Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

παίδες, το mp3 είναι καλό πράμα.

Που να το φανταζόμασταν παλιότερα ότι θα μπορούσαμε να κουβαλάμε 20 χιλιάδαι τραγούδια σε ένα κουτί μεγέθους σπιρτόκουτου?

Κι όμως!

Για μένα αυτό είναι καλό, να έχουμε τη μουσική μας παντού και ανα πάσα στιγμή!

Σε γενικές γραμμές η ποιότητα που προσφέρει το mp3 για τη φορητότητα που το χαρακτηρίζει ως πλεονέκτημα είναι για μένα πέρα για πέρα αποδεκτή.

Σε επιπεδο συγκρισης? Όπως ακούω τα CD, δηλαδή από το Universal Player μου. Είτε από το HTPC. Είτε από το 30αρι iPod.. (να'ναι καλα ο αδερφος μου).

Με καθε τροπο, η συμφωνική μουσική χάνει τα πάντα της.

Συμφωνοι, η μουσική δεν ειναι ο ηχος. Και φυσικά θα προτιμήσω (όπως και προτιμώ) πχ τα αξεπεραστα Καρμινα του Yochum του 1968 απο το σουπερ DVDAudio που εβαλα στη συλλογη μου με σουπερ ηχο και σουπα ερμηνεια..

Ομως αναφερομαι παντα στην περιπτωση που εχουμε να επιλεξουμε μεταξυ των 2 μεσων για την ΙΔΙΑ εκτελεση.

Δεν κατάλαβες μάλλον την ερώτηση...

θέλω να μας πεις σε τι είδους bitrate ακούς Mp3 (από συσκευή μας είπες)

A sorry.. Ακούω ΜP3 στη συνήθη ποιότητα των 128-256Kbit. Δηλαδη στην ποιοτητα αυτη για την οποια ισχυουν ολα οσα λεμε περι 2000 τραγουδιων στην τσεπη σου κλπ.

Δε διαφωνω με τη σουπερ ευχρηστια, γι'αυτο αλλωστε εχω κι ο ιδιος Mp3player.
Διαφωνω με την επικρατηση αυτου του "κακου" μέσου σε σχέση με τα τοσων ειδων Loseless Που εχει γεμισει σημερα ο κοσμος.. Γιατι πρεπει να επιμενουμε παντα στο χειροτερο?

Κάναμε και το mp3 επιστήμη.. ασε μας ρε Παναγιωτίδη.. ακου πως ακριβώς ακούς..

Από αυτά που φτιάχνει ο Κόγιας.

Happy Now? :slapface::slapface:

είναι πολύ περισσότερο επιστήμη το mp3 από την pcm κωδικοποίηση...

A sorry.. Ακούω ΜP3 στη συνήθη ποιότητα των 128-256Kbit. Δηλαδη στην ποιοτητα αυτη για την οποια ισχυουν ολα οσα λεμε περι 2000 τραγουδιων στην τσεπη σου κλπ.

Δε διαφωνω με τη σουπερ ευχρηστια, γι'αυτο αλλωστε εχω κι ο ιδιος Mp3player.
Διαφωνω με την επικρατηση αυτου του "κακου" μέσου σε σχέση με τα τοσων ειδων Loseless Που εχει γεμισει σημερα ο κοσμος.. Γιατι πρεπει να επιμενουμε παντα στο χειροτερο?

Kι εγώ είμαι υπέρ του lossless, αλλά ας γνωρίζουμε τι λέμε... Σε συμπίεση 128kbps ακούς τεράστιες διαφορές μεταξύ αυθεντικού και συμπιεσμένου. Σε μεταβαλλόμενη συμπίεση(variable bitrate) 224kbps πολύ δύσκολα θα ακούσεις κάτι. Δοκίμασε να συμπιέσεις κάτι μόνος σου, και σύγκρινέ το με το αυθεντικό στο hi-fi σου αν και το συγκεκριμένο test είναι άδικο... O αλγόριθμος του mp3(o οποίος εμπεριέχει από μαθηματικούς μετασχηματισμούς μέχρι ψυχοακουστική, για όσους θέλουν επιστήμη) φτιάχτηκε για φορητότητα, όχι για πιστότητα αναπαραγωγής. Το ότι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής είναι άλλο θέμα.

Εγω πάντως απο το wav στο flac ακούω διαφορά.
Στο mp3 δεν ακούω καθόλου(ήχο οχι διαφορά).
:blush::blush::blush:
Στα flac ο ήχος ξηραίνει και χάνει σε ατμόσφαιρα.
Ισως δεν φταίει ο codec ίσως φταίει το πρόγραμμα συμπίεσης.
Πάντως το αποτέλεσμα είναι ακουστό.

Re: Απάντηση: Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

Εγω πάντως απο το wav στο flac ακούω διαφορά.
Στο mp3 δεν ακούω καθόλου(ήχο οχι διαφορά).
:blush::blush::blush:
Στα flac ο ήχος ξηραίνει και χάνει σε ατμόσφαιρα.
Ισως δεν φταίει ο codec ίσως φταίει το πρόγραμμα συμπίεσης.
Πάντως το αποτέλεσμα είναι ακουστό.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή σε flac έχω μόνο υλικό που δεν εχω σε δισκους, δεν εχω κανει απευθειας συγκριση. Ωστοσο το αποτελεσμα ποτε δεν με εχει χαλάσει σε βαθμό του να με κανει να αναρωτηθω αν αυτο που ακουω δεν ειναι καλο.

