Τροφοδοτικό Salas για το Trichord Dino

Ευχαριστώ. Ας υποθέσουμε 0.58V τάση μεταξύ ποδιών της R1 (βάζω μέσο όρο Vbe γιατί σπανιότερα δίνουν τυπικό 0.6V τα Q1).
0.58V/2.3Ω=252mA CCS limit άρα έχεις πλούσιο περίσσευμα μέχρι τον "κόφτη" για να λειτουργεί ωραία θερμά το shunt regulator.

Dino 3 User Manual

5W κατανάλωση στα +/-22V DC λέει, δηλαδή μπορεί και να είναι 56mA ανά πολικότητα. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ότι όχι 80mA.
Σε κάθε περίπτωση αν ζεσταίνεται πολύ το κουτί του τροφοδοτικού το καλοκαίρι μπορείς να του φας 50mA να πάει στα 200mA CCS με 2.8Ω R1.

Ευχαριστώ. Ας υποθέσουμε 0.58V τάση μεταξύ ποδιών της R1 (βάζω μέσο όρο Vbe γιατί σπανιότερα δίνουν τυπικό 0.6V τα Q1).
0.58V/2.3Ω=252mA CCS limit άρα έχεις πλούσιο περίσσευμα μέχρι τον "κόφτη" για να λειτουργεί ωραία θερμά το shunt regulator.

Dino 3 User Manual

5W κατανάλωση στα +/-22V DC λέει, δηλαδή μπορεί και να είναι 56mA ανά πολικότητα. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ότι όχι 80mA.
Σε κάθε περίπτωση αν ζεσταίνεται πολύ το κουτί του τροφοδοτικού το καλοκαίρι μπορείς να του φας 50mA να πάει στα 200mA CCS με 2.8Ω R1.

ένα πρόβλημα υγείας με καθυστέρησε στην κατασκευή των ψυκτρών, αλλά πιστεύω από βδομάδα να το συνεχίσω..

σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να λειτουργούν τα mosfets ;;

είναι κάτι που μπορούμε να μετρήσουμε με τον Δημήτρη και αν υπάρξει πρόβλημα με υπερβολική θερμοκρασία θα αλλάξω τις R1

Πόσο με νευριάζουν κάτι τέτοια από τους κατασκευαστές....

Screenshot_20250611-233357~2.png

Δηλαδή κατά τα λεγόμενα τους , κάποιος που δεν έχει πιάσει κολλητήρι στην ζωή του θα "πιάσει" να φτιάξει τροφοδοτικό.......

Μακάρι να τύχει να πέσει στα χέρια μου το δικό τους από κάνα φίλο για να δούμε τι έχει μέσα...

Και οπωσδήποτε κόντρα Α-Β

ένα πρόβλημα υγείας με καθυστέρησε στην κατασκευή των ψυκτρών, αλλά πιστεύω από βδομάδα να το συνεχίσω..

σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να λειτουργούν τα mosfets ;;

είναι κάτι που μπορούμε να μετρήσουμε με τον Δημήτρη και αν υπάρξει πρόβλημα με υπερβολική θερμοκρασία θα αλλάξω τις R1
Να μην ξεπερνούν τους 60 βαθμούς στο σώμα τους σε μακρά λειτουργία καλό θα είναι.
Να βάζετε αντιπροσωπευτικό φορτίο στην έξοδο να μοιράζεται ρεύμα αλλιώς τα καίει όλα το μόσφετ εξόδου M2 και φαίνεται ζεστότερο από ότι όταν με το φορτίο προορισμού.

• Like
Reactions: vlad66
Πόσο με νευριάζουν κάτι τέτοια από τους κατασκευαστές....
Από το ΤΝΤ για το DIno 1

"The Dino is in fact a simplified Delphini, graced by a few later-day upgrades to the circuit. It is a two-stage phonopreamp with passive RIAA equalization between the gain blocks. The front-end comprises an SSM2017 microphone preamp, with variable gain and input impedance (Delphini uses here a different IC biased into class A), the second stage is a FET-opamp compounded with a discrete transistor class A output (The Delphini has a current-feedback output stage). The all-important capacitors in the RIAA filter are MCap polypropylene film and tin foil types, while the Delphini has a combination of these and polystyrene caps. The power supply consists of an external 40VA toroidal transformer, feeding an in-box rectifier with 2200uF smoothing per phase, and then two low-noise voltage regulators built from discrete components, each referenced to a red LED. The upgrade power supply employs a bigger transformer and a first stage of supply regulation with ICs. Owners of an Orca linestage of course can run their Dino (or Delphini) off that one's PSU, which is a cost-effective solution with much sonic benefit."

Άρα καλό του κάνει που βάζεις pre-regulator εξωτερικό PSU. Μέσα έχει τα δικά του.

με το ac τροφοδοτικό του ήταν από τα πιο "θορυβώδη" phono που έχω ακούσει.. ίσως το χειρότερο στον τομέα.

με το δικό σου είναι εντελώς αθόρυβο !

τερμάτισα το volume του ενισχυτή και προς στιγμήν νόμισα ότι είχα λάθος επιλογή στην πηγή.

το "τεστ" έγινε πριν αλλάξω τους πυκνωτές του.. ηλεκτρολυτικούς και RIAA..

αν τώρα άλλαξε κάτι προς το (ακόμα) καλύτερο ή χειρότερο, θα φανεί όταν τελειώσω το τροφοδοτικό.

• Like
Reactions: Salas
Η "συνεργασία" με την ALMEK άρχισε..

IMG_20250619_173743_HDR.jpg

Πριν λίγο πήγα και πήρα τα εσωτερικά αλουμίνια μετά την ανοδίωση.

Δεν μπορώ να πω ότι χάρηκα πολύ όταν τα είδα στο σπίτι...

Δεν έκαναν τον κόπο να τα "σουλουπώσουν" πριν...

IMG_20250619_173801_HDR.jpg

IMG_20250619_173806_HDR.jpg

IMG_20250619_173811_HDR.jpg

IMG_20250619_173908_HDR.jpg

IMG_20250619_173952_HDR.jpg

Χάρηκα όμως που δέχτηκαν να ασχοληθούν μαζί μου για τόσο μικρή δουλειά...

Κάτι το AVclub και η αναφορά στους diyδες, κάτι η ηλικία μου, κάτι το λάθος του να ρωτήσει "τι φτιάχνεις;;" , έπεισαν το αφεντικό (κ. Δημήτρη) να ασχοληθεί μετά τις κύριες δουλειές τους (που είναι τεράστιες) με την κατασκευή μου, αρκεί να μην βιάζομαι...

Εκεί του πέταξα το "επικό"
- οι κατασκευές στους diyδες του AVclub έχουν συνήθως ορίζοντα 5ετίας.. αυτό ήδη έχει κλείσει τα 3 χρόνια.. άρα έχουμε 2 χρόνια περιθώριο για να μην μας πουν "βιαστικούς"....
Η απάντηση του χωρίς ίχνος χιούμορ.. :
- Όμορφα (....)

Την επόμενη εβδομάδα και μετά από τηλεφώνημα, θα πάω πάλι από εκεί για το επόμενο βήμα....

Αααα... το κόστος για την παραπάνω δουλειά, 3 πακέτα τσιγάρα..

Άρχισα τους υπολογισμούς και τις μετρήσεις..

IMG_20250619_193601_HDR.jpg

IMG_20250619_193951_HDR.jpg

Όπου υπάρχει κόκκινη κουκκίδα θα γίνει τρύπα.

IMG_20250619_210820_HDR.jpg

Στο κέντρο του Μ/Σ η τρύπα θα φτάσει μέχρι ένα ορισμένο βάθος.
Για την στήριξη του Μ/Σ θα μιλήσουμε αργότερα..

Οι 8 που θα στηρίξουν τις πλακέτες με τους αποστάτες τους, πάλι θα φτάσουν μέχρι ένα ορισμένο βάθος.. θα έχουν και σπείρωμα Μ3

Οι υπόλοιπες 12 θα τρυπήσουν το αλουμίνιο από άκρη σε άκρη και δεν θα έχουν σπείρωμα..
Η κάτω μεριά του αλουμινίου θα δέχεται φρεζάτες βίδες οι οποίες θα "πιάσουν" τα μικρά αλουμινένια κομμάτια, τα οποία θα είναι οι ψύκτρες των mosfets .

Με αυτό το γελοίο "σύστημα" είπα να ξεκινήσω το τρύπημα με μικρά νούμερα σαν αρχή..

IMG_20250620_203623_HDR.jpg

Καλά πήγαινε στις τρύπες που είναι περίπου στο κέντρο της αλουμινένιας πλάκας.

IMG_20250620_204905_HDR.jpg

Στις άκρες της όμως η υποχρεωτική προσθήκη έξτρα βάσης έκανε το "σύστημα" κάτι σαν φρέζα και ένα τρυπάνι Μ2 κόπηκε μέσα στο αλουμίνιο..
Καλά κρασιά....

IMG_20250620_204936_HDR.jpg

Μεγάλη χαζομάρα μου..

IMG_20250620_214504_HDR.jpg

Τώρα περιμένω λύση από τα μαστόρια του κλαμπ....

Αργά και με οινόπνευμα στο σημείο του τρυπήματος.
Για την αφαίρεση του τρυπανιού υπάρχουν λύσεις ανάλογα με το τι προεξέχει.

Αργά και με οινόπνευμα στο σημείο του τρυπήματος.
Για την αφαίρεση του τρυπανιού υπάρχουν λύσεις ανάλογα με το τι προεξέχει.
πριν λίγο έλυσα το πρόβλημα με το σπασμένο τρυπάνι :

Η 1η προσπάθεια για κάθετη προσαρμογή ενός από τα μικρότερα αλουμινένια κομμάτια στο μεγάλο..

Αυτό με την μικρότερη σημασία, το οποίο δεν θα ψύχει άμεσα mosfet από το τροφοδοτικό.

Και τα 3 κομμάτια έχουν ήδη καθοριστεί στις θέσεις που θα πάρουν, όπως και η φορά τους..
(Προς τα που θα κοιτάνε δλδ για να κρύψουν τις ατέλειες τους)

Επινόησα ένα απλό κόλπο που ελπίζω να δουλέψει....

IMG_20250621_224550_HDR.jpg

4 απλά καρφιά που περνάνε αρκετά σφιχτά από τις τρύπες των 2,5mm στο μεγάλο αλουμίνιο

IMG_20250621_225026_HDR.jpg

Προσεκτικό "ακούμπημα" του κομματιού πάνω τους εκεί που θα "κάτσει" και βιδωθεί το κομμάτι αργότερα.

Μια πίεση με το χέρι ήταν αρκετή για να αφήσουν σημάδι τα καρφιά στο αλουμίνιο.

Το μόνο που μένει να γίνει με προσοχή είναι το 1ο κοπτικό να πέσει σωστά στο σημάδι.

IMG_20250621_231546_HDR.jpg

Το πρώτο κοπτικό (τρυπάνι) θα πρέπει να είναι πολύ μικρό για να γίνει "οδηγός" στο επόμενο..
Και μετά σπείρωμα...

Όμως κάτι οι τζόγοι στο "σύστημα" , κάτι το ότι ξέχασα την λίπανση, κάτι η βαθιά τρύπα που ήθελα (ήθελα 10mm ενώ άνετα έφταναν 6-7mm) , είχαν σαν αποτέλεσμα μία από τα ίδια..

IMG_20250621_231939_HDR.jpg

Κρακ και αυτό..

IMG_20250621_232112_HDR.jpg

Ευτυχώς βρήκα παλιά καβάτζα με κοπτικά από Μ1 κλπ....

IMG_20250621_232437_HDR.jpg

Όσα και να χάσω πιστεύω θα τα καταφέρω στο τέλος..
Με την λογική ότι και ο τρόπος μου θα βελτιωθεί και δεν θα έχω τόσες απώλειες.

Θα "φάω" και αυτό με τον ίδιο τρόπο ελπίζω χωρίς πρόβλημα..
Εκεί θα ανοιχτεί σπείρωμα Μ4

Τώρα που στο κομμάτι Νο1 έχω σημάδια, θα δείξω το μεγάλο κομμάτι με τις φρεζάτες έτοιμες να βιδωθούν στο (Νο1)

IMG_20250621_230832_HDR.jpg

Θυμίζω ότι το τμήμα αυτό στο κάτω μέρος του θα πρέπει να είναι εντελώς επίπεδο γιατί θα ακουμπήσει στο (επίσης αλουμινένιο) κουτί και θα πρέπει να κάνει καλή απαγωγή θερμότητας.

IMG_20250621_230918_HDR.jpg

Το footprint σε κάθε κομμάτι θα είναι "μοναδικό" γιατί τα εργαλεία μου δεν έχουν απόλυτη ακρίβεια.
(Κάθε άλλο δηλαδή)
Φυσικά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου!

Να βιδώσουν ικανοποιητικά είναι το θέμα για να κάνουν την δουλειά τους....

Δύσκολα τα πράγματα..

Η τρύπα με το σπασμένο κοπτικό είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.. το μεγαλύτερο κοπτικό που έπρεπε να το "φάει" (λόγω των τζόγων του "συστήματος") , προτίμησε να το "παρακάμψει"

IMG_20250622_132608_HDR.jpg

Στις υπόλοιπες 3 , ελπίζω...

IMG_20250622_134332_HDR.jpg

Μετά από το κοπτικό Μ3,3 σειρά έχουν τα κολαούζα Μ4

Και μετά το 3ο του σετ (Μ4), η βίδα μπαίνει "βούτυρο"

IMG_20250622_140802_HDR.jpg

Αν καταφέρω τις 3 από τις 4 , θα είναι επιτυχία....

Στα αλουμίνια που θα είναι οι κύριες ψύκτρες των mosfets, δεν χωράει απώλεια....

Η απληστία έχει βαρύ τίμημα...

Αφού τελείωσα τα σπειρώματα στις υπόλοιπες 3, ο διάολος με έβαλε να περάσω σπείρωμα και στην καταδικασμένη 4η παρόλο που ήξερα τον κίνδυνο που ελλόχευε με το σπασμένο κοπτικό εσωτερικά..

Δεν έλαβα υπόψη μου την "προειδοποίηση" από το 1ο κολαούζο.. ρίσκαρα και με το 2ο..
Το 3ο μου είπε "καλά να πάθεις" !!!!

IMG_20250622_144336_HDR.jpg

Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να το φέρω "πρόσωπο" με το αλουμίνιο για να μην ενοχλεί τις υπόλοιπες 3 βίδες

IMG_20250622_145424_HDR.jpg

Οι υπόλοιπες 3 βίδες "έκατσαν" 100% κέντρο.

IMG_20250622_145651_HDR.jpg

Και με 3 από τις 4 η "βοηθητική" ψύκτρα είναι βράχος στην βάση

IMG_20250622_145659_HDR.jpg

Άρα η ιδέα μου με τα καρφιά δούλεψε άψογα.

Αν το "σύστημα" ήταν καλύτερης ποιότητας, αν πρόσεχα περισσότερο, αν δεν ήμουν άπληστος, αν...αν...αν,,, θα τελείωνε σήμερα η βάση.

Τώρα αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω με ότι έχω τα υπόλοιπα τμήματα και αύριο το σπασμένο κολαούζο θα αντικατασταθεί.

• Like
Reactions: Tzimisce
Δεν ξέρω τι έχω εδώ μέσα....

IMG_20250622_160128_HDR.jpg

Ατόφιο σετ Μ4 της VÖLKEL....

IMG_20250622_160222_HDR.jpg

Το ότι έχω και σετ Μ4 με διαφορετικό "βήμα" σπειρώματος, το αφήνω ασχολίαστο ....

IMG_20250622_160556_HDR.jpg

χα.... το σετ Μ4*50 είναι το σπείρωμα στις ασφάλειες από τις βάσεις των ρουλεμάν στον βραχίονα του Technics !

α ρε γ@μ...νο αλτσχάιμερ.... :mad:

Last edited:
  • Haha
Reactions: Tzimisce