Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Ο 4.7uF C2x είναι όντως oil( είναι ο: 450V Mundorf MCap EVO Oil Capacitor.
Όντως αυτό που άκουγα θα μπορούσα να το περιγράψω σαν αυτο-τηγάνισμα πυκνωτή
και έχω την αίσθηση ότι ίσως είναι ένας από τους δύο μεγάλους -τι να πω πια ,αυτο-τηγάνισμα?μπορεί να συμβεί?
To DC που μετρώ στην έξοδο που θα μπορούσε να οφείλεται?στα φετάκια Q4-Q5-Q6?
θα κάτσω το βράδυ να μετρήσω τάσεις.Ευχαριστώ Νίκο.

Μήπως έμειναν τίποτα υγρασίες από την ισοπροπυλική. Δεν σκούπισες απλά αλλά μούσκεψες τις πλακέτες ολόκληρες μέσα σε λεκανάκι; Γιατί πριν είχες ξαναδοκιμάσει χωρίς πρόβλημα. Δεν ξέρω να σου πω για ήχους απο λάδια, έχω δει πυκνωτές χαρτιού-λαδιού Jensen να έχουν αναπτύξει διαρροή DC λόγω ήταν πολύ κοντά σε πηγή υψηλής θερμοκρασίας (λάμπες) και δεν επιζούσαν για πάνω απο ένα με δύο χρόνια αλλά δεν γνωρίζω αν μπορεί να υπάρχουν και τεμάχια με πρόβλημα διαρροής απο αστοχία κατασκευής. Τα φετάκια μέτρα τα όπως είπαμε.

Πολύ φοβάμαι ότι με την ισοπροπυλική την πάτησα-έβαλα ανάποδα τις πλακέτες και την έριξα-σίγουρα πήγε
από τις τρύπες και από την άλλη πλευρά με τα υλικά.Δεν εξατμίζεται εύκολα.Τέσπα μετράω και
αναφέρω.

Έχω τις μετρήσεις.Σήμερα μία μέρα μετά που κάθισα να μετρήσω είναι σαν να μην έγιναν ποτέ τα χθεσινά.Όλα
μετράμε καλά.Δεν υπάρχει τσιτσίρισμα,έφυγε το Dc στην έξοδο,τι να πω δεν ξέρω.Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ένοχο
την ισοπροπυλική αλκοόλη.Τι έκανε πανάθεμή την δεν ξέρω,αλλά σήμερα που εξατμίστηκε εντελώς,εξατμίστηκαν
και τα προβλήματα.Εκτιμώ ότι συγκεντρώθηκε μέσα στις ακλιδες,γιατί υπάρχουν μπόλικες για ευελιξία,και δημιούργησε
θέματα.Μέχρι να έρθει ο κανονικός μετασχηματιστής, θα τα έχω μόνιμα στον πάγκο αναμένα να δω μήπως βγάλουν τίποτα
μετά τα χθεσινά.
Στις παρακάτω μετρήσεις η δεύτερη μέτρηση αφορά το χθεσινό προβληματικό κανάλι.
-Χωρίς τροφοδοσία στο κύκλωμα ωμική αντίσταση ανάμεσα στα ακριανά πόδια των fet
Q4 41,7R-42R
Q6 39,6R-39,4R
Q5 41R-41,2R
Q7 79R-79,6 R(2SK117GR)
Q1 22,6R-23,5R(2SK369BL)
Τάσεις μεταξύ Drain-γης
Q4 9,04-9,63
Q6 21,1-21,9
Q5 9,05-9,69
Q7 18,67-19,26
Q1 8,33-8,32
Τάσεις άναμεσα στα ακριανά ποδαράκια των mosfet(1-3)
Q6x 3,31-3,30
Q1x 4,32-4,36
Q4x 0,576 ανάμεσα σε ποδαράκια 2-3

rail 34,5 περίπου και στα δύο κανάλια και πέρνω έτσι ακριβώς 3,6 στα TP1-TP2
Το μόνο παράξενο για μένα είναι πως κατά το άνοιγμα,πάνω στην έξοδο παίρνω DC τάση που ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το 1,7volt
και εξασθενίζει πάλι σταδιακά μέχρι το τελικό 0,00 έως 2,00 mv(συν-πλην),μέχρι δηλαδή να σταθεροποιηθεί το κύκλωμα.
Είναι φυσιολογικό αυτό?το έχει παρατηρήσει άλλος ,για έχω θέμα εγώ.Σκέφτομαι στην έξοδο του Phono το pro DC1 που δεν
έχει πυκνωτές στην είσοδο και αναρωτιέμαι ,ότι αυτή η dc τάση θα περάσει και από τον pro.
Σύγνώμη ρε παιδιά για το μακροσκελές μήνυμα αλλά προσπαθώ να εξηγήσω όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση στον Νίκο και τα άλλα παιδιά.