εγώ στα 320 διαφορά δεν ακούω.
ενδεχομένως και στα 250
με εξωτερικό dac όπως και στο cd

και προτιμώ τη μουσική μου σε Mp3 με δυναμική περιοχή (headroom) 18 db παρά σε αυμπίεστο cd με 4 db... και κλιπαρισμένο το 40% ....

Και από πού αγοράζετε μουσική στα 320kbps και τι ειδώς μουσικής αγοράζετε σε mp3? Και ποίες εταιρείες το προωθούν?

Μήπως τελικά αυτοί που το προωθούν είναι μόνο οι τσαμπατζήδες? :flipout::flipout:

την κάνουμε rip μόνοι μας για να τη βάλουμε στα iPod μας.
και τι εννοείς "τζαμπατζήδες"; πόσα λεφτά δίνεις εσύ για δίσκους κατα μέσο όρο κάθε μήνα;

(...)
O αλγόριθμος του mp3(o οποίος εμπεριέχει από μαθηματικούς μετασχηματισμούς μέχρι ψυχοακουστική, για όσους θέλουν επιστήμη) φτιάχτηκε για φορητότητα, όχι για πιστότητα αναπαραγωγής. Το ότι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής είναι άλλο θέμα.

Να το γράψω πιο σωστά...

O αλγόριθμος του mp3 εμπεριέχει μαθηματικούς υπολογισμούς που βασίζονται στην ψυχοακουστική, και φτιάχτηκε για φορητότητα, χωρίς να παραβλέπει την πιστότητα.

Σε ενα υπεραναλυτικο συστημα το 128 δεν ακουγεται το 192 εχει εμφανης διαφορες στο 320 ακους διαφορες αλλα δεν ενοχλει πολυ. Αυτα για τα δικα μου τα αυτια στο συστημα μου.

Και από πού αγοράζετε μουσική στα 320kbps και τι ειδώς μουσικής αγοράζετε σε mp3? Και ποίες εταιρείες το προωθούν?

Μήπως τελικά αυτοί που το προωθούν είναι μόνο οι τσαμπατζήδες? :flipout::flipout:

φιλαράκο να προσέχεις τα λόγια σου...

στα 320 ριπάρω τους προσωπικούς μου δίσκους.
όταν συγκρίνω με το πρωτότυπο γιά να βρεθούν οι διαφορές χρειάζεται διαδικασία που δεν ξαναμπαίνω στον κόπο ούτε να την ξαναδιανοηθώ.

Απάντηση: Re: Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

φιλαράκο να προσέχεις τα λόγια σου...

στα 320 ριπάρω τους προσωπικούς μου δίσκους.
όταν συγκρίνω με το πρωτότυπο γιά να βρεθούν οι διαφορές χρειάζεται διαδικασία που δεν ξαναμπαίνω στον κόπο ούτε να την ξαναδιανοηθώ.

Εγω τους ριπάρω σε 96/24 μήπως πρέπει να το κοιτάξω;
:flipout::flipout::flipout::flipout:

Κατά κοινή ομολογία, ένα σωστά συμπιεσμένο MP3 (με σωστό codec, με σωστές, επιλογές, με σωστό bitrate) ακούγεται πανομοιότυπο με το πρωτότυπο αρχείο PCM στο 99.9% των συστημάτων. Λέγοντας συστήματα εννοώ τα πάντα - HiEnd, HiFi, φορητά, αυτοκινήτου, κτλ.

Αυτό το 0.1% των συστημάτων καταλαβαίνουμε ότι είναι πρακτικά αμελητέο, οπότε κανείς δεν νοιάζεται. Και καλά κάνει.
Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε και το placebo effect, αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Όπως γράφουν και οι φίλοι παραπάνω, υπάρχουν πάμπολλα προβλήματα που μπορεί να έχει μια μουσική, το λιγότερο από τα οποία είναι η συμπίεση σε MP3.

Επίσης, συμφωνώ απόλυτα στο ότι ο εν λόγω αρθρογράφος είναι επιεικώς άσχετος με το θέμα.

την κάνουμε rip μόνοι μας για να τη βάλουμε στα iPod μας.
και τι εννοείς "τζαμπατζήδες"; πόσα λεφτά δίνεις εσύ για δίσκους κατα μέσο όρο κάθε μήνα;

Εγώ έκανα την ερώτηση:P Εγώ όταν αποφασίζω να κλέψω θα προτιμήσω την ποιότητα όχι ότι και ότι..
Σιγά μην αμαρτήσω για το mp3… για ασυμπίεστο το συζητούμε.. :grandpa:

Το πειρατικό mp3 το εγκατέλειψα από τα πρώτα του χρόνια αφού η ποιότητα είναι τόσο χαλιά που καλύτερα χίλιες φορές καλύτερα ακούγονται και σήμερα η κασέτες που έφτιαχνα πριν 30 χρόνια..:firstprize:

Και τα νόμιμα γνήσια CD που αγοράζω, άμα τα θέλω για το αυτοκίνητο, και αυτά σε wav τα αντιγράφω. :firstprize: