Αναφέρθηκε και πιο πριν:
http://www.runningnews.gr/snitzforum/default.asp
Επίσης
http://www.runnersworld.com/
http://www.halhigdon.com/
Προσωπικά έτρεχα κατά καιρούς αλλά όχι για μεγάλο διάστημα και όχι για πολύ ώρα. Ξεκίναγα και μετά από ένα δυο μήνες σταματούσα είτε γιατί άρχιζαν οι ενοχλήσεις είτε γιατί δεν υπήρχε χρόνος.
Μέχρι το Μάρτη που μας πέρασε είχα να τρέξω πάνω από τρία χρόνια, αλλά λόγω του ότι το βάρος είχε ανεβεί αρκετά το έβαλα σκοπό να μη σταματήσω και έτσι και έγινε.
Ένα έχω να πω. Έγινα άλλος άνθρωπος! Επίσης όταν περάσει το ζόρι του ξεκινήματος αρχίζει ο εθισμός και γίνεται το τρέξιμο συνήθεια.
Από διατροφή δεν άλλαξα τίποτα άλλο εκτός της ποσότητας.:eating:
Τα παρακάτω αποτελούν βασικούς κανόνες και γρήγορα συνειδητοποίησα πως πρέπει να τους τηρώ αν θέλω να μην έχω προβλήματα:
Κατάλληλα παπούτσια ανάλογα το πάτημα (υπερπρηνισμός, ουδέτερο πάτημα, υποπρηνισμός ή αντίστοιχα overponation, neutral, underpronation).
Καλό ζέσταμα με 10 έως 15 λεπτά χαλαρό τρέξιμο και στο τέλος χαλάρωμα πάλι με περπάτημα ή jogging και διατάσεις ή απλά ελεύθερο τρέξιμο με περπάτημα και διατάσεις στο τέλος που μάλλον είναι πιο ενδεδειγμένο για μας τους αρχάριους.
Σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων με
10% το πολύ κάθε εβδομάδα.
Κάθε
τέταρτη ή και τρίτη εβδομάδα μείωση κατά 30% με 50%.
Ακούμε το σώμα μας και όταν εμφανίζεται κάποια ενόχληση που επιμένει ή γίνεται πιο έντονη, ξεκούραζόμαστε και αν επιμείνει ή εξελιχθεί τότε δυστυχώς αρχίζουν τα δύσκολα.
Υπάρχουν για κακή μας τύχη ένα σωρό σημεία στο σώμα μας που μπορούν να τραυματιστούν από το τρέξιμο, από τη μέση ως και τα δάχτυλα των ποδιών...
Δύο με τρεις μέρες ξεκούρασης απαραίτητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαγορεύεται το ποδήλατο, το κολύμπι ή το περπάτημα (το λεγόμενο cross training).
Βάρη και ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και ποδιών για αποφυγή τραυματισμών.
Καταγραφή σε ημερολόγιο χιλιομέτρων, ρυθμού, αλλαγών στις συνήθειες και ό,τι άλλο πιστεύουμε πως χρειάζεται να καταγραφεί ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα να ξέρουμε τι φταίει ή πώς θα διορθώθεί.
Καρδιοσυχνόμετρα, ρολόγια gps κτλ δεν είναι απαραίτητα.
Πορευόμαστε χαλαρά και σταδιακά με αυτοσυγκράτηση για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Δε μας πήρανε τα χρόνια και έχουμε καιρό μπροστά μας.
Το amazon είναι φίλος μας

. Έχει τα πάντα και σε πάρα πολύ καλές τιμές.
Το ταρτάν είναι η αμέσως καλύτερη επιφάνεια για τρέξιμο μετά το ομαλό χώμα με χειρότερη επιφάνεια το τσιμέντο και το πεζοδρόμιο λόγω σκληρότητας. Γενικότερα επιφάνειες που δεν είναι επίπεδες προκαλούν προβλήματα γιατί χρησιμοποιούνται μύες που δεν είναι γυμνασμένοι και ενδέχεται να τους τραυματίσουμε. Αν κρίνω και από κάποιους μαραθωνοδρόμους που βλέπω στο στάδιο να τρέχουν στο γρασίδι μόνο για ζέσταμα ή αποθεραπεία , για αρχάριους σαν και εμάς για μερικά χιλιόμετρα jogging βοηθά στην ενδυνάμωση αλλά δεν είναι για χόρταση.
Δηλώνω επίσης πως έχω και εγώ τον ίδιο κρυφό στόχο για του χρόνου.
Δεν είναι ακατόρθωτο.
Το συνειδητοποίησα όταν μέσα σε επτά μήνες μπορούσα να τρέχω πλέον συνεχόμενα 2+ ώρες έστω και σε χαλαρό ρυθμό μια φορά την εβδομάδα, ενώ στο ξεκίνημα πάνω από 5 λεπτά συνεχόμενου τρεξίματος ήταν κατόρθωμα.