Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Βολεύομαι με το RENAULT GRAND ESPACE. 7 θέσεις και χώρο 580 λίτρα αποσκευές μέχρι το παράθυρο. Παίρνει τις βαλίτσες κατά μήκος. Και μπορείς να φορτώσεις από πάνω κι άλλα. Κινητήρας 2,2 TDI COMMON RAIL με 150 άλογα. Πρόβλημα κατά πόσο το υποστηρίζει πραγματικά η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Απ' ότι διάβασα πρόσφατα η renault διέκοψε την συνεργασία με την ελληνική της αντιπροσωπία και ψάχνει για την επόμενη...

Απάντηση: Τριπόδια..

Αγορασα και εγω το πρωτο μου τριποδο αλλα δεν πηρα καποιο ακριβο αλλα ειναι για τις αναγκες μου καλο, Velbon cx-560 επισης και η βιντεοκαμερα μου εκατσε καλα επανω,φωτογραφιες δεν εβγαλα γιατι ειμαι κρυομενος.

μια ερώτηση για την κεφαλή με την μπίλια.

Ενώ με την κεφαλή video κινούμαστε με σιγουριά στον οριζόντιο άξονα, στην φωτογραφική κεφαλή με την την μπίλια η μηχανή μπορεί να κινηθεί σε άπειρες θέσεις. Οταν θέλουμε όμως να επιστρέψουμε στην απόλυτη οριζόντια θέση (που είναι κατά 99,9% και η συνηθέστερη) πως γυρνάμε με μια κίνηση με σιγουριά και όχι να κάνουμε για μισό λεπτό μικροδιορθώσεις;

Μάλλον μειονέκτημα το κόβω....

Εάν πιάσεις την οριζόντια θέση, τότε κινείσαι γυρίζοντας μόνο τον επιλογέα για panning (πολλές κεφαλές μπίλιας διαθέτουν). Αλλά να γυρίσεις με μία κίνηση στο οριζόντιο, δεν γίνεται. Δηλαδή στην 3D κεφαλή πώς γυρίζεις στο οριζόντιο από μία άλλη θέση; Παρατηρώντας το αλφαδάκι μόνο, δεν γίνεται αυτομάτως.

Μήπως όμως για έναν ερασιτέχνη αυτό είναι μειονέκτημα, διότι ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος να "γέρνουν" οι φωτογραφίες;
Παρεπιμπτόντως, η 486RC2 δεν έχει αλφάδι. Στηρίζεσαι μόνο στο αλφάδι του τριποδου το οποίο βέβαια είναι άσχετο με το αν θα είναι ή όχι οριζόντια η μηχανή.

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Αγορασα και εγω το πρωτο μου τριποδο αλλα δεν πηρα καποιο ακριβο αλλα ειναι για τις αναγκες μου καλο, Velbon cx-560 επισης και η βιντεοκαμερα μου εκατσε καλα επανω,φωτογραφιες δεν εβγαλα γιατι ειμαι κρυομενος.
Περαστικά πατριωτάκι!!!:ernaehrung004:

Ούτε και οι δικές μου κεφαλές μπίλιας έχουν. Όμως υπάρχει ένα φθηνό εξαρτηματάκι που μπαίνει στο hot shoe της μηχανής, με διπλό αλφαδάκι. Όπως επίσης υπάρχουν συστήματα quick release για κεφαλές που δεν διαθέτουν (η δική σου διαθέτει) που έχουν ενσωματωμένο αλφάδι. Μάλλον θα πάρω ένα τέτοιο συστηματάκι για την Gitzo.

ΧΕ, ΧΕ, οι ΝΙΚΟΝ έχουν πλέγμα γραμμών που φωτίεται μέσα στο σκόπευτρο
:Banane0::Banane0: άρα δεν χρειάζεται αλφαδάκι.

αυτό συνήθως βοηθάει, αλλά πχ το βράδυ, άντε να δεις γραμμή στο θέμα για να ευθυγραμμίσεις.

Re: Απάντηση: Re: Τριπόδια..

Μήπως είναι προτιμότερο το ψηφιακό λόγω ακριβείας ή είναι too much λες;

τώρα και να σου πω πως είναι υπερβολή, είναι γνωστό ότι είσαι ο ορισμός της υπερβολής, τι να λέμε τώρα... :fahne90:

Μα γιατί το λές αυτό; επειδή πήρα δυό τριποδάκια ο άνθρωπος;
Εντάξει; θα το θεσω αλλιώς και δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη υπερβολή.

Μήπως είναι πιό πρακτικό το ψηφιακό; (λόγω καλύτερης ακρίβειας, λόγω του ότι το βράδυ θα φαίνεται καλύτερα με το κλασσικό αλφάδι, λόγω δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο). Μειονέκτημα ο όγκος.....

Ο σκοπός ο δικός μου είναι να είναι μόνιμα (κολλημένο; ) πάνω στην κεφαλή και ΟΧΙ πάνω στην μηχανή.

αυτό συνήθως βοηθάει, αλλά πχ το βράδυ, άντε να δεις γραμμή στο θέμα για να ευθυγραμμίσεις.

Το βράδυ οι γραμμές φαίνονται πιο εύκολα αφού φωτίζονται κανονικά με χρώμα κόκκινο.

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Μα γιατί το λές αυτό; επειδή πήρα δυό τριποδάκια ο άνθρωπος;
Εντάξει; θα το θεσω αλλιώς και δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη υπερβολή.

Μήπως είναι πιό πρακτικό το ψηφιακό; (λόγω καλύτερης ακρίβειας, λόγω του ότι το βράδυ θα φαίνεται καλύτερα με το κλασσικό αλφάδι, λόγω δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο). Μειονέκτημα ο όγκος.....

Ο σκοπός ο δικός μου είναι να είναι μόνιμα (κολλημένο; ) πάνω στην κεφαλή και ΟΧΙ πάνω στην μηχανή.

Όντως τη νύχτα το ψηφιακό θα φαίνεται καλύτερα, αλλά μόνον αν οι αριθμοί έχουν έντονο χρώμα σε φόντο μαύρο.

Μάλλον αχρείστο είναι ......

Grid lines και στην Canon και μάλιστα στο life view όπου με την άνεσή μας μπορούμε να τσεκάρουμε, χωρίς να ξεστραβωνόμαστε στο "ματάκι".

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page10.asp

Attachments

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    21.2 KB · Views: 97

Ψάχνω να πάρω και εγώ πια ένα τριποδακι αλλα δεν είμαι για πολλά έξοδα αυτό τον καιρο (δυσκολες εποχες να είσαι φοιτητης...). Βλέποντας τις τιμές απο αυτά που παρουσιάστηκαν στο thread καταλήγω οτι κάτι ALPHA 1500 που βρήκα στον Ρεπέλλα πχ με 20Ε δύσκολα θα είναι χρήσιμο... Βρήκα όμως και κάποια άλλα μικρά (σαν αυτό που έχει ο Βλασσης στο πρώτο ποστ) που είναι και φτηνά. Όμως η άτιμη η μηχανή είναι βαριά και δεν ξέρω αν θα την αντέχουν.
Υπάρχει κάτι μέχρι 30-40Ε που να μπορώ να πάρω? Δεν με νοιάζει να είναι μεγάλο (κάθε άλλο, μικρό θα με βόλευε περισσότερο).

Τέλος για το gorilapod έχει κανένας άποψη? Έχει ένα ειδικό για SLR λέει και μπορεί να με έψηνε να δώσω κάτι παραπάνω (60Ε νομίζω) αν αξίζει...

Ψάχνω να πάρω και εγώ πια ένα τριποδακι αλλα δεν είμαι για πολλά έξοδα αυτό τον καιρο (δυσκολες εποχες να είσαι φοιτητης...). Βλέποντας τις τιμές απο αυτά που παρουσιάστηκαν στο thread καταλήγω οτι κάτι ALPHA 1500 που βρήκα στον Ρεπέλλα πχ με 20Ε δύσκολα θα είναι χρήσιμο... Βρήκα όμως και κάποια άλλα μικρά (σαν αυτό που έχει ο Βλασσης στο πρώτο ποστ) που είναι και φτηνά. Όμως η άτιμη η μηχανή είναι βαριά και δεν ξέρω αν θα την αντέχουν.
Υπάρχει κάτι μέχρι 30-40Ε που να μπορώ να πάρω? Δεν με νοιάζει να είναι μεγάλο (κάθε άλλο, μικρό θα με βόλευε περισσότερο).

Τέλος για το gorilapod έχει κανένας άποψη? Έχει ένα ειδικό για SLR λέει και μπορεί να με έψηνε να δώσω κάτι παραπάνω (60Ε νομίζω) αν αξίζει...

Για να δεις τι σου κάνει πάρε την μηχανή σου και πήγαινε σε μαγαζιά που μπορείς να δοκιμάσεις τα τρίποδα που θέλεις. Κυκλοφορούν και αρκετά φτηνά συνήθως κινέζικα, πιο βαριά μεν και με πιο μέτριους μηχανισμούς, χωρίς έξυπνες αποσπώμενες κεφαλές αλλά ιδιαίτερα φτηνά.
Αν δεν τα ανοίγεις στην πλήρη τους έκταση και χρησιμοποιείς χρονοδιακόπτη για το κλείστρο (ή ντεκλανσέρ αν έχεις) μπορούν συχνά να σου κάνουν την δουλειά που θέλεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Δες και κυρίως σύγκρινε μόνος σου την διαφορά στην ποιότητα ανάμεσα στα ακριβά και στα φτηνά που σε ενδιαφέρουν και βρες την ιδανική για σένα λύση.

Κοίταξε τι υπάρχει και σε μεταχειρισμένα. Κυκλοφορούν αρκετά κομμάτια σε άψογη κατάσταση, γιατί συνήθως οι περισσότεροι αποφεύγουν τελικά να χρησιμοποιούν τρίποδο λόγω βάρους και όγκου που έχουν να μεταφέρουν.