητεα τα ξερα κληματα για καρβουνα) να εχει ψιλοκαρβουνιασει στις ακρες, συνοδεια βλασταριων βρουβας, και φετας με πολυ πιπερι, ριγανη και δυο σταγονες ελειολαδο. Την μεγαλη εβδομαδα που νηστευω, αχινους (τα αυγα τους) και πεταλιδες μεγεθους ταληρου, οι οποιες τρωγονται ωμες με λεμοωι και χρισημοποιοντας το κελυφοος της μιας για να ξεκολισω την αλλη, τσιπουρο απο τα καζανια Τυρναβου ειναι must. To φαγοποτι ειναι μαστορια μεγαλη.

• Like
Reactions: newbie and vlad66
Τις βρούβες δεν τις ξέρω… μόνο την έκφραση ξέρω «του έσκασε μια ντρίπλα και τον έστειλε για βρούβες» :D
Ωμά θαλασσινά δεν τρώω που να με σκοτώσεις… :rolleyes:

Εγώ δεν τους λυπάμαι αλλά δεν έχουν πλέον το ίδιο φαί που είχαν παλιά.
Τις πίνες λυπάμαι, που έχουν εξαφανιστεί και, ενώ απαγορεύεται να τις μαζεύουν, τα μ@λ@κισμέν@ δεν αφήνουν ούτε τα μωρά των 10 cm 😟

• Sad
Reactions: vlad66
Οχι δεν ειναι αυτα. Τα δειχνω στην φωτο. Μαζεβεις το βλασταρι πριν ανθισει και οσο ειναι τρυφερο. Βραστα με ελαιολαδο και αλατι, τιποτε αλλο. Καποιοι βεβεια βαζουν λεμονι η ξυδι.
Αυτα στις Κυκλαδες τα λενε ποριχια και στην Κρητη αποροχια

Χτένια, μύδια μαλιαρά, κυδώνια, γυαλιστερές και το κορυφαίο φυσικά οι φούσκες, όσον αφορά τα ζωντανά. Πεταλίδες μόνο σε ανάγκη. Τα στρείδια ποτέ δεν μου άρεσαν. Οι αχιβάδες και σωλήνες της άμμου, μόνο για δόλωμα

Στα ψητά, πρώτα οι καλόγνωμες, μετά οι πετροσωλήνες και στο τέλος τα μύδια εκτροφής. Πορφύρες, μελοκύδωνα, σαλιγκάρια κτλ, τα αφήνουμε στην ησυχία τους.
Τελευταία φορά που είδα πίνα αξιόλογη, ήταν σε βάθος κοντά στα 40m. Δυστυχώς Μπάμπη, όπως σωστά είπες, δεν αφήνουν τίποτα. Τις περισσότερες φορές βγάζουν τις πίνες μόνο για το κέλυφος, που μετά από λίγο πάει στα σκουπίδια.

Εγω παιδια, πεταλιδες, γυαλιστερες, αχιβαδες στρειδια, αχινους, ωμα με λεμονι και να τα βλεπω να κινουνται οταν τους ριχνω το λεμονι.
Πριν καμια πενηνταρια χρονια που ειμουν μειρακιον Κορωπιοτικο και πηγαινα για μπανιο και ψαρεμα, σε Λουμπαρδα, Αγια Μαρινα, Αγιο Δημητρη, Λαγονησι, μου ελεγαν οι γειτωνες, ρε Χριστακο φερε μας 5 αχινους και 10 πεταλιδες. Γεμιζα κι εγω μισο τσουβαλι αχινους και μια τσαντα πεταλιδες και τα μοιραζα στη γειτωνια. Αλλα τοτε οι θαλασσες ειταν πεντακαθαρες και στα βραχια απο μισο μεχρι 2 μετρα γεματα απο τετοια, οπως και με θαλαμια χταποδιων, ασε τα καβουρια. Πλεον εγω ουτε για μπανιο δεν παω σε αυτες τις περιοχες. Κανα δυο φορες πηγα στο Σουνιο και αγανακτησα απο την βαβουρα και την πολυκοσμια. Εγω θελω μια παραλια καταδικια μου, οτι ωρα γουσταρω να κανω το μπανιο μου και το ψαρεμα μου, να κραταω το ψαροντουφεκο στο χερι κι ας μην βγαλω ουτε ενα χταποδι. Τον βυθο να χαζευω! Κι οταν παω το μεσημερι στην ψαροταβερνα, να μου λεει ο ταβερνιαρης, "πεινας πολυ" "μπορεις να περιμενεις ενα τεταρτακι, μιση ωρα, ερχονται τα φρεσκα, γιατι αυτα που εχω στο ψυγειο τα πιασαμε το πρωι, κι οσο ναναι εχουν μπαγιατεψει. Καμια Μανη, καμια Ψερημο, καμια Μιτζελα. Τετοια μερη θαλασσινα γουσταρω!

