Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

η φορητότητα έχει διαβαθμίσεις.
Στα 320 ή στα 198 θυσιάζεις λίγη από τη φορητότητα.

Σήμερα η πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών παίζει στα 64...
 
Απάντηση: Re: Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

Δεν καταλαβαίνω πού διαφωνούμε.

Το δικό μου point είναι οτι το mp3 φτιάχτηκε κυρίως για φορητότητα. Ένα hi-end σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπαράγει με τη μέγιστη δυνατή πιστότητα, κάτι που δεν είναι κύριο μέλημα του mp3. Γι αυτό μίλησα για αδικία. Βέβαια, ένα mp3 συμπιεσμένο στα 320kbps ίσως δεν έχει διαφορά από το PCM ακόμα και σε hi-end σύστημα(λέω ίσως γιατι δεν έχω κάνει δοκιμή). Αλλά στα 320 έχουμε ελάχιστη φορητότητα, που είναι ο βασικός στόχος του αλγορίθμου.

Μπαααα. και στα 320 πάλι πολλά χωράνε λέμε...
 
Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι ούτε γιατί φτιάχτηκε το MP3, ούτε πως δουλεύει,ούτε αν είναι πρακτικό, ούτε...
Είναι αν σκοτώνει το ηχητικό βάθος. Και αν ναι στα πόσα kbps και σε πιό ηχητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να απαντηθεί αντικειμενικά μόνο με ένα Α-Β τυφλό τέστ σε πολύ αναλυτικό ηχητικό σύστημα. Εννοείται ότι το MP3 έχει δημιουργηθεί από το original CD (που το διαλέγουμε να έχει την καλύτερη δυνατή ηχοληψία) με τον καλύτερο encoder (LΑΜΕ?) σε διάφορα bitrates.

Όλα τα άλλα είναι υποκειμενικά...ή κάνω λάθος???
 
Απάντηση: Re: Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

Υπάρχει κάποιος εδώ που να έχει ακούσει διαφορές στα 320?

σε public test που είχαμε κάνει πάντως κανείς από τους 5 μας δεν κατάφερε να ξεχωρισει το original cd όχι στα 320 αλλα στα ούτε στα 192khz mp3.

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Και για το νούμερο των 192kbps που αναφέρεις.
Στα 160kbps αρχίζουν να ψιλοακούγονται διαφορές.
 
Απάντηση: Re: Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

ο αρθρογράφος είναι στην κοσμάρα του...

το πρόβλημα δεν είναι τα Mp3, αλλά οι τεχνικές συμπίεσης του headroom που τόσο ασύστολα μας επιβάλονται καθημερινά από τεχνικούς ήχου

Σωστός!!!
Και την συμπίεση την εφαρόζουν κατά κόρον στις σημερινές ηχογραφήσεις, οπότε ακούγεται ήδη χάλια το original CD. Aρα και το mp3 που θα προκύψει στην συνέχεια από αυτό.
 
Απάντηση: Re: Το ΜΡ3 σκοτώνει το ηχητικό βάθος

η φορητότητα έχει διαβαθμίσεις.
Στα 320 ή στα 198 θυσιάζεις λίγη από τη φορητότητα.

Σήμερα η πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών παίζει στα 64...

Οχι, κανένας ραδιοσταθμός δεν παίζει MP3 στα 64kbps.
wma στα 64kbps μπορεί να παίζουν λίγοι.
 
Ας το δούμε απο μια άλλη άποψη το θέμα.

Η συμπίεση ήχου κατά mpeg layer 3, βασίζεται κατα κανόνα σε μιά αδυναμία του ακουστικού μας συστήματος που ονομάζεται "ακουστική σκίαση". Αυτή ορίζει ότι ο εγκέφαλος αδυνατεί να ξεχωρίσει συχνότητες οι οποίες έχουν επικαλυφθεί άλλες πιο πολλών db.
Στις ηχογραφήσεις ,οι επικαλυμμένες δεν εξαφανίζονται. Τα μικρόφωνα θα τις καταγράψουν, θα υπάρχουν στο αρχείο μας απλά δεν θα μπορούμε να τις αντιληφθούμε.
Κατι παρόμοιο με το rainbow effect. Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ευαίσθητη ακοή και ίσως είναι ικανοί να αντιληφθούν την συχνοτική έλλειψη ενός συμπιεσμένου αρχείου.
Απλα φανταστείτε οτι ένα αρχείο στα 320kbps είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος την διαφορά, όσο δύσκολο ειναι δει το rainbow σε ένα dlp projector με χρωματικό τροχό 12X.
 
Η αδυναμία όμως εξακολουθεί να υπάρχει στο αυτί (ακόμα και στα υγιή αυτιά) και με το χρόνο το φαινόμενο γίνεται πιό ισχυρό
 
Σαφώς! Δεν μιλάμε για "πρόβλημα", μιλάμε για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου αυτιού!