Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Εμένα Νικόλα όπως μου το δίδαξαν οι καθηγητές μου ήταν:
Είτε πιστεύεις είτε όχι, ερεύνα.
...και αυτό κάνω :-)
Σου έλυσα την απορία ελπίζω!

Ναι αλλά το θεμα ειναι τι ερευνας
αν ερευνας τας γραφας....δεν θα βγαλεις πολλά πραγματα
εκτος και απο φιλοσοφια (που σε βλέπω να παιζεις μπαλα) χρειαζεσαι και facts

Τελικά τεκνοποιησαν με την Μαγδαλινη?
Γιατι η Ιερουσαλήμ ειχε μια απο τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο ονομα της πριν τον 12ο αιωνα μ.Χ.

Eννοείται ερευνάς εν γένει....
Αν μελετας τα ιδια και τα ίδια δεν έχει νοήμα,νομίζω...

Είμαι της ''πρακτικής'' φιλοσοφίας και θεολογίας...
αρα..πιστεύω στη φυσική αποκάλυψη του θεού μέσω του θαύματος.

Oι γραφές μάλλον δεν έχουν και πολύ σχέση με όσα αρχικά είπαν μεγάλοι άνθρωποι... Δεν θυμάμαι να έχουν γράψει ιδιοχείρως, πχ ο Σωκράτης ή ο Ιησούς... Τα διδάγματά τους "προσαρμόστηκαν στις ταγές της εποχής, αν όχι στα συμφέροντα των ιερατείων...

Το "ερευνάτε" λοιπόν αρχίζει από το αν είναι αλήθεια ή διασκευή της αλήθειας...
Αφού βγει κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά τη σωστή και ολοκληρωμένη μεταφορά των γραφών, στην ...επόμενη ζωή, ξεκινάει η έρευνα "τι θέλει να πει με αυτό ο ποιητής"... Μαλιοκούβαρα...

Προσωπικά προσπαθώ να παίρνω ιδέες από παντού και όσες ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία μου να τις ακολουθώ ή υπερασπίζομαι...

Εννοείται ότι θέμα θρησκείας δεν υφίσταται για μένα... Ο καθένας μας έχει κι από μία... Λίγες ταμπέλες - πολλοί διαδηλωτές...

Και λοιπόν;

Δε ξερω
σιγουρα αν στις πεντε εκκλησίες που ειχαν σε ολοκληρη τη πολη η μια ηταν αφιερωμενη στη Μαγδαληνη, της ειχανε καποια υπόληψη.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για το εργο της εκτος από δυσφημιση.

Στεφανία απο οτι καταλαβα πιστευεις στα θαυματα τα οποία προέρχονται απο τον Θεό και μαρτυρούν την υπαρξη Του.

Πιστευω μπορεις να κανεις και εσυ ''θαυματα'' αν το πιστεψεις
μπορει να χρειαζεται και εξωτερική βοήθεια δεν ξερω

Υπάρχει βεβαια και το αλλο σεναριο καποια που φαινονται σαν ''θαυματα'' να μην ειναι.
Σημερα π.χ. γνωρίζουμε χημικούς που μπορουν να κανουν το νερό κρασι ή ουίσκι ή βοτκα σε χρόνο dt με λίγη σκόνη και ανακάτεμα

Last edited:
Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Δε ξερω
σιγουρα αν στις πεντε εκκλησίες που ειχαν σε ολοκληρη τη πολη η μια ηταν αφιερωμενη στη Μαγδαληνη, της ειχανε καποια υπόληψη.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για το εργο της εκτος από δυσφημιση.

I beg your pardon??

Καλά ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για το έργο της, αλλά, η δυσφήμηση πως κολλάει??:nounder::nounder:

με σεβασμο προς σε ολους τους φιλους μας εδω να θυμισω οτι στο Avclub δεν επιτρεπονται αμιγως θρησκευτικες συζητησεις διοτι ευκολα ανοιγει ο ασκος που θα φερει σε δυκολη θεση πολλα εκλεκτα μελη μας

ως εκ τουτου καλο θα ηταν να μην συνεχισθει....

Οσοι ερθετε στα γενεθλια θα δειτε απο κοντα το φως το Αληθινο (stefania24) εκει πειτε τα λυστε τα συμφωνηστε τα

Στα θρησκευτικά του σχολειου μας μαθανε οτι εκδίδοταν με την θεληση της
παραυτα ο Ιησους την βοηθησε
και ο παπας θυμαμαι τα ιδια ελεγε

με σεβασμο προς σε ολους τους φιλους μας εδω να θυμισω οτι στο Avclub δεν επιτρεπονται αμιγως θρησκευτικες συζητησεις διοτι ευκολα ανοιγει ο ασκος που θα φερει σε δυκολη θεση πολλα εκλεκτα μελη μας

ως εκ τουτου καλο θα ηταν να μην συνεχισθει....

Οσοι ερθετε στα γενεθλια θα δειτε απο κοντα το φως το Αληθινο (stefania24) εκει πειτε τα λυστε τα συμφωνηστε τα

Οκ, οκ
sorry Larry εχεις δικιο
απλά τελειωσα κατι που εφτιαχνα και εχω λιγο χρόνο για υπαρξειακά:ADFADF1:
επιστρεφω στη κατηγορία μου:vroam:

Πες του να διαβάσει και λίγο το Συναξάρι....φίλε Νίκο, δεν υπάρχει αυτό. Τα έχουν μπερδέψει...

Σταματώ τα off topic Λάρρυ μου...-bye--bye-

:offtopic:Eνα σας λέω...αν είναι να με ρωτάτε στο ΤΙΚΙ γι'αυτα δεν ερχομαι θα κάτσω να...:sleep:

Δε θα γίνει όπως την προηγούμενη φορα Larry...!!!
Όχι, τιποτα θα με αγνοεί και ο κύριος Σούρλας....και τα νεύρα μου!!!:flipout::flipout::flipout:

Απλά για διευκρίνιση και χωρίς διάθεση να ανοίξω θεολογικές συζητήσεις, τα Ευαγγέλια αναφέρονται στη Μαρία Μαγδαληνή σαν μιά κοπέλα από καλή οικογένεια που ακολουθούσε τον Χριστό μαζί με τη συνονόματή της Μαρία και τη Μάρθα, τις αδερφές του Λαζάρου. Μετέπειτα χριστιανική παράδοση (που η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει πολύ νωρίς, τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες), την ταυτίζει με τη μετανοούσα μοιχαλίδα-ξέρετε, αυτή που ο Χριστός σώζει από το λιθοβολισμό γράφοντας στο χώμα "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω". Από κει ξεκινάει και η όλη φιλολογία περί πόρνης, αμαρτωλής, μετανοούσας Μαγδαληνής κλπ. κλπ.

Απλά για διευκρίνιση και χωρίς διάθεση να ανοίξω θεολογικές συζητήσεις, τα Ευαγγέλια αναφέρονται στη Μαρία Μαγδαληνή σαν μιά κοπέλα από καλή οικογένεια που ακολουθούσε τον Χριστό μαζί με τη συνονόματή της Μαρία και τη Μάρθα, τις αδερφές του Λαζάρου. Μετέπειτα χριστιανική παράδοση (που η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει πολύ νωρίς, τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες), την ταυτίζει με τη μετανοούσα μοιχαλίδα-ξέρετε, αυτή που ο Χριστός σώζει από το λιθοβολισμό γράφοντας στο χώμα "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω". Από κει ξεκινάει και η όλη φιλολογία περί πόρνης, αμαρτωλής, μετανοούσας Μαγδαληνής κλπ. κλπ.

Δλδ. και που δεν λέει ότι ήταν πόρνη, πειράζει? Θα είχε καμία σημασία?
Ο Χριστός (όσοι πιστεύουν δλδ) κατέβηκε να σώσει τους αμαρτωλούς.

@ vasada....Είμαι της ''πρακτικής'' φιλοσοφίας και θεολογίας...
αρα..πιστεύω στη φυσική αποκάλυψη του θεού μέσω του θαύματος.

Όλα αυτά που έχω διαβάσει φιλοσοφικά,θεολογικά, κονωνιολογικα και βιβλια ψυχολογίας για να τα κανω ''κτημα ες αει'' προσπάθω να καταλάβω πως βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωη, σε αυτό με βοήθησε πάρα πολύ η επαφή μου με ανθρώπους της Ιατρικής και άλλων φυσικών επιστημών...

Κατέληξα μέσα από πολλες συζητήσεις και γονιμους προβληματισμους και διαφωνίες ότι η πίστη μας σε ''κάτι'' ουσιαστικά ταυτίζεται...
...Άλλο που ο καθένας το ονομάζει διαφορετικά...

Για μένα το κυρίαρχο στοιχειο στην κατανόηση του φυσικού κόσμου γίνεται πλέον με το θαύμα, το οποίο όμως είναι απρόβλεπτο απο τους φυσικούς νόμους..

Μια τέτοια συζήτηση είναι αρκετα περιπλοκη ωστε να γινει διαδικτυακα..
Ωστόσο ελπιζω εν μέρει να σε κάλυψα...

Re: Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Όχι. Αλλά από εκεί ξεκινάει η παραφιλολογία τύπου Dan Brown.

..

Όχι, Μήτσε, δεν πειράζει, απλώς, έκανε ένα λάθος τον 6ο αιώνα ο Πάπας Γρηγόριος (το οποίο αν θυμάμαι καλά έχει αναγνωρίσει ως λάθος και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) ταυτίζοντας το πρόσωπο της Μαγδαληνής με την πόρνη του λιθοβολισμού.