Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Αν μου πει κάποιος πως να τις ποστάρω τις φωτό.
Πάτα δίπλα στο αποστολή απάντησης το κουμπί που λέει Επεξεργαστής κειμένου, εκεί θα βρεις Additional Options με μενού για να τις συνάψεις.

Καλές οι κολλήσεις δείχνουν, πινάκια με επιμέλεια τοποθετημένα, καλά υλικά, ωραίο. Για τον C2y να κάνεις τα πειράματα σου στα πρίμα έχεις προβλέψει πινάκια και εκεί, όλα καλά.

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Ευχαριστώ Νικο.Μόλις απεβίωσε η μία Rdlink 0,47Ω στο τροφοδοτικό.Μάλλον από απότομο άναμα.Ήταν μιά dale από mauser, μάλλον
1w,μικρούλα έδειχνε.Το βραχυκύκλωσα για την ώρα για να ακούω.Τι να βάλω τώρα εκεί.Καμιά από εδώ αγορά,ή είναι κρίσιμη και θα
ψάχνω πάλι έξω.Παρεπιπτόντως με αυτούς τους C2y με τιμές 330pf στο ένα και 200 pf στο άλλο είμαι και τα δύο κανάλια ακριβώς στα 15,20 nf.
θα τα ακούσω αρκετά έτσι και βλέπουμε.

Μικρή ήταν στο 1W και δεν άντεξε το inrush current σε μια στιγμή που πέτυχες με τον διακόπτη το ημίτονο παροχής στην κορυφή του. 3-5W βάλε εκεί. Δεν είναι κρίσιμη, ένα μικρό φίλτρο ΕΜΙ δημιουργεί, και MOX η και τουβλάκι κάνει.

Ένας με δύο ανεξάρτητα δευτερεύοντα θα είναι ο Μ/Τ; Πόσα VA παρήγγειλες; Τελικά έβαλες λεντάκι πρόσοψης προεκτείνοντας αυτό της Raw DC πλακέτας βλέπω.

Ναι,επειδή θα είναι ένα ενιαίο κουτί,προτίμησα και έναν μετασχηματιστή με δύο ανεξάρτητα τυλίγματα 2*33V
στα 100VA(είχα διαβάσει στο νήμα ότι ήταν αρκετός και ότι με δύο θα είχα ενδεχομένως και μεγαλύτερες παρεμβολές).Για το λεντάκι έτσι ακριβώς.

Με μοντέλο M/T που έχει αντί-μαγνητική θωράκιση και είναι μακριά από τις εισόδους-εξόδους συνήθως δεν θα παρουσιάσει hum σαν ΜΜ. Σαν MC δύσκολο να μην τσιμπήσει κάτι όταν στο ίδιο σασί, αλλά μένει να φανεί αυτό όταν έρθει η ώρα. Περιστρέφοντας τον τοροειδή βρίσκεται και η πλευρά του που εκπέμπει λιγότερο προς τις πλακέτες.

Ο μετασχηματιστής θα είναι από Torodiy μαγνητικά θωρακισμένος,η πιο καλή τους εκδοχή.Είδωμεν.

Επιτέλους τέλεψε!Ήρθε ο μετασχηματιστής,έγινε τελική ρύθμιση και πλέον απολαμβάνω μουσική.
Είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.Την συγκεκριμένη κατασκευή την ήθελα καιρό,και επιτέλους
πραγματοποιήθηκε το όνειρο αυτό.Νίκο σε ευχαριστώ και πάλι-δεν θα βαρεθώ να τονίζω την υποστήριξή σου.
Προτροπή σε όποιον το σκέφτεται να προχωρήση άφοβα-η βοήθεια είναι δεδομένη.
Και λοιπόν πως παίζει?
Μετά από δύο μέρες λειτουργίας αυτό που αποκόμισα είναι:βαθύ- μα βαθύ-χαμηλό,πεντακάθαρο σε όλο το φάσμα
αναλυτικό,με μεγάλη σκηνή και τελικά κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ικανό να υποστηρίξει οποιαδήποτε κεφαλή από πίσω .
Ενθουσιασμένος,και δίνω και μερικές φωτό τελαιωμένο πλέον

ATTACH=CONFIG]155041[/ATTACH]

και στο ρακ πάνω δεξιά

IMG_20180915_082756.jpg

IMG_20180915_082728.jpg

Attachments

• IMG_20180915_082705.jpg
    IMG_20180915_082705.jpg
    206.8 KB · Views: 333
Επιτέλους τέλεψε!Ήρθε ο μετασχηματιστής,έγινε τελική ρύθμιση και πλέον απολαμβάνω μουσική.
Είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.Την συγκεκριμένη κατασκευή την ήθελα καιρό,και επιτέλους
πραγματοποιήθηκε το όνειρο αυτό.Νίκο σε ευχαριστώ και πάλι-δεν θα βαρεθώ να τονίζω την υποστήριξή σου.
Προτροπή σε όποιον το σκέφτεται να προχωρήση άφοβα-η βοήθεια είναι δεδομένη.
Και λοιπόν πως παίζει?
Μετά από δύο μέρες λειτουργίας αυτό που αποκόμισα είναι:βαθύ- μα βαθύ-χαμηλό,πεντακάθαρο σε όλο το φάσμα
αναλυτικό,με μεγάλη σκηνή και τελικά κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ικανό να υποστηρίξει οποιαδήποτε κεφαλή από πίσω .
Ενθουσιασμένος,και δίνω και μερικές φωτό τελαιωμένο πλέον

και στο ρακ πάνω δεξιά

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Συγχαρητήρια και καλοάκουστο για πολλά καλά χρόνια με υγεία. Το νήμα είναι μακρύ και έχει συγκεντρώσει πληροφορίες/απαντήσεις σχεδόν για κάθε θέμα και απορία γύρω από αυτήν την κατασκευή μιας και συζητήθηκαν αρκετά δείγματα δουλειάς. Αν κάποιος νέος μάστορας το φτιάξει πάλι και διαβάσει πίσω είναι πιθανόν να λυθεί κάθε απορία που θα του προκύψει. Υπάρχει βέβαια και το μεγάλο (προς χαώδες) ιστορικό (2008) νήμα στο DIY Audio με τις από την αρχή εξελίξεις και τις δεκάδες (η εκατοντάδες (?)) κατασκευές αλλά είναι πολύ ωραίο που υπάρχει και αυτό εδώ της τελικά PCB μορφής του στα Ελληνικά. Εσείς το κάνατε ωραίο με την συμμετοχή σας. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Θέλω να προσθέσω λίγη χωρητικότητα στην είσοδο ,για σωστή φόρτιση της κεφαλής ΜΜ.Μέτρησα τα καλώδια
και έχουν από μόνα τους 60pf. Κάπου δίαβασα σε απάντησή σου Νίκο, ότι υπάρχει και μία εγγενής παρασιτική χωρητικότητα
εισόδου των Fet.Πόση είναι αυτή περίπου ,για να υπολογίσω τα pf του πυκνωτή? (υπολογίζω περίπου 150-200pf συνολικά
καλώδια+πυκνωτής+χωρητικότητα εισόδου fet,θα είμαι καλά)

Περί τα 100pF χωρητικότητα εισόδου με το συγκεκριμένο JFET σε αυτήν την MM σχεδίαση. Είναι περίπλοκο πως βγαίνει η απάντηση με τις παρασιτικές χωρητικότητες Ciss Crss σε κασκοδικό καθεστώς ριζικά περιορισμένου Miller effect και την περεταίρω μειωτική επίδραση της αντίστασης πηγής, συν τα παρασιτικά της κατασκευής, απλά εσύ χονδρικά κράτα αυτόν τον αριθμό που σου έδωσα. Άρα είσαι και αυτομάτως εντάξει στο σύνολο για φόρτιση των περισσότερων ΜΜ κεφαλών. Για αυτό δεν έβαλα θέση Cload στην πλακέτα. Για MC βέβαια το ερώτημα πόση χωρητικότητα εισόδου δεν έχει καν σημασία.

Συγχαρητήρια και καλές ακροάσεις! Πιθανόν να αποκτήσει λίγο τσιτσί ακόμα τις επόμενες μέρες. Και επιτέλους και ένα μέσα σε κουτί!

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Κράτα ότι μεγαλώνει πολύ η "εσωτερική" αντίσταση σε ένα shunt ποτενσιόμετρο ίδιας ονομαστικής τιμής σε σχέση με ένα series και σου μπουκώνει στα πρίμα γιατί ο προενισχυτής σου έχει αρκετή χωρητικότητα εισόδου λόγω FET. Mαζί δημιουργούν φίλτρο RC χαμηλότερης συχνότητας από ότι πριν με το ALPS που είναι series type.

Ναι, ρώτα τους αν αλλάζοντας την Rin σε 2.5k χαλάει πολύ η λογαριθμική καμπύλη απόκρισης του ποτ στην ένταση. Αν παραμένει λειτουργικά εντάξει άλλαξε την, αν όμως χαλάει το πράγμα ανοίγει απότομα κλπ, ρώτα μήπως μπορείς να στείλεις πίσω το shunt type 10k ποτενσιόμετρο να στο αλλάξουν με ένα series type 10k.

Με πρόχειρη αντίσταση 2.2 Κ η απόκριση στα πρίμα δείχνει πλέον οκ,αν και έχω απότομο άνοιγμα στην ένταση-αναμενόμενο όμως.
θα βάλω δύο καλές 2.7Κ για Rin στην είσοδο του sunt ποντεσιόμετρου,αλλά θα ήθελα να ρωτήσω Νίκο,αν με τέτοια αντίσταση έχουμε
θέμα με τις πηγές που οδηγούν τον pro και βλέπουν ένα sunt pot με τέτοιας τιμής αντίσταση Rin. Στις πηγές στα
ψηφιακά στην έξοδο ύπάρχει OPA 627,ενώ στο αναλογικό κομμάτι πλέον το Salas folder simplistic plhono.

To phono έχει buffer στάδιο περί 50Ω αντίστασης εξόδου. Το θέμα είναι το ρεύμα. Αν έχεις 8mA πόλωση εξόδου (IDSS) τότε στα 22Vpk-pk όριο από πλευράς DC τάσης θα μπορέσει 2.75kΩ το βαρύτερο φορτίο πριν ψαλιδίσει. Βέβαια θέλει και προσοχή περί Cout για να μην κόψει μπάσα. Με 2.2μF και 2.7k φορτίο θα έχει -3dB στα 26.5Hz. Εντάξει για βινύλιο, αλλά θα στρίψει και αρκετά νωρίς η φάση βέβαια.

Το ποτενσιόμετρο θα έχει 2.7k στη θέση μηδέν ένταση και θα ανεβαίνει λίγο λίγο, θα έχει 3.7k στα -20dB για παράδειγμα επειδή είναι μόντα σε υπολογισμό 10k.

Σε OPA627 δεν θυμάμαι αλλά σε OPA2134 είχα μετρήσει ότι στα 2.2k φορτίο κρατούσε ακόμα χαρακτήρα για THD ενώ σε 1k φορτίο ανέβαζε αισθητά. Κοίτα στo datasheet του τελεστικού.

Ευχαριστώ και πάλι για την άμεση ανάλυση.Ίσως τελικά καλύτερα να αποφύγω μια ακραία τιμή Rin,και να έβαζα ένα
κλασικό pot,σκέφτομαι το TKD 2CP-2500 στα 20Κ και τέρμα,δεν το παιδεύω άλλο.Έχω διαβάσει θετικά σχόλια για το συγκεκριμένο.
Το γνωρίζεις,έχεις άποψη γι'αυτό το ποντεσιόμετρο ?

Δεν έχω άμεση άποψη. Απλώς έχω ακούσει ολοκληρωμένο μηχάνημα λαμπάτο με τέτοιο μέσα. Αλλά και αυτό μυστήριο τρόπο έχει νομίζω, δεν πρέπει να είναι κανονικό series εσωτερικά. Κάτι σαν συνεχόμενο shunt η ladder, δεν θυμάμαι. Η μπορεί να είναι και κάποιο άλλο μοντέλο τους το μυστήριο. Ψάξε/κάνε ερώτηση στον πωλητή τι συνδεσμολογία εσωτερική η τι αντίσταση εισόδου και εξόδου έχει.

Όταν είσαι ανεπρόκοπος και παίζεις χωρίς κουτί :slapface: ....ευτυχώς τη γλίτωσα μόνο μ' αυτά στο τροφοδοτικό....

IMG_20190212_224332291.jpg