Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Δηλ. μπορώ να ζητήσω να μου κατασκευάσουν σταντ ή τρίποδο κατά παραγγελία;

Αν το σκεφτείς, φίλη μου, η όλη κατασκευή είναι μια κάθετη γλυσιέρα, επί της οποίας κινείται με ακρίβεια το σύστημα μηχανής-φακού, το όλο πράγμα πάνω σε μια στιβαρή βάση, η οποία διαθέτει και φωτιζόμενη επιφάνεια, ενώ τέλος υπάρχουν και βραχίονες με φώτα. Είμαι περίπου βέβαιος ότι ένας καλός μηχανουργός μπορεί να τη φτιάξει ίσως και καλύτερα, βέβαια ίσως όχι με τέτοιο φινίρισμα.

Κι εγώ στη Θεσσαλονίκη μένω. Αύριο το πρωί θα κατεβώ στο κέντρο. Αν βρω το σταντ στη θέση του (στην Αγίας Σοφίας), μπορείς να έλθεις και να βάλεις τη μηχανή με το φακό πάνω του για να δεις κι εσύ κι εμείς πώς γίνεται και τί πραγματικά εννοείς.

Προσωπικά πάντως δεν χρησιμοποιώ φώτα...

Send και που θα μπορούσα να βρω έναν τέτοιο καλό μηχανουργό; Ψάχνω το σταντ εδώ και 2 μήνες.

Πάντως το τρίποδο είναι ανεξάρτητο από το σταντ: το πρώτο το χρειάζομαι για "εξωτερικές" λήψεις και το δεύτερο για το στούντιο. Δηλ. η αρχική μου απορία για ένα τρίποδο στιβαρό παραμένει, απλώς παρεπιμπτόντως ρωτάω και για το σταντ που με ενδιαφέρει.

Έχουμε τέτοιο μηχανουργό μέλος στο φόρουμ, από τα καλύτερα παιδιά.

Για τις εξωτερικές λήψεις, νομίζω ότι με μάκρο φλας και καλή εξάσκηση στο live view, δεν είναι απολύτως απαραίτητο το τρίποδο. Μιλάμε για μεγεθύνσεις μέχρι 1:1 βέβαια (δηλαδή όσο φτάνει ο 60ρης μάκρο τερματισμένος), όχι παραπάνω. Δοκίμασε μερικές φορές με μια εφημερίδα.

Δεν έγινα σαφής, συγχωρέστε με: εάν βάλω το φακό μάκρο σε 1:1 θα περιοριστώ σε ένα κομμάτι της υπογραφής, ίσως μόλις ένα γράμμα της, πράγμα που δε με καλύπτει. Πολλές φορές η υπογραφή εκτείνεται σε μήκος περίπου 6-7cm, οπότε πρέπει να απομακρυνθώ περισσότερο. Συν τοις άλλοις, επειδή φωτογραφίζω με το έγγραφο πάνω σε κάποιο τραπέζι-γραφείο, είμαι από επάνω προς τα κάτω, οπότε η στάση και μόνο (σε συνδυασμό με την απειρία) δε μου επιτρέπει να είμαι σταθερή.

Που θα μπορούσα να βρω το μηχανουργό του φόρουμ; Εάν κατάλαβα καλά από τα συμφραζόμενα είναι ο Μιχάλης Μελίδης, σωστά;

Συγνώμη που σας πρήζω. Σας ευχαριστώ όλους.

Βλασίδη, να' σαι καλά. Περιμένω νέα σου.

Το καλοκαίρι μου έφτιαξε ένα macro rail πολύ μεγάλης ακρίβειας -διαδρομή 6-7 εκατοστών, ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού.

Του οποίου rail αναμένουμε παρουσίαση, όπως έχετε υποσχεθεί σε παλιότερο μήνυμα...

Τριπόδια..

Βλασίδη, μήπως, λέω μήπως, πέρασες από την Αγίας Σοφίας για το σταντ που μου ανέφερες;

Βλασίδη, μήπως, λέω μήπως, πέρασες από την Αγίας Σοφίας για το σταντ που μου ανέφερες;

σήμερα το πρωί στο μικροβιολογικό εργαστήριο για καμπύλη ζαχάρου στη δεύετρη κόρη μου... Έστησα και τον Αλέξη.

Καλημέρα ,
έχετε κάποια άποψη για τις κεφαλές Gitai ( πχ http://cgi.ebay.com/KS-0-Profession...emQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3efb40ce1c ) ? Μοιάζουν να είναι ακριβώς ίδιες με τις Benro και επειδή έχω ακούσει ότι πολλά προιόντα βγαίνουν από το ίδιο εργοστάσιο φασον σκέφτηκα μήπως αξίζει να τις έχω υπόψην μιας και έχουν πολύ χαμηλή τιμή . Από τις φωτογραφίες πάντως είναι ίδιες . Στο google δεν μπόρεσα να βρώ και πολλά .

Ευχαριστώ και καλά Χριστούγεννα .

Παναγιώτης .

Απάντηση: Τριπόδια..

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.

Είμαι στη διαδικασία αναζήτησης τριπόδου και θέλω να ρωτήσω κάτι που
μου προξένησε εντύπωση και μπορεί να σας φανει και λίγο χαζό:
Δεν θα πρέπει οπωσδήποτε το τρίποδο να φτάνει στο ύψος των
ματιών μας, ώστε να είναι πιο εύχρηστο στη φωτογράφηση?
Ρωτάω γιατί κάποια από τα τρίποδα που είδα σε μαγαζιά και άλλα που προτάθηκαν σ'αυτό το θέμα έχουν αισθητά μικρότερο ύψος,πχ manfrotto 190 cx4 122cm και 146cm με την κεντρική κολώνα ανυψωμένη.
Δεν θα είναι μπελάς ή μήπως δεν χρησημοποιείται τόσο συχνά ένα τρίποδο σε πλήρη ανάπτυξη?

Αν προσθέσουμε 15cm (ύψος κεφαλής και φ.μηχανής) ποιο θα ήταν το ελάχιστο κατα τη γνώμη σας ύψος για τρίποδο που να φτάνει τα (με τηνκεντρικη κολώνα ανυψωμένη) 165cm [ύψος ματιών, τυχαίο νούμερο :) ] ?

Απάντηση: Τριπόδια..

Εχω μία μηχανή Sony Cyber Shot DSC-W 190 και θέλω ένα καλό, και μικρό τρίποδο. Ποιό να πάρω ?

Το πρώτο τρίποδο που έχω είναι ένα τσέπης Vanguard 52 se. Έχει ύψος 12 εκ και φέρει κεφαλή μπάλας ή καλύτερα μπίλιας. Ολομεταλλικό. Λόγω της διαφορετικής στροφής των ποδιών του δείχνει και είναι πιο καλό από τα συναφή.
Το έχω σχεδόν πάντα μέσα στην τσάντα μου, δηλ. το κουβαλώ καθημερινά μαζί μου. Μπορεί να κρατήσει άνετα μια κόμπακτ ή μια prosumer, ακόμη και μια SONY R1, διότι δεν έχει καθρέφτη. Επίσης και μια εισαγωγική DSLR με φακό κιτ. Προσέξτε μόνο, μη σφίξετε πολύ τις βόλτες, διότι μετά δεν θα βγαίνει η μηχανή. Πρόκειται για ένα τίμιο και αποτελεσματικό τριποδάκι. Μου στοίχισε 12 ευρώ.

Μου αρέσει αυτό!!!

πως τον βλεπετε αυτον τον πωλητη???

http://shop.ebay.co.uk/kinghotsale/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

σκεφτομουν ενα gorillapod slr zoom για την d90 που εχω μαζι με τον 18-105...

θα αντεχει???

η αληθεια ειναι οτι δεν θελω να εχω να κουβαλαω ΚΑΙ μεγαλο τριποδο μαζι μου... με κουραζει και μονο η ιδεα...

Καλός φαίνεται,το συγκεκριμένο τρίποδο το έχω δουλέψει και έχει πάρα πολλές δυνατότητες (αρκεί να έχεις φαντασία).

Αντέχει οριακά στον εξοπλισμό που έχεις και λέγοντας οριακά ενοοώ πως το τρίποδο παίρνει περίεργες κλίσεις και σε περίεργα μέρη (πχ κολώνες και δέντρα) με αποτέλεσμα να μην μπορεί πάντα να ανατποκριθεί στο βάρος.

Όταν το ακουμπάς στο έδαφος, είναι αρκετά σταθερό (καμμία σχέση με το manfrotto βέβαια), ιδίως όταν είναι αρκετά χαμηλά (50-60cm περίπου).Γενικά το τρίποδο είναι αρκετά χαμηλό, σε σημείο να γίνεται κομματάκι δύσχρηστο στο έδαφος.

Κάποιος που παίρνει αυτό το τρίποδο βέβαια έχει στο μυαλό του τις δυνατότητες "πιασίματος" σε παράξενα μέρη, όμως για σένα το βάρος σε πολλές περιπτώσεις θα φανεί μεγάλο.Το οποίο σου σπάει τα νεύρα γιατί ακυρώνει τον λόγο για τον οποίο το αγόρασες.

Ετυμηγορία:Πάρτο,είναι αρκετά φθηνό, αλλά δεν ξέρω πόσο χρήσιμο θα σου φανεί, ειδικά στη φωτογραφία δρόμου

Τελευταία (είχα ξεχάσει το τρίποδο) στήριζα τη μηχανή όπου έβρισκα, οπότε μια τέτοια λύση ίσως θα μπορούσε να δώσει μια βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις... δίχως τον κίνδυνο να πέσει πχ η μηχανή από τη γέφυρα!

Σε τετοια περίπτωση όμως (επειδή έχω επιχειρίσει πολλές φορές τέτοιες στηρίξεις) αφήνεις πάντα το λουρί γύρω από το λαιμό (αν γίνεται) ή κρατάς το λουρί της μηχανής από το χέρι κτλ Με τίποτα η μηχανή δε μένει στην τύχη της.

Σε τετοια περίπτωση όμως (επειδή έχω επιχειρίσει πολλές φορές τέτοιες στηρίξεις) αφήνεις πάντα το λουρί γύρω από το λαιμό (αν γίνεται) ή κρατάς το λουρί της μηχανής από το χέρι κτλ Με τίποτα η μηχανή δε μένει στην τύχη της.

4262948755_b6f2e6e1ed_o.jpg

Βλέπεις το κενό ανάμεσα στα δίδυμα κάθετα κάγκελα? Χωράει μια χαρά τη μηχανή σε κάθετο, και δένουμε και το λουράκι γύρω από το ένα κάγκελο. Έτσι βγήκε αυτή, 15 δεύτερα. -bye-
4253339589_fc6ff01d27.jpg

Τέτοιες πατέντες κάνω και εγώ,
το θέμα εδώ είναι ότι επέλεξες και το κατάλληλο κάγκελο για να καδράρεις και σωστά!:cool:

Γιατί συνήθως αυτό είναι το δύσκολο, τη στήριξη με κάποιο τρόπο την πευχαίνεις , όταν όμως κοιτάς μέσα από το σκόπευτρο βλέπεις ότι η μηχανή κοιτάει αλλού...

Τέτοιες πατέντες κάνω και εγώ,
το θέμα εδώ είναι ότι επέλεξες και το κατάλληλο κάγκελο για να καδράρεις και σωστά!:cool:

Γιατί συνήθως αυτό είναι το δύσκολο, τη στήριξη με κάποιο τρόπο την πευχαίνεις , όταν όμως κοιτάς μέσα από το σκόπευτρο βλέπεις ότι η μηχανή κοιτάει αλλού...

Εδώ βοηθάει πολύ το live view.
Έτσι είναι βγαλμένες και αυτές,
4122488102_731c055a86.jpg

http://www.flickr.com/photos/30248506@N02/4122488102/

4122486832_065c744f91.jpg

http://www.flickr.com/photos/30248506@N02/4122486832/

Στην πρώτη είχα τεντωθεί πάνω σε έναν βράχο, το αριστερό μου χέρι γροθιά να προσφέρει στήριξη στον φακό, και η μηχανή όρθια, στη στήριξη βοήθησε το πώς δίπλωσα το λουρί της. Στη δεύτερη πιεσα σταθερά τη μηχανή στον κορμό ενός δέντρου. Και στις δύο είχα ντεκλανσέρ (βοηθάει πολύ).

Η πρώτη είναι λήψη 1,60s, η δεύτερη 0,80s