Το νήμα της τάξης Δ

Έχεις μπερδέψει λίγο τα περιοδικά.
Αυτά τα δύο δεν πραγματευόντουσαν το ίδιο θέμα...

Δεν είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος παράδειγμα, αμέσως φεύγει η συζήτηση.
Πάλι καλά που δεν συνεχίσαμε τη συζήτηση για τον πατσά! 😂

Δεν πραγματευονται το ιδιο πραγμα αλλα εχουν τον ιδιο σκοπο.
Ποιος τον πραγματιποιει καλυτερα ;

Εγω παω Ζαγκορ δαγκωτο.

Πετρο- Sonorus, βλεπω να εχεις δουλεια με τα off topics!
Εγω παντως ειμαι με τον "Μικρο Ηρωα"!

"...Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση
Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση (...)
Όπου κι αν είσαι, θα 'χεις γεράσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση..."

όπως λένε οι στίχοι του αείμνηστου Λουκιανού στην σύνθεσή του "Ο Μικρός Ήρωας" τον οποίο ...συναντώ κάποιες φορές στο παλαιότερο των παλαιοπωλείων της πόλης μου...

Ποιος είχε ζητήσει τελικό μέχρι τα 3 χιλ.;

Έτσι λέει εδώ:
Built around Purifi Eigentakt™ amplification
Πρόκειται για τον ίδιο που υστερούσε σαφως στο χαμηλό σε σχέση με ΑΒ στην δοκιμή των επόμενων ηχείων μου.Ως Nad,ακόμη χειρότερα.Δειτε παράγραφο Feature mismatch.

• Like
Reactions: steadyshot
Πρόκειται για τον ίδιο που υστερούσε σαφως στο χαμηλό σε σχέση με ΑΒ στην δοκιμή των επόμενων ηχείων μου.Ως Nad,ακόμη χειρότερα.Δειτε παράγραφο Feature mismatch.

Και interestingly enough υπάρχει δοκιμή αυτού και του NAD όπου έχουν μεταξύ τους διαφορές στον ήχο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο NAD μπορεί να γεφυρωθεί ενώ ο άλλος όχι.

Έχει και φωτογραφίες από το εσωτερικό τους.

• Like
Reactions: Θρησκος
Νομίζεις ότι δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω από το να σβήνω τα συνεχόμενα off-topic; Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ γιατί όπως έχω γράψει ξανά, δεν υπάρχει σωτηρία. Εδώ δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για μια μεγάλη ομάδα μελών που γράφει συνεχώς off-topic σε κάθε νήμα. Αυτή την δουλειά θα κάνω; Σε καμία περίπτωση.

Στους ενισχυτές κλάσης D, το αναλογικό σήμα όταν εισέρχεται υφίσταται μια προσαρμογή πλάτους.
Στην συνέχεια συγκρίνεται με ένα σήμα τριγωνικής μορφής που παράγει μια γεννήτρια μέσα στο κύκλωμα του ενισχυτή και πρέπει να έχει σταθερή συχνότητα και πλάτος.
Η σύγκριση αυτών των δύο σημάτων (το αναλογικό και το τριγωνικό) παράγει παλμούς που έχουν την ιδία συχνότητα με το τριγωνικό σήμα, αλλά μεταβλητή διάρκεια (duty time),
ευθέως ανάλογη με το πλάτος του σήματος εισόδου. Οι παλμοί αυτοί ενισχύονται με γρήγορα τρανζίστορ που είναι είτε τελείως ανοικτά είτε τελείως κλειστά, περιορίζοντας δραστικά
την αυτοκατανάλωση (γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη απόδοση).
Το σήμα ολοκληρώνεται (στην κυριολεξία με την μαθηματική έννοια) πάνω σε φίλτρα και στο φορτίο (ηχείο), αποδίδοντας αυξημένη ενέργεια σε απόλυτη χρονική αντιστοιχία με το σήμα εισόδου.

Αν οι δύο ενισχυτές (αριστερός και δεξιός) δεν έχουν ολόιδιο τριγωνικό σήμα (δηλαδή ίδια συχνότητα, πλάτος και φάση) τότε το αναλογικό σήμα θα ενισχυθεί διαφορετικά από τον κάθε ενισχυτή,
με μεταβολές στο πλάτος και τη φάση. Η συχνότητα δεν επηρεάζεται. Δεν γνωρίζω αν η εφαρμογή ανάδρασης μπορεί να συμμαζέψει τα πράγματα.
Αλλά από πλευράς τεχνικής αρτιότητας το σωστό είναι οι δύο ενισχυτές να έχουν το ίδιο ακριβώς τριγωνικό σήμα.

