Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Είπα την γνώμη μου για το παρακάτω. Από κει και πέρα, όσα ξέρω εγώ ξέρετε και εσείς, και περισσότερα ακόμη. Οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι για το θέμα...

Ρε συ Νικο με το κειμενο του FINIX μπορεις να συμφωνησεις η να διαφωνησεις ,εσυ μιλησες για φοβια και οτι τρωνε μπαν αν μιλησουν ,κατι τετοιο με την καινουρια διαχειριστικη ομαδα δεν συμβαινει ,αφηνουν τον διαλογο να εξελιχθει και κρατουν ισιες αποστασεις ,η μαλλον αν θες ειναι το ιδιο ανεκτικοι ,ξαναλεω το θεμα με τον χρυσαβγιτη εαν αυτο ηθελες να θιξεις ειναι αλλο κεφαλαιο .

Για να μην μένουν σκιές, για να μην λένε οι χρυσαυγίτες ότι έχουν την πατρίδα πάνω απ όλα και ως απάντηση στην απαράδεκτη θέση του GREENLAND (που μπαναρίστηκε) παραθέτω το ακόλουθο βίντεο από τον ΑLPHA με τις θέσεις του αρχηγού τους. Να τον χαίρονται. να γίνονται εγέρθητοι αλλά να μην πουλάνε πατριωτισμό σε ένα λαό που έχει ματώσει απο δαύτους, σε γενιές που έχασαν το μέλλον τους ...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ρε συ Νικο με το κειμενο του FINIX μπορεις να συμφωνησεις η να διαφωνησεις ,εσυ μιλησες για φοβια και οτι τρωνε μπαν αν μιλησουν ,κατι τετοιο με την καινουρια διαχειριστικη ομαδα δεν συμβαινει ,αφηνουν τον διαλογο να εξελιχθει και κρατουν ισιες αποστασεις ,η μαλλον αν θες ειναι το ιδιο ανεκτικοι ,ξαναλεω το θεμα με τον χρυσαβγιτη εαν αυτο ηθελες να θιξεις ειναι αλλο κεφαλαιο .

Kαι γω την ιδια αποψη εχω,(δεν γνωριζω για την παλια διαχειριστικη ομαδα),προσωπικα εχει διαγραφει ποστ μου οπου μιλω για τα χαρακτηριστικα των ψηφοφορων της Χ.Α., αλλα και πολλων "συντροφων" η εχουν μπαναριστει...

Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

..εαν πιστευεις οτι ολοι οι υπευθυνοι του φορουμ ειναι αριστεροι και μπαναρουν δεξιους κανεις λαθος...

Kαι γω την ιδια αποψη εχω,(δεν γνωριζω για την παλια διαχειριστικη ομαδα),προσωπικα εχει διαγραφει ποστ μου οπου μιλω για τα χαρακτηριστικα των ψηφοφορων της Χ.Α., αλλα και πολλων "συντροφων" η εχουν μπαναριστει...

Να υποθέσω, κατόπιν των ανωτέρω, ότι πιστεύεις πως η Δ.Ο. είναι δεξιοί που κυνηγάει τους αριστερούς?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Μετά από αυτό σου το ποστ, επιβεβαιώνεται (τουλάχιστον στο μυαλό μου) αυτό που έγραψα πιο πάνω:

''δεν χρειάζεται να εξηγηθώ διότι δεν θα εννοηθούμε με την καμμία''

.........

Να με συγχωρείς που έσβησα τα λεγόμενά σου αλλά δημιουργούνται σεντόνια. Δεν έχω πρόβλημα να το κάνεις κι εσύ στο δικό μου.

Συμφωνούμε λοιπόν ότι διαφωνούμε! Επί της ουσίας !!

Εσύ βλέπεις τον Ελληνικό λαό σαν σύνολο και την ιστορία του σαν ενιαία και κατά συνέπεια νιώθεις υπερήφανος ή ντροπιασμένος συνολικά σε κάποιες ιστορικές στιγμές. Σεβαστό αλλά δεν μπορώ να το ασπαστώ.

