Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Το καλό είναι βέβαια ότι οι κεφαλές αλλάζουν και ότι μπορούμε να βάλουμε ότι κεφαλή θέλουμε (π.χ. εγώ θα ήθελα μια Acratech V2).

Πολύ ωραία η Acratech V2 (για βάρος 11kg στα 450γρ) αλλά μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα νομίζω την ελαφρύτερη κεφαλή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για ένα μέσο βάρος (max = 4kg) και είναι η RRS BH-25 LR στα 221γρ. Μετά υπάρχει η Slik SBH-280 DQ για βάρος 3.6kg στα 250γρ. Εκτός από την Acratech V2 μια άλλη στιβαρή αλλά και σχετικά ελαφριά νομίζω είναι η Markins Q-Ball Q3 Emille για βάρος 30kg(!) στα 380γρ.

Στις φωτό είναι: Acratech V2, RRS BH-25, Slik SBH-280 DQ, Markins Q-Ball Q3 Emille.

Attachments

• BH-25.jpg
    BH-25.jpg
    54.1 KB · Views: 76
  • 439937.jpg
    439937.jpg
    6.8 KB · Views: 71

Εγώ έχω μία Benro KS-1,
και μία Gitzo G1275M

g1275m.jpg

Η τελευταία είναι πολύ καλύτερη, νομίζω οι προδιαγραφές της είναι για 5-6 κιλά, αλλά πρόκειται για "πραγματικά" κιλά τα οποία κρατάει ακόμη και στο έκκεντρο. Αλλά δεν τη χρησιμοποιώ τόσο συχνά, γιατί ακόμη δεν έχω αξιωθεί να της βάλω ένα σύστημα quick-release. Το τελευταίο είναι μεγάλο πράγμα εάν χρησιμοποιείς το τρίποδο έξω.

Οκ, χάριν του Send κοίταξα στο site της Gitzo και πιστεύω ότι βρήκα
(κατόπιν εορτής) το καλύτερο τριπόδι για φορητή χρήση!!!
Είναι το Traveler Titanium που βγαίνει με αφορμή την 90ή επέτειο της Gitzo σε περιορισμένη έκδοση μόνο 390 κομμάτια -όποιος προλάβει!

Aποτελείται αποκλειστικά από τιτάνιο και ανθρακονήματα.
Χαρακτηριστικά:
μέγιστο φορτίο τριποδιού 8kg, κεφαλής 4kg
βάρος 1.18kg
διπλωμένο μήκος 41cm
μέγιστο ύψος 140cm

Επιτέλους και ένας κατασκευαστής με ...νοημοσύνη που σκέφτηκε να διπλώσουν τα πόδια ανάποδα για να μειωθεί το μήκος και να αντιστραφεί στιμγμιαία η κεφαλή για λήψη χαμηλά στο έδαφος.
Για περισσότερα κατεβάστε το pdf για να πάθετε...http://titanium.gitzo.com/pdf/leaflet_pdf.zip

Το site για το συγκεκριμένο τριπόδι είναι το:http://titanium.gitzo.com/#

Ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα : http://www.gitzo.com/Jahia/site/gitzo/pid/4748?countryID=Greece

attachment.php

Attachments

• splash_r2_c1.jpg
    splash_r2_c1.jpg
    55.5 KB · Views: 266
Last edited:

Ο Κογχυλάκης, αντιπρόσωπος της GITZO έχζει ένα titanium και το έχει για τον εαυτό του (δηλ. το μαγαζί του). Δεν το πουλά όπως είπε σε φίλο ορειβάτη που το θέλησε για εξόρμηση στο Παμίρ.

Πάντως ο Κογχυλάκης μπορεί να θεωρείται ακριβό κατάστημα, αλλά στα GITZO έχει λογικές τιμές.

To επετειακο gitzo εχει τιμη....2.500 δολλαρια (το γραφω γι αποφυγη λαθους..δυομισι χιλιαδες δολλ).

Τωρα αν θες τα ιδια η καλυτερα χαρακτηριστικα απο το gitzo (πιο ελαφρυ, 8ης οχι 6ης γενιας carbon fiber, διπλωμενο μηκος 31 εκ, max load 8kg) αλλα προφανως οχι με την ποιοτητα της gitzo πας σ αυτο που πηρα (Benro). Με τιμη στο 1/10 απο το gitzo.

κατασκευαστης με...νουμοσυνη;)

attachment.php

Attachments

• ta1.jpg
    ta1.jpg
    35.6 KB · Views: 304

Για την Benro θα έλεγα να περιμένουμε καμία 5ετία, πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

Ιστορικές εταιρίες του χώρου, όπως είναι η Gitzo, η Acra-Swiss κλπ, προτιμώνται ιδίως για την αξιοπιστία τους. Αυτό είναι κάτι που η Benro απέχει αρκετά από το να το αποδείξει.

nilo, είσαι ευχαριστημένος από το benro; Είναι σταθερό και μη ελαστικό όσο το θέλεις ή κάπου θα ήθελες κάτι πιο σταθερό; Τι γίνεται με την ποιότητα των συνδέσμων και το κλείδωμα των ποδιών -εγγυάται μακροβιότητα; Αλήθεια τι εγγύηση έχει; (Το 190CX3 έχει 5 χρόνια.) Ρωτάω από περιέργεια βέβαια αφού έχω κάνει την αγορά μου. Βλέπω όμως ότι έχει 5(!) συνδέσμους κάτι που προσωπικά θεωρώ ότι αφαιρεί το πλεονέκτημα του μικρού μήκους αφού αυξάνει κατά πολύ την καθυστέρηση και σίγουρα μειώνει τη σταθερότητα.

Όσον αφορά τα "ίδια ή καλύτερα χαρακτηριστικά", άλλο τι αναφέρει ο κατασκευαστής και άλλο τι ισχύει πραγματικά. Μη ξεχνάς ότι από τα χαρακτηριστικά την πατάμε όλοι αντί να κοιτάμε σε ποιά ποιοτική βάση δίνονται (από τριπόδια έως λογισμικό). Πχ δύο κατασκευαστές μπορεί να αναφέρουν μέγιστο φορτίο 5kg και ο ένας να εννοεί πλήρη σταθερότητα σε αυτά τα κιλά (σχεδιάζοντας το τριπόδι για 15) ενώ ο άλλος μέγιστο φορτίο για μια ανεκτή χρήση (σχεδιάζοντας το τριπόδι για 5kg). Tελικά σημασία έχει τι θα πουν οι πελάτες που θα το χρησιμοποιήσουν σε διάφορες συνθήκες και θα εξαντλήσουν τα όριά του (γιατί η ποιότητα φαίνεται μόνο στα δύσκολα) και αφού περάσει αρκετός καιρός ώστε να σχηματιστεί μια γενική γνώμη και φήμη της εταιρίας. Η φήμη απλά είναι εγγύηση. Γι' αυτό καθόλου άδικα, μια εταιρία με καλή φήμη χρεώνει περισσότερο. Αλλωστε το περισσότερο κέρδος της δίνει τη δυνατότητα να σκέφτεται και να σχεδιάζει καλύτερα το επόμενο προϊόν αντι να αγωνιά να επιβιώσει!

Εντωμεταξύ δεν το βλέπω και φθηνό (πιο ακριβώς έχεις; ) Εύχομαι πάντως να σου βγεί αστέρι και να σε διευκολύνει!

To επετειακο gitzo εχει τιμη....2.500 δολλαρια (το γραφω γι αποφυγη λαθους..δυομισι χιλιαδες δολλ).

Είπα "το καλύτερο" -όχι το φθηνότερο! Πάντοτε τα επετειακά προϊόντα είναι πολλαπλάσιου κόστους και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο αφού απευθύνονται κυρίως σε συλλέκτες ή φανατικούς και παράγονται σε λίγα κομμάτια. Όλες οι εταιρίες βγάζουν κατά καιρούς επετειακά προϊόντα ανεξαρτήτως είδους, πχ θυμάμαι η Yamaha (για τα μουσικά όργανα) είχε βγάλει παλιά ένα synthesizer (το DX7) επίχρυσο! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις το συγκεκριμένο προϊόν και να το χρησιμοποιείς κανονικά -ακόμα και μόνο για να το ...χαίρεσαι (αν διαθέτεις τα χρήματα).
Όσον αφορά το επετειακό Traveler Titanium περιλαμβάνει δερμάτινη θήκη και έχει εγγύηση απεριόριστη και για πάντα!

Υ.Γ
Είδα κάτι στο site της Benro που με προβλημάτισε (προφανώς είναι λάθος): "Quick and fast setup is possible in 15 minutes without the struggle of loose or rotating leg sections while locking or unlocking the leg section."
Θέλεις ένα τέταρτο να το στήσεις; :eek:

Last edited:

απο την σελιδα του Γαλλου αντιπροσωπου απ οπου πηρα το (τελευταιο) travel angel, φαινεται οτι η εγγυηση που δινει ειναι 3 χρονια. (not bad).
http://photoaddict.fr/photo-tripods-monopods-c-44.html

To συγκεκριμενο μπορει προς το παρον ν αγοραστει απο τον αγγλο αντιπροσωπο
http://photopal.co.uk/index.php?cPath=67

λεπτομερειες για την τεχνολογια της 2ης γενιας carbon fiber που χρησιμοποιει προς το παρον μονο η benro.
http://benro.cn/ENbenro/AA_shownews.asp?id=130&BigClass=NEWS

To travel angel βγαινει με 4 ή 5 sections (37.5 και 35.5 εκ αντιστοιχα διπλωμενο). Εγω πηρα το 5αρι παρολο που ηθελα το 4αρι αλλα οταν το παραγγειλα ηταν το μονο διαθεσιμο στον Γαλλο. Ο Αγγλος ειχε ελλειψη.

Το Βenro λοιπον, ειναι μια χαρα για τον σκοπο που το πηρα.

Για μενα περα απο την σταθεροτητα, βασικοτατο ζητουμενο ηταν και ειναι ποσο μικρο και ελαφρυ μπορει να ειναι ενα τριποδο. Το αν θα εχει 3,4,ή 5 sections ειναι δευτερευον (δεν εχω ανοιξει ποτε μου κανενα τριποδο στο full) . Γιατι?
Γιατι ο πιο βασικος λογος ειναι ποσο ευκολα το πεταω μεσα σε μια τσαντα οταν ταξιδευω και ξεχναω οτι κουβαλαω τριποδο. Αν τραβαγα μονο μεσα η αντε και σε κανα ταξιδακι με τ αμαξι μπορει και να μην μ ενοιαζε το μεγεθος αλλα για ξεκινα ενα ταξιδι μ αεροπλανα για 15 μερες με ενα τριποδο 2+ κιλα και 60 ποντους.

θα το σκεφτομουν πολυ να εκανα τετοιο ταξιδι με το manfroto pro190 που εχω. Ειναι 70%, πιο βαρυ και πιο μακρυ, διπλωμενο. θενκς μπατ νοου.

Δυστυχως για μενα ειχα μονο μια επιλογη στα περ 260 ευρω. Και αυτο ηταν το travel angel. Σ αυτα τα χρηματα με τετοια προσοντα (μηκος και κιλα) δεν υπηρχε τιποτα αλλο. Τωρα μπορει να επαιρνα το cxpro4 αν ηταν σε παραπλησια τιμη αλλα δεν ειχε βγει αυτη η σειρα τοτε που εκανα την αγορα.

τα gitzo δεν τα συζητω γιατι τα παρομοια (νομιζω το 1550) βγαινουν στα διπλα λεφτα και με χειροτερες προδιαγραφες. Ασε που το 1550 δειχνει και πολυ μιμουαπτ σε σχεση με το benro.

Δεν ξερω ποιος κατασκευαστης λεει την αληθεια για τα κιλα (max load) αλλα
σε εκθεση (exhibition) οι κινεζοι ειχαν βαλει εναν ανθρωπο να κανει ελξεις κατω απο ενα στημενο benro (δεν κανω πλακα).

Η διαφορα με τα μανφροτο, γκιτζο κατα την γνωμη μου δεν ειναι στο max load. Εκει το benro κερδιζει. Πιθανον (κ συγκρινομενο με το manfrotto μου) μπορει να χανει απο τα αλλα στην ποιότητα των συνδέσμων και το κλείδωμα των ποδιών. Εκει τα αλλα μπορει να εχουν ενα προβαδισμα σε βαθος χρονου.

Αλλα να σου πω και κατι. το τριποδο δεν το παντρευτηκα. Ασε που δεν το χρησιμοπουμε και καθε μερα. Τωρα αν μετα απο 3 χρονια χαλασει, ε θα παρουμε κατι αλλο. Ποσα ρουχα παιρνεις και μετα απο 2 χρονια δεν τα φορας και εχεις δωσει και χρηματα.

Το benro ηταν καλη αγορα. Η κεφαλη benro δεν ηταν καλη αγορα. Με τα ιδια χρηματα επαιρνα την 486 ή την 488 που ειναι αρκετα καλυτερες.

Αυτο για τα 15 λεπτα ειναι φυσικα τυπογραφικο λαθος.

Last edited:

Εμ ψάχνουμε και λιγάκι ebay. Και την Gitzo κάτω από το μισό της τιμής της (στην ΕΕ!). Και δεν μιλάω για μεταχειρισμένα (οκ η Gitzo ήταν κομμάτι βιτρίνας. Την έχουνε καμαρώσει κι άλλοι δηλαδή)
Αλλά εσείς είστε κεφαλή θέλω τώρα την εθέλω!

:flipout:

Άρα μάλλον πήρες το Benro C-169 M8 στο 1kg βάρος και 35.5cm (όχι 31cm) -σαν χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά.

δεν εχω ανοιξει ποτε μου κανενα τριποδο στο full
Και εγώ 99 στις 100 δεν το άνοιγα τέρμα αλλά αν δεν άνοιγα το τρίτο θα ήταν πολύ κοντό. Κάποιες φορές βέβαια το άφηνα κλειστό -Ίσως εσύ με τα 5 τμήματα να μπορείς να αφήνεις το τελευταίο σχεδόν μόνιμα κλειστό!

Γιατί ο πιο βασικος λογος ειναι ποσο ευκολα το πεταω μεσα σε μια τσαντα οταν ταξιδευω και ξεχναω οτι κουβαλαω τριποδο.

Μη με κάνεις τώρα να αφαιρέσω το τρίτο τμήμα! Θα γίνει και πιο ελαφρύ και και πιο κοντό (αλλά μόνιμα) ...ή παίρνω 20εκ. μακρύτερη τσάντα! ;)

Αν τραβαγα μονο μεσα η αντε και σε κανα ταξιδακι με τ αμαξι μπορει και να μην μ ενοιαζε το μεγεθος αλλα για ξεκίνα ενα ταξιδι μ αεροπλανα για 15 μερες με ενα τριποδο 2+ κιλα και 60 ποντους.
Τυχαίνει να έχω περάσει χειρότερα, να γυρίζω για καιρό με αρκετά βαρύ φορτίο -και δεν θέλω να το ξαναπεράσω (το κουβάλημα όχι την ευχαρίστηση της φωτογραφίας) γι' αυτό μπήκα στον πειρασμό όταν είδα το 190CX3 μπροστά μου... Βέβαια δεν είναι και 35.5cm όπως το δικό σου, (ίσως αν το είχα δει δίπλα στο manfrotto να το είχα προτιμήσει) αλλά εμένα περισσότερο με ενοχλούσε το βάρος παρά το μήκος.

Η διαφορα με τα μανφροτο, γκιτζο κατα την γνωμη μου δεν ειναι στο max load. Εκει το benro κερδιζει. Πιθανον (κ συγκρινομενο με το manfrotto μου) μπορει να χανει απο τα αλλα στην ποιότητα των συνδέσμων και το κλείδωμα των ποδιών. Εκει τα αλλα μπορει να εχουν ενα προβαδισμα σε βαθος χρονου.

To μέγιστο φορτίο κάθετα, είναι η πλέον εύκολη παράμετρος να ικανοποιηθεί. Το πρόβλημα είναι στις πλευρικές δυνάμεις. Πχ με ένα μεγάλο φακό με το κέντρο βάρος μετατοπισμένο, στο ζούμ και με αέρα! Όπως όταν χρειάζεται να δίνουμε στο τρίποδο έξτρα βάρος για να μη το πάρει ή έστω να μη το κινεί ο αέρας! Έλα όμως που κινεί εμάς ο αέρας και εμείς τελικά κρατάμε-και-κρατιόμαστε από το τρίποδο εφαρμόζοντας πλάγιες δυνάμεις, ωθώντας το στα όρια και συνήθως ξεπερνώντας τις προδιαγραφές σταθερότητάς του (εντάξει, μπορείς να κρεμάς την τσάντα για σταθερότητα αλλά αυτό δεν αρκεί πάντα -άλλωστε και την τσάντα θα την κινεί ο αέρας).
Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν και χρειάζεσαι ένα πραγματικά σταθερό τρίποδο (ανάλογα και το είδος της λήψης βέβαια). Το προηγούμενο τρίποδο που είχα (055CLB) αν και σχετικά σταθερό, δεν ήταν ικανό να τα βγάλει πέρα σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά ούτε τρέφω ψευδαισθήσεις ότι το τελευταίο θα μπορεί -απλώς σε πιο νορμάλ περιπτώσεις με λίγο αέρα θα ήθελα την καλύτερη δυνατή απόδοση. Άλλη περίπτωση είναι όταν στερεώνεσαι στο τρίποδο για λόγους ασφαλείας όπως πχ σε μια απότομη πλαγιά ή στο χείλος ενός γκρεμού (τι είναι αυτό το πράγμα, όλοι οι γκρεμοί έχουν την καλύτερη θέα) -τελικά ίσως θέλω ένα τρίποδο για μένα...:p

Σίγουρα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσες Νίκο έκανες καλή αγορά. Το θέμα είναι να ικανοποιεί εσένα που το αγόρασες. Εδώ απλώς συζητάμε τις διαφορές για να ...βρισκόμαστε σε κουβέντα (και να μαθαίνουμε). Περιμένουμε περισσότερες φωτογραφίες με το νέο τριπόδι!

Last edited:

ποστ #70, 71.... αλλες προς το παρον δεν εχω.

Εμ... εννοούσα φωτογραφίες (δημιουργικές -όχι τεστ) χρησιμοποιώντας το καινούριο τριπόδι! -bye-

Last edited:

Καλησπέρα,

είμαι νέο μέλος. Βρήκα το Manfrotto 190 250 . Μήπως είναι πολύ ακριβό ή έχουν αλλάξει οι τιμές?

Ευχαριστώ

Ανοίγω καινούριο θέμα, αφού σκοπεύω να γράψω/ψουμε αρκετά.

Ήδη έχω 3.

1. Το "καλό", δηλ. ένα MANFROTTO 190 XB με κεφαλή 486 Rc2. Σύνολο 220 ευρώ.
2. Το ταξιδιωτικό (ή σχεδόν), δηλ. ένα SLIK U7700 με κεφαλή για βίντεο (εξαιρετικά ομαλή στη λειτουργία της) σύνολο 59 ευρώ.
3. Της τσέπης, δηλ. ένα VAΝGUARD VS 52 SE, αξίας 12 ευρώ.

Θα προσπαθήσω να τραβήξω αρκετές φωτογραφίες μέσα στο ΣΚ, ώστε να τα παρουσιάσω από Δευτέρα.

Και όσοι άλλοι έχετε σταθερές εντυπώσεις από τρίποδα, άντε να τις μοιραστούμε...