Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Δοκίμασε να δεις, διακοπτάκια είναι, αλλάζεις πάλι εύκολα ανά πάσα στιγμή. Μην το κάνεις ζωντανά μόνο.

το έχω πάει στα 150 τώρα.... (2+3)
μάλλον καλύτερα...

4)Για κουτί πήρα αυτό, είναι οριακό στο μέγεθος: https://www.ebay.com/itm/2207-DIY-a...e=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2057872.m2749.l2649. Για το τροφοδοτικό κουτί φτιαγμένο στο χέρι στο φίλο....

πως τα έστησες στο κουτί?
υποθέτω τις ψύκτρες κάτω από τις γρίλλιες και τα καλώδια εισόδου εξόδου από μπρος να πάνε πίσω...

μια και συζητάμε για το hum...
υπάρχει περίπτωση να είναι μικροί οι μτσ?

e3evydu9.jpg

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

υποθέτω τις ψύκτρες κάτω από τις γρίλλιες και τα καλώδια εισόδου εξόδου από μπρος να πάνε πίσω...

Και δεν γυρίζει το καπάκι να πάει με τις γρίλιες μπροστά καλύτερα;

μια και συζητάμε για το hum...
υπάρχει περίπτωση να είναι μικροί οι μτσ?

Μια χαρά αρκετοί είναι οι μετασχηματιστές. Στο κλιπάκι σου που άκουσα, με AKG ακουστικά παρακαλώ, το buzz δεν φαίνεται πολύ δυνατό. Αν δεν είναι απλώς το πικάπ που ψάχνει σασί, κοίτα μήπως είναι λούπα επιστροφής καναλιών μέσω της διάταξης του διπλού τροφοδοτικού. Δεν έχουν εναλλακτικές οδούς ακόμα. Έχει δύο αντιστάσεις 1Ω εκεί. Για σήκωσε την μία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Pho

το έχω πάει στα 150 τώρα.... (2+3)
μάλλον καλύτερα...

Ωραίος. Παρεμπιπτόντως τα Ω εισόδου επιβεβαιώνονται και με το πολύμετρο.

χμμ...δεν το έχω στήσει ακόμα...:violent-smiley-030: Κάθονται στο εργαστήριο του φίλου. Ελπίζω σε μια δυο βδομάδες να το καταφέρω. Για την ώρα εξασκούμαι ξανά στη μεταμεσονύκτια αλλαγή πάνας καθότι πατέρας ξανά εδώ και 20 μέρες... Οι γρίλλιες θα είναι μπροστά, και κάτω απ' αυτές θα είναι οι ψύκτρες. Στη θέση του IEC σε ένα αλουμινάκι θα μπει το βύσμα τροφοδοσίας, όπως πολύ σωστά πρότεινε και ο Νίκος. Όλα τα καλώδια πίσω.

Το ίδιο κουτί για dual mono τροφοδοτικό ίσως είναι μικρό για να χωρέσουν οι δύο μετασχηματιστές, τουλάχιστον αυτοί που είχα πάρει από toroidy. Ταχυδρομικά για ένα κουτί νομίζω ήταν κοντά στην τιμή του κουτιού...

Οι μετασχηματιστές σου φαίνονται μια χαρά από μέγεθος (δε μπορώ να διακρίνω τα VA), ωστόσο αν έχεις και κανένα καλό ζεύγος τορο δοκίμασε τους. Κάπου διάβασα (στο diyaudio νομίζω ήταν) κάποιος είχε θέματα θορύβου με φθηνούς κινέζους R-Core.

Το καλώδιο από τροφοδοτικό σε φόνο είναι θωρακισμένο; Μήπως τσιμπάει αυτό τπτ από τριγύρω; 1 μέτρο απόσταση είναι αρκετό. Σε μένα είναι στο μισό, το τροφοδοτικό στο πάτωμα, το φόνο σε έπιπλο (45cm ύψος) χωρίς θέματα. Σε απόσταση 20-30 cm και τα δύο χωρίς κουτιά στο πάτωμα, κάτι τσίμπαγε από τους μετασχηματιστές.

Οι r core είναι γαλλικοι ποιοτικοί selectronic 14VA.
Ενας ύποπτος για το χαμ ήδη βρέθηκε, είναι το μοτέρ του thorens. Να δω τώρα πως θα το λύσω.