Διαφωνούμε επίσης στα νούμερα και στα ποσοστά. Άλλα κριτήρια, άλλη θεώρηση. Για μένα κάποιες δεκάδες ρατσιστές ή δεκάδες μεγαλο... (επιχειρηματίες, καναλάρχες, εφοπλιστές, πολιτικοί) είναι αρκετοί. Ειδικά στη 2η περίπτωση είναι ικανοί να αλλάξουν την ιστορία.

Θα ήθελα να σου δηλώσω την ενόχλησή μου στον τρόπο που προσεγγίζεις τα λεγόμενά μου και στην υποβόσκουσα ειρωνεία σου σχετικά με τα "ρητορικά" ερωτήματά μου. Η σύνδεση των φράσεων μου :

''Επίσης δεν καταλαβαίνω την αναφορά σου στους "λαούς"''
και
''Ειλικρινά χωρίς καμία εχθρική διάθεση απέναντί σου δεν καταλαβαίνω γιατί με ρωτάς "τι να σου εξηγήσω τώρα?". Δε σου ζήτησα εξηγήσεις. Σχολίασες το post μου και διαφώνησα. Τίποτα παραπάνω.''

παραβλέποντας τα ενδιάμεσα λεγόμενά σου είναι παραπλανητική και οδηγέι σε άλλα συμπεράσματα. Είναι σαν να σε ρώτησα και μετά να σου είπα δεν με ενδιαφέρει τι λες.
Δεν είναι όμως έτσι. Πριν απαντήσεις έκανες μια εισαγωγή περί εννόησης και διαφορετικής βάσης. Και μετά πέταξες το "τι να σου εξηγώ τώρα?" Αυτό μετά την εισαγωγή μοιάζει απαξιωτικό. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Οπότε η αντίδρασή μου ήταν δεδομένη. Αφού δε θες να μου εξηγείς ή θεωρείς ότι δεν πρόκειται να καταλάβω τότε γιατί μπαίνεις στον κόπο?
Κατά συνέπεια τα υπόλοιπα περί ρητορικών ερωτήσεων δεν ευσταθούν. Δεν έχω πρόβλημα με το διάλογο, αλλά αν εσύ πριν κάνεις διάλογο προκαταλαμβάνεις με όρους μη δυνατότητας εννόησης και μετά ρωτάς (ρητορικά) "τι να σου εξηγώ τώρα?" δεν μπορείς να περιμένεις ο άλλος να δέχεται την απαξίωσή σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Θα ήθελα να σου δηλώσω την ενόχλησή μου στον τρόπο που προσεγγίζεις τα λεγόμενά μου και στην υποβόσκουσα ειρωνεία σου σχετικά με τα "ρητορικά" ερωτήματά μου.

Δεκτή.

Ομοίως, δηλώνω την ενόχλησή μου για τον απαξιωτικό συλλήβδην τρόπο με τον οποίο διατυπώνεις τις ισοπεδωτικές απόψεις σου.

Αρκετά ενόχλησε ο ένας τον άλλο.

Προσωπικά, υπόσχομαι να μην το ξανακάνω.

Καλή σου μέρα.

Mαλλον ρωτας χιουμοριστικα,αλλα θα απαντησω,οχι βεβαια ,γι αυτο συμφωνω με την αποψη του budda,ανεφερα περιπτωσεις "συντροφων" ως συνεχεια της απαντησης προς τον NικοGX,που μιλησε για μεροληψια προς δεξιους,απλα λεω οτι γινεται και προς την αλλη κατευθυνση το μπαναρισμα..και προς ολες ανεξαιρετως...

Υ.Γ...αυτα συμβαινουν οταν ξεχνας να κοουταρεις..απαντηση προς Χατζηγεωργιου..

Last edited:

Mαλλον ρωτας χιουμοριστικα,αλλα θα απαντησω,οχι βεβαια ,γι αυτο συμφωνω με την αποψη του budda,ανεφερα περιπτωσεις "συντροφων" ως συνεχεια της απαντησης προς τον NικοGX,που μιλησε για μεροληψια προς δεξιους,απλα λεω οτι γινεται και προς την αλλη κατευθυνση το μπαναρισμα..και προς ολες ανεξαιρετως...

Υ.Γ...αυτα συμβαινουν οταν ξεχνας να κοουταρεις..απαντηση προς Χατζηγεωργιου..

Ok, then!!!

Έχουμε την ίδια άποψη.:shakehands:-bye-

Πάντως τον χρυσαυγίτη μου τον μπανάρατε νωρίς, πριν ξεβρακωθεί καλά καλά, ήθελα πχ να μου πει αν ο Χίτλερ έχει κριθεί ή είναι νωρίς ακόμα :jester:

Ε, εντάξει, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας!

Αν έμπαινε κάποιος που έκανε δέκα copy-paste την ημέρα από Καθημερινή, Ελεύθερο Τύπο, Ελεύθερο Κόσμο ή ότι άλλο τέλος πάντων διαβάζουν οι δεξιοί ... σε μια βδομάδα θα είχε φάει πόδι!

Και παλιότερα ήταν και ο Βόρειος και κάποιοι άλλοι στους οποίους δεν επιτρεπόταν να απαντήσουν με το ύφος που τους μιλούσαν κάποιοι. Τέλος πάντων, δεν το συνεχίζω, υπάρχουν πολλά στέκια, καθένας διαλέγει αυτό που του αρέσει.

Νομίζω ότι άρθρα από Καθημερινή κλπ - ειδικά του Πάσχου- ανεβαίνουν πολύ συχνά εδώ μέσα (για να γελάει το χειλάκι μας φυσικά).

Να απελαθούν άμεσα όλες οι παπαδιές... να μπορούν πλέον οι παπάδες να λειτουργούν χωρίς φόβο... Φτάνει πια...

Νομίζω ότι άρθρα από Καθημερινή κλπ - ειδικά του Πάσχου- ανεβαίνουν πολύ συχνά εδώ μέσα (για να γελάει το χειλάκι μας φυσικά).

Τα πάντα ολα μπαίνουν ..Protagon,Μίχας,Πάσχος(αυτος κλέβει κιολας απο άλλους και εχει γινει ρομπα και δεν εχει διαψευσει οσα του καταλογισαν ο Σαραντάκος και το blog ''agriazwa''..)καί οντως διασκεδάζουμε.

http://topontiki.gr/article/39925

Τραγωδία...Πενήντα οχτώ άνθρωποι, εκ των οποίων 20 ήταν παιδιά, πνίγηκαν ανοιχτά της Σμύρνης, όταν το σκάφος που τους μετέφερε παράνομα στην Ελλάδα προσέκρουσε σε βράχο με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

Το πλοίο βυθίστηκε στα 50 μέτρα από την ακτή και σύμφωνα με το βοηθό του νομάρχη της Σμύρνης, Αρνταχάν Τοτούκ έχουν βρεθεί 39 πτώματα, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των βατραχανθρώπων υπάρχουν άλλα 15 πτώματα στην αποθήκη του σκάφους.

Από το ναυάγιο κατάφεραν να διασωθούν 46 άτομα και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι πλειοψηφία των μεταναστών ήταν από την Παλαιστίνη.

........................

Αλλες πηγές αναφέρουν πώς ησαν απο Συρία..

Απο εμπόλεμες περιοχές πάντως..

Προφανώς τούς έφερνε η 'Νέα Ταξη'' και οχι ο πόλεμος στις περιοχές τους...

Re: Απάντηση: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

http://topontiki.gr/article/39925

Τραγωδία...Πενήντα οχτώ άνθρωποι, εκ των οποίων 20 ήταν παιδιά, πνίγηκαν ανοιχτά της Σμύρνης, όταν το σκάφος που τους μετέφερε παράνομα στην Ελλάδα προσέκρουσε σε βράχο με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

Το πλοίο βυθίστηκε στα 50 μέτρα από την ακτή και σύμφωνα με το βοηθό του νομάρχη της Σμύρνης, Αρνταχάν Τοτούκ έχουν βρεθεί 39 πτώματα, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των βατραχανθρώπων υπάρχουν άλλα 15 πτώματα στην αποθήκη του σκάφους.