Οι μετρήσεις σου είναι λογικότατες. Υγρασία πήγε στις πύλες και επειδή είναι FET (πολύ υψηλής αντίστασης εισόδου εξαρτήματα) δημιουργήθηκε ρεύμα διαρροής κάπου, ευτυχώς αποδείχτηκε περαστική κατάσταση με την εξάτμιση. Βάλε με κροκοδειλάκια 20k αντίσταση παράλληλα στην R9, η φόρτωσε την στον κονέκτορα της εξόδου αν έχεις τοποθετήσει, ώστε να προσομοιώσεις κανονικό φορτίο εξόδου και ξαναδές τι μεταβατικό δίνει ο πυκνωτής εξόδου στο άνοιγμα.

Υ.Γ. Μάλλον το ισοπροπυλικό υγρό καθαρισμού που είχε χωθεί στα εξαρτήματα ακουγόταν να "τσιτσίριζε" όταν έβαλες τάση. Τυχερός στάθηκες που δεν άρπαξε τίποτα να είχε η κατασκευή το τέλος της καπαρντίνας του Γιώργου Αρμένη

fe0cae0d4b80af7d2a1ba16837a1efc1_XL.jpg

Ο πυκνώτης εξόδου και με την 20Κ συνεχίζει να δίνει 1.7 V DC στο άνοιγμα(ανεβαίνει σταδιακά μεχρι 1,7 και ξαναπέφτει στο μηδέν
πάλι σταδιακά,όλα αυτά σε περίπου 10-15 sec-όπως πριν.Εγώ με τις φτωχές μου γνώσεις αδυνατώ να το εξηγήσω-πίστευα οτι αφού υπάρχει
πυκνωτης στην έξοδο δεν θα έπρεπε να έχω καθόλου DC.
Επίσης κάτι άλλο που παρατήρησα μετρώντας χωρίς τάση, είναι η αντίσταση εισόδου.Στα άκρα της R1(η R1 είναι στα 47ΚΩ λόγω ΜΜ κεφαλής)
έχω στο ένα κανάλι 46,8ΚΩ ένω στο άλλο αρκετά πιο κάτω 25,6ΚΩ.Γιατί να συμβαίνει αυτό-είναι φυσιολογικό?(τις R1 επειδή είναι σε ακίδες
τις έβγαλα και τις μέτρησα,είναι και οι δύο 47ΚΩ-δεν υπάρχουν ακόμη άλλες αντιστάσεις επιλογής παράλληλα)

Άκυρο ,έβαλα την 20

Άκυρο,έβαλα την 20Κ κατά λάθος στην είσοδο και δεν είχα διαφορά.Μόλις την σύνδεσα στην έξοδο 0,00 mv.
Όλα καλά.Παραμένει η δεύτερη ερώτηση για την αντίσταση εισόδου.
ΥΓ. α ρε Νίκο σε έπρειξα,που θα πάει σχεδόν τελείωσα,ένα μετασχηματιστή περιμένω και ελπίζω να ακούσω.

κ κατά

Εντάξει λοιπόν με το τεστ σου για το μεταβατικό εξόδου αφού το απορροφά ένα κανονικό φορτίο 20k (φορτίζοντας ο πυκνωτής αργά κάνει μια καμπύλη και ξαναέρχεται αν το έβλεπες σε παλμογράφο).

Το άλλο είναι θέμα, έπρεπε να δείχνει 47k στις εισόδους και των δύο καναλιών. Πόσο δείχνουν οι είσοδοι όταν χωρίς R1 αντιστάσεις;

Υ.Γ. Μέτρα τις εισόδους για kΩ απο δύο φορές την κάθε μία, μια με το μαύρο probe στη γη τους, άλλη μια με το κόκκινο στη γη τους. Με σβηστό το φόνο πάντα.

Λύθηκε και αυτό,είχε θέμα στο βύσμα εισόδου,μετράνε 47Κ και οι δύο είσοδοι.
Αναμένω μετασχηματιστή.Υπάρχει κάτι άλλο που τυχόν πρέπει να δω?
Ευχαριστώ δημόσια για μία ακόμη φορά τον Νίκο για την αμέριστη και
ΑΜΕΣΗ βοήθειά του.

Τι θέμα είχε στο βύσμα εισόδου; Επίσης τι R3x έβαλες τελικά; Δεν νομίζω ότι έχει μείνει κάτι άλλο σοβαρό να ελέγξεις. Δες αν θέλεις σαν κάτι τελευταίο την πτώση τάσης στην 15Ω R1x από άκρο σε άκρο της για κάθε κανάλι. Να επιβεβαιώσουμε την κατανάλωση συνεχούς ρεύματος του ενσωματωμένου shunt regulator μέσω νόμου του Ωμ I=V/R.

το βύσμα εισόδου είναι balanced ,γιατί τέταια σύνδεση είχα στο προηγούμενο Phono,αλλά η σύνδεση με το δικό σου Phono γίνεται κλασικά
σαν RCA(μόνο που αντί για rca στην είσοδο διαττήρησα το βυσμα balanced).Τώρα το βύσμα είναι πολύ κοντά στην είσοδο,και το μπλεντάζ
καλώδιο είχε στριμωχθεί αρκετά.Το αποτέλεσμα ήταν ότι για κάποιο λόγο μετρώντας το ,είχα κάποια αντίσταση 75ΚΩ που μαζί με την αντίσταση
εισόδου των 47ΚΩ,έδινε τα 25 ΚΩ περίπου.Έβγαλα το μπλεντάζ,έβαλα δύο καλωδιάκια από το βύσμα είσόδου στο molex εισόδου(1,5 cm απόσταση)
και διορθώθηκε το πρόβλημα.Δεν μου είχε ξανατύχη αυτό το κουφό.
R3x τελικά έβαλα 10ΚΩ και όλα οκ.Στην R1x έχω 1,240V στο ένα κανάλι και 1,260V στο άλλο,αλλά τα 1,35 δεν τα ποιάνω.
Αν είναι εντάξει μάλλον αύριο θα δοκιμάσωμια το ένα,και μιά το άλλο κανάλι μετον πρόχειρο μετασχηματιστη να δω αν έχω ήχο

Καλά είναι και τα περίπου 1.25V ανάλογα τι Vf στα λεντ του τροφοδοτικού και τι Vgs στα IRF9610 που μπορεί να σου τύχουν. Πάντως είναι πολύ κοντά μεταξύ τους αυτές οι τάσεις ανά κανάλι, και ίσως αυτό είναι σημαντικότερο από την απόλυτη τιμή τους. Κοίταξε τες ξανά όταν με τους κανονικούς μετασχηματιστές να δούμε αν άλλαξαν λίγο η όχι.

Δηλώνω περιχαρής κάτοχος εν λειτουργία του Salas Folder simplistic phono.
Τελείωσε χθές.Βρέθηκαν 2 πρόχειροι μετασχηματιστές(εν αναμονή του κανονικού)και συνδέθηκε-ρυθμίστηκε.
Μετά ήρθε η ώρα που περιμένεις να ακούσεις με αγωνία μικρού παιδιού.Οι μετασχηματιστές(αθωράκιστοι) πεταμένοι
εκτός κουτιού στα 20-25 εκατοστά από την κεφαλή,χύμα όλα αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ.
Ανοίγω λίγο την φωνή,ακουμπά η κεφαλή και ευτυχώς....ήχος αναδύεται και από τα δύο κανάλια.
Δυναμώνω!Πρώτη εντύπωση το βαθύ χαμηλό-ένα πρώτο χαμόγελο ευτυχίας.
Άστρωτο ακόμη ,αλλά η καλή η μέρα .......Είναι νωρίς ακόμη,αλλά πιστεύω ότι έπιασα το jakpot των phono stage.
Περισσότερα μόλις ολοκληρωθεί πλήρως,μπει και ο κανονικός μετασχηματιστής(στο θέμα του βόμβου τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά).
Αλλά οφείλω και μου βγαίνει αυθόρμητα ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στον Νϊκο.Αν μετά από καιρό θα θυμάμαι κάτι έντονα από την κατασκευή,
αυτό δεν θα είναι η ίδια η κατασκευή ,αλλά η αμέριστη βοήθεια του.
Εννοείται ότι ευχαριστώ και όλα τα άλλα παιδιά που μπήκαν στο κόπο και με βοήθησαν.
Παίζει πολύ καλά το άτιμο,αξίζει κάθε λεπτό που θα ξοδέψεις για να το φτιάξεις!

Αν μου πει κάποιος πως να τις ποστάρω τις φωτό.