To καλύτερο μπάσο

Infinity IRS - by far the best bass reproduction!!!

Για infinity τα κόβω. Απο τις μεγάλες σειρές αφού έχει τα midrange EMIM και τα tweeter EMIT. Πρέπει να είναι απο τις σειρές IRS (Gamma, Delta κάπου εκεί). Να βάλω και φωτογραφία της ναυαρχίδας IRS V

Ετσι είναι...

Και τα λίγο προς... το πιό μεγαλούτσικο:

26453668.jpg

[Infinity IRS (6 x 12-inch front firing woofers per channel!, 1980)]

26453686.jpg

[Infinity IRS (back side of the mid/high ribbons)]

26199015.jpg

[Infinity IRS V (6 x 12-inch front firing woofers per channel!, 1988!), belongs to M. Poindexter, California - USA]

26453709.jpg

[The current successor of the old Infinities, the Genesis 1.1 (1991, same philosophy...), with the 12-ch servo-amp sub amplifier!]

Αυτά είναι ηχεία, όχι οι κουτσουλιές που προστάζει το σημερινό marketing!

Τώρα η απάντηση για το καλύτερο μπάσο είναι περίπλοκη. Πέρα από τη θεωρία, υπάρχει η υλοποίηση, αλλά και η εφαρμογή στο χώρο (τύπος χρήσης κλπ).

Για μικρής διαμέτρου μεγάφωνα (μέχρι 6,5 ή 8 ιντσες) θα ψηφίσω reflex λόγω έκτασης.

Αν οι ίντσες ανέβουν, θα ψηφίσω κλειστή καμπίνα.

Οι κόρνες και τα transmission lines νομίζω πως πάσχουν λίγο στην επαναληψημότητα του αποτελέσματος, μια και οι υπολογισμοί τους δεν είναι τόσο ακριβείς.

ΟΚ, τα ριφλέξ νίκησαν. Θριάμβευσε η κοινή λογική. Ζήτω τα τρύπια μικρά κουτιά. Εγώ πάντως θα προσπαθήσω να ανοίξω μια τρύπα στον τοίχο, να μοντάρω το 12ιντσο PHY και να ακούω στο ένα δωμάτιο το + ενώ στο άλλο δωμάτιο θα παίζει το -. Αρκεί να μην συναντιούνται...

Καλύτερα θα ειναι να προσαρμόσεις πίσω από το μεγάφωνο μια φυσούνα και στη συνέχεια τη φυσούνα να την οδηγήσεις στην καπνοδόχο του τζακιού ή να την βγάλες από κανένα τοίχο στο μπαλκόνι.
Η άλλη λύση είναι να καταργήσεις το τζάκι. Να το χτίσεις γύρω-γύρω με τούβλα και να αφήσεις μόνο μια μεγάλη τρύπα στη μέση όπου θα προσαρμόσεις ένα ή δύο 12ιντσα.

Για χαΙεντάδες με τζάκι :bigcry: :bigcry: :bigcry:

ΟΚ, τα ριφλέξ νίκησαν. Θριάμβευσε η κοινή λογική. Ζήτω τα τρύπια μικρά κουτιά. Εγώ πάντως θα προσπαθήσω να ανοίξω μια τρύπα στον τοίχο, να μοντάρω το 12ιντσο PHY και να ακούω στο ένα δωμάτιο το + ενώ στο άλλο δωμάτιο θα παίζει το -. Αρκεί να μην συναντιούνται...

Σταματήστε τη Γη, θελω να κατεβω......τώωωωωωωωωωρρρρρρρρρρρρααααααααααα!!!!!!!!!!

Εμένα μου προξένισε ενδιαφέρον το στήσιμο των IRIS.
Βλέπω τα μπάσα στην εξωτερική των μεσοπρίμων και λίγο πιο πίσω.
Ακούω απόψεις.?????????????????????

Για το ερώτημα του θρέντ δεν υπάρχει σωστή απάντηση παρά μόνον οι σωστές και κατάλληλες υλοποιήσεις για δεδομένο χώρο.
Άρα ψάξτε τις να τις βρείτε!!!:flipout:
Και, μην ξεχνιόμαστε, να τις οδηγείσετε...