Το κουτί δεν μου κάνει για τροφοδοσία, γιατί οι μετασχ είναι ψηλοί και θέλω εσωτερικό ύψος 7 εκ τουλάχιστον.
Αρα θα πάω σε φτηνό.

Ενας ύποπτος για το χαμ ήδη βρέθηκε, είναι το μοτέρ του thorens. Να δω τώρα πως θα το λύσω.

Το κουτί δεν μου κάνει για τροφοδοσία, γιατί οι μετασχ είναι ψηλοί και θέλω εσωτερικό ύψος 7 εκ τουλάχιστον.
Αρα θα πάω σε φτηνό.

Αν σου αρέσει το συγκεκριμένο κουτί, ψάξε λίγο τα κουτιά που έχει ο τύπος. Νομίζω το είχε τότε και σε 10άρι σε ύψος (9 και κάτι εσωτερικό). Ξέχασα να αναφέρω ότι τα πόδια που έχει το 7αρι είναι μικρά λαστιχένια, 2-3 χιλιοστά ύψος, δεν είναι αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία. Αν το τροφοδοτικό είναι κρυμένο ή δε σε νοιάζει η εμφάνιση, προφανώς το φτηνό μια χαρά είναι. Έχει πολλά και ο Φανός στο κέντρο αν είσαι Αθήνα.

Όταν δεν γυρίζει το μοτέρ φεύγει το μπζζζ αρκετά δηλαδή; Όταν γυρίζει ενώ ο η κεφαλή είναι όσο μακρύτερα από το μοτέρ γίνεται αλλά και όταν όσο κοντύτερα στο μοτέρ γίνεται υπάρχει διαφορά;

Μόλις γυρίζει ο διακόπτης έρχεται.
Το συμμάζεψα ήδη, μέχρι να κανονίσω τα κουτιά.
Μένει να δω το θέμα του gain...ίσως θα παραλληλίσω κάποια αντίσταση στην R10.
Η αλλαγή της τιμής της R10 έχει κάποια άλλη επίπτωση, δηλαδή για να πάρω λίγο gain να χαλάσει κάτι άλλο?

Το συμμάζεψα ήδη, μέχρι να κανονίσω τα κουτιά.

για να ξεκαθαρίσω λέω το συμμάζεψα γιατί είναι λίγο παράξενο.
Το παλιό thorens δεν έχει γείωση, έχει απλή πρίζα. Στη μια θέση φωνάζει πολύ, σε ανάστροφη είναι αυτό στο κλιπ.
Από τον sme στην κανονική του γείωση δίπλα στα rca κάθεται στον αέρα γιατί όπου και να πάει (phono, amp) χειροτερεύει.
Αντίθετα ένα άλλο καλώδιο πιασμένο σε μέταλλο του sme και από εκεί στο phono το διώχνει.

Ακόμα δεν μπήκα σε διαδικασίες να ανοίξω και να πάρω καλώδιο από το μοτέρ.

για να ξεκαθαρίσω λέω το συμμάζεψα γιατί είναι λίγο παράξενο.
Το παλιό thorens δεν έχει γείωση, έχει απλή πρίζα. Στη μια θέση φωνάζει πολύ, σε ανάστροφη είναι αυτό στο κλιπ.
Από τον sme στην κανονική του γείωση δίπλα στα rca κάθεται στον αέρα γιατί όπου και να πάει (phono, amp) χειροτερεύει.
Αντίθετα ένα άλλο καλώδιο πιασμένο σε μέταλλο του sme και από εκεί στο phono το διώχνει.

Ακόμα δεν μπήκα σε διαδικασίες να ανοίξω και να πάρω καλώδιο από το μοτέρ.

Από απορία αν έχεις χρόνο και κέφι, δοκίμασε να ακουμπήσεις τη γείωση του SME σε κάποιο σασί (όχι βαμμένο) ή καλύτερα βίδα εξοπλισμού που δεν είναι στην πρίζα. Σε μένα αυτό ήταν το πιο ήσυχο. Μετά ο αέρας και το χειρότερο στη γη των πλακετών. Όλα αυτά χωρίς κουτί το FSP.

Από απορία αν έχεις χρόνο και κέφι, δοκίμασε να ακουμπήσεις τη γείωση του SME σε κάποιο σασί (όχι βαμμένο) ή καλύτερα βίδα εξοπλισμού που δεν είναι στην πρίζα. Σε μένα αυτό ήταν το πιο ήσυχο. Μετά ο αέρας και το χειρότερο στη γη των πλακετών. Όλα αυτά χωρίς κουτί το FSP.

θα τσεκάρω

να σε ρωτήσω, έχεις το κουτί εύκαιρο να μετρήσεις κάτι?
έχω την εντύπωση ότι δεν χωράνε για πολύ λίγο

Η αλλαγή της τιμής της R10 έχει κάποια άλλη επίπτωση, δηλαδή για να πάρω λίγο gain να χαλάσει κάτι άλλο?

Ρίχνει και τη στάθμη DC του επόμενου σταδίου όσο την μεγαλώνεις για κέρδος AC. Μην το ξεκεντράρεις και πολύ. Δηλαδή το DC μεταξύ Q5 drain και γης να είναι περίπου το μισό του Q6 drain και γης. Αυτό έχει να κάνει με το headroom. Βέβαια αν δεν θα φτάσει ποτέ κοντά στο όριο μέγιστου σήματος εξόδου λόγω χαμηλής εξόδου κεφαλής, σε παίρνει να κάνεις τα στραβά μάτια για κανά δυο Βόλτ DC εκτός κέντρου. Προς χάρη λίγου ακόμα AC κέρδους. Θα το καταλάβεις αυτό το περιθώριο από τα κλικ και ποπ σε ταλαιπωρημένους δίσκους που αν δεν γίνουν επιθετικά και παράξενα σημαίνει έχεις ακόμη headroom.

Δεν το έχω εδώ, αλλά τα είχα βάλει πάνω στην κάτω επιφάνεια και χωρούσαν. Ακόμα και με το χώρο που πιάνουν τα πλαϊνά, επειδή οι πλακέτες είναι σηκωμένες με τους αποστάτες, μάλλον είναι εντάξει. Αντέχεις να περιμένεις μια δυο βδομάδες (famous last words) μέχρι να τα ξαναπιάσω το project κουτί;

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Ρίχνει και τη στάθμη DC του επόμενου σταδίου όσο την μεγαλώνεις για κέρδος AC. Μην το ξεκεντράρεις και πολύ. Δηλαδή το DC μεταξύ Q5 drain και γης να είναι περίπου το μισό του Q6 drain και γης. Αυτό έχει να κάνει με το headroom. Βέβαια αν δεν θα φτάσει ποτέ κοντά στο όριο μέγιστου σήματος εξόδου λόγω χαμηλής εξόδου κεφαλής, σε παίρνει να κάνεις τα στραβά μάτια για κανά δυο Βόλτ DC εκτός κέντρου. Προς χάρη λίγου ακόμα AC κέρδους. Θα το καταλάβεις αυτό το περιθώριο από τα κλικ και ποπ σε ταλαιπωρημένους δίσκους που αν δεν γίνουν επιθετικά και παράξενα σημαίνει έχεις ακόμη headroom.

sounds too complicated....
και δεν θα ήθελα dc....

Δεν το έχω εδώ, αλλά τα είχα βάλει πάνω στην κάτω επιφάνεια και χωρούσαν. Ακόμα και με το χώρο που πιάνουν τα πλαϊνά, επειδή οι πλακέτες είναι σηκωμένες με τους αποστάτες, μάλλον είναι εντάξει. Αντέχεις να περιμένεις μια δυο βδομάδες (famous last words) μέχρι να τα ξαναπιάσω το project κουτί;

προβληματιζομαι ακριβώς με τα πλαϊνά, γιατί τρώνε χώρο και πρέπει να παίξεις πολύ με τους αποστάτες αν και τα ψυγεία δεν στριμώχνονται εκεί.

@Salas
Νίκο, υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για το πως μπαίνουν δίπλα δίπλα οι πλακέτες?
εννοώ οι τροφοδοσίες τους από μέσα ή απ έξω?
μπορούν να είναι κολλητά ή όχι?
Επίσης τα ψυγεία μπορούν να ακουμπήσουν το κουτί? Υπάρχει θέμα?

Να μην ακουμπήσουν τα ψυγεία το κουτί εκτός και αν τα Μόσφετ είναι μονωμένα. Τις πλακέτες τις διατάσεις όπως θέλεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Pho

sounds too complicated....
και δεν θα ήθελα dc....

Δεν θα υπάρξει DC στην έξοδο, για το κεντράρισμα της πόλωσης DC του σταδίου εξόδου ήταν η εξήγηση.