Τρέξιμο, αρχάριοι δρομείς κα..

Πάντως η διαδρομή στον Υμηττό είναι -κατά τη γνώμη μου- απο τις καλύτερες δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα και προσφέρει και ανηφόρες/κατηφόρες όπου μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα την ταχύτητά σου αλλά και το πρόγραμμα που θες να ακολουθήσεις (πχ. σπριντ, χαλαρό τρέξιμο, περπάτημα). Επιπλέον κάτω στο δρόμο υπάρχουν σημειωμένες οι αποστάσεις οπότε ξέρεις και πόσα μέτρα/χιλιόμετρα έχεις κάνει.

Άλλες διαδρομές εντός Αττικής, πάντα σε προσβάσιμα σημεία, είναι ο Λυκαββητός όπου αν θυμάμαι καλά είναι κοντά στα 3κμ η διαδρομή, και το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Έχω ένα δίμηνο που το ξανάρχισα(είχα σταματήσει για δυο χρόνια) και πραγματικά αισθάνομαι άλλος άνθρωπος.Το καλύτερο είναι να έχεις παρέα ειδικά στην αρχή γιατί θα υπάρξουν μέρες που θα βαριέσαι οπότε ο ένας θα παροτρύνει τον άλλο.Γυμνάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα(τρέξιμο..κοιλιακούς και λίγα βρακάκια) σε γήπεδο είμαι από τους τυχερούς που το έχω δίπλα μου.Καλό είναι για αυτούς που ξεκινάνε τώρα για αρχή να κάνουν μόνο περπάτημα και αργότερα τρέξιμο.

Έχουν βάλει ταρτάν σε όλα όσα βρίσκονται κοντά μου. Ναι με το ταρτάν δεν γίνονται τα παπούτσια άσπρα, αλλά καταπονούνται οι αρθρώσεις και η μέση. Στο γρασίδι είναι θεωρητικά καλύτερα, αλλά και πάλι το συνθετικό γρασίδι έχει και αυτό ελαστική συμπεριφορά (άσε που πρέπει να κάνεις τους διπλούς γύρους που είναι βαρετό). Για όσους δεν κυνηγάνε χρόνους το χώμα είναι ότι καλύτερο.

Γιώργο αυτό για το ταρτάν που είπες είναι πολύ σημαντικό και δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος,εγώ το χρησιμοποιώ μια φορά την εβδομάδα μόνο για κάποια προγράμματα(ταχύτητες κτλ)

Γιατί το ταρτάν έτσι?? εγώ -απ οτι εχω διαβάσει- είναι οτι καλύτερο μετά το χώμα/γρασίδι, το οτι είναι μαλακό το δάπεδο αυτό δε θέλουμε? Τυχαία το βάζουν στο στίβο όπου τρέχει όλος ο κόσμος?
Η άσφαλτος/τσιμέντο είναι σίγουρα πάντως οτι χειρότερο.

Re: Απάντηση: Τρέξιμο, αρχάριοι δρομείς κα..

Έχω ένα δίμηνο που το ξανάρχισα(είχα σταματήσει για δυο χρόνια) και πραγματικά αισθάνομαι άλλος άνθρωπος.Το καλύτερο είναι να έχεις παρέα ειδικά στην αρχή γιατί θα υπάρξουν μέρες που θα βαριέσαι οπότε ο ένας θα παροτρύνει τον άλλο.Γυμνάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα(τρέξιμο..κοιλιακούς και λίγα βρακάκια) σε γήπεδο είμαι από τους τυχερούς που το έχω δίπλα μου.Καλό είναι για αυτούς που ξεκινάνε τώρα για αρχή να κάνουν μόνο περπάτημα και αργότερα τρέξιμο.

χαχαχα, η καλύτερη γυμναστική ... ειδικά αν αυτά ανήκουν σε νεαρά κορίτσια που πρέπει να τα κυνηγήσεις για να τα πιάσεις ....

Καλό μεσημέρι σε όλους!!
δεν βλέπω ν´αναφέρεστε σε τρέξιμο στον διάδρομο....κι εγώ τρέχοντας έξω ξεκίνησα....και είμαι από τους τυχερούς γιατί μένω σε προάστιο με ωραίους δρόμους και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον(Βριλήσσια)...κάποιες φορές πήγαινα και στα γήπεδα Χαλανδρίου και Βριλησσίων...αλλά το χειμώνα δεν είναι εύκολο να τρέχεις έξω...οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες κάποιες φορές για κάποιον που θέλει να κάνει συστηματική προπόνηση-τρέξιμο..ο διάδρομος είναι η λύση...
το κόστος-βέβαια-για έναν καλό διάδρομο είναι ίσως...τσουχτερό...αλλά νομίζω αξίζει πραγματικά αυτή η επένδυση...

έχεις δίκιο. το πρόβλημα με τους διαδρόμους δεν είναι τόσο το κόστος αλλά ο χώρος. λόγω έλλειψης χώρου έχω πάρει ένα ποδήλατο και πολλά βράδια το έβαζα απέναντι στην τιβι και την ώρα του αγώνα την πέρναγα ορθοπεταλιά. γρήγορα έγινε κρεμάστρα γιατί το βάλε βγάλε με κούρασε περισσότερο από την άσκηση.

χμμ...εγώ έχω χώρο και τον έχω μόνιμα στημένο-διακριτικά-σε μια γωνία του σαλονιού...βλέποντας κάπως πλάγια την Kuro και απολαμβάνοντας ταινίες τρέχοντας...

Γιατί το ταρτάν έτσι?? εγώ -απ οτι εχω διαβάσει- είναι οτι καλύτερο μετά το χώμα/γρασίδι, το οτι είναι μαλακό το δάπεδο αυτό δε θέλουμε? Τυχαία το βάζουν στο στίβο όπου τρέχει όλος ο κόσμος?

Φίλε αν αθλείσαι συστηματικά(για τρέξιμο μιλάω, στο περπάτημα φυσικά και δεν θα έχεις πρόβλημα) ξέχνα το ταρτάν θα σου βγάλει πρόβλημα σε βάθος χρόνου!

Υ.Γ..Από δίπλα μου περνούν και αυτοί που τρέχουν μαραθώνιο κάτι παραπάνω θα ξέρουν και δεν τρέχουν σε ταρτάν

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τρέξιμο, αρχάριοι δρομείς κα..

χαχαχα, η καλύτερη γυμναστική ... ειδικά αν αυτά ανήκουν σε νεαρά κορίτσια που πρέπει να τα κυνηγήσεις για να τα πιάσεις ....

:flipout: :flipout: :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τρέξιμο, αρχάριοι δρομείς κα..

Ωπ, εδώ είμαστε.
Παιδιά και εγώ είμαι φίλος του τρεξίματος και μαζί με τη φωτογραφία είναι η άλλη μου αγάπη(μετά τις γυναίκες μου).
Ξεκίνησα το 2008 , όπου με το ζόρι με πήγαν να τρέξω το 10άρι του ΚΜΑ. Μέχρι τότε έκανα βάρη συστηματικά.
Σιγά σιγά άρχισα να συχαίνομαι τον κλειστό χώρο του γυμναστηρίου , ώσπου το παράτησα τελείως.
Πέρασα ένα διάστημα όπου έκανα ότι μου κατέβαινε στο κεφάλι, το οποίο μου έφερε και ένα μικρό τραυματισμό.
Ύστερα πήρα ένα βιβλίο προπονητικής και ακολούθησα πρόγραμμα απο εκεί.
Μέσα στο 2011, πήρα μέρος σε 5 αγώνες 10 χλμ, απ'τον Ιούλιο ξεκίνησα με προπονητή και έριξα 3 λεπτά απο πέρισυ το ατομικό μου ρεκόρ.Πλέον κάνω 4 προπονήσεις την εβδομάδα περίπου 40 χλμ,
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με το τρέξιμο χαλαρώνω , ξεχνάω τα προβλήματα της ημέρας και μου δίνει δύναμη να τα αντιμετωπίσω.Συν ότι κάνει καλό και στην υγεία μου.
Γενικά το αγαπάω.!!

Τυχαίο δεν είναι. Το ταρτάν με απλά λόγια έχει την ικανότητα να επιστρέφει στο δρομέα μέρος της ενέργειας που μεταφέρει στο έδαφος καθώς τρέχει. Προφανώς κάθε "εξοικονόμηση" ενέργειας αποφέρει καλύτερους χρόνους. Αν οι δρομείς έτρεχαν σε χώμα τα ρεκόρ που βλέπουμε δεν θα μπορούσαν με τίποτα να επιτευχθούν. Από την άλλη όμως αυτό ακριβώς καταπονεί τις αρθρώσεις...

Αναφέρθηκε και πιο πριν:
http://www.runningnews.gr/snitzforum/default.asp
Επίσης
http://www.runnersworld.com/
http://www.halhigdon.com/

Προσωπικά έτρεχα κατά καιρούς αλλά όχι για μεγάλο διάστημα και όχι για πολύ ώρα. Ξεκίναγα και μετά από ένα δυο μήνες σταματούσα είτε γιατί άρχιζαν οι ενοχλήσεις είτε γιατί δεν υπήρχε χρόνος.
Μέχρι το Μάρτη που μας πέρασε είχα να τρέξω πάνω από τρία χρόνια, αλλά λόγω του ότι το βάρος είχε ανεβεί αρκετά το έβαλα σκοπό να μη σταματήσω και έτσι και έγινε.
Ένα έχω να πω. Έγινα άλλος άνθρωπος! Επίσης όταν περάσει το ζόρι του ξεκινήματος αρχίζει ο εθισμός και γίνεται το τρέξιμο συνήθεια.
Από διατροφή δεν άλλαξα τίποτα άλλο εκτός της ποσότητας.:eating:

Τα παρακάτω αποτελούν βασικούς κανόνες και γρήγορα συνειδητοποίησα πως πρέπει να τους τηρώ αν θέλω να μην έχω προβλήματα:

Κατάλληλα παπούτσια ανάλογα το πάτημα (υπερπρηνισμός, ουδέτερο πάτημα, υποπρηνισμός ή αντίστοιχα overponation, neutral, underpronation).

Καλό ζέσταμα με 10 έως 15 λεπτά χαλαρό τρέξιμο και στο τέλος χαλάρωμα πάλι με περπάτημα ή jogging και διατάσεις ή απλά ελεύθερο τρέξιμο με περπάτημα και διατάσεις στο τέλος που μάλλον είναι πιο ενδεδειγμένο για μας τους αρχάριους.

Σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων με 10% το πολύ κάθε εβδομάδα.

Κάθε τέταρτη ή και τρίτη εβδομάδα μείωση κατά 30% με 50%.

Ακούμε το σώμα μας και όταν εμφανίζεται κάποια ενόχληση που επιμένει ή γίνεται πιο έντονη, ξεκούραζόμαστε και αν επιμείνει ή εξελιχθεί τότε δυστυχώς αρχίζουν τα δύσκολα.
Υπάρχουν για κακή μας τύχη ένα σωρό σημεία στο σώμα μας που μπορούν να τραυματιστούν από το τρέξιμο, από τη μέση ως και τα δάχτυλα των ποδιών...

Δύο με τρεις μέρες ξεκούρασης απαραίτητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαγορεύεται το ποδήλατο, το κολύμπι ή το περπάτημα (το λεγόμενο cross training).

Βάρη και ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και ποδιών για αποφυγή τραυματισμών.

Καταγραφή σε ημερολόγιο χιλιομέτρων, ρυθμού, αλλαγών στις συνήθειες και ό,τι άλλο πιστεύουμε πως χρειάζεται να καταγραφεί ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα να ξέρουμε τι φταίει ή πώς θα διορθώθεί.

Καρδιοσυχνόμετρα, ρολόγια gps κτλ δεν είναι απαραίτητα.

Πορευόμαστε χαλαρά και σταδιακά με αυτοσυγκράτηση για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Δε μας πήρανε τα χρόνια και έχουμε καιρό μπροστά μας.

Το amazon είναι φίλος μας :D. Έχει τα πάντα και σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Το ταρτάν είναι η αμέσως καλύτερη επιφάνεια για τρέξιμο μετά το ομαλό χώμα με χειρότερη επιφάνεια το τσιμέντο και το πεζοδρόμιο λόγω σκληρότητας. Γενικότερα επιφάνειες που δεν είναι επίπεδες προκαλούν προβλήματα γιατί χρησιμοποιούνται μύες που δεν είναι γυμνασμένοι και ενδέχεται να τους τραυματίσουμε. Αν κρίνω και από κάποιους μαραθωνοδρόμους που βλέπω στο στάδιο να τρέχουν στο γρασίδι μόνο για ζέσταμα ή αποθεραπεία , για αρχάριους σαν και εμάς για μερικά χιλιόμετρα jogging βοηθά στην ενδυνάμωση αλλά δεν είναι για χόρταση.

Δηλώνω επίσης πως έχω και εγώ τον ίδιο κρυφό στόχο για του χρόνου.
Δεν είναι ακατόρθωτο.
Το συνειδητοποίησα όταν μέσα σε επτά μήνες μπορούσα να τρέχω πλέον συνεχόμενα 2+ ώρες έστω και σε χαλαρό ρυθμό μια φορά την εβδομάδα, ενώ στο ξεκίνημα πάνω από 5 λεπτά συνεχόμενου τρεξίματος ήταν κατόρθωμα.

Last edited:
Είμαστε αρκετοί τελικά!!!!

Διαδικαστικά τώρα
Πριν το τρέξιμο κάνω 2 - 3 λεπτά διατακτικές ασκήσεις και 5 λεπτά περπάτημα. Είναι αρκετό αυτό? (το συνολικό τρέξιμο δε ξεπερνά την μίση ώρα εναλλάξ με διακοπές περπατήματος)

tonal αυτο που λες στο τέλος το εχω συνειδητοποιήσει κι εγώ, Στην αρχή με 1 λεπτό τρέξιμο εναλλάξ με περπάτημα (πολλές επαναλήψεις) κρέμαγα γλώσσα, πλέον είμαι στα 6 λεπτά (λιγότερες επαναλήψεις) και δείχνει οτι αντέχει το σκαρί. 1ο στόχος είναι η μίση ώρα αδιάκοπου χαλαρού τρεξίματος έχουμε ακόμα όμως δρόμο αρκετό μπροστά....

Re: Απάντηση: Τρέξιμο, αρχάριοι δρομείς κα..

Είμαστε αρκετοί τελικά!!!!

Διαδικαστικά τώρα
Πριν το τρέξιμο κάνω 2 - 3 λεπτά διατακτικές ασκήσεις και 5 λεπτά περπάτημα. Είναι αρκετό αυτό? (το συνολικό τρέξιμο δε ξεπερνά την μίση ώρα εναλλάξ με διακοπές περπατήματος)

tonal αυτο που λες στο τέλος το εχω συνειδητοποιήσει κι εγώ, Στην αρχή με 1 λεπτό τρέξιμο εναλλάξ με περπάτημα (πολλές επαναλήψεις) κρέμαγα γλώσσα, πλέον είμαι στα 6 λεπτά (λιγότερες επαναλήψεις) και δείχνει οτι αντέχει το σκαρί. 1ο στόχος είναι η μίση ώρα αδιάκοπου χαλαρού τρεξίματος έχουμε ακόμα όμως δρόμο αρκετό μπροστά....

Εγώ δυστυχώς δεν έχω στάνταρ ζέσταμα.

Τη μια μπορεί 5-6 λεπτά και την άλλη 10. Είναι θέμα πίεσης χρόνου.

Επίσης, κατάλαβα ότι δεν πρέπει εύκολα να αλλάζουμε τις συνήθειες μας. Βρήκα μπροστά μου 2 εβδομάδες δύσκολου προγράμματος και για να μη χάσω επαφή έβαλα το τρέξιμο 7.15 το πρωί.

Σαν αποτέλεσμα ήταν να κουραστώ πιο γρήγορα.
Λέτε να έπαιξε ρόλο?
Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου? Υποθέστε ότι για 2 εβδομάδες πρέπει να ήσασταν εκτός δραστηριότητας (δουλειά, ταξίδι κλπ). Τι θα κάνατε?

Απάντηση: Re: Τρέξιμο, αρχάριοι δρομείς κα..

Κάντε σεξ ρε, και αφήστε το τρέξιμο στα βουνά και στα λαγκάδια. ...... :p

+1!
Τρέξιμο χρειάζονται όλοι, εκτός των ερωτευμένων. Εκεί η γυμναστική είναι απόλαυση δίχως να είναι μοναχική. Και τίς μοναχικές σας ώρες στο ντιβάνι με μουσικούλα και μερέντες πάλι θερμίδες χάνετε :Banane0:

... Αν μάλιστα έχετε την δυνατότητα να πηγαίνετε με διαφορετική γυναίκα κάθε μέρα, ακόμη καλύτερα...... :p

Σάν σπόρ καταντάει αδιάφορο. Όλες την ίδια φάτσα έχουν. Μα όταν πρόκειται γιά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που γουστάρουμε τρελλά κάθε φορά είναι και ένας άλλος κόσμος :ADFADF1:

##

Σόρρυ γιά το off the record topic
Καλές στράτες !!

Και φυσικά παπούτσια μονο Asics.

Για τρέξιμο δεν υπάρχουν άλλα.

Τοσο απλά.

Εγώ δυστυχώς δεν έχω στάνταρ ζέσταμα.

Τη μια μπορεί 5-6 λεπτά και την άλλη 10. Είναι θέμα πίεσης χρόνου.

Επίσης, κατάλαβα ότι δεν πρέπει εύκολα να αλλάζουμε τις συνήθειες μας. Βρήκα μπροστά μου 2 εβδομάδες δύσκολου προγράμματος και για να μη χάσω επαφή έβαλα το τρέξιμο 7.15 το πρωί.

Σαν αποτέλεσμα ήταν να κουραστώ πιο γρήγορα.
Λέτε να έπαιξε ρόλο?
Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου? Υποθέστε ότι για 2 εβδομάδες πρέπει να ήσασταν εκτός δραστηριότητας (δουλειά, ταξίδι κλπ). Τι θα κάνατε?

και εγώ με τις διατάσεις δεν είμαι πολύ σχολαστικός. γιαυτό κάνω το 1 χιλιόμετρο περπάτημα και μετά περπάτημα τζογκινγ 50-50.

συνήθως όταν έχω να πάω πολύ καιρό πχ εβδομάδα - την 1η φορά κάνω γρήγορο περπάτημα όλο το σετ 6-8 χιλιόμετρα αναλόγως χρόνου. αν δώ ότι είμαι καλά το γρήγορο περπάτημα πηγαίνει σε χαλαρο τρέξιμο και τις επόμενες φορές συνεχίζω με χαλαρό τρέξιμο. βέβαια μιλάμε για 9-10 λεπτά το χιλιόμετρο με γρήγορο βάδισμα και 8-9 λεπτα το χαλαρό τρέξιμο μην φανταστείς τίποτα τρελούς χρόνους. εχουμε τα κιλάκια μας - τα χρονάκια μας και καπνίζουμε κιόλλας.

Και φυσικά παπούτσια μονο Asics.

Για τρέξιμο δεν υπάρχουν άλλα.

Τοσο απλά.

αν και εκ πρώτης όψεως το ποστ σου ίσως φαίνεται απόλυτο - έχοντας 9 χρόνια επαφή με το τρέξιμο θα πώ αβίαστα ναι. έχω δοκιμάσει απλά adidas και nike. σαν τα asics τίποτε άλλο. βέβαια η καλη σειρά (gel) έχει φτάσει στο θεό (199 ευρώ ) αλλά είναι το τέλειο παπούτσι για τρέξιμο ακόμα και στις χαμηλότερες σειρές που είναι στα 70-80 ευρώ.

επίσης να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου για κάποιους που σκοπεύουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο ότι παπούτσια παίρνουμε πάντα 1-2 νούμερα μεγαλύτερα από αυτά που φοράμε κανονικά σε αθλητικά. ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της άθλησης πρήζονται τα πόδια και μπορεί να μην έχουμε έντονη ενόχληση αλλά σταδιακά θα μαυρίσουν κάποια από τα νύχια των ποδιών μας.