Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Re: Τριπόδια..

Για τέτοιες λήψεις που δεν υπερβαίνουν κατα πολύ το 1s βολεύει και το αυτοσχέδιο σύστημα με τον σπάγγο και την βίδα. Το έχω μόνιμα μέσα στην τσάντα...

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,169
Αθήνα

Για τέτοιες λήψεις που δεν υπερβαίνουν κατα πολύ το 1s βολεύει και το αυτοσχέδιο σύστημα με τον σπάγγο και την βίδα. Το έχω μόνιμα μέσα στην τσάντα...
Για πές, πως δουλεύει η πατέντα ??? :huh2:

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,390

Κανε ενα google search για "diy tripod"

diy=do it yourself αν σε μπερδευει η συντομογραφια.

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln

Βρίσκεις βίδα (κατα προτίμηση κοντή με επίπεδη μύτη, όχι πχ νοβοπανόβιδα) που να βιδώνει στην τρύπα για το τρίποδο.

Παίρνεις κομμάτι σπάγγο μήκους περίπου 1,5-,16 μέτρου. Βασικά θέλεις να είναι απο το έδαφος μέχρι το πρόσωπό σου περίπου.
Δένεις τον σπάγγο απο την μία πλευρά στην βίδα και απο την άλλη σε ενα πλατύ αντικείμενο για να το πατάς. Εγώ εχω βάλει ένα παλιό δακτυλίδι απο φλοτέρ τουαλέτας.

Πως το λειτουργείς?
Με την βίδα στην θέση του τρίποδου, πετάς το δακτυλίδι στο έδαφος και το πατάς. Τραβάς την μηχανή προς τα πάνω τεντώνοντας τον σπάγγο σταθεροποιόντας έτσι την μηχανή. Εδώ έχει σημασία το μήκος του σπάγγου έτσι ώστε η μηχανή να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου για να μπορείς να κοιτάς απο το σκόπευτρο κανονικά.

Πιό απλό απο ότι ακούγεται.

Κάπου σε αυτό το νήμα νομίζω υπάρχει και λινκ για videακι.

Edit
http://www.youtube.com/watch?v=LLlJl7TbXTA

Last edited:

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251

Με την βίδα στην θέση του τρίποδου, πετάς το δακτυλίδι στο έδαφος και το πατάς. Τραβάς την μηχανή προς τα πάνω τεντώνοντας τον σπάγγο σταθεροποιόντας έτσι την μηχανή. Εδώ έχει σημασία το μήκος του σπάγγου έτσι ώστε η μηχανή να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου για να μπορείς να κοιτάς απο το σκόπευτρο κανονικά.

Να θυμήσω την εξίσου παλιά σχεδόν ίδια πατέντα, με δύο ίδια τέτοια σκοινάκια στερεωμένα σε μονόποδο δημιουργείς ένα τρίποδο. Με λίγη εξάσκηση δουλεύει μια χαρά.

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη

Για εμένα μάλλον ένα σακούλι άμμου ή κάτι παρεμφερές από τα εξειδικευμένα προϊόντα, μάλλον θα ήταν καταλληλότερο.

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,169
Αθήνα

Τελικά η "πατέντες" είναι διεθνές φαινόμενο... Ευχαριστώ όλους , και προτείνω άνοιγμα thread με απλές ιδέες για βελτίωση των λήψεων. Όποιος έχει κέφι ας ξεκινήσει την συγκέντρωση...

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,174
Τριποδο - Βοηθεια για επιλογη

Επειδη τελικα ακομα και ο Canon 70-200 f4 is στην 500αρα δεν ειναι για πλακα (ειδικα στα μεγαλα ζουμ) :p ειπα να παρω ενα τριποδακι.

Θα το ηθελα κοντα στο 1,5 μ μαξ, να σηκωνει τα παραπανω (~1,2 Κ) και να ειναι, κατα το δυνατον, ευκολα μεταφερομενο και ελαφρυ.

Το κοστος το αφηνω στην ακρη προς το παρον (ενταξει δεν θα δωσω και 300 Ευρω).

Πηγα μια βολτα χθες αλλα χαθηκα. Απειρες επιλογες....

Μου αρεσε πιο πολυ το Manfrotto 785b http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/4006 (λογω φορητοτητας και ευκολιας) αλλα φοβαμαι οτι θα εχω προβλημα στο βαρος (λεει οτι ειναι για μεχρι ~ 1 Κ).

Γνωμες;

22 June 2006
35,220
NEO HRAKLEIO

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Re: Τριποδο - Βοηθεια για επιλογη

Εγώ έχω το 055XPROB της Manfrotto με την κεφαλή της Giottos την MH-1001.
Νομίζω στα κιλά που θέλεις να βάλεις πάνω και να μη σου πέφτει η μηχανή κάπου εκεί πρέπει να παίξεις.

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,174

Thanks

Ηλπιζα να την βγαλω με κατι ελαφρυτερο...

jousis

Established Member
28 October 2009
297

Για δες και τα κινεζο-benro travel angel (αντιγραφές μην πω ποιών :) )
http://photoaddict.fr/trepieds-monopodes/trepieds/benro/travel-angel/kit-gamme-aluminium-m8.html

Έχω 169M8 (Alu) και αντέχει εύκολα την D90 + Sigma150mm macro σε περίεργες γωνίες. Η κεφαλή δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά το τρίποδο είναι μαγικό για τα λευτά του !