Το νέο μου dac ;;

Καλησπέρα στην παρέα,
Λίγη προσοχή στους Ρουμάνους (Audiokit.ro) γιατί υπήρξαν αναξιόπιστοι στις αποστολές τους στο παρελθόν. Και μια και μιλάμε για voltage DACs αξίζει να δοκιμάσει κάποιος και μετασχηματιστές απευθείας στην έξοδο του chip. Το έκανα σε ένα Twisted Pear OPUS DAC (Wolfson 8741) με Lundhal 1527XL 1:1 και 10Κ φορτίο στo δευτερεύων και το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον εκπληκτικό για τα γέρικα αυτιά μου. Η προηγούμενη εμπειρία ήταν το ίδιο dac με πυκνωτή μόνο στην έξοδο (ΒGs) όπως και με το IVY της Twisted Pear αλλά ο μσχ έπαιξε μόνο μουσική και έμεινε. Τώρα πειραματίζομαι με dual mono στο ίδιο chip, αλλα με μεγαλύτερο μσχ (μεταξύ LL1588 LL1684AM) λόγω διπλάσιας τάσης εξόδου του mono DAC την οποία ο 1527XL θα χειριστεί μεν, αλλά με λίγο περισσότερη παραμόρφωση χαμηλά.
Να δούμε τα αποτελεσματα.

Καλησπέρα στην παρέα,
Λίγη προσοχή στους Ρουμάνους (Audiokit.ro) γιατί υπήρξαν αναξιόπιστοι στις αποστολές τους στο παρελθόν. Και μια και μιλάμε για voltage DACs αξίζει να δοκιμάσει κάποιος και μετασχηματιστές απευθείας στην έξοδο του chip. Το έκανα σε ένα Twisted Pear OPUS DAC (Wolfson 8741) με Lundhal 1527XL 1:1 και 10Κ φορτίο στo δευτερεύων και το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον εκπληκτικό για τα γέρικα αυτιά μου. Η προηγούμενη εμπειρία ήταν το ίδιο dac με πυκνωτή μόνο στην έξοδο (ΒGs) όπως και με το IVY της Twisted Pear αλλά ο μσχ έπαιξε μόνο μουσική και έμεινε. Τώρα πειραματίζομαι με dual mono στο ίδιο chip, αλλα με μεγαλύτερο μσχ (μεταξύ LL1588 LL1684AM) λόγω διπλάσιας τάσης εξόδου του mono DAC την οποία ο 1527XL θα χειριστεί μεν, αλλά με λίγο περισσότερη παραμόρφωση χαμηλά.
Να δούμε τα αποτελεσματα.

πολυ ενδιαφερων το σκεφτομουν για το καινουργιο buffalo που θα βγη

χωρις σταδιο εξοδου.

λες να παιξη καλα με μετασχηματιστη;

Το Buffalo σε voltage out είναι ένα κλικ ποιό κάτω απο ότι σε current mode σύμφωνα με τα forums. Ακόμη χρειάζεται να δείς και ποίο είναι το minimum DC resistance του chip απο το datasheet το οποίο δίνουν μόνο σε κατασκευαστές με confidentiality agreement.
Για μένα, καλύτερα να βάλεις μτσχ σε ένα αμιγώς voltage out dac όπως το Wolfson, 4397/98 ή ΑΚΜ.

ψαχνοντας εμαθα οτι υπαρχουν μ/τ lundahl,sowter Κλπ συγκεκριμενα για

current outpout dac με 18-20/1 λογω οποτε οταν βγη θα το ξαναδω.

Σε dac που έχουν voltage out δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης μετασχηματιστή.
Ο μετασχηματιστής μπαίνει σε dac με έξοδο ρεύματος και σε συνδυασμό με μια αντίσταση πάντα κάνει ακριβώς αυτό το i/v που χρειάζεται ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται την χαμηλή αντίσταση εξόδου του dac για να κάνει και αύξηση της τάσης (αυξάνοντας ουσιαστικά και την αντίσταση εξόδου που μπορεί να δει πλέων το dac). Όλο αυτό το κάνει εσωτερικά κάποιος τελεστικός με ένα κλασικό κύκλωμα i/v και έτσι σου βγάζει έξω και τις δυο εξόδους για να κάνεις ότι θέλεις εσύ.

Σε dac που έχουν voltage out δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης μετασχηματιστή.
Ο μετασχηματιστής μπαίνει σε dac με έξοδο ρεύματος και σε συνδυασμό με μια αντίσταση πάντα κάνει ακριβώς αυτό το i/v που χρειάζεται ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται την χαμηλή αντίσταση εξόδου του dac για να κάνει και αύξηση της τάσης (αυξάνοντας ουσιαστικά και την αντίσταση εξόδου που μπορεί να δει πλέων το dac). Όλο αυτό το κάνει εσωτερικά κάποιος τελεστικός με ένα κλασικό κύκλωμα i/v και έτσι σου βγάζει έξω και τις δυο εξόδους για να κάνεις ότι θέλεις εσύ.

μαλλον εχεις δικιο.

τα voltage out dac δουλευουν και οπως ειναι αντε με ενα φιλτρο (αν δεν

εχουν ηδη) τι να τον κανουν το μετασχηματιστη;

Για να θέσω ένα ερώτημα.

Προφανώς οι δύο υλοποιήσεις του Λαμπουζάτορα (η μία με λάμπα και η άλλη με τρανζίστορ fetilizator νομίζω ότι τη λέει), είναι σαφώς για χρήση σε dac με έξοδο ρεύματος (I/V), σωστά έτσι;

Μεταξύ των υλοποιήσεων του Λαμπουζάτορα και των υλοποιήσεων με έξοδο μετασχηματιστή audio, ποια αποδίδει καλύτερα;

Απάντηση: Re: Το νέο μου dac ;;

Για να θέσω ένα ερώτημα.

Προφανώς οι δύο υλοποιήσεις του Λαμπουζάτορα (η μία με λάμπα και η άλλη με τρανζίστορ fetilizator νομίζω ότι τη λέει), είναι σαφώς για χρήση σε dac με έξοδο ρεύματος (I/V), σωστά έτσι;

Μεταξύ των υλοποιήσεων του Λαμπουζάτορα και των υλοποιήσεων με έξοδο μετασχηματιστή audio, ποια αποδίδει καλύτερα;

Καμία.
Οι κατασκευαστές των current output dacs τοποθετούν I/V με μηδαμινή αντίσταση εισόδου (υλοποιείται με τελεστικό).
Και οι λάμπες και ο μετ/τής προϋποθέτουν τερματισμό με αντίσταση δεκάδων ωμ - αλλιώς η παραγόμενη τάση είναι πολύ μικρή- που έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παραμορφώσεις των chip.

Τώρα βέβαια εμάς στο αυτί μας αρέσουν ή ψηνόμαστε ότι μας αρέσουν περισσότερο.
Αλλά και οι δυο λύσεις απέχουν από το να είναι τεχνικά βέλτιστες -ανάλογα και το chip βέβαια, το TDA1541 π.χ συμπεριφέρεται καλύτερα από τα PCM1702/4-. Πάρε τη μια και χτύπα την άλλη είναι.

Υ.Γ "Λαμπιζάτορ" και "φετιλιζάτορ". τό χει "ξεφτιλιζάτορ" τελείως ο τύπος

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Το νέο μου dac ;;

Καμία.
Οι κατασκευαστές των current output dacs τοποθετούν I/V με μηδαμινή αντίσταση εισόδου (υλοποιείται με τελεστικό).
Και οι λάμπες και ο μετ/τής προϋποθέτουν τερματισμό με αντίσταση δεκάδων ωμ - αλλιώς η παραγόμενη τάση είναι πολύ μικρή- που έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παραμορφώσεις των chip.

Τώρα βέβαια εμάς στο αυτί μας αρέσουν ή ψηνόμαστε ότι μας αρέσουν περισσότερο.
Αλλά και οι δυο λύσεις απέχουν από το να είναι τεχνικά βέλτιστες -ανάλογα και το chip βέβαια, το TDA1541 π.χ συμπεριφέρεται καλύτερα από τα PCM1702/4-. Πάρε τη μια και χτύπα την άλλη είναι.

Υ.Γ "Λαμπιζάτορ" και "φετιλιζάτορ". τό χει "ξεφτιλιζάτορ" τελείως ο τύπος

κωστα γιατι χρειαζεται τερματισμο με αντισταση ο μ/τ δεν μπορη να μπη

σκετος υπολογισμενος να εμφανιζη στο πρωτευων την αντισταση εισοδου του

τελικου υποβιβασμενη χ φορες;

οπου χ ο λογος μετασχηματισμου.

Βέβαια και μπορεί. Στην πράξη (παραμορφώσεις, φορτίο) είναι το ίδιο με την αντίσταση τερματισμού.
Έτσι όμως θα αλλάζει το φορτίο στο dac κάθε φορά που θα αλλάζει η αντίσταση εισόδου του ενισχυτή που θα συνδέεις.

Re: Απάντηση: Το νέο μου dac ;;

Βέβαια και μπορεί. Στην πράξη (παραμορφώσεις, φορτίο) είναι το ίδιο με την αντίσταση τερματισμού.
Έτσι όμως θα αλλάζει το φορτίο στο dac κάθε φορά που θα αλλάζει η αντίσταση εισόδου του ενισχυτή που θα συνδέεις.

ναι οντως αλλα με συγκεκριμενο ενισχυτη πιστευω θα ειναι καλη περιπτωση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο μου dac ;;

ναι οντως αλλα με συγκεκριμενο ενισχυτη πιστευω θα ειναι καλη περιπτωση.

Μπορεί. Βέλτιστη τεχνικά δεν είναι πάντως. Εκτός αυτού, ο λόγος μετ/μού καθορίζεται από την αντίσταση που θέλω να "βλέπει" το dac.

Αν π.χ ο ενισχυτης έχει 10κιλοωμ, και εγώ θέλω 10 ωμ, πρέπει ο μετ/τής να είναι 1:33,3. Τέτοιο step up δεν είναι και τόσο απλό..

Αν θέλω 100 ωμ, απλά πάει χαράμι η προσπάθεια του κατ/τή να βγάλει ένα chip με καλά χαρακτηριστικά.

Έχει τα μειονεκτήματα που γράψαμε παραπάνω Άρη.
Υπάρχουν διακριτές λύσεις με ημιαγωγούς, περισσότερα εδώ (μακροσκελέστατο, πάνω από 500 πόστ):

I/V on the pcm1704

Ένα από τα κυκλώματα εκεί (με καμμιά δεκαριά BC.. ) έχω δοκιμάσει κι εγώ, μετράει καλά, όταν αξιωθώ να κάνω και το 2ο κανάλι..

Ακόμα και τα απλά, με τα 4 τρανζίστορ, παραμορφώνουν λιγότερο από το να βάλεις μια μεγαλούτσικη αντίσταση, π.χ. 50 ωμ.

Εφόσων, η χρήση τελεστικών ή άλλων παρόμοιων λύσεων είναι μονόδρομος, τότε γιατί παρατηρείται ολίσθηση φάσης στο ημίτονο από την έξοδο τελεστικών.

Το είχα ρωτήσει εδώ αλλά δεν είχα κάποια απάντηση μέχρι τώρα. Παρατήρησα, μετρώντας την έξοδο που προέρχεται από τελεστικούς σε αντιδιαστολή την απευθείας έξοδο του dac με χρήση πυκνωτή, ότι στην έξοδο των τελεστικών το σήμα παρουσίαζε ολίσθηση που ξεκινούσε αμυδρά από τα 5KHz και γινόταν καρα-ορατό στα 20KHz.

Βάζω και εδώ τα δύο διαγράμματα του παλμογράφου.

attachment.php

attachment.php

Last edited:
Νομίζω ότι ο τελεστικός δεν είναι μονόδρομος αφού όλα τα Dac με έξοδο ρεύματος ουσιαστικά δημιουργούν ένα μεταβλητό διαιρέτη τάσης ο οποίος δουλεύει άριστα και πάνω σε μια μικρή πάντα αντίσταση. Αυτή η αντίσταση υπολογίζεται για το κάθε dac και μπορεί να μπει στην θέση του τελεστικού χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τάση που παράγει τότε το DAC είναι τέτοια που απαιτεί πολύ μικρότερο κέρδος από την ενισχυτική βαθμίδα και έτσι αρκεί ένα λαμπατο ενισχυτικό. Όσο για την ολίσθηση φάσης οφείλεται στο φίλτρο που δημιουργούμε και είναι και το βασικό πρόβλημα όλων των dac.

Πολύ καλό το link Κωσταντίνε.
Φίλε kontr, ρίξε μια ματιά στο link παραπάνω, λέει πολλά σχετικά με το γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τον διαιρέτη τάσης και γενικώς τις αντιστάσεις.

Απάντηση: Re: Το νέο μου dac ;;

Νομίζω ότι ο τελεστικός δεν είναι μονόδρομος αφού όλα τα Dac με έξοδο ρεύματος ουσιαστικά δημιουργούν ένα μεταβλητό διαιρέτη τάσης ο οποίος δουλεύει άριστα και πάνω σε μια μικρή πάντα αντίσταση. Αυτή η αντίσταση υπολογίζεται για το κάθε dac και μπορεί να μπει στην θέση του τελεστικού χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τάση που παράγει τότε το DAC είναι τέτοια που απαιτεί πολύ μικρότερο κέρδος από την ενισχυτική βαθμίδα και έτσι αρκεί ένα λαμπατο ενισχυτικό. Όσο για την ολίσθηση φάσης οφείλεται στο φίλτρο που δημιουργούμε και είναι και το βασικό πρόβλημα όλων των dac.

Όχι άριστα φίλε kontr, ανεκτά ναι, όχι άριστα. Ιδανικά, η αντίσταση φορτίου είναι 0 ωμ. Αυτό προσπαθούν να πετύχουν και οι τελεστικοί, δημιουργώντας στην είσοδο virtual ground.

Λόγω slewing του τελεστικού (γι´αυτό βάζει η ΤΙ τον 627 στο I/V), αυτό δεν λειτουργεί πάντα σωστά, εξ´ου και η προσπάθεια των τύπων στο λινκ να πλησιάσουν πολύ χαμηλή αντίσταση εισόδου χωρίς ανάδραση.

Κάπου είχα δει μετρήσεις ενός pcm63 με αντίσταση, θα το ξαναψάξω.

Η υστέρηση φάσης είναι όπως λες από το φίλτρο. Αμέσως μετά το I/V (δηλαδή τον πρώτο τελεστικό) δεν πρέπει να παρατηρείται φίλε lemon.
Αν μπορείς να το ελέγξεις θα ήταν ενδιαφέρον, πιστεύω.

Προσπαθώ να σας παρακολουθήσω, μαθαίνοντας αλλά πραγματικά οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό μου έρχονται ραγδαία!

Μάλλον δεν θα μπορώ να μετρήσω αμέσως μετά το στάδιο I/V γιατί χρησιμοποιείται ένας τελεστικός (στο σύνδεσμο που είχα βάλει, στην πρώτη σελίδα της συζήτησης, έχω μία φώτο και επεξήγηση του εσωτερικού του συγκεκριμένου dac). Από όσα ξέρω, το Wolfson 8716 βγάζει απευθείας τάση εξόδου.
Εάν κάτι χάνω στο συλλογισμό μου, διορθώστε με και ευχαρίστως να μετρήσω ότι θέλετε.

Την μέτρηση δεν την έκανα επί του τελεστικού, αλλά επί της εξόδου (rca).