Το νήμα της τάξης Δ

dimmanoukas

AVClub Enthusiast
11 March 2009
980
ΑΘΗΝΑ
Σωστά δεδομενου οτι ο mf λειτουργεί και ως αυτονομος προενισχυτής.

Και εγω ειμαι σε ίδιο mood (πλεω σε πελάγη ευτυχίας) καθως ήρθαν και οι δικοί μου mono block ενισχυτες της fosi v3 και τα ηχεια την ακούσανε στερεοφωνικά (ή πιο σωστα εγω τα άκουσα να παίζουν όπως πρέπει).

Ταχύτητα, σώματα και ατάκα όπως ποτέ άλλοτε έως σήμερα. Η σκηνή άπλωσε απίστευτα και το ακουσμα εξαιρετικό.

Καλές ακροασεις λοιπόν με υγεία

Και εγω ειμαι σε ίδιο mood (πλεω σε πελάγη ευτυχίας) καθως ήρθαν και οι δικοί μου mono block ενισχυτες της fosi v3 και τα ηχεια την ακούσανε στερεοφωνικά (ή πιο σωστα εγω τα άκουσα να παίζουν όπως πρέπει).

Ταχύτητα, σώματα και ατάκα όπως ποτέ άλλοτε έως σήμερα. Η σκηνή άπλωσε απίστευτα και το ακουσμα εξαιρετικό.

Χαίρομαι φιλε που σου εκατσαν ωραια οι fosi.
Τους κοιταγα και γω να σου πω την αλήθεια σε σχεση με τον eversolo αλλα μου εκατσε η σουπερ ευκαιρια και τον χτυπησα.
Νοιωθεις οτι ξανα ανακαλυπτεις τα κομμάτια που ακουγες μια ζωη.
Καλες ακροάσεις λοιπον!!!!

Μην τα λέτε αυτά γιατί οι παλιοί κλασσικοί Hiendαδες ξορκίζουν την Class D...😁

Χαίρομαι που σου αρέσουν οι Fosi, είναι πολύ ωραίοι τελικοί..😉

Τρέχει μια προσφορά για τους monoblock ενισχυτές v3 σε ενα combo με 2 απο αυτούς, ενα power adapter και ενα noise reducer στην τιμή ενός γεύματος με 3 κιλα παιδάκια και τα παρελκόμενα, οποτε δεν αντιστάθηκα πολυ και το χτύπησα (οχι τα παιδάκια προφανως 😀)

Οπότε το ενα φέρνει το αλλο και εγω μέσα στο κατακαλοκαιρο προσπαθώ να δροσιστώ με τάξη d (αντε να δουμε τι θα καταφέρω?)

*ενσύρματης σύνδεσης απορία
Από το ρουτερ μου με το κατάλληλο καλώδιο συνδέομαι στο streamer ή θέλω και αλλα πράγματα? (Πχ ρουτερ σε switch και απο εκεί σε streamer?)

Η παραγγελία έφτασε απο Γαλλία και εγω αντί να δροσιστώ απο την τάξη d των fosi, ειμαι σε αναμμένα κάρβουνα καθως παίζουν παρα μα πάρα πολυ ωραία.

Όσες ημέρες ο Βλαδιμηρος αναφέρει το ονομα μου ψελνοντας διάφορα γαλλικά για το χωσέ που του έκανα μεσα στο καλοκαίρι να αναστήσει ενα πικαπ sony ps 6750 (και που το κατάφερε ο τσακαλος αλλα αυτο θα ειναι αλλη ιστορία), επιδόθηκα στη βελτίωση του ψηφιακού μου σεταπ.

Πριν λίγες ημερες απόκτησα το fosi s3 και σήμερα έφτασαν και οι μονομπλοκ ενισχυτές fosi v3.

Χωνομαι αμεσως πισω απο το ρακ και μέσα σε ενα δεκάλεπτο οι v3 παίρνουν ρευμα απο το s3 που εκτελεί χρεη streamer, dac και προενισχυτή.

Κανω κλικ στο tidal και αρχίζει το ξύλο, το ενα τραγούδι φέρνει το αλλο και πραγματικά η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη για εμένα.