Αυτα στις Κυκλαδες τα λενε ποριχια και στην Κρητη αποροχια
Που να το ξερω? Αν και η μανα μου, Συριανη βρουβες και βλασταρια μου τα ελεγε. Στα Ιταλικα η γλωσσα της ροδανι. Κυκλαδιτικα δεν μπορουσε να μου μιλησει? Τουλαχιστον μου εδειξε με τι υλικα γινεται η χριατικη. Αυτο το συγκρατησα

Τις βρούβες δεν τις ξέρω… μόνο την έκφραση ξέρω «του έσκασε μια ντρίπλα και τον έστειλε για βρούβες» :D
Δεν ξερεις τι χανεις

Χτένια, μύδια μαλιαρά, κυδώνια, γυαλιστερές και το κορυφαίο φυσικά οι φούσκες, όσον αφορά τα ζωντανά. Πεταλίδες μόνο σε ανάγκη. Τα στρείδια ποτέ δεν μου άρεσαν. Οι αχιβάδες και σωλήνες της άμμου, μόνο για δόλωμα

Στα ψητά, πρώτα οι καλόγνωμες, μετά οι πετροσωλήνες και στο τέλος τα μύδια εκτροφής. Πορφύρες, μελοκύδωνα, σαλιγκάρια κτλ, τα αφήνουμε στην ησυχία τους.
Τελευταία φορά που είδα πίνα αξιόλογη, ήταν σε βάθος κοντά στα 40m. Δυστυχώς Μπάμπη, όπως σωστά είπες, δεν αφήνουν τίποτα. Τις περισσότερες φορές βγάζουν τις πίνες μόνο για το κέλυφος, που μετά από λίγο πάει στα σκουπίδια.
Υποκλεινομαι. Εισαι μαστορας!

Μήπως τελικά αυτά τα υλικά απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες; Να περιμένουμε και εδώ αλλαγή νομοθεσίας όπως έγινε στα βεγγαλικά των σκαφών Μπάμπη; @Babis K.

Θες την άποψή μου;
ΟΧΙ, δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια σου.
Στα βεγγαλικά η νομοθεσία άλλαξε λόγω του οτι ασχολήθηκαν τα κανάλια εξ αιτίας των ατυχημάτων στα γήπεδα.
Και έφτιαξαν έναν νόμο έκτρωμα μόνο και μόνο για να δείξουν την «ευαισθησία τους στα κοινωνικά προβλήματα».
Και εννοείται οτι έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Θες την άποψή μου;
ΟΧΙ, δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια σου.
Στα βεγγαλικά η νομοθεσία άλλαξε λόγω του οτι ασχολήθηκαν τα κανάλια εξ αιτίας των ατυχημάτων στα γήπεδα.
Και έφτιαξαν έναν νόμο έκτρωμα μόνο και μόνο για να δείξουν την «ευαισθησία τους στα κοινωνικά προβλήματα».
Και εννοείται οτι έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Για να πάρεις 1 καπνογόνο και 3 πυρσούς χεριού για την βάρκα, θέλεις άδεια από την αστυνομία και χαρτί ιδιώτη ψυχιάτρου (όχι δημοσίου). Με ποιά λογική αυτά εμπίπτουν στον νόμο περι όπλων, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Για να πάρεις 1 καπνογόνο και 3 πυρσούς χεριού για την βάρκα, θέλεις άδεια από την αστυνομία και χαρτί ιδιώτη ψυχιάτρου (όχι δημοσίου). Με ποιά λογική αυτά εμπίπτουν στον νόμο περι όπλων, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι…
Ξέχασαν το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονιμάτων 🤬
Έτσι και πουν τα κανάλια οτι το χαρτί υγείας είναι επικίνδυνο γιατί πχ μπορεί κάποιο παιδί να το ξετυλίξει να το βάλει στο στόμα του και να πνιγεί σίγουρα θα βρεθεί ο πρόθυμος ευθυνόφοβος ηλίθιος που θα νομοθετήσει οτι για να αγοράσεις στο εξής χαρτί υγείας θα πρέπει να έχεις μαζί σου τη χέστρα το πιγκάλ και θα κατεβάζεις και το βρακί να δούν τον κώλο σου.
Για τέτοια σαΐνια μιλάμε! 😡

Θέλω να δω τι θα κάνουν με τα σκάφη που νοικιάζουν στους τουρίστες. Θα ζητάνε χαρτί ψυχιάτρου και από αυτούς;
Απαιτείται και ποινικό μητρώο.