Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Re: Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Φαντάζομαι είναι προσωπικές σου απόψεις, διότι ο πιστός και βλέπει και νιώθει και κρίνει. Αυτός που ''πιστεύει'' γιατί έτσι του είπαν, δεν είναι πιστός, ένα πλανημένο πρόβατο είναι...

Ενδιαφέρουσα, πάντως, η άποψη ότι η πίστη είναι σύμβαση. Για να πω την αμαρτία μου, δεν την είχα ξανακούσει.....(μην ακούσω τίποτα για ειρωνείες, σοβαρότατα μιλάω).

Φυσικα και ειναι προσωπικες μου αποψεις.

Δεν ξερω καποια κατηγορια πιστων, εκτος απο αυτους που πιστευουν γιατι ετσι τους ειπαν. Δε νομιζω οτι εστω και ενας πιστος, εχει ποτε δει καποια αποδειξη οτι οσα πιστευει ειναι υπαρκτα. Αυτο που εχει δει ειναι η κοινη πιστη, στο περιβαλλον που μεγαλωνει. Αυτο και μονο αναφερεται ως "βιωμα". Σε αλλο περιβαλλον υπαρχουν εντελως διαφορετικα βιωματα.

Η πιστη ειναι συμβαση. Οι συμβασεις ειναι διαφορετικες, αναλογα με την εποχη και το περιβαλλον. Μια συμβαση μπορει να αντικατασταθει απο μια αλλη συμβαση. Υπαρχει καποιος τροπος που γινεται αυτο. Μπορει να χρησιμοποιηθει και αλλη πιο καταλληλη λεξη. Δεν μπορω να σκεφτω κατι τωρα.

Δε ξερω αν η αναγκη για πιστη ειναι εκ' γενετης ή επικτητη στον ανθρωπο. Αυτο που ξερω ειναι οτι η πιστη βγαζει το ατομο απο τον εγωκεντρισμο του και τον βοηθα να νοιωσει οτι συμμετεχει σε κατι μεγαλυτερο απο αυτον. Οταν μιλαμε για πιστη μη το συγχεουν καποιοι με την επισημη Θρησκεια του κρατους.
Μπορει να ειναι πιστη σε μια οποιαδηποτε θρησκεια, φιλοσοφια και γενικοτερα σε οτι αξιολογει ο καθενας ως "χρησιμο" για την πνευματικη του αναπτυξη.
Το σιγουρο ειναι οτι τα ορια του ανθρωπου ειναι συγκεκριμενα. Μπορουμε να ελεγξουμε λιγα πραγματα στη ζωη μας. Εξω απο αυτα κατι αλλο κανει κουμαντο. Εγω με αυτο το "αλλο" θελω να τα εχω καλα:flipout:, για αυτο πιστευω.

Re: Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Σε τέτοια θέματα που έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και εκατομμύρια κιλά φαιάς ουσίας, για να είμαστε ακόμα στο ψάξιμο, δεν σου φαίνεται λίγο υπερβολικό ο vasada να κατέχει την οποιαδήποτε αντικειμενικότητα???;)

Ρε, να σου κανω μια ερωτηση?

Ποσες φορες εχεις δει θετικο σχολιο κατω απο δικο μου?

Γιατι με το χαλας?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Η πιστη ειναι συμβαση. Οι συμβασεις ειναι διαφορετικες, αναλογα με την εποχη και το περιβαλλον. Μια συμβαση μπορει να αντικατασταθει απο μια αλλη συμβαση. Υπαρχει καποιος τροπος που γινεται αυτο. Μπορει να χρησιμοποιηθει και αλλη πιο καταλληλη λεξη. Δεν μπορω να σκεφτω κατι τωρα.

Η σύμβαση θέλει συναίνεση και βούληση τουλάχιστον 2 μερών. Εφόσον, όπως λες, το άλλο μέρος δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει, με ποιον συμβαλλόμαστε???

@vasada

Η πίστη δεν είναι ούτε σύμβαση.
Πριν χρησιμοποιείς μια λέξη να είσαι σίγουρος για την έννοιά της.

Τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα πρέπει να είναι ανοιχτά..-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Η σύμβαση θέλει συναίνεση και βούληση τουλάχιστον 2 μερών. Εφόσον, όπως λες, το άλλο μέρος δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει, με ποιον συμβαλλόμαστε???

Συμβαση, οχι με την εννοια της συμφωνιας ή του συμβολαιου. Περισσοτερο με την εννοια της "παραδοχης".

Δεχομαστε οτι κατι υπαρχει και λειτουργουμε αναλογα.

Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Δε ξερω αν η αναγκη για πιστη ειναι εκ' γενετης ή επικτητη στον ανθρωπο. Αυτο που ξερω ειναι οτι η πιστη βγαζει το ατομο απο τον εγωκεντρισμο του και τον βοηθα να νοιωσει οτι συμμετεχει σε κατι μεγαλυτερο απο αυτον. Οταν μιλαμε για πιστη μη το συγχεουν καποιοι με την επισημη Θρησκεια του κρατους.
Μπορει να ειναι πιστη σε μια οποιαδηποτε θρησκεια, φιλοσοφια και γενικοτερα σε οτι αξιολογει ο καθενας ως "χρησιμο" για την πνευματικη του αναπτυξη.
Το σιγουρο ειναι οτι τα ορια του ανθρωπου ειναι συγκεκριμενα. Μπορουμε να ελεγξουμε λιγα πραγματα στη ζωη μας. Εξω απο αυτα κατι αλλο κανει κουμαντο. Εγω με αυτο το "αλλο" θελω να τα εχω καλα:flipout:, για αυτο πιστευω.

Καλημέρα Πάνο..
Προσυπογράφω.:2thumb22sup::2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Μιλάμε για τοποθέτηση με πολλά lumens!!!!:grinning-smiley-043

Μήπως είστε συντονιστής στα προβόλια??:D

Με τον εαυτό μας....

..και με τους άλλους.
Έτσι μόνο επιτυγχάνεται η κοινωνία.

Wrong again.....

Η κοινωνία επιτυγχάνεται μεταξύ ανθρώπων που επιβάλλουν κανόνες ανεξαιρέτως αν πιστεύουν ή όχι.... Η υπακοή στους κοινούς κανόνες δεν προαπαιτεί πίστη σε αυτούς.

Η αναγκη για να εξηγησει ο ανθρωπος οσα (ομολογουμενως πολυ εντυπωσιακα) εβλεπε γυρω του, υποθετω οτι δημιουργηθηκε ταυτοχρονα με τη συνειδηση.

Επειδη ελαχιστα μπορεσε να εξηγησει, τα υπολοιπα τα "εξηγησε" με θεωρησεις. Η πιστη στις θεωρησεις καλυψε την αναγκη για εξηγησεις. Ηταν πιο ευκολο, απλο και ξεκουραστο.

Στην πορεια, ο ανθρωπος εβρισκε σιγα σιγα απαντησεις που κατερριψαν παλαιοτερες θεωρησεις.

Κι ετσι οι θεωρησεις αλλαξαν. Αλλες θεωρησεις αλλαξαν γιατι ενας λαος επεκταθηκε γεωγραφικα, ή μετεδωσε τον πολιτισμο του.

Κατα τα αλλα συμφωνω, με μονη επισημανση οτι οταν σημερα μιλαμε για πιστη, εννοουμε κατα συντριπτικο ποσοστο επισημες θρησκειες.