Τα καημενα τα castle (severn 2) τρώνε τοσο ξύλο που εαν ειχαν φωνή θα έλεγαν ΣΤΑΜΑΤΑΑΑ, αλλα πραγματικα πρώτη φορά τα ακούω τοσο αέρινα, με ατάκα και μια σκηνή θεορατη, σε ύψος και πλάτος (ανετα έξω απο τη θέση τους).

Ενα μειον μονο εαν πρέπει να αναφέρω κάτι, ειναι οτι θέλουν λιγο ένταση για να ξυπνήσουν (έναντι του xindak 6200 αλλα ειναι και τελείως αστρωτα) α και δυστυχώς και αυτα ανεβάζουν θερμοκρασία.

Πάνω που εχω αρχίσει και απολαμβάνω τη μουσική μου, αντα ξανα μανα να τα βγάλω, να χωθώ πισω απο το έπιπλο της τηλεόρασης αυτή τη φορά για να συνδεθούν και στο δεύτερο σύστημα.

Παλι ιδρώτας, πάλι στρίμωγμα, αυτή τη φορά προενισχυτής ο nad 3020 (ο παλιός ο ορθόδοξος) και θύματα αυτή τη φορά τα proac tablette 50.

Εδώ τα αποτελέσματα ειναι εξίσου θεαματικά, και πραγματικά τα ηχεία κεντάνε, δεν ξύνουν πουθενά και τα καλά τους στοιχεία (σκηνή και αερινα μεσαία και πρίμα) βελτιώνονται και άλλο.

Πραγματικα τρισευτυχισμενος και σκεφτομαι το εξής. Ποσο συστημα παίρνει κάποιος σήμερα με σχετικά χαμηλό αντίτιμο.

Εαν μου έλεγε κάποιος με σφιχτο budget τι να κάνει? Σίγουρα θα του πρότεινα το set της fosi (s3 και v3) και ενα ζευγάρι ηχεια (αντε για λόγους σίγουρου ταιριασματος λιγο πιο γλυκοηχων) πχ wharfedale Linton η Denton ανάλογα το χώρο.

Αρα με ενα ποσο της τάξης των 1300 με 1800 θα ηταν κύριος με τα παντα ολα και απο καλώδια και καινούργια μηχανήματα.

Δεν συζητώ την περίπτωση αγοράς κάποιου μεταχειρισμένου ηχείου που το budget μπορεί να πέσει και άλλο.

Αυτά τα λίγα, πάω να ακουσω λιγο ακομη μουσική να στρωσουν τα καινούργια μηχανήματα.

Υ.γ. δοκίμασα και την αναλογική είσοδο του s3 με το πικάπ μια χαρα τα πήγε και εκεί.

Προσωπικά, εχοντας μια μικρή σχετικά εμπειρία σε σχεση με αλλα μέλη, εχω να πω οτι για να δεις το φως το αληθινό πρέπει να κινηθείς στο άνω όριο των προτεινόμενων watt που ορίζει ο κατασκευαστής του κάθε ηχείου και αυτό όχι για να ακούσεις απαραιτητα πιο δυνατά το ηχείο, αλλα πιο σωστά.

Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να παίρναμε τα watt της d και σε άλλες τάξεις, αλλα προσωπικά μιλώντας στην παρούσα φάση δεν μου λείπει κάτι.

Ίσα ίσα, χωροταξικά και ως κατανάλωση αυτό που πετυχαίνουν ειναι αξιοθαυμαστο και με ενα μικρό σχετικά αντίτιμο εισάγει τον ακροατή στο χωρο της σωστής αναπαραγωγής.
Συμφωνώ με το πρωτο.
Δυστυχώς για την τσέπη μας,τα θεωρητικά ίδια watts των Δ και ΑΒ δεν είναι ουσιαστικά τα ίδια.Τα πρώτα είναι φτενουλια όπως λένε στο χωριό μου.
Ας κάνω και τον λογιστή για λίγο.Η δίκαιη μεταχείριση για τον τελικό απαιτεί αντίστοιχης ποιότητας καλώδια interconnect και ρεύματος. Υπολογίζοντας επισης στο κόστος του τελικού το απενςργοποιημενο κόστος του αντίστοιχου τμήματος στον ολοκληρωμένο προκύπτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Σίγουρα παίζει καλύτερα όπως είναι επόμενο.

Συμφωνώ με το πρωτο.
Δυστυχώς για την τσέπη μας,τα θεωρητικά ίδια watts των Δ και ΑΒ δεν είναι ουσιαστικά τα ίδια.Τα πρώτα είναι φτενουλια όπως λένε στο χωριό μου.
Ας κάνω και τον λογιστή για λίγο.Η δίκαιη μεταχείριση για τον τελικό απαιτεί αντίστοιχης ποιότητας καλώδια interconnect και ρεύματος. Υπολογίζοντας επισης στο κόστος του τελικού το απενςργοποιημενο κόστος του αντίστοιχου τμήματος στον ολοκληρωμένο προκύπτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Σίγουρα παίζει καλύτερα όπως είναι επόμενο.
Παντως στις μερες μας οι ενισχυτές ταξης Δ ειναι υπολογισιμοι πιστευω,κοιτανε στα ισια τους αβ μπορει σε μερικες περιπτωσεις να ειναι και ψηλότερα.Αυτη την αισθηση εχω.οσο για το λογιστικό μερος😁ολα ειναι σχετικα κατα τη γνωμη μου παντα.

Παντως στις μερες μας οι ενισχυτές ταξης Δ ειναι υπολογισιμοι πιστευω,κοιτανε στα ισια τους αβ μπορει σε μερικες περιπτωσεις να ειναι και ψηλότερα.Αυτη την αισθηση εχω.οσο για το λογιστικό μερος😁ολα ειναι σχετικα κατα τη γνωμη μου παντα.
Η σημερινή τάξη Δ δεν κοιτάει απλά στα ίσια την ΑΒ, όταν πληρώσεις ένα καλό Module απλά καμία τάξη ΑΒ δεν έχει ελπίδα σε κανένα σημείο..

Στην τάξη Δ δίνοντας 1500 ευρώ για έναν τελικό στην ΑΒ πρέπει να δώσεις 10Κ και αν θα μπορέσεις να φτάσεις σε απόδοση τον άλλον...

Οι σύγχρονες μοντουλες είναι άριστες σε απόδοση και με εξαιρετικές μετρήσεις, ο λόγος απόδοσης προς την τιμή τους είναι άριστος...

Η σημερινή τάξη Δ δεν κοιτάει απλά στα ίσια την ΑΒ, όταν πληρώσεις ένα καλό Module απλά καμία τάξη ΑΒ δεν έχει ελπίδα σε κανένα σημείο..

Στην τάξη Δ δίνοντας 1500 ευρώ για έναν τελικό στην ΑΒ πρέπει να δώσεις 10Κ και αν θα μπορέσεις να φτάσεις σε απόδοση τον άλλον...

Οι σύγχρονες μοντουλες είναι άριστες σε απόδοση και με εξαιρετικές μετρήσεις, ο λόγος απόδοσης προς την τιμή τους είναι άριστος...
Αρα εχω καλη αισθηση χωρις να γνωριζω ολα αυτα που λες🤪

Θεωρία διανθισμένη με υπερβολή.
Τα κορυφαία μοντέλα εταιριών που κατασκευάζουν και τις δύο τάξεις είναι ΑΒ.
Ας δούμε και το Χ πόσο.
Η Eversolo κατασκευάζει δύο μοντέλα τελικών ενισχυτών με παραπλήσια ισχύ.Ο ΑΒ κοστίζει Χ3.Βαλε τους διπλα-διπλα κι έλα να πεις ξανά ποιος παίζει καλύτερα χωρίς να κοστίζει Χ7 όπως στο παράδειγμα σου.

Last edited:
Ας δούμε και το Χ πόσο.
Η Eversolo κατασκευάζει δύο μοντέλα τελικών ενισχυτών με παραπλήσια ισχύ.Ο ΑΒ κοστίζει Χ3.Βαλε τους διπλα-διπλα κι έλα να πεις ξανά ποιος παίζει καλύτερα χωρίς να κοστίζει Χ7 όπως στο παράδειγμα σου.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτού του είδους οι συγκρίσεις είναι επιπόλαιες... Αλήθεια, πόσες εταιρείες που φτιάχνουν ενισχυτές ΑΒ φτιάχνουν
και class-D, με δική τους τεχνολογία και όχι παίρνοντας τα modules τρίτων; Ελάχιστες. Ο λόγος είναι ότι η τάξη Δ δεν έχει καμία σχέση με τις Α και
ΑΒ από σχεδιαστικής πλευράς. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιεί διαμόρφωση στο χρόνο και ως αποτέλεσμα έχει πολύ διαφορετικά προβλήματα από τις
Α και ΑΒ. Συνεπώς, αν ως εταιρία έφτιαχνες ενισχυτές Α και ΑΒ, για να φτιάξεις Δ πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν.

Επομένως, αν είναι να κάνετε συγκρίσεις, όσοι κάνετε, κάντε με τη Hypex, την Ice και την Purifi που σχεδιάζουν εδώ και χρόνια(ή δεκαετίες) τάξη Δ.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτού του είδους οι συγκρίσεις είναι επιπόλαιες... Αλήθεια, πόσες εταιρείες που φτιάχνουν ενισχυτές ΑΒ φτιάχνουν
και class-D, με δική τους τεχνολογία και όχι παίρνοντας τα modules τρίτων; Ελάχιστες. Ο λόγος είναι ότι η τάξη Δ δεν έχει καμία σχέση με τις Α και
ΑΒ από σχεδιαστικής πλευράς. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιεί διαμόρφωση στο χρόνο και ως αποτέλεσμα έχει πολύ διαφορετικά προβλήματα από τις
Α και ΑΒ. Συνεπώς, αν ως εταιρία έφτιαχνες ενισχυτές Α και ΑΒ, για να φτιάξεις Δ πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν.

Επομένως, αν είναι να κάνετε συγκρίσεις, όσοι κάνετε, κάντε με τη Hypex, την Ice και την Purifi που σχεδιάζουν εδώ και χρόνια(ή δεκαετίες) τάξη Δ.
Ούτε ο συγκεκριμένος AB Eversolo είναι σχεδίαση της ίδιας.Αμερικανικη εταιρία τον έχει σχεδιάσει.
Επίσης,δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ιδιοκατασκευές σε σπιρτόκουτα με άλλες κατασκευές οι οποίες κυκλοφορούν από επώνυμες εταιρίες που χρησιμοποιούν κουτιά που κοστίζουν το ήμισυ της τελικής τιμής.

Ούτε ο συγκεκριμένος AB Eversolo είναι σχεδίαση της ίδιας.Αμερικανική εταιρεία τον έχει σχεδιάσει.
Επίσης, δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ιδιοκατασκευές σε σπιρτόκουτα με άλλες κατασκευές οι οποίες κυκλοφορούν από επώνυμες εταιρείες που χρησιμοποιούν κουτιά που κοστίζουν το ήμισυ της τελικής τιμής.
Η πλάκα είναι ότι οι επώνυμες εταιρίες που λέτε χρησιμοποιούν το module που χρησιμοποιούμε εμείς στις ιδιοκατασκευές μας...
Το θέμα είναι ότι οι κλασσικοί παλιοί Hiendades "ψωνίζουν" και "ακούν" με το μάτι και το ποσό τιμής...
Και ξαφνικά σκάει ένα σπιρτόκουτο που δεν γεμίζει το μάτι γιατί δεν είναι "ειν", δεν έχει "Prestige" και ακούγοντας το αρχίζουν και ξερό καταπίνουν, δεν μπορούν να το δεχτούν...
Γιατι απλά δεν ξέρουν τι κρύβεται κάτω από το "κάπο"...😁

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ στο θέμα της ενίσχυσης που δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος με την τάξη ΑΒ, (εκτός από ελάχιστες πανάκριβες μονάδες) που είναι για λίγους εκλεκτούς...
Και εκεί παίζει τεράστιο λόγο το σχέδιο της υλοποίησης (μιλάω για την ΑΒ)..

Η σωστή τάξη Α είναι άλλη ιστορία αλλά τώρα δεν συμφέρει οικονομικά..
Επισης εχει μεγαλες απολειες..

Και οι λάμπες είναι καλές αν είναι σωστά σχεδιασμένες, αλλά για μια σωστή υλοποίηση θες πολύ χρήμα, πάρα πολύ...

Γενικά πρέπει να προχωράμε μπροστά στο Audio, τα χρόνια περνάνε, εξελίσσονται τα πράγματα, δεν χρειάζεται να την ψάχνουμε και πολύ..

2 μέλη του Avclub αγόρασαν κάποια μηχανήματα (αναφέρομαι για τα παιδιά με τον Eversolo και τους Fosi) και έμειναν ευχαριστημένοι με αυτό που άκουσαν με την Καλημέρα...
Εκει είναι η ουσία.. Καλός ήχος, χωρίς να δώσεις πολλά λεφτά..

Ούτε ο συγκεκριμένος AB Eversolo είναι σχεδίαση της ίδιας.Αμερικανικη εταιρία τον έχει σχεδιάσει.
Επίσης,δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ιδιοκατασκευές σε σπιρτόκουτα με άλλες κατασκευές οι οποίες κυκλοφορούν από επώνυμες εταιρίες που χρησιμοποιούν κουτιά που κοστίζουν το ήμισυ της τελικής τιμής.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι επειδή η τάξη Δ δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη όσο η ΑΒ, πρέπει κανείς να ξέρει καλά τι είναι πίσω από κάθε υλοποίηση όταν συγκρίνει.
Και δεν έχει να κάνει με τα ακριβά κουτιά, έχει να κάνει με την τεχνολογία.

Επισης,είναι γεγονός πως η τάξη Δ δεν έχει κόστος υλικών και εξέλιξης.Βγαζει ο Χ το module,το παίρνει ο Ψ και φτιάχνει τον ενισχυτή του.Ποσο να τον πουλήσει;
Αυτό που λες είναι γεγονός για τον εξής λόγο... Δεν είναι αστεία υπόθεση να φτιάξεις αξιοπρεπή class-D υλοποίηση γιατί έχει πίσω της έρευνα
δεκαετιών. Ενδεικτικά, εταιρίες όπως η Accuphase, η Jeff Rowland, η Rotel, επένδυσαν σοβαρά στην class-D στα πρώτα σύγχρονα βήματα
της τεχνολογίας που δεν υπήρχαν ακόμα modules, αλλά τα παράτησαν. Και η Purifi ξεκίνησε με τον μηχανικό που σχεδίασε τους NCORE στη Hypex, αρα όχι από το
μηδέν.

Επομένως, το ότι δεν έχει κόστος εξέλιξης για μια εταιρία που χρησιμοποιεί τα modules άλλης δεν σημαίνει τίποτα για το πόσο καλά παίζει το module.

Ας δούμε και το Χ πόσο.
Καμία υπερβολή.😁

Λες να μην έχουμε βάλει κάμποσες υλοποιήσεις ΑΒ κόντρα με class D ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα; 😁

Επισης,είναι γεγονός πως η τάξη Δ δεν έχει κόστος υλικών και εξέλιξης.Βγαζει ο Χ το module,το παίρνει ο Ψ και φτιάχνει τον ενισχυτή του.Ποσο να τον πουλήσει;
Καμία σχέση αυτό που λες, πιστεύεις ότι είναι εύκολο να βγει μια καλή υλοποίηση τάξης Δ;
Ξέρεις τι έρευνα, χρόνος και κόστος χρειάζεται από πίσω;
Άσε τι κάνουν οι κατασκευαστές που παίρνουν έτοιμα Module...

Καμία σχέση αυτό που λες, πιστεύεις ότι είναι εύκολο να βγει μια καλή υλοποίηση τάξης Δ;
Ξέρεις τι έρευνα, χρόνος και κόστος χρειάζεται από πίσω;
Άσε τι κάνουν οι κατασκευαστές που παίρνουν έτοιμα Module...

Το μόνο εύκολο είναι να πουλουν φθηνά(προς τιμήν τους διαφορετικά ποιος θ' αγόραζε; )
κάτι που κόστισε φθηνά.