Με αφορμή τις παραπάνω σκέψεις σου έκανα μια επανάληψη στις τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης των class D μηχανημάτων της αγοράς (κυρίως Hypex και Purifi).

Είχα καμιά 15αριά χρόνια να ασχοληθώ, αλλά ακόμα και τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο περίπλοκη είναι μια σχεδίαση class-D και πόσο δύσκολο είναι να την καταφέρεις να βγάλει καλό ήχο.

Δεν μου κάνει καμία εντύπωση που υπάρχουν "παράπονα" για τον "ήχο" της. Πέφτει τρελό engineering από πίσω για να βγει καλό αποτέλεσμα, και υπάρχουν 100 πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά και να χαλάσει ο ήχος.

Καμία σχέση με τους ΑΒ, που τα πράγματα είναι ασύγκριτα πιο απλά και εύκολα.

Οπότε οι class D έχουν τα πλεονεκτήματα της μεγάλης ισχύος και της πολύ καλής απόδοσης, αλλά μετά γίνεται χαμός σε πολυπλοκότητα.

Ειδικά για το θέμα που λες, με την πιθανότητα "μη συγχρονισμού" δυο καναλιών, διαβάζω ότι τα modules των Hypex και Purifi δεν έχουν κάποιο fixed ταλαντωτή / ρολόι, αλλά "αυτοταλαντώνουν" σε συχνότητα κατά βάση ορισμένη αλλά ελαφρώς μεταβαλλόμενη, ανάλογα τις συνθήκες λειτουργίας του κυκλώματος, ίσως και του φορτίου.

Το κάθε κανάλι κάνει τα δικά του, οπότε ποτέ δεν είναι 100% συγχρονισμένα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η διαφορά στον συγχρονισμό είναι ακουστή.

Αν π.χ. ο ταλαντωτής τρέχει ονομαστικά στα 400KHz, η μέγιστη απόκλιση μεταξύ δυο καναλιών είναι περίπου μια πλήρης περίοδος, δηλαδή σε χρόνο 2,5μsec ή σε απόσταση λιγότερο από 1 χιλιοστό.

Οπότε αν καταλαβαίνω καλά, δυο "πλήρως ασυγχρόνιστα" κανάλια θα φέρουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με το να μετατίθεται το ένα ηχείο μπρος ή πίσω ένα χιλιοστό.

Μάλλον δεν είναι πρόβλημα αυτό.

• Wow
  • Like
Reactions: Sonorus and SHERPA
Το κάθε κανάλι κάνει τα δικά του, οπότε ποτέ δεν είναι 100% συγχρονισμένα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η διαφορά στον συγχρονισμό είναι ακουστή.

Αν π.χ. ο ταλαντωτής τρέχει ονομαστικά στα 400KHz, η μέγιστη απόκλιση μεταξύ δυο καναλιών είναι περίπου μια πλήρης περίοδος, δηλαδή σε χρόνο 2,5μsec ή σε απόσταση λιγότερο από 1 χιλιοστό.

Οπότε αν καταλαβαίνω καλά, δυο "πλήρως ασυγχρόνιστα" κανάλια θα φέρουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με το να μετατίθεται το ένα ηχείο μπρος ή πίσω ένα χιλιοστό.

Μάλλον δεν είναι πρόβλημα αυτό.
Συν το ότι υπάρχει low pass LC φίλτρο στην έξοδο, οπότε η όποια επίπτωση τέτοιων διαφορών φιλτράρεται.

Στην πολυπλοκότητα δεν υπάρχει σύγκριση... η class-D είναι "τέρας" από πλευράς engineering, και με διαφορετικό expertise σε σχέση με Α/ΑΒ. Και όσο διαβάζω
για το project που έχω βάλει μπροστά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα modules των Hypex/Purifi μάλλον χρειάζονται κάποιο voicing για να μπούν σε hifi.

• Like
Reactions: SHERPA
Συν το ότι υπάρχει low pass LC φίλτρο στην έξοδο, οπότε η όποια επίπτωση τέτοιων διαφορών φιλτράρεται.

Το καλό είναι ότι τουλάχιστον στις σοβαρές υλοποιήσεις από Hypex και Purifi η αρνητική ανάδραση έρχεται από μετά το LC φίλτρο, οπότε "μαζεύονται" και τα δικά του artifacts.

Το κακό είναι ότι έχουμε τόνους αρνητική ανάδραση, και τεράστια πολυπλοκότητα γενικότερα.

Στην πολυπλοκότητα δεν υπάρχει σύγκριση... η class-D είναι "τέρας" από πλευράς engineering, και με διαφορετικό expertise σε σχέση με Α/ΑΒ. Και όσο διαβάζω
για το project που έχω βάλει μπροστά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα modules των Hypex/Purifi μάλλον χρειάζονται κάποιο voicing για να μπούν σε hifi.

Το οποίο voicing μπορεί να γίνει μόνο στο buffer που θα μπει στην είσοδο. Δεν μπορείς να βάλεις αλλού χέρι.

Το κακό είναι ότι έχουμε τόνους αρνητική ανάδραση, και τεράστια πολυπλοκότητα γενικότερα.
Αυτό για την ανάδραση το λες σκεπτόμενος τα κυκλώματα των class-A/AB; Εκεί η ανάδραση και η ποσότητα
της ανάδρασης είναι θέμα επιλογής, εδω δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Το οποίο voicing μπορεί να γίνει μόνο στο buffer που θα μπει στην είσοδο. Δεν μπορείς να βάλεις αλλού χέρι.
Ναι, ίσως και στο πηνίο στην έξοδο... Γιατί το πηνίο είναι μέρος του βρόχου ανάδρασης, οπότε
θέλει προσοχή να μην επηρεάσει κανείς τη σταθερότητα του βρόχου.

Αυτό για την ανάδραση το λες σκεπτόμενος τα κυκλώματα των class-A/AB; Εκεί η ανάδραση και η ποσότητα
της ανάδρασης είναι θέμα επιλογής, εδω δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Το λέω επειδή η ανάδραση γενικότερα ποτέ δεν είναι αθώα, πάντα κάτι "χαλάει" σε έναν βαθμό, απλά σε σωστές σχεδιάσεις κερδίζεις περισσότερα απ' ότι χάνεις.

Στους class D όντως δεν έχεις επιλογή, σχεδόν όλο το παιχνίδι (και οι εξελίξεις / διαφοροποιήσεις των υλοποιήσεων) γίνεται στην τεχνολογία του βρόγχου ανάδρασης.

Χωρίς αυτή δεν ακούγεται το μηχάνημα.

Ναι, ίσως και στο πηνίο στην έξοδο... Γιατί το πηνίο είναι μέρος του βρόχου ανάδρασης, οπότε
θέλει προσοχή να μην επηρεάσει κανείς τη σταθερότητα του βρόχου.

Ακριβώς. Είναι πολύ απίθανο να είσαι πιο μάγκας από τους μηχανικούς που σχεδίασαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα.

Ακριβώς. Είναι πολύ απίθανο να είσαι πιο μάγκας από τους μηχανικούς που σχεδίασαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα.
Οι DIYers σίγουρα όχι... Αλλά αν είσαι η όποια εταιρία αποφασίζει να βγάλει ενισχυτή με modules, άνετα μπορείς να παίξεις με τα πάντα γύρω
από το module αρκεί να θέλεις και να συνεργάζεται και η purifi/hypex/όποια εταιρία σχεδιάζει τα modules.

Tο αυτι μπορει και διακρινει διαφορες της ταξης των μsec !!
Γνωμη μου ειναι οτι ακουγονται ακομα και οι ελαχιστες διαφορες στον χρονισμο των συνιστωσων του σηματος ανεξαρτητως αιτιολογιας.
Ως ενα ειδος παραμορφωσης οχι αντιληπτης απο ολους. Στην καλυτερη περιπτωση εκδηλωνεται ως ελλειψη ροης οπως συχνα χαρακτηριζεται.
Ειναι το προπατορικο αμαρτημα των ψηφιακων καθε ειδους, (ρολογια, κατατμηση, επεξεργασια, φιλτρα κλπ)
Μπορει να αμβλυνθει στις καλες σχεδιασεις αλλα οχι να εξαλειφθει.

• Like
Reactions: Tzimisce