Re: Απάντηση: To καλύτερο μπάσο

:flipout:
Εμένα μου προξένισε ενδιαφέρον το στήσιμο των IRIS.
Βλέπω τα μπάσα στην εξωτερική των μεσοπρίμων και λίγο πιο πίσω.
Ακούω απόψεις.?????????????????????

Για το ερώτημα του θρέντ δεν υπάρχει σωστή απάντηση παρά μόνον οι σωστές και κατάλληλες υλοποιήσεις για δεδομένο χώρο.
Άρα ψάξτε τις να τις βρείτε!!!:flipout:
Και, μην ξεχνιόμαστε, να τις οδηγείσετε...

γιαννη προφανως ειναι στημενα για φωτογραφηση αλλιως ειναι λαθος.

τα μπασα επρεπε να ειναι πιο εξω απο τα μεσοπριμα ωστε να εχουν την ιδια αποσταση απο τον ακροατη η πιο πισω αν ηταν απο τη μεσα μερια.

φαντασου ενα ημικυκλιο που ολα τα σημεια του ισαπεχουν απο τη θεση ακροασης.

και για να απαντησω και εγω στο ερωτημα του θρεντ πιστευω κλειστο καυτι με σερβοελεγχο ειναι το καλυτερο.

Ικανη σε μεγεθος ετσι ωστε να μην υπαρχει ακυρωση τετοιου βαθμου ετσι ωστε να εχουμε πολυ μικρες σταθμες.

Σχετικα με το 1 τετραγωνικο ναι πιθανον , γιατι πολυ ειναι ?

Κατι αναλογο δεν συμβαινει και με τις μεβρανες?

Δυστυχώς το 1 τ.μ. φτάνει με το ζόρι για 100 κύκλους.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

:flipout:
γιαννη προφανως ειναι στημενα για φωτογραφηση αλλιως ειναι λαθος.

τα μπασα επρεπε να ειναι πιο εξω απο τα μεσοπριμα ωστε να εχουν την ιδια αποσταση απο τον ακροατη η πιο πισω αν ηταν απο τη μεσα μερια. φαντασου ενα ημικυκλιο που ολα τα σημεια του ισαπεχουν απο τη θεση ακροασης. και για να απαντησω και εγω στο ερωτημα του θρεντ πιστευω κλειστο καυτι με σερβοελεγχο ειναι το καλυτερο.

Οχι, σωστά είναι τοποθετημένα. Οι μπασοκολώνες πάνε πίσω και εξωτερικά - το που ακριβώς βέβαια μάλλον είναι ενός 12/μήνου δοκιμών... :furious3:

Απλά το συγκεκριμένο δωμάτιο, πιστεύω είναι μικρό για αυτά τα ηχεία.

Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορώ να του δώσω το e-mail του ιδιοκτήτη.

Αν χρειαστεις εχω και κατι απεριοδικες για χαμηλο Vas.......μια χαρα θα σου κατσουν ...........

Αν και οι τυπου band pass κατασκευες δεν ειναι οι αγαπημενες μου αυτο το πραμα ειχε το καλυτερο χαμηλο που εχω ακουσει.

Attachments

• 552_101_200x372.jpg
    552_101_200x372.jpg
    14.5 KB · Views: 35
  • 101e_2004_250x450_2.jpg
    101e_2004_250x450_2.jpg
    18 KB · Views: 22
  • 101e_2004_240x450_2.jpg
    101e_2004_240x450_2.jpg
    26.3 KB · Views: 20
Απάντηση: Re: Απάντηση: To καλύτερο μπάσο

Οχι, σωστά είναι τοποθετημένα. Οι μπασοκολώνες πάνε πίσω και εξωτερικά - το που ακριβώς βέβαια μάλλον είναι ενός 12/μήνου δοκιμών... :furious3:

Τα περισσότερα ενεργά κρος έχουν time delay για τον κλάδο των χαμηλών.
Έτσι αν ισαπέχουν τα μπάσα και τα μεσοπρίμα από την θέση ακρόασης να υποθέσω πως δεν χρειάζεται διόρθωση στο πεδίο του χρόνου????
Και αν δεν θέλουμε να διορθώσουμε ηλεκτρονικά, τοποθετούμε τα μπάσα πιο πίσω από τα μεσοπρίμα ώστε να πετύχουμε μηχανικά αυτή την διόρθωση????
Και, μήπως τοποθετώντας τα μπάσα στην εσωτερική των μεσοπρίμων, αυτομάτως μειώνουμε την απόσταση ανέμεσα στα ηχεία με κακά απότελέσματα για την στερ/κή. εικόνα????
+ του ότι θα έχουμε δύο όγκους που θα χαλάνε την εικόνα όπως την χαλάει ένα ρακ ή μία ΤV, τοποθετημένα ανάμεσα στα ηχεία.
Στα ηχεία με έκκεντρα τοποθετημένα στην μπάφλα τουήτερς είναι καλύτερα αυτά να είναι στην εξωτερική ή στην εσωτερική????

Συγγνώμη που είμαι εκτός θέματος... αλλά το θέμα με "καίει" άμμεσα και θα ήθελα τις γνώμες και τις εμπειρίες σας.

γιαννη οι μπασοκαμπινες στην φωτο ειναι τοποθετημενες ετσι προφανως λογω ογκου και αποφυγης προβληματων στην στερεοφωνικη εικονα.

παρολα αυτα χρειαζεται ηλεκτρονικη διορθωση σ`αυτη τη θεση.

ας ανοιξουμε ενα αλλο θεμα να συζητησουμε για τα ακουστικα κεντρα των μεγαφωνων.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To καλύτερο μπάσο

Τα περισσότερα ενεργά κρος έχουν time delay για τον κλάδο των χαμηλών.
Έτσι αν ισαπέχουν τα μπάσα και τα μεσοπρίμα από την θέση ακρόασης να υποθέσω πως δεν χρειάζεται διόρθωση στο πεδίο του χρόνου????
Και αν δεν θέλουμε να διορθώσουμε ηλεκτρονικά, τοποθετούμε τα μπάσα πιο πίσω από τα μεσοπρίμα ώστε να πετύχουμε μηχανικά αυτή την διόρθωση????

Από ότι έχω διαβάσει μέχρι εδώ σωστά τα λες !.Π.χ. δες Grande Utopia .Προσπαθούν να το φέρουν μηχανικά.
Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω.

Πολύ θα ήθελα να δω το κρος του παραπάνω ηχείου πως να είναι συνδεμένα τόσα μεγάφωνα μεταξύ τους. Κάποτε εδώ μέσα λέγαμε ότι να συνδέεις σε σειρά μεγάφωνα δεν είναι ότι καλύτερο. Όλα αυτά τα woofer είναι παράλληλα ?Δεν το πιστεύω!

Απάντηση: Re: Απάντηση: To καλύτερο μπάσο

Ρε σεις θα τρελλαθουμε τελειως :BDGBGDB55: ;;; Οι υψηλες "ταξιδευουν" πιο γρηγορα απο τις χαμηλες . Αν δεν γινει διορθωση του χρονου αφιξης (μονο απο ηλεκτρονικο crossover βεβαια) θα ακουγεται χαλια με τετοιο στησιμο .

Ελπιζω αυτο που βλεπουμε να ειναι το "δεξι" ηχειο .....γιατι αν ειναι οπως γραφεις η καμπινα των χαμηλων πισω και εξωτερικα ......τι να πω ....

Αλλοι παλευουν με ενιαια ακουστικα κεντρα , αυτοι εδω τα γραφουν στα παλαιοτερα των υποδηματων τους .....

Επισης θα ηθελα να παρατηρησω οτι σε πολλες εγγραφες οι χαμηλες ειναι μονοφωνικα γραμμενες και η οποια αισθηση "χωροθετησης" των συχνοτητων αυτων προερχεται απο τις αρμονικες τους που εγγραφονται πλεον stereo .
Αρα θα ηταν ακομα χρησιμοτερο να ειναι κοντα οι μοναδες των χαμηλων .