Από το ναυάγιο κατάφεραν να διασωθούν 46 άτομα και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι πλειοψηφία των μεταναστών ήταν από την Παλαιστίνη.

........................

Αλλες πηγές αναφέρουν πώς ησαν απο Συρία..

Απο εμπόλεμες περιοχές πάντως..

Προφανώς τούς έφερνε η 'Νέα Ταξη'' και οχι ο πόλεμος στις περιοχές τους...

Οἱ ἐπιχειρήσεις διάσωσης ἀπαιτοῦν τεράστια κονδύλια καὶ κανεὶς δὲν ἐπιβαρύνεται πέραν τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ. Α.Γεωργιάδης

A2MX6DwCAAEmi4M.jpg

Το βάζω ολόκληρο γιατί πραγματικά αξίζει τον χώρο που θα πιάσει στον server. Το αφιερώνω στον by proxy που θα έπρεπε να με αναγνωρίσει ως επίτημο εκπρόσωπο του Πάσχου στο forum και επίσης στις μανάδες, συζύγους και λοιπούς συγγενείς που βλέπουν τους δικούς τους να ξενιτεύονται, όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Ρίξτα Πάσχο...

Στον σταθμό του Μονάχου;
Tου Πασχου Μανδραβελη

Με δεδομένες τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν είναι προτιμότερο για έναν Αθηναίο να δουλεύει στο Λονδίνο, παρά στην Αλεξανδρούπολη; Δηλαδή, πιο πολλές και φθηνές ευκαιρίες έχει να δει τους δικούς του και τους φίλους του στην Αθήνα κάποιος που ζει στη Ρώμη, παρά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνοι: το ταξίδι είναι κομμάτι μεγαλύτερο, αλλά το εισιτήριο θα είναι κατά πολύ φθηνότερο.

Ο κλαυθμός κάποιων στις χώρες του Νότου για τη μετανάστευση των νέων είναι προσβλητικός για την Ευρώπη. Ή τουλάχιστον ασυνεπής με τον στόχο περί ενιαίου οικονομικού χώρου. Η ενοποίηση της Ευρώπης δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ, ούτε οι κοινοί κανόνες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη σε όλα. Κυρίως οι άνθρωποί της πρέπει να νιώθουν ότι η Αθήνα, η Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο ακόμη και το Ταλίν της Εσθονίας είναι κοινή τους πατρίδα. Δεν μπορεί να ενοποιούμε τις προδιαγραφές για τις ηλεκτρικές πρίζες και να ισχυριζόμαστε ότι πάμε στην ξενιτιά αν βγούμε εκτός των εθνικών μας ορίων, στη μεγάλη μας πατρίδα την Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί το κάνουν χρόνια χωρίς πολλούς κλαυθμούς. Οταν ανοίγονται ευκαιρίες εργασίας στην Καλιφόρνια, φεύγουν από τη Νέα Υόρκη· σχεδόν έξι ώρες πτήσης. Αν η οικονομία της Νεβάδα δείξει σημεία κάμψης μπορούν να «πεταχτούν» για μερικά χρόνια στην Ν. Καρολίνα· αν εκεί υπάρχουν δουλειές. Η Αθήνα από τη Φρανκφούρτη απέχει δύο ώρες με το αεροπλάνο. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Φιουμιτσίνο της Ρώμης είναι μιάμιση ώρα: 1.022 χλμ., δηλαδή 150 χλμ. παραπάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Ο τρόμος για τη μετανάστευση των νέων ξεκίνησε από διάφορα άρθρα στον ξένο Τύπο. Κάποιοι είδαν αυτό το φαινόμενο ως το επιστέγασμα της κρίσης. Αλλοι θρηνούν ότι φεύγουν τα καλύτερα μυαλά. Αυτό είναι αληθές. Αλλά, πάλι, εκτός από το γεγονός ότι άλλαξε η δομή των ευρωπαϊκών οικονομιών, πού να βρεθούν στη χώρα μας ανειδίκευτοι εργαζόμενοι; Αν υπήρχαν δεν θα φέρναμε μετανάστες εργάτες για γεωργικές ή οικοδομικές εργασίες.

