Salas
AVClub Addicted Member
- 4 December 2006
- 1,981
Ok, θα το δω για τους μετασχηματιστές. Κοιτούσα την supreme σειρά για καλύτερη θωράκιση μεταξύ τυλιγμάτων.
Η απόφαση για την κατασκευή πάρθηκε για πολλούς λόγους. Πρώτος και καλύτερος, με step up δεν μπορώ να βρω μία ρύθμίση στη φόρτιση της κεφαλής που να με ικανοποιεί. Αν πάω χαμηλά (<100 Ohm) ο ήχος ανοίγει, έχει λεπτομέριες αλλά χάνει πολύ σε δυναμικές και χαμηλά. Αν πάω από κει και πάνω, αρχίζω και πιάνω μπάσα και λίγο νεύρο, αλλά ο ήχος είναι λίγο μουντός. Χθές το πείραξα πάλι και έβαλα 27K αντίσταση φόρτισης, οπότε η κεφαλή βλέπει τώρα περίπου 67.5 Ohm. Για την ώρα καλά μου φαίνεται, αλλά όπως είπα πριν λίγο "εξευγενισμένο" παραπάνω από αυτό που θα ήθελα, ειδικά σε ροκ. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται να λείπει ενέργεια, όγκος, δεν ξέρω πως να το πω.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το phonodude πρέπει να ξανακατασκευαστεί σε καινούριο σασί και με σωστά υλικά. Το έχω φέρει σε ένα καλό επίπεδο, αλλά όχι εκεί που πρέπει. Κι ακόμα υπάρχει λίγος θόρυβος στα 50Hz σε αρκετά μεγάλες εντάσεις, που σίγουρα κι αυτός κάνει τη ζημιά του στο τελικό αποτέλεσμα ακόμα και σε πιο normal εντάσεις. Αλλά για να ξαναφτιαχτεί το phonodude, πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο να καλύψει το κενό.
Τρίτος λόγος οι πολύ καλές κριτικές του κόσμου που έφτιαξε το FSP όπως και για άλλα σχέδια που έχει χαρίσει στην DIY κοινότητα ο κ. Σάλας.
Τέταρτος και βασικός, η φαγούρα να φτιάξω κάτι. Μαζί με το FSP πήρα υλικά και για SSHV2 για να φτιάξω τον προενισχυτή 6V6....
Τώρα για τις κεφαλές, σε κανά 6μηνο θα χρειαστεί μάλλον ή να αλλάξω ή να δώσω για επανακατασκευή την Cadenza. To κόστος είναι περίπου 500 ευρώ η AT33PTGII, 700 η ανακατασκευή της Ortofon και 1000 η ART9. Η πραγματικότητα μου είναι ότι πλέον ακροάσεις με ηρεμία σε μια σωστή ένταση είναι σπάνιες. Το πικάπ βέβαια δουλεύει 2-3 ώρες τη μέρα, αλλά σε σχετικά χαμηλές εντάσεις και παίζοντας παράλληλα με τον μικρό. Αν βρώ στην Cadenza αυτά που ψάχνω με το FSP, θα πάω για ανακατασκευή. Αλλιώς η PTG είναι η πιο πιθανή επιλογή (έστω και για αλλαγή γεύσης και μόνο) και είναι και συμβατή με τα 62-63db του FSP. Για την EV δεν το αποκλείω, αλλά η διαφορά με την PTGII είναι μόνο 50 ευρώ και θεωρητικά τουλάχιστον η PTGII διαβάζει καλύτερα.
Για πυκνωτές σήματος, κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.
Οι Σελεκτρονικ που εμπορεύονταν οι Γάλλοι ήταν Ινδικής κατασκευής απο ένα μεγάλο εργοστάσιο που φτιάχνει βαρύ εξοπλισμό δικτύου διανομής. Τους είχαν διδάξει R-Core Ιάπωνες ειδικοί και τους είχαν δώσει και τα εργαλεία. Οι 15+15 Βολτ Μ/Τ αυτωνών έβγαζαν 17+17 στο δικό μας δίκτυο στην Αθήνα. Αν κάποιος Μ/Τ πιάνει 32V AC στην πράξη είναι αρκετός για το FSP. Τα 36V AC του BOM είναι τυπική προδιαγραφή για να καλύπτει -10% πτώση δικτύου απο την ονομαστική η μετασχηματιστές μικρούς η κακούς με υψηλή αντίσταση εξόδου αλλά αυτά σπάνια συμαβαίνουν και συνήθως περισσεύει τάση. Ειδικά οι R-Core δεν πέφτουν εύκολα σε τάση εξόδου. Οι Κινέζικοι μερικές φορές είναι καλοί μερικές φορές μέτριοι, ανάλογα τι επιλογή έχει κάνει ο έμπορος. Σε ποιότητα μετάλλων κυρίως διαφέρουν, σε φόρμα ειναι συνήθως ίδιοι.
Για πυκνωτές σήματος o 47nF (η 100nF) C3 είναι κάπως πιο καθοριστικός από τον εξόδου C4 αλλά και οι δύο είναι σημαντικοί. C3 Jupiter και C4 Clarity MR είναι ωραίος συνδυασμός για παράδειγμα αλλά τσούζει. Ακόμα και με Obbligato C3 & C4 είσαι αξιοπρεπής που είναι πολύ φτηνότερος συνδυασμός. Για C2x βάλε ΜCAP Evo Oil. Ανάλογα την χρήση και το υπόλοιπο σύστημα κρίνε αν πρέπει να ξοδέψεις σε πυκνωτές η αλλού, προτεραιότητα είναι η κεφαλή.
AT33PTGII έχω και είναι πολύ καλή αλλά η ART9 που την έχω ακούσει στου Vgeorge σημαντικά καλύτερη. Επίσης έχει και μεγαλύτερη έξοδο, πράγμα που βοηθάει. Αλλά αν είναι να ακούς περιστασιακά η σχετικά αδιάφορα μην έχεις μια πολύ καλή κεφαλή και φθείρεις, πάρε μια DENON 103R η 301 για παράδειγμα ανάλογα τι παρουσία μεσαίων θέλεις, βάλε και οικονομικούς πυκνωτές να έχεις ένα μουσικότατο ωραίο βινυλιακό μπροστινό σύστημα ούτε σούπερ καύχημα αλλά ούτε και παράφωνο.
Last edited: