Τουρκία μια κακή γείτονας......

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Status
Not open for further replies.
Α μάλιστααα...Το τζαμί είναι κέντρο μαζικής θρησκοληψίας ε??

Ε τότε να κλείσουν και οι εκκλησίες..σύμφωνα με την παραπάνω σκέψη.

Τόσος διαφωτισμός δεν αντέχεται.:music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005:

Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο τόπος, ανέκαθεν, κατοικούνταν από πολλές φυλές.
Οι κάτοικοί του όμως ονομάζονται Έλληνες, χιλιάδες χρόνια. Όσοι τουλάχιστον το επιθυμούν.

Απο εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι έχουμε ένα κακό γείτονα, παραδοσιακά δεν φρόντιζε ούτε καν για τους πολίτες της χώρας του και με σαφή ιμπεριαλιστική πολιτική από τη γέννεση του έως και σήμερα.

Ταυτόχρονα και εμείς δεν είμαστε ότι καλύτερο (κατα τη γνώμη μου όμως σαφώς καλύτερο)...

Όπως και να έχει όλοι αναγνωρίζουμε ότι τον τελευταίο αιώνα (και πριν αλλά imo λιγότερο) καθοριστικό παράγοντα παίζουν οι ξένες προς τους δύο λαούς δυνάμεις και τα συμφέροντά τους.
Ως αδύναμοι οι δύο λαοί έχουν αγκιστρωθεί στους δυνατούς για την εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού τους - την επιβίωση των βατραχιών στο πεδί ο με τα βουβάλια....
Αυτού του είδους διπλωματία γίνεται και απο τους δυό μας... εννοώντας τους κυβερνώντες φυσικά και όχι τους λαούς, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα... κατα καιρούς δε, έχουν συμβιώσει αβίαστα και πολιτισμένα.

Η διπλωματία λοιπόν, δεδομένης της ανικανότητας και των δύο να ορίσουμε το μέλλον μας, για τους μεν Τούρκους είναι η επέκταση των συμφερόντων τους εκτός χωρικών ορίων ενώ για μαςς η εξασφάλιση των δικών μας...
Κακά τα ψέματα. αυτό διεκδικούμε και είναι πολύ υποτιμητικό στα μάτια μου. Η ήττα μας είναι σαφής, καθολικά ομολογούμενη και συνεχής.

Δύο εκδοχές βλέπω.
Ή διεκδικούμε τα δίκαιά μας μέσω οργανισμών και διπλωματίας προσφέροντας γη και ύδωρ.
Ή κοντράρουμε ως Ελληνάρες (της δεκάρας) έναν πολύ ισχυρότερο αντίπαλο, από κάθε άποψη.

Και τα δύο, για μένα, είναι λάθος.
Θα προτιμούσα να προσπαθούσαμε να τα βρίσκαμε με τους γείτονες πετώντας έξω τα τρίτα συμφέροντα και να ζούσαμε ειρηνικά και αρμονικά... έξω από τις παρωπίδες των χωρικών συνόρων, των θρησκειών και του χρήματος, όπως καταδείχτηκε εφικτό απο τη συνύπαρξή των λαών για αιώνες σε διαφορετικά χρονικά σημεία και τόπους.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό (ας μην αναλύσω τους λόγους), για αυτό και το έβγαλα έξω απο τις υπαρκτές πολιτικές εκδοχές αντιμετώπισης του προβλήματος.

+++
για το θέμα της στρατιωτικής ισχύος / δαπανών δεν παίρνω θέση, αρνούμενος να αντιληφθώ πως μετά τόσους αιώνες άσκοπης αιματοχυσίας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι και λαοί που εγκρίνουν τα όπλα ως μέσο πειθούς και εξυπηρέτησης συμφερόντων.
Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι.
Αν δε έρθει η ώρα δεν έχω ιδέα του τι θα κάνω. Ίσως να τη στήσω απ'έξω απο το νεκροταφείο του χωριού μου, για να μην μπούν σε κόπο οι υπόλοιποι να με κουβαλάνε ως εκεί...

Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από το παράδειγμα άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν πολύ ισχυρότερες χώρες ως αντιπάλους. Από τη Σουηδία που έχει γείτονα τη Ρωσία/ΕΣΣΔ, από την Ταϊβάν που απειλείται συνεχώς από την Κίνα, από την Σιγκαπούρη. Καμμία από αυτές δεν παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Κακώς αποκλείεις από τους συλλογισμούς σου την στρατιωτική ισχύ, δεν το κάνει καμμία χώρα στον κόσμο πλην της Ισλανδίας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από το παράδειγμα άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν πολύ ισχυρότερες χώρες ως αντιπάλους. Από τη Σουηδία που έχει γείτονα τη Ρωσία/ΕΣΣΔ, από την Ταϊβάν που απειλείται συνεχώς από την Κίνα, από την Σιγκαπούρη. Καμμία από αυτές δεν παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Κακώς αποκλείεις από τους συλλογισμούς σου την στρατιωτική ισχύ, δεν το κάνει καμμία χώρα στον κόσμο πλην της Ισλανδίας.

Κώστα σε καταλαβαίνω.

Απλά οι Σουηδοί είχαν κοινό εχθρό με τις ΗΠΑ και δεν μπορώ να τους αντιπαραβάλω.
Τα ίδια και οι Ταιβανοί οι οποίοι έχουν αμερικανοποιηθεί πλήρως (το ίδιο και οι κορεάτες)

Αυτό το παράδειγμα / υπόθεση εργασίας δεν με βρίσκει σύμφωνο, παρότι μοιάζει η μόνη εφικτή λύση, καθότι είμαι αντίθετος ιδεολογικά με παραχώρηση της κυριαρχία μας και πλήρη εμπορευματοποίηση μας κάτω απο ξένα συμφέροντα. Είναι θέμα ιδεολογικό. Προτιμώ να ζω σαν κουβανός.

Και καλά όλα αυτά έχουν σχέση με το νήμα τώρα...
Το αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν gay, το ποιος μιλούσε αρβανίτικα, οι Σαρακατσάνοι (!), οι βλάχοι...
Τελικά σίγουρα γίνονται ψεκασμοί!
Σίγουρα!

Καμία απολύτως....

Εθνική επανάσταση ήταν, να'ναι καλά η εκκλησία που βοήθησε... υλόγησον...

Καμία απολύτως....

Εθνική επανάσταση ήταν, να'ναι καλά η εκκλησία που βοήθησε... υλόγησον...

και να ξανά-ματά-ρωτήσω!
Έχει σχέση η επανάσταση και ποιο χαρακτήρα είχε με το αν η Τουρκία είναι καλή ή κακή γείτονας σήμερα?

Και το αν τον έπαιρνε ο Μ. Αλέξανδρος?
Τους νοιάζει τόσο πολύ τους Τούρκους αυτό και για παράδειγμα θέλουν το μισό Αιγαίο?

Να πω ότι μιλάμε για οθωμανικό κράτος να υποπτευτώ ότι κάποια σχέση μπορεί να υπάρχει, αλλά απ'όσο γνωρίζω το τελειώσανε αυτό οι Νεότουρκοι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Κώστα σε καταλαβαίνω.

Απλά οι Σουηδοί είχαν κοινό εχθρό με τις ΗΠΑ και δεν μπορώ να τους αντιπαραβάλω.
Τα ίδια και οι Ταιβανοί οι οποίοι έχουν αμερικανοποιηθεί πλήρως (το ίδιο και οι κορεάτες)

Αυτό το παράδειγμα / υπόθεση εργασίας δεν με βρίσκει σύμφωνο, παρότι μοιάζει η μόνη εφικτή λύση, καθότι είμαι αντίθετος ιδεολογικά με παραχώρηση της κυριαρχία μας και πλήρη εμπορευματοποίηση μας κάτω απο ξένα συμφέροντα. Είναι θέμα ιδεολογικό. Προτιμώ να ζω σαν κουβανός.

Και η Κούβα είναι ένα καλό παράδειγμα. Κοντά μισό αιώνα εμπάργκο από τις ΗΠΑ κι όμως δεν το βάζουν κάτω. Το ξέρω ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, απλά αναφέρω αυτές τις χώρες ως παραδείγματα χωρών που τα βγάζουν πέρα με πολύ ισχυρότερους αντιπάλους. Και μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι πολύ πιό αδύναμος αντίπαλος από την πρώην ΕΣΣΔ. Ας μην πούμε για τις ΗΠΑ.

Ο Dalanik τοποθετήθηκε πολύ σωστά στο συγκεκριμένο θέμα μας. Το πρόβλημα με εμάς είναι πως και την αμερικανοποίηση των παραδειγμάτων που φέρατε έχουμε υποστεί αλλά και πάλι δεν έχουμε την εύνοια και την προστασία των Αμερικανών...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Και η Κούβα είναι ένα καλό παράδειγμα. Κοντά μισό αιώνα εμπάργκο από τις ΗΠΑ κι όμως δεν το βάζουν κάτω. Το ξέρω ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, απλά αναφέρω αυτές τις χώρες ως παραδείγματα χωρών που τα βγάζουν πέρα με πολύ ισχυρότερους αντιπάλους. Και μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι πολύ πιό αδύναμος αντίπαλος από την πρώην ΕΣΣΔ. Ας μην πούμε για τις ΗΠΑ.

Kώστα καλό παράδειγμα είναι αλλά με το εμπάργκο δεν είμαι σίγουρος αν θα κρατούσαμε εμείς (*) και μάλιστα με δημοκρατικό πολίτευμα, έστω αυτού του τύπου.
Οπότε αυτό το "δεν το βάζουν κάτω" δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα ίσχυε για μας.
Πιο εύκολο θα έβλεπα να προσθέσουν οι αμερικάνοι ένα άστρο και να πανηγυρίζαμε στους δρόμους... παρά αυτό.

Γενικώς σέβομαι την άποψη της πλειοψηφίας στην κοινωνία που ζω, οπότε μόνο ουτοπικά μπορώ να χαρακτηρίσω τα "θέλω" μου.
δυστυχώς για άλλη μια φορά μας βιάζουν και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιζητεί συμμαχίες και σωτήρες για να επιβιώσουμε (σορρυ για το ρήμα, αλλά έτσι το βλέπω εγώ)

Η Τουρκία, με την ταυτόχρονη οικονομική άνοδο, είναι πλέον πολύ μακριά σε δύναμη και επιρροή απο εμάς, έστω και ως ασθενέστερη από Αμερικάνους, Ρώσους, Κινέζους.
Αμφιβάλλω δε, αν κάποια στιγμή στο μέλλον επαναφέρουμε την ισορροπία του παρελθόντος (κάποτε τους είχαμε σε ένα τριήμερο με την αγορά του αιώνα - που χαντάκωσε γενιές επί γενεών - ευτυχώς όμως δεν κάναμε τις καγκουριές που κάνουν τώρα οι πολιτικοί τους... ή τουλάχιστον δεν το θυμάμαι γιατί ήμουν και μικρός τότε)

edit δεν θα αντέχαμε γιατί έχουμε πλέον εθιστεί στον καταναλωτισμό... μην πάει το μυαλό σου σε τίποτα ανώτερες ή κατώτερες / διαφορετικές φυλές βέβαια.

Last edited:
Ο Dalanik τοποθετήθηκε πολύ σωστά στο συγκεκριμένο θέμα μας. Το πρόβλημα με εμάς είναι πως και την αμερικανοποίηση των παραδειγμάτων που φέρατε έχουμε υποστεί αλλά και πάλι δεν έχουμε την εύνοια και την προστασία των Αμερικανών...

Κάποιοι όμως πχ στη Συρία σήμερα, λένε ότι αν δεν ήταν οι Ρώσοι θα είχαν ήδη μπουκάρει οι πλανητάρχες...

Με το χάλι που μας δέρνει (εντάξει οι αυτοκτονίες δεν έφτασαν ακόμα στα νούμερα των δολοφονημένων στην Συρία...) ομοίως κάποιοι, εδω / σήμερα, μπορεί να ευγνωμονούν ΝΑΤΟ και HΠA που δεν δεχτήκαμε ακόμη την επίσκεψη των γειτόνων μας... και όχι τίποτε άλλο... πλέον δεν έχουμε και τίποτα να τους φιλέψουμε...

...και οικτίρουν την αριστερά που θέλει να μας αφήσει απροστάτευτους στα νύχια τους... :music-smiley-005:

Last edited:
Πάντως μαντήλες φορούν και οι γιαγιάδες μας και οι μανάδες μας στα χωριά..Δεν τις λες και οπισθοδρομικές επειδή δεν κάνουν μανικιούρ και πεντικιούρ.

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

To οπισθοδρομικό είναι το υποχρεωτικό του πράγματος. Αλλιώς να φοράνε ότι γουστάρουν.

Και το αστείο του πράγματος είναι ότι όπου ετέθη το θέμα, αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ατομικής ελευθερίας.

Δίχως να εξετάζεται ασφαλώς πόσο ελεύθερη είναι, και η τελευταία μουσουλμάνα, να επιλέξει να μην τη φορέσει.

Τα αυτά ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις. Όπως πχ στο ότι οι αθίγγανοι ή πολλοί μουσουλμάνοι της Θράκης παντρεύουν και κοριτσάκια 12 ετών (με αγόρια ασφαλώς κι αυτά ανήλικα). Ενώ ο νόμος γενικώς απαγορεύει, και μόνο χάριν εξαιρετικού λόγου επιτρέπει, μετά από ακρόαση ενώπιον δικαστή, τον γάμο ανηλίκων (με προφανή λόγο την προστασία του αγαθού της ανηλικότητας). Αλλά εκεί κάνουμε τα στραβά μάτια, προέχουν πάλι οι θρησκευτικές (ατομικές κι αυτές) ελευθερίες! Το ίδιο το κράτος δέχεται τη ντε φάκτο γκετοποίησή τους τελικά.

Σωστό, αλλα δεν πιστεύω να το λες για την συγκεκριμένη χιουμοριστική φωτογραφία.
Μην είμαστε και τόσο politically correct.

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Tο οπισθοδρομικό ειναι επίσης ο σεξισμός των "πολιτισμένων"...

Σεξισμός να μας αρέσει μια καλλίπυγος ύπαρξη? Να μας αρέσει λέμε, όχι να της σφυρίξουμε στο δρόμο.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, η Τουρκία δεν είναι μόνο κακός γείτονας της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Η είδηση είναι παλιά, αλλά δεν την βλέπω αναρτημένη εδώ.

Προσχεδιασμένη κατάρριψη ελικοπτέρου Mi-17 του Συριακού Στρατού από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Το ελικόπτερο ήταν άοπλο, καταρρίφθηκε χωρίς προειδοποίηση και οι δύο πιλότοι επέζησαν της πτώσης αλλά δολοφονήθηκαν στο έδαφος από αντικαθεστωτικούς.

Μετά από αυτό οι πιλότοι που το κατέρριψαν πήραν βραβείο

Status
Not open for further replies.