Από την άλλη, αν αυτά τα καλύτερα μυαλά μείνουν εδώ τι θα τα κάνουμε; Με δεδομένο ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν -και αν τολμήσουν να επιχειρήσουν θα φάνε τα νιάτα τους παλεύοντας τη γραφειοκρατία- η μόνη διέξοδός τους θα είναι να χωθούν σε κάποιο άθλιο γραφείο του Δημοσίου για να χαραμιστούν και οι σπουδές και οι δυνατότητές των. Υπάρχουν πολλοί με γνώσεις και όρεξη για δουλειά να προκόβουν στο Δημόσιο; Θα μπουν σε μια θλιβερή επετηρίδα και θα επιβιώσουν κάνοντας χάρες στους πολιτικούς τους προϊστάμενους ή στους παντοκράτορες συνδικαλιστές. Δεν είναι λίγοι οι σημερινοί σαραντάρηδες που ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες να κάνουν διαφορά στο Δημόσιο για να συνθλιβούν από παγιωμένες δομές και κομματικούς γκαουλάιτερ. Στο τέλος παραιτήθηκαν της προσπάθειας.

Δεν είναι καλό να φεύγουν οι νέοι, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Μπορούν να ξαναγυρίσουν με γνώσεις και εμπειρίες από τις ευρωπαϊκές χώρες, αρκεί να το θέλουμε. Αν αφαιρέσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που σπρώχνουν τους ανήσυχους και δημιουργικούς νέους στη φυγή, αν απελευθερώσουμε την οικονομία, όλοι θα επιστρέψουν. Το θέλουμε, όμως;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Οἱ ἐπιχειρήσεις διάσωσης ἀπαιτοῦν τεράστια κονδύλια καὶ κανεὶς δὲν ἐπιβαρύνεται πέραν τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ. Α.Γεωργιάδης

A2MX6DwCAAEmi4M.jpg

Ξερεις πώς βρεθηκαν τύποι στο διαδίκτυο ,που έγραφαν ''ευτυχώς γλυτώσαμε απο μερικούς ακόμα''??

O Πασχος ειναι παραδειγμα προς μιμηση παντως,δινει το καλο παραδειγμα του οτι λεει το εννοει,τις καλυτερες δουλειες στο εξωτερικο τις βρηκε..

...και τις εκανε copy paste...

Ενας λαθρομετανάστης νεκρός και πενήντα αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Νότια Ιταλία

Τουλάχιστον ένας άντρας έχασε τη ζωή του όταν αλιευτικό που μετέφερε λαθρομετανάστες από την Τυνησία ναυάγησε κοντά στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, το πτώμα βρέθηκε κοντά στο νησάκι Λαμπιόνε όπου βυθίστηκε το πλοίο το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τη θάλασσα ζωντανούς 56 ανθρώπους, ανάμεσά τους μια έγκυο, ενώ άλλοι δέκα κατάφεραν να φτάσουν κολυμπώντας στο νησί, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φίλιππο Μαρίνι.

Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει ασαφής, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, πρέπει να ξεπερνούν τους πενήντα.

Σκάφη του λιμενικού, ελικόπτερα της αστυνομίας και τρία σκάφη του ΝΑΤΟ--ένα ιταλικό, ένα γερμανικό και ένα τουρκικό--συμμετέχουν στις έρευνες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι αρχές πιστεύουν ότι το σκάφος βυθίστηκε πολύ γρήγορα ή εγκατέλειψε τους επιβάτες και επέστρεψε στην Τυνησία.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας όταν οι ίδιοι οι μετανάστες ειδοποίησαν την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1608099

O Πασχος ειναι παραδειγμα προς μιμηση παντως,δινει το καλο παραδειγμα του οτι λεει το εννοει,τις καλυτερες δουλειες στο εξωτερικο τις βρηκε..

...και τις εκανε copy paste...

Και η σύζυγος στον Παπακωνσταντίνου έτσι???''Αντικρατιστής'' ο Πάσχος...

Το βάζω ολόκληρο γιατί πραγματικά αξίζει τον χώρο που θα πιάσει στον server. Το αφιερώνω στον by proxy που θα έπρεπε να με αναγνωρίσει ως επίτημο εκπρόσωπο του Πάσχου στο forum και επίσης στις μανάδες, συζύγους και λοιπούς συγγενείς που βλέπουν τους δικούς τους να ξενιτεύονται, όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Ρίξτα Πάσχο...

Στον σταθμό του Μονάχου;
Tου Πασχου Μανδραβελη

Με δεδομένες τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν είναι προτιμότερο για έναν Αθηναίο να δουλεύει στο Λονδίνο, παρά στην Αλεξανδρούπολη; Δηλαδή, πιο πολλές και φθηνές ευκαιρίες έχει να δει τους δικούς του και τους φίλους του στην Αθήνα κάποιος που ζει στη Ρώμη, παρά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνοι: το ταξίδι είναι κομμάτι μεγαλύτερο, αλλά το εισιτήριο θα είναι κατά πολύ φθηνότερο.

Ο κλαυθμός κάποιων στις χώρες του Νότου για τη μετανάστευση των νέων είναι προσβλητικός για την Ευρώπη. Ή τουλάχιστον ασυνεπής με τον στόχο περί ενιαίου οικονομικού χώρου. Η ενοποίηση της Ευρώπης δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ, ούτε οι κοινοί κανόνες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη σε όλα. Κυρίως οι άνθρωποί της πρέπει να νιώθουν ότι η Αθήνα, η Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο ακόμη και το Ταλίν της Εσθονίας είναι κοινή τους πατρίδα. Δεν μπορεί να ενοποιούμε τις προδιαγραφές για τις ηλεκτρικές πρίζες και να ισχυριζόμαστε ότι πάμε στην ξενιτιά αν βγούμε εκτός των εθνικών μας ορίων, στη μεγάλη μας πατρίδα την Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί το κάνουν χρόνια χωρίς πολλούς κλαυθμούς. Οταν ανοίγονται ευκαιρίες εργασίας στην Καλιφόρνια, φεύγουν από τη Νέα Υόρκη· σχεδόν έξι ώρες πτήσης. Αν η οικονομία της Νεβάδα δείξει σημεία κάμψης μπορούν να «πεταχτούν» για μερικά χρόνια στην Ν. Καρολίνα· αν εκεί υπάρχουν δουλειές. Η Αθήνα από τη Φρανκφούρτη απέχει δύο ώρες με το αεροπλάνο. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Φιουμιτσίνο της Ρώμης είναι μιάμιση ώρα: 1.022 χλμ., δηλαδή 150 χλμ. παραπάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Ο τρόμος για τη μετανάστευση των νέων ξεκίνησε από διάφορα άρθρα στον ξένο Τύπο. Κάποιοι είδαν αυτό το φαινόμενο ως το επιστέγασμα της κρίσης. Αλλοι θρηνούν ότι φεύγουν τα καλύτερα μυαλά. Αυτό είναι αληθές. Αλλά, πάλι, εκτός από το γεγονός ότι άλλαξε η δομή των ευρωπαϊκών οικονομιών, πού να βρεθούν στη χώρα μας ανειδίκευτοι εργαζόμενοι; Αν υπήρχαν δεν θα φέρναμε μετανάστες εργάτες για γεωργικές ή οικοδομικές εργασίες.

Από την άλλη, αν αυτά τα καλύτερα μυαλά μείνουν εδώ τι θα τα κάνουμε; Με δεδομένο ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν -και αν τολμήσουν να επιχειρήσουν θα φάνε τα νιάτα τους παλεύοντας τη γραφειοκρατία- η μόνη διέξοδός τους θα είναι να χωθούν σε κάποιο άθλιο γραφείο του Δημοσίου για να χαραμιστούν και οι σπουδές και οι δυνατότητές των. Υπάρχουν πολλοί με γνώσεις και όρεξη για δουλειά να προκόβουν στο Δημόσιο; Θα μπουν σε μια θλιβερή επετηρίδα και θα επιβιώσουν κάνοντας χάρες στους πολιτικούς τους προϊστάμενους ή στους παντοκράτορες συνδικαλιστές. Δεν είναι λίγοι οι σημερινοί σαραντάρηδες που ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες να κάνουν διαφορά στο Δημόσιο για να συνθλιβούν από παγιωμένες δομές και κομματικούς γκαουλάιτερ. Στο τέλος παραιτήθηκαν της προσπάθειας.

Δεν είναι καλό να φεύγουν οι νέοι, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Μπορούν να ξαναγυρίσουν με γνώσεις και εμπειρίες από τις ευρωπαϊκές χώρες, αρκεί να το θέλουμε. Αν αφαιρέσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που σπρώχνουν τους ανήσυχους και δημιουργικούς νέους στη φυγή, αν απελευθερώσουμε την οικονομία, όλοι θα επιστρέψουν. Το θέλουμε, όμως;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η χυδαιότητα που αποπνέει ο λόγος του Μανδραβέλη, αλλά δεν είναι ούτε καινούργια ούτε πρωτότυπη. Είναι η χυδαιότητα του φιλελευθερισμού , τεθέντος στην υπηρεσία του καπιταλισμού ευθύς εξ αρχής, που εκφράζεται μέσα από την αποθέωση του ατόμου ως εγωϊστικού όντος, που απορρίπτει όλους τους δεσμούς και τις υποτιθέμενες αρχαϊκές του νοοτροπίες και βουτά στον νεωτερικό κόσμο, αυτόν που αλλάζει κάθε στιγμή με ασύλληπτη ταχύτητα. Είναι η χυδαιότητα του ατόμου που δρα «ορθολογικά» ( εργαλειακά βεβαίως ) και στοχεύει στην μεγιστοποίηση της ατομικής του απόλαυσης. Είναι η χυδαιότητα του ατόμου που δεν έχει ρίζες, δεν έχει ιστορία, δεν έχει πατρίδα και είναι πρόθυμο προκειμένου να υπηρετήσει την μόνη ιδέα που αναγνωρίζει ο καπιταλισμός, την λατρεία του χρήματος, μετατρέπεται σε ένα νομάδα που περιφέρεται εκεί όπου του πετάνε το τυράκι των υψηλών αποδοχών ( σε επίπεδο υψηλοστελεχιακού δυναμικού –managers κλπ - που βαυκαλίζεται με τον δήθεν κοσμοπολιτισμό του) . Είναι ταυτόχρονα η χυδαιότητα του φιλελευθερισμού που εξαναγκάζει το άτομο να αποζητά την δεσμευτική ελευθερία να μπορεί να μετακινείται ελεύθερα και χωρίς εμπόδια εκεί όπου του προσφέρεται εργασία και ένα ξεροκόμματο, αφήνοντας πίσω του οικογένεια, φίλους, πατρίδα ( σε επίπεδο απλού εργαζόμενου που εξαναγκάζεται βίαια να μεταναστεύσει). Και τέλος είναι η χυδαιότητα του να παρουσιάζονται όλα αυτά ως κατακτήσεις της νεωτερικής εποχής, ως κατακτήσεις στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως της ελευθερίας. Καθόλου τυχαίο που η χυδαιότητα του μορφώματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης φρόντισε να εδραιώσει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που εξυπηρετούν το κεφάλαιο : ελευθερία μετακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας.