Τυφλό Συγκριτικό DAC

Αντίθετα πιστεύω ότι όσοι προσφέρουν τα μηχανήματά τους είναι απαλλαγμένοι από το "εγώ την έχω μεγαλύτερη" και πιστεύουν ότι η "αναμέτρηση" των DACs θα αναδείξει τις διαφορές τους, πιθανόν να μας λύσει το μυστήριο "τι ακριβώς πληρώνουμε" και τέλος θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε (ο καθένας ξεχωριστά) πόσο ικανοί είμαστε να αξιολογήσουμε τα μηχανήματα που αγοράζουμε...

+100000000

από την μεριά μου θα ήθελα να προσφέρω για ακρόαση το M1 DAC, και έναν (προς το παρών μαμά) κινέζο... θεωρώ ότι αυτό θα είναι ενδιαφέρον...