Τρελλόχαρτο στο στρατό ??

Προσωπικά δεν τάχθηκα του υπέρ να μην υπηρετήσεις στον στρατό ή να απέχεις κτλ.
Απλά με ενοχλεί όλη αυτή η κατάσταση που κάποιοι θα είμαστε οι μ...κες και κάποιοι θα είναι οι "έξυπνοι" .

και στο περι εργασίας συμφωνώ με τον Jimazz

Re: Απάντηση: Τρελλόχαρτο στο στρατό ??

Προσωπικά δεν τάχθηκα του υπέρ να μην υπηρετήσεις στον στρατό ή να απέχεις κτλ.
Απλά με ενοχλεί όλη αυτή η κατάσταση που κάποιοι θα είμαστε οι μ...κες και κάποιοι θα είναι οι "έξυπνοι" .

Τάσο, κάθε μέρα στην δουλειά μας στο δρόμο στο σπίτι μας συμβαίνει το ίδιο...

κάποιοι είναι οι έξυπνοι και κάποιοι οι λαμάκες !!!!

προσωπικα προτιμησα να υπομεινω για 2 χρονια τα 22χρονα και τους αγραμματους πανω απο το κεφαλι μου βρισκοντας τροπους να ελεγξω το πως αυτοι θα με επηρεασουν σαν ανθρωπο .
Και κυριως να εχω καθαρη τη συνειδηση μου οσον αφορα για το "χρεος".

Με η χωρις "".

Μια ζωη εχουμε.
Ναμαστε καλα το προσδοκιμο εχει αυξηθει.
12 μηνακια απο τη ζωη μας για κατι που καποτε ισως μας κανει περηφανους (γιατι δεν ειναι σιγουρο οτι σε εκεινη την ηλικια,ισως και αργοτερα, καταλαβαινουμε τι συνεπειες εχουν οι αποφασεις μας ) δεν ειναι τρομερο.

προσωπικά, στο πρώτο μέρος της θητείας μου έπηξα, στο δεύτερο πέρασα καλά ..... λεπτομέρειες .....

όπως ανέφερα και πιο πριν, κράτησα έναν φίλο αδερφό .... μου φτάνει

και μόνο γιαυτό το λόγο θα ξαναπήγαινα ...

" Στο Ισραήλ οι άνδρες έχουν υποχρέωση τριετούς στρατιωτικής θητείας και θητείας εφέδρου στη συνέχεια και οι γυναίκες υπηρετούν για 21 μήνες. Δεν υποχρεούνται σε θητεία όσοι αποδείξουν ότι είναι σωματικά ή ψυχολογικά ανίκανοι για μάχη ή προέρχονται από υπερορθόδοξο εβραϊκό περιβάλλον."

για αυτό βέβαια τελευταία πολλοί προσπαθούν να τον αποφύγουν

http://www.capital.gr/news.asp?details=364810

Ξεφτιλα ειναι να το παιξεις τρελος για 2-3 μερες ωστε να συνεχισεις να εργαζεσαι και να παραγεις και να μην πεταξεις ενα χρονο απο την ζωη σου στα σκουπιδια?

Εγω πιο ξεφτιλα βλεπω το να δεχεσαι να εχεις ενα κομπλεξικο 22χρονο πανω απο το κεφαλι σου να σε διαταζει να καθαριζεις τουαλετες ή να του κανεις τις αγγαρειες για τις οποιες εκεινος πληρωνεται, δινοντας του το δικαιωμα να νιωθει οτι εχει εξουσια, ενω παραλληλα εσυ το ωραιοποιεις ολο αυτο λεγοντας οτι ετσι "υπηρετεις την πατριδα" και οτι ετσι "θα μαθεις να την υπερασπιστεις οταν μας την πεσει ο εχθρος".

ΥΓ Δεν ειπα παιξ'τε το τρελλοι να μπορειτε να πηγαινετε για καφεδακι με τους φιλους σας, αλλα για να συνεχισετε να κανετε οτι σημαντικο εχετε στην ζωη σας.

για να καταλάβω, θεωρείς τη στρατιωτική θητεία χαμένο χρόνο διότι ενδέχεται να είσαι υπό τις διαταγές ενός 22χρονου (ο οποίος για να σε έχει υπό τις διαταγές του θα πρέπει να είναι και κομπλεξικός; ) ή γιατί δεν νιώθεις ότι προετοιμάζεσαι αποτελεσματικώς ώστε να φανείς χρήσιμος στην περίπτωση ανάγκης;

Εάν ισχύει το πρώτο, τότε η θητεία δεν είναι το πρόβλημα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε ένα σύστημα κανόνων. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να δεχόμαστε να μας κρίνει και ένας "κομπλεξικός" δικαστής.

Εάν ισχύει το δεύτερο, γιατί δεν πήγαινες στα κομάντα, να κάνεις κάθε μέρα ασκήσεις;

για να καταλάβω, θεωρείς τη στρατιωτική θητεία χαμένο χρόνο διότι ενδέχεται να είσαι υπό τις διαταγές ενός 22χρονου (ο οποίος για να σε έχει υπό τις διαταγές του θα πρέπει να είναι και κομπλεξικός; ) ή γιατί δεν νιώθεις ότι προετοιμάζεσαι αποτελεσματικώς ώστε να φανείς χρήσιμος στην περίπτωση ανάγκης;

Εάν ισχύει το πρώτο, τότε η θητεία δεν είναι το πρόβλημα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε ένα σύστημα κανόνων. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να δεχόμαστε να μας κρίνει και ένας "κομπλεξικός" δικαστής.

Εάν ισχύει το δεύτερο, γιατί δεν πήγαινες στα κομάντα, να κάνεις κάθε μέρα ασκήσεις;

Με βάση αυτά που γράφει σε αυτό το θέμα και σε άλλα προηγούμενα (σε αυτή την κατηγορία) ο kacey απλώς δεν θέλει να του λέει κανείς τίποτε διαφορετικό. Όποιος έχει τη δυνατότητα να τον υποχρεώσει σε κάτι είναι προβληματικός (εφοριακός, δικαστής, τροχονόμος, λοχίας, κλπ.) Έτσι δεν είναι;

Nαί αλλά ο κύριος συμφορουμίτης δεν δεχόταν κουβέντα γιά τά αυτοκόλλητα ´γαϊδούρια´ που ήθελε να κολλά στα παράνομα παρκαρισμένα αμάξια..Εκεί ήταν ´κοινωνική´μας υποχρεωση να ενισχύσουμε την εν λόγω ´κίνηση πολιτών´.

Αυτό πού έχει όμως ενδιαφέρον είναι πόσο εύκολα ένας δήθεν ´ανατρεπτικός λόγος´ταυτίζεται μέ λούφα..
Και αυτό δεν έχει να κάνει με τον Στρατό μόνον αλλά μέ πολλές παραμέτρους τής ζωής μας...
Οσον αφορά δε στό πώς υπηρετεί κανείς τήν Πατρίδα,θά πρέπει πρώτα να συμφωνήσει ότι η έννοια υφίσταται(και δεν εννοώ ως υπηρεσία τον στρατό..).
Eάν ´Πατρίδα μου είναι ο Κόσμος´κάνεις ως ανθρωπιστής διπλάσια κοινωνική θητεία σέ Ιδρύματα που έχουν ανάγκη απο κοινωνική προσφορά.
Εάν κάποιος το αρνηθεί και αυτό ,με διάφορα προσχήματα,απλά είναι λουφαδόρος ολκής που χρησιμοποιεί διάφορες ´θεωρίες´δι´ίδιον όφελος..

Αναμφισβήτητα χρειάζεται καλύτερη οργάνωση το στράτευμα , και σίγουρα ΔΕΝ χρίζει λόγος κατάργησης της θητείας , όσο για τον χαμένο χρόνο που ,, τι είναι σήμερα! ουτε 8 9 μήνες καθαρής θητείας , να το συγκρίνεται με τους ατέλειωτους μήνες που θα βγάζετε φωτοτυπίες σε κάποιο κωλογραφειο μεγάλης εταιρίας μεχρι τις 11 το βραδύ ΚΆΘΕ βράδυ !! για το καλό της καριέρας , και πάνω απ όλα για το κάλο της ΜΑΜΑς ΕΤΑΙΡΙΑΣ !!! , ΚΑΙ εκεί να δεις ρουφιάνους και πουστριλίκια και αδικίες και πήξιμο και ψαρωμα και καψόνι !!! και τουμπεκί ψιλοκομένο !!!
εγώ υπηρέτησα πριν 22 χρόνια για 24 μηνές + 20 μέρες φυλακή , παρότι υπαξιωματικός ,ξύρισα Κολοκοτρώνη πήδηξα το σάκο έκανα το τζουκ μποξ ερωτεύτηκα την λάμπα , και κατάλαβα και πόσο χρήσιμος φάνηκα σαν φαντάρος στην κρίση του 87 κάνοντας διασπορά πυρομαχικών στα πιο νευραλγικά αεροδρόμια της χώρας ζώντας και τρώγοντας επι 4 μέρες σε ένα c130 μέσα , οχι γιατί λούφάρανε αλλοι , αλλα γιατι δεν φτάναμε ουτε για πλάκα να καλύψουμε τις στοιχειωδώς ανάγκες μιας πραγματικά σοβαρής , σχεδόν πολεμικής κατάστασης ,
τέλος πάντων τα κακώς κείμενα στο στρατό τα ξέρουμε όλοι ,, μην επικεντρωνόμαστε μονό εκεί , δεν είναι δα και τόσο μαύρα το καταλαβαίνεις κάμποσα χρονάκια μετά την απόλυση σου !! εμένα παιδικός μου φίλος δεν το πείραξε ο στρατός τον πείραξε η μετέπειτα ζωή !! και αποφάσισε να φύγει με αρκετά ναρκωτικά για παρέα στον άλλο κόσμο , μην μπορώντας να αντιμετωπίσει το γεγονός οτι ενα γυμνασμένο ταυρί 1.90 με άριστα στην φαρμακολογία , γύρναγε να κάνει τα θελήματα με μια βέσπα υπο της διαταγές της προϊσταμένης !!!

Οσον αφορά δε στό πώς υπηρετεί κανείς τήν Πατρίδα,θά πρέπει πρώτα να συμφωνήσει ότι η έννοια υφίσταται(και δεν εννοώ ως υπηρεσία τον στρατό..).
Eάν ´Πατρίδα μου είναι ο Κόσμος´κάνεις ως ανθρωπιστής διπλάσια κοινωνική θητεία σέ Ιδρύματα που έχουν ανάγκη απο κοινωνική προσφορά.
Εάν κάποιος το αρνηθεί και αυτό ,με διάφορα προσχήματα,απλά είναι λουφαδόρος ολκής που χρησιμοποιεί διάφορες ´θεωρίες´δι´ίδιον όφελος..

so well said ...... :SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

α) ο στρατος ΤΩΡΑ ειναι χαμενος χρονος. Σου αφαιρουν ενα χρονο απο την ζωη σου με το ετσι θελω. Σε σχολια του τυπου "ειναι υποχρεωση σου ως Ελληνα πολιτη" απανταω ωραια δωστε μου Αγγλικη υπηκοοτητα και αντιο.
β) ο στρατος ΤΩΡΑ δεν ειναι κανενος ειδους σχολειο, το μονο που σου μαθαινει ειναι πως να λουφαρεις καλυτερα απο τον διπλα σου.
γ) σε σχολια του τυπου "σε κανει αντρα", "σε απογαλακτηζει απο την ασφαλεια της οικογενειας" και αλλα τετοια αστεια, εγω δεν ειδα τους Αγγλους, τους Γερμανους, τους Γαλλους να εχουν ιδιαιτερο προβλημα επειδη δεν πανε στρατο.

Φυσικα και θα κανω οτι περναει απο το χερι μου για να μην πεταξω στα σκουπιδια ενα χρονο απο την ζωη μου για κατι που δεν μου προσφερει τιποτα. Οποιος εχει απαξιωτικα σχολια για αυτο, ξερετε ποσο με νοιαζει...Καθιστε εσεις να πηξετε -bye-

Μη το ψαχνεις και μην ασχολεισαι παραπανω...

Αν υπηρχε επιλογη να μην παει καποιος φανταρος ΝΟΜΙΜΑ , δηλαδη να πληρωνε ενα ποσο στο δημοσιο ταμειο , κατι ρε αδελφε, αν δηλαδη το κρατος εδινε αυτην την επιλογη και δεν υπηρχε ο φοβος για κοινωνικο στιγματισμο (μη χε@)...δεν θα πηγαινε σχεδον κανεναν.

Τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε, τρια πουλακια καθονται , ηρωικες ιστοριες για επιδοξους εθνοσωτηρες.

Για αυτους που κρατανε την αξιοπρεπεια τους και δεν καταδεχονται να ξευτιλιστουν και να το παιξουν τρελοι,....αλλα καταδεχονται να παρακαλανε τον τροχονομο να τους σβησει την κληση που δικαιως τους εδωσε,(ε φανταστικε τροχονομε ?) που καταδεχονται να ψηφιζουν με το σκεπτικο να τους διορισουν απο την πισω πορτα σε κανενα δημοσιο , που καταδεχονται να βρισκουν μεσω στην εφορια στην πολεοδομια στην στην στην....

Γεια σου ΝεοΕλληνα ΕθνοΠατριωτη.

Θά σέ παρακαλούσα να αφήσεις τούς γενικούς αφορισμούς.Να μιλάς για το τι θάκανες εσύ αν σού δινόταν η δυνατότητα να μήν πήγαινες φαντάρος.
Ασε που αυτά πού λές περί επιδόξων εθνοσωτήρων ειναι εντελώς ανιστόρητα και λαϊκισμός τής πλάκας...
Η διαφωνία εδω υπήρξε για την λούφα ..
Κατά τά άλλα εθνοπατριώτες είναι αυτοί που μιλάνε ρατσιστικά για τίς μειονότητες,και αυτοί πού ´πουλάνε πατρίδα´.Επαναλαμβάνω και αυτοί πού εκφράζονται ρατσιστικά για τίς μειονότητες.
Υπάρχουν και πολλοί πού αγαπάνε και μοχθούν γιά την πατρίδα τους.
Αφοριστικά κείμενα πού γενικευμένα επικρίνουν μιά ολόκληρη κοινωνία τσουβαλιάζοντας τούς πάντες ανοίγουν διάπλατα τίς πόρτες σέ ´σωτήρες´παντός είδους...
Καί όποιος τάσσεται με την προστασία τών συμφερόντων τής χωρας του μόνον εθνοπατριώτης δεν είναι...Αλλά τί να λέμε τώρα....

Υ.γ.
Προφανώς ανήκεις σέ εκείνους,πού νοιώθουν αδικημένοι απο την ζωή τους...Μέ αυτά που γράφεις μάλλον εκφράζεις τήν πίκρα σου πού δεν κατάφερες και εσύ να πάρεις απο την πίτα τής εξουσίας,που δήθεν καταγγέλεις.

Last edited:

Θά σέ παρακαλούσα να αφήσεις τούς γενικούς αφορισμούς.Να μιλάς για το τι θάκανες εσύ αν σού δινόταν η δυνατότητα να μήν πήγαινες φαντάρος.
Ασε που αυτά πού λές περί επιδόξων εθνοσωτήρων ειναι εντελώς ανιστόρητα και λαϊκισμός τής πλάκας...
Η διαφωνία εδω υπήρξε για την λούφα ..
Κατά τά άλλα εθνοπατριώτες είναι αυτοί που μιλάνε ρατσιστικά για τίς μειονότητες,και αυτοί πού ´πουλάνε πατρίδα´.Επαναλαμβάνω και αυτοί πού εκφράζονται ρατσιστικά για τίς μειονότητες.
Υπάρχουν και πολλοί πού αγαπάνε και μοχθούν γιά την πατρίδα τους.
Αφοριστικά κείμενα πού γενικευμένα επικρίνουν μιά ολόκληρη κοινωνία τσουβαλιάζοντας τούς πάντες ανοίγουν διάπλατα τίς πόρτες σέ ´σωτήρες´παντός είδους...
Καί όποιος τάσσεται με την προστασία τών συμφερόντων τής χωρας του μόνον εθνοπατριώτης δεν είναι...Αλλά τί να λέμε τώρα....

Για αυτο εβαλα το σχεδον ολοι , για να μην τσουβιαλιασω μια ολοκληρη κοινωνια. Δεν μπορω να απαντησω σε μια προταση τι θα εκανα εγω , μαλλον εχω ηδη απαντησει στο ιδιο θεμα που σηκωσε ο jimazz αλλου αλλα οχι μεσα σε μια προταση.

Εν ολιγοις υπαρχει μια γενικοτερη απαξιωση σε αυτους θεσμους , σε παραδοσεις και εθιμα της πατριδας στην ιδια την ιδεα της υπερασπισης της πατριδας.

Καποιοι εχουν οδηγησει τον κοσμο εκει προβαλλοντας τα δικα τους προτυπα. Αντι λοιπον να κατηγορησω καποιους για τεμπελια , φυγοπονια ,για τον συνδρομο του Νεοελληνα -καποιους που τυχαινει να ειναι συγχρονως οι πιο σκληρα εργαζομενοι μαθητες η απλως οι πιο σκληρα εργαζομενοι στην Ευρωπη και δεν ξερω και που αλλου προτιμω να κατηγορησω καποιους αλλους.

Τωρα αν εχω εγινα αποδεκτης αυτων των ηθικων αξιων που που πασαραν και τις αποδεκτηκα ειναι μια αλλη ιστορια , αρκουμαι μονο να πω οτι αφου τις δεκτηκα δεν θα κατσω να επικρινω κανεναν

Για μενα δεν υπαρχει λιγο ανηθικος η πολυ , λιγο εγκυος η πολυ.

Δεν μπορω να κατηγορησω καποιον που δεν πηγε φανταρος οταν εγω -και πολλοι πολλοι αλλοι - με χιλιους αλλους τροπους παρεκαμψα πχ το συστημα. Ουτε θα το κανω αλλα ουτε και θελω να γινω υποκριτης και να το παιξω Πατριωτης,

Και πιστευω ακραδαντα οτι αν υπηρχε ι δυνατοτητα να μην παει καποιος φανταρος νομιμα και να μην υπαρχει αυτη η ''κοινωνικη κατακραυγη'' ελαχιστοι θα πηγαιναν...

Αλλα ειναι μια ολοκληρη αλυσιδα ....που σηκωνει πολλη κουβεντα και αφορα οχι μονο τον πηγε καποιος φανταρος η οχι τελικα αλλα για το τι θα ηθελε πραγματικα να κανει αν μπορουσε.Και φυσικα οσοι απαντησαν εδω μπορουν και απαντησουν και σε αυτο το ερωτημα.Αν εβγαινε μια αποφαση απο το υπουργειο οτι μπορει οποοσδηποτε να εξαγορασει την θητεια του ομορφα και ωραια με ας πουμε...500 ε..τι θα κανανε ? Θα εμπαιναν σε αυτο το διλλημα και αν ναι γιατι ?

Αλλα ειναι μια μεγαλη κουβεντα που ξεκινα και καταληγει στην απαξιωση πολλων πραγματων μια κουβεντα που δεν εχω την διαθεση να την κανω ...

Kαι για να κλεισω με αυτο το ποστ...

Γιατι υπαρχει αυτη η ''κοινωνικη κατακραγη '' και ''κοινωνικος στιγματισμος '' για καποιος που δεν πηγε φανταρος ? (κοιταξτε πχ τον τιτλο...''τρελοχαρτο'' )

Δεν θα επρεπε καποιοι που νιωθουν πραγματικα οτι εκαναν το καθηκον προς την πατριδα να μην νιωθουν αδικημενοι ? Δεν συμβαινει αυτο ομως γιατι...

Γιατι το εκαναν απο αγγαρεια και υποχρεωση και κατ' επεκταση νιωθουν ''θυματα '' οταν καποιος πιο ''πονηρος '' απο αυτους την γλυτωσε....και πολυ περισσοτερο οσο αφορα αυτο το θεμα..γιατι εκει η ''ευκαιρια'' ερχεται μια φορα και μετα πεταξε...

Γιαυτο και δεν υπαρχει ''κοινωνικη κατακραυγη'' για καποιον που οδηγουσε μεθυσμενος , παραλιγο να χτυπησει καμμια 10 ανθρωπους και τελικα οταν τον εγραψαν δικαιολογηθηκε στον γνωστο τροχονομο και απεφυγε καθε επιπτωση.

Και δεν υπαρχει γιατι σου λενε ασε...εκει μπορει να βρεθουμε και εμεις στο μελλον...

Μια αλλη παραμετρος της περιβοητης ''κοινωνικης κατακραυγης'' ειναι η υπο το μηδεν παιδεια να το πω (ας το πω ετσι αυθαιρετα , βαριεμαι να βρω αλλη λεξη ) για τους ψυχικα ασθενεις στην Ελλαδα.

Αν καποιος δικαιολογημενα πηρε λογω καποιας ψυχικης νοσου απολυτηριο αντιμετωπιζει και παλι τον στιγματισμο , την ειρωνια κλπ κλπ...

Αυτοι ειναι οι λογοι που παει η πλειοψηφια στον στρατο , αυτοι ειναι οι λογο που πιεζει καποιος τον εαυτο του και φτανει στην αυτοκτονια....

Το περιβοητο ''τι θα πει ο κοσμος''...θα απαντουσα κατι για αυτο τωρα ..αλλα ειπαμε βαριεμαι...

Εχετε αντιθετη γνωμη επ αυτου ? Δικαιωμα σας ....

Αν εβγαινε μια αποφαση απο το υπουργειο οτι μπορει οποοσδηποτε να εξαγορασει την θητεια του ομορφα και ωραια με ας πουμε...500 ε..τι θα κανανε ?

καλά, τέτοια απόφαση δεν θα υπήρχε περίπτωση να βγει...
Πιο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν να έβγαινε νόμος που να επέτρεπε την εξαγορά της θητείας αντί 10 ή 20 χιλιάδων ευρώ και ταυτόχρονη πληρωμή κάποιου (τουλάχιστον όχι αστείου) μισθού στους υπηρετούντες. Εκεί τι θα γινόταν;

Tά τελευταία χρόνια η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων απαγορεύει (πλήν Σωμάτων Ασφαλείας και Ε.Υ.Π.)απο οποιονδήποτε εργοδότη,δημόσιο ή ιδιωτικό να ζητήσει να αποκαλυφθεί ο λόγος,πού κάποιος πήρε Ι5.Και αυτό το θεωρώ πολύ σωστό..
Ο φόβος στιγματισμού πάντως δέν ειναι επειδή κάποιος δέν πήγε στρατό,αλλά επειδή μπορεί να μαθευτεί ότι έχει σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα...
Επίσης τά τελευταία χρόνια οι Επιτροπές Απαλλαγής έχουν χαλαρώσει αρκετά και δίνουν πιό εύκολα απαλλαγές και απολυτήρια...
Γιά τίς αυτοκτονίες,την σημερινή περίοδο(δεν μιλάω για την περίοδο Εμφυλίου ή Χούντας)δεν φαίνεται να ευθύνεται ο στρατός....
Κάθε ´πιεστική κατάσταση´(εργασία,σχέση)μπορεί νά πυροδοτήσει μιά σοβαρή ψυχική διαταραχή σέ άτομα πού έχουν προδιάθεση...
Αλλως τε η έναρξις τών σοβαρών ψυχικών παθήσεων στά αγόρια ξεκινά γύρο στά 18-21 έτη περίπου.

Το να υϊοθετούμε ισοπεδωτικό και αφοριστικό λόγο είναι εύκολο.
Προτείνεις κάτι σαν εναλλακτική του σχολείου;

Δεν είπα ποτέ να καταργηθεί το σχολείο για να ψάξουμε εναλλακτική, ούτε νομίζω ότι υποστηρίζοντας πως η ελληνική εκπαίδευση έχει πάρει την κάτω βόλτα, υιοθετούμε αφοριστικό λόγο. Από τη μέση εκπαίδευση (όλοι έχουμε και τις σχετικά πρόσφατες προσωπικές εμπειρίες μας) ως τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, όλοι γνωρίζουν ότι ελάχιστα πράγματα λειτουργούν.
Προτάσεις; Δεν είναι δική μου δουλειά να τις κάνω αλλά μπορούν να ξεκινήσουν αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας τον κύκλο μαθημάτων, να αναπτύξουν εξωσχολικές δραστηριότητες (ανάγνωση κι εργασία πάνω σε εξωσχ.βιβλία, επισκέψεις, συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), όχι σαν υποχρέωση που πρέπει να βγει, αλλά ουσιαστικά. Δε θα γίνουν απαραίτητα όλοι (άνεργοι) φιλόλογοι. Βέβαια, εδώ ένα βιβλίο ιστορίας δε μπορούν να γράψουν...
Περιορισμός των φροντιστηρίων (αλλά δε γίνονται αυτά, βλ. ελεύθερη αγορά), συμμετοχή των γονιών, αναβάθμιση (δηλ. γκρέμισμα) κτιρίων (γιατί είναι σαν φυλακές, όχι ότι καλύτερο για τη δημιουργικότητα και τη διάθεση των παιδιών να περάσουν καλά στο σχολείο), χρήση τεχνολογίας μπλα μπλα, η λίστα είναι ατελείωτη, για να μην περάσω στην ανώτατη εκπαίδευση, τις χαριτωμένες φοιτητικές παρατάξεις κλπ. Εδώ όμως μας αρέσει η θητεία, περνάμε καλά, κάποιοι μάλιστα την αναπολούν ως την πιο ξέγνοιαστη και ίσως καλύτερη περίοδο της ζωής τους, με την εκπαίδευση θ' ασχοληθούμε; Αφού δεν έχουμε την Ελβετία στα σύνορα...:violent-smiley-008:

Προφανώς δεν διαφωνώ μα αυτά που προτείνεις αλλά από το ότι το σύστημα της εκπαίδευσης επιδέχεται (μεγάλες) βελτιώσεις μέχρι το ότι όχι μόνο χάσιμο χρόνου είναι και πιθανόν λειτουργεί καταστροφικά για τα περισσότερα παιδιά υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Εδώ όμως μας αρέσει η θητεία, περνάμε καλά, κάποιοι μάλιστα την αναπολούν ως την πιο ξέγνοιαστη και ίσως καλύτερη περίοδο της ζωής τους, με την εκπαίδευση θ' ασχοληθούμε; Αφού δεν έχουμε την Ελβετία στα σύνορα...:violent-smiley-008:

Τώρα όσον αφορά την παραπάνω γενίκευση πάλι νομίζω ότι πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.