Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Να και μερικες φωτο απο το τριποδι και τη κεφαλη... μαζι με την canon hv20.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• IMG_3386.jpg
    IMG_3386.jpg
    65.7 KB · Views: 346
  • IMG_3393.jpg
    IMG_3393.jpg
    60.3 KB · Views: 344
  • IMG_3397.jpg
    IMG_3397.jpg
    62.3 KB · Views: 344
  • IMG_3384.jpg
    IMG_3384.jpg
    77 KB · Views: 347

Einβλέπω ότι όταν ai καλυτερες κεφαλες απο αντιστοιχης τιμης manfrotto ?

Γιάννη στο http://www.traumflieger.de/desktop/ballhead/ballheads2.php φαίνεται καθαρά ότι με 4 κιλά βάρος η Novoflex υπερτερεί αισθητά της 486 που έχω. Και προσωπικά βλέπω ότι όταν έχω τη μηχανή με τον τηλεφακό του 1,5 κιλού πάνω στο τριπόδι (όχι στο κολάρο, αλλά στη βάση της μηχανής) η μπίλια πετσκάρει και αρχίζει και λυγίζει προς τα κάτω.

Ξέρει κανείς ποιός φέρνει τα Giottos;
Θέλω να δω τιμή και από κοντά το MTL9351.

Γιάννη στο http://www.traumflieger.de/desktop/ballhead/ballheads2.php φαίνεται καθαρά ότι με 4 κιλά βάρος η Novoflex υπερτερεί αισθητά της 486 που έχω. Και προσωπικά βλέπω ότι όταν έχω τη μηχανή με τον τηλεφακό του 1,5 κιλού πάνω στο τριπόδι (όχι στο κολάρο, αλλά στη βάση της μηχανής) η μπίλια πετσκάρει και αρχίζει και λυγίζει προς τα κάτω.

Υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα μεταφέροντας στο κέντρο βάρους τη θέση στήριξης με ένα σύστημα σαν αυτό της Μanfrotto:

http://www.manfrotto.com/Jahia/cache/offonce/pid/3224

Κάτι τέτοιο διευκολύνει όλες τις κεφαλές να μην φτάνουν σε δύσκολα όρια στήριξης, αλλά και να εξακολουθούν να κινούνται πιο σωστά και ομαλά.

Ηλια δεν ειναι αυτο που δειχνει ο Γιαννης παραπανω?

Αν και οι πιο πολλοι τηλεφακοι εχουν το δικο τους ποδαρακι το οποιο και κουμπωνεις στη κεφαλη. Οχι δηλ την κεφαλη απευθειας στην καμερα.

Ηλια δεν ειναι αυτο που δειχνει ο Γιαννης παραπανω?

Ναι! Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά φαίνεται να κάνει ολόϊδια δουλειά!

Αν και οι πιο πολλοι τηλεφακοι εχουν το δικο τους ποδαρακι το οποιο και κουμπωνεις στη κεφαλη. Οχι δηλ την κεφαλη απευθειας στην καμερα.

Και δικό του ποδαράκι να έχει ο φακός, αν το δουλέψεις όπως ο Γιάννης πάλι αλλάζει πολύ το κέντρο βάρους και δυσκολεύει την κεφαλή του τρίποδου. Δοκίμαζα σε έναν 200άρη να βάλω ανεστραμμένο ένα 50άρη για μάκρο, οπότε καταλαβαίνεις βάρη, ανισορροπίες, αδυναμίες στήριξης και κυρίως περιορισμούς στην κίνηση...

Λοιπόν, ήρθε η ώρα να ζητήσω τη βοήθειά σας και στην αγορά ενός τρίποδου..... η χρήση θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως σε ταξίδια, είτε εξωτερικού είτε εσωτερικού...οπότε το θέμα βάρος και μέγεθος είναι σημαντικό, με ότι αυτό σημαίνει..... επίσης, όπως έχω πει και στο παρελθόν, θέλω να κάνω αγορές πράγματα που να μένουν και όχι να τα αλλάζω μετά από 1-2 χρόνια....

Στο προκείμενο... έχω καταλήξει σε 4 (ουσιαστικά είναι 2+2) συνδυασμούς....

1. Benro Travel Angel Kit C-169M8/B-0/PU-50
Τιμή: 327 + 21 απόστολη

2. Benro Travel Angel Kit A-169M8/B-0/PU-50
Αυτό είναι το ίδιο με το προηγούμενο αλλά αλουμινίου....
Τιμή: 191 + 24 αποστολή

3. Gitzo GK2580TQR
Είναι νέο κιτ της Gitzo για το 2009 και είναι στο νέο τους κατάλογο που έχω την τύχη να έχω στα χέρια μου..... δυστυχώw ηλεκτρονικό copy δεν βρίσκω πουθενά για να σας βάλω, αλλά έχω scan τις επίμαχες σελίδες... (δείτε attachments)
Τιμή (από Ελλάδα): 450+ΦΠΑ (εδώ επειδή έχω ΔΠΥ μάλλον θα γλυτώσω το ΦΠΑ)

4. Η τελευταία λύση είναι συνδυασμός GT1541T με Markins κεφαλή( Q3 μάλλον)
Αυτή θα έρθει περίπου όσο το 3 αλλά θα γλυτώσω λιγότερο ΦΠΑ.....

Τα διλήμματά μου είναι τα εξής, αν πω ότι παω σε carbon λύση, τότε η διαφορά του (1) με του (3), που ουσιαστικά για μένα είναι 100 ευρώ (ίσως και λιγότερο αν μπορέσω να κόψω λίγο την τιμή στο Gitzo, αφού η τιμή είναι καταλόγου....) γέρνει περισσότερο προς το (3)...

Όμως....επειδή η ζωή ποτέ δεν είναι εύκολη (ούτε η Ζωή..... :-) ).... η διαφορά του βάρους του (1) [1.27 kgr] με το (2) [1.48 kgr] κάνει το αλουμινένιο δελεαστική λύση, ειδικά στα λεφτά αυτά......

Εκτός από την εύλογη ερώτηση, τί θα κάνατε εσείς στή περίπτωσή μου (υπενθυμιζω επαγγελματίας δεν είμαι, απλά θέλω να κάνω καλά ότι κάνω....) θα ήθελα να μου πείτε αν ξέρετε κατά πόσο ένα αλουμινένιο τρίποδο υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει λιγότερη σταθερότητα από ένα carbon στις ίδιες συνθήκες και αν η αντοχή ενός carbon στο χρόνο αξίζει την διαφορά χρημάτων από ένα αλουμινένιο......

Ευχαριστώ...και περισσότερα αφού αρχίσει ο διάλογος.....

Attachments

Μπορεις να μας πεις τι φακους/μηχανες εχεις ή σκοπευεις να βαλεις επανω?

Τυχαινει να εχω το benro
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=9893&page=7

αλλα και το gitzo 2541 explorer. Επισης στο σπιτι υπαρχει και το gitzo 1541T αλλα το χρησιμοποει το ετερον ημισυ με την D300 και τον nikon18-200.

Εγω ας πουμε πηγα στο 2541 γιατι ηδη εχω τον 70-200 και μπορει αργοτερα να παω και σε καποιον μεγαλυτερο. Εκει το 1541Τ δεν θα με εφτανε.

Τόσα χρήματα για κινέζικο δεν θα έδινα. Έχω μια κεφαλή benro, αλλά την είχα πάρει κοψοχρονιά...

Μπορεις να μας πεις τι φακους/μηχανες εχεις ή σκοπευεις να βαλεις επανω?

Τυχαινει να εχω το benro
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=9893&page=7

αλλα και το gitzo 2541 explorer. Επισης στο σπιτι υπαρχει και το gitzo 1541T αλλα το χρησιμοποει το ετερον ημισυ με την D300 και τον nikon18-200.

Εγω ας πουμε πηγα στο 2541 γιατι ηδη εχω τον 70-200 και μπορει αργοτερα να παω και σε καποιον μεγαλυτερο. Εκει το 1541Τ δεν θα με εφτανε.

Βεβαίως.... τώρα έχω 40D (το καλοκαίρι ή λίγο αργότερα 5D mkII), τον 24-70L, 135L και σκοπεύω να πάρω 17-40L και 70-200 (μάλλον 4L IS αλλιώς τον 2.8 IS)..... επειδή η ερώτηση αφορά κυρίως από ότι καταλαβαίνω για τον βαρύτερο συνδυασμό, δεν θεωρώ ότι θα είναι περισσότερο από 5D mkII + 70-200 2.8 IS....... Οπότε τί λές???????

nilo ξέρω τί έχεις και να σου πω την αλήθεια με επηρέασες λιγάκι για το Benro.... από την άλλη είναι και αυτό που λέει ο send... ότι με τόσα λεφτά δεν παίρνεις κινέζο.... ξέρω εγώ ρε γαμώτο...... μου φαίνονται πολλά τα 450+ΦΠΑ..... και επειδή θα πάρω και την 5D φέτος (και πήρα και τον 24-70...) θα πέσουν ΠΟΛΛΑ μαζί......

Αλήθεια Gitzo από Ευρώπη σε καλές τιμές πού μπορώ να βρω; Το κακό είναι ότι επειδή το συγκεκριμένο θα κυκλοφορήσει Απρίλιο στις Ευρωπαικές αγορές (ή κάπου εκεί) ακόμη φαντάζομαι δεν θα μπορούν να μου πουν τιμή......

λοιπον αυτο που λεω ειναι οτι πρεπει να παρεις μια πολυ καλη κεφαλη. Δεν ειναι μονο τι max load σου γραφει στα χαρτια ειναι και το ποιος τα γραφει. Επειδη ειναι δυσκολο να βρεις τεστ για κεφαλες οπως βρισκεις για φακους οταν εψαχνα στα φορα ειχα καταληξει οτι οι 2 κορυφαιες που χρησιμοποιουν και πολλοι φωτογραφοι ειναι really right stuff και η arca swiss. Ειναι ομως αρκετα ακριβες.

Εγω πηρα την RRS BH-40 375 usd. καπου εκει ειναι και η arca swiss.

Oι αλλες μου επιλογες ηταν η markins και η gitzo σαν πολυ καλες αλλα πιο οικονομικες. Περ 100 δολλ φθηνοτερες. Πιστευω οτι και αυτες οι 2 θα μου εκαναν την δουλεια αλλα την RRS την ειχα καψουρευτει εδω και κανα χρονο.

Η RRS που πηρα εχει max load 8 kg. Το ιδιο και η benro που εχω. Σε πληροφορω οτι δεν εχει καμια σχεση η μια με την αλλη. Μαλλον οι κινεζοι εχουν αλλο μετρικο συστημα.:smile:

Για τριποδο

Το benro ειναι καλο τριποδο και με μια κεφαλη απο τις παραπανω ειναι ακομα καλυτερο. Αν δεις ποσο μικρο ειναι και ποσο ευκολα μπορεις να το βαλεις σε μια τσαντα θα γελας. Και υπο αυτην την εννοια μου ειναι χρησιμο ακομα (βεβαια με την RRS πανω του).

Αν τωρα που εχω δουλεψει και με τα 2 επρεπε να επιλεξω απο την αρχη ενα καινουργιο τριποδο αναμεσα σε αυτα τα 2, θα επαιρνα gitzo, no questions asked.

Dont get me wrong, με την καταλληλη κεφαλη και τα δυο σου κανουν την δουλεια αλλα ρε παιδι μου οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα. Αλλη κατασκευη.

Μιλαγα με την ιταλιδα εκπροσωπο της gitzo στην εκθεση για την δικαστικη διαμαχη που εχουν με την benro. Οι κινεζοι αντιγραφουν τον σχεδιασμο των ιταλων σε ολα. Κατα αυτην λοιπον τα benro ειναι πολυ γερα αλλα οχι εκει που πρεπει. Δηλ μπορεις να ανοιξεις ενα ποδι και να το βαλεις οριζοντια με το εδαφος και να κανεις μονοζυγο No problem. Μονο που μ αυτο τον τροπο δεν προκειται να κρεμασεις ποτε μηχανη. Σε πραγματικες συνθηκες φωτογραφισεις τα μπενρο υπολοιπονται της γκιτζο και οι λογοι ειναι κυριως η καθαροτητα του carbon fiber και ο τροπος που απλωνονται οι 6 στρωσεις του.

anyway,

Η γνωμη μου ειναι να περιμενεις για το καινουργιο τριποδο της gitzο. Ειδα οτι κραταει καπου 7 κιλα που ειναι καλα για gitzo (μπορεις να βαλεις αφοβα τον 70-200) και να παρεις και μια απο τις κεφαλες που λεμε.

Αν θες να τα δεις στειλε πμ ή ελα την κυριακη προς Λαγονησι να σουταρουμε.

θα πρότεινα να το ψάξεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Επειδή έχω το 190 (κι ένα πιο ελαφρύ) μπορώ να πω ότι πρόκειται για πολύ καλό αλλά όχι το απολύτως καλύτερο τρίποδο. Η ευχρηστία αυξάνει ακόμη περισσότερο αν βγάλει κανείς την κεντρική κολώνα.

Όμως είναι μακρύ, πολύ μακρύ και δεν χωρά σε βαλίτσα. Κι αυτό το κάνει δύσχρηστο. Π.χ. το καλοκαίρι στην Ισπανία δεν θα το πάρω μαζί μου. Ίσως ούτε καν το μικρό. Το benro θα ήταν εξαιρετική περίπτωση.

Όμως αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί φακό, τηλεφακό εννοώ 2.8 τότε θέλει καλή κεφαλή. Π.χ. η MANFROTTO 486 είναι ανεπαρκής. Θα πρότεινα (για φτηνή λύση) τη Novoflex 40. Φυσικά οι λύσεις που προτείνει ο Νίκος είναι σαφώς καλύτερες. Όμως και πιο βαριές.

Προσωπικά θα προσπαθούσα να σετάρω το αλουμινί benro με μια acratech. Αν είναι να γίνεις ριζοσπάστης, ας πάς μέχρι το τέλος.

Νίκο καταλαβαίνω ακριβώς τι λες. Μάλιστα, στον καινούριο κατάλογο της Gitzo έχουν αρχίσει και γράφουν σε πολλά σημεία (νομίζω φαίνεται και από τις σκαναρισμένες σελίδες που έβαλα) ότι τα κιλά της GItzo με τον τρόπο που υπολογίζονται (το λέει αλλού λεπτομερειακά) είναι ουσιαστικά x2.5 σε σχέση με τους άλλους κατασκευαστές (ΟΛΟΥΣ) π.χ τα 8 κιλά είναι 20 αντίστοιχα κτλ.

Το πακέτο της Gitzo το γουστάρω πολύ γιατί είναι με νεο-σχεδιασμένο τρίποδο, νέα κεφαλή ειδικά φτιαγμένη για να κλείνει μαζί με το τρίποδο και να καταλαμβάνει όλο το πακέτο μικρότερο όγκο....και για 1002 άλλους λόγους.... αλλά ρε γαμώτο είναι αρκετά τα λεφτά....

Α επίσης, αυτό που λέω είναι το GK2580TQR (τα αρχικά είναι Gitzo, Kit, 2 series, 5 carbon, 8 center ball, 0 release, Traveler Quick Release)
οπότε αυτό που λέω είναι ότι είναι κιτ μαζί με τη νέα κεφαλή της Gitzo την GH2781TQR 7kgr (αντίστοιχα 17.5 στους άλλους κατασκευαστές....) - δείτε την στα σκαναρισμένα.....

Gitzo από εξωτερικό ξέρετε πού μπορώ να κοιτάξω?

Δεν ξέρω εάν είναι x2.5 πάντως τα κιλά που γράφουν, τα έχουν.

Έχω την κεφαλή G1275M (έκκεντρη) με τυπικές προδιαγραφές για 5 κιλά. Δεν την έχω φορτώσει τόσο πολύ, αλλά 2.5-3 κιλά τα έχει κρατήσει άριστα σε όλες τις γωνίες, κλίσεις κλπ. Δλδ τα 5 κιλά δεν τα έχουν μόνο στο κατακόρυφο, προφανώς. Κακές εντυπώσεις μου άφησε η κεντρική βίδα (στην οποία βιδώνει η μηχανή). Δεν είναι ανοξείδωτη. Απαράδεκτο για κεφαλή της κλάσης 150-200 ευρώ.

Να ρωτήσω κάτι άλλο.... όλες οι κεφαλές μπορούν να γυρίσουν σε π.χ. γωνία 45 μοιρών προς τα κάτω?
...δηλ. για να γίνω πιο κατανοητός, αν θέλεις να φωτογραφίσεις κάτι σε ένα τραπέζι, αλλά θέλεις η μηχανή να είναι σε γωνία 45 ή 60 ή 30 κτλ μοίρες σε σχέση με το τραπέζι, μπορούν όλα τα τρίποδα και κεφαλές να σου μετρήσουν τέτοια γωνία;

Τι εννοείς; Να είναι βαθμονομημένες και να γυρίσουν ακριβώς στις 45 μοίρες;
Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό οι κεφαλές μπάλας, μόνο οι κεφαλές με γρανάζια, οι οποίες επιτρέπουν επακριβείς ρυθμίσεις (συνήθως σε 3 άξονες).

πχ (μία από τις φθηνότερες)
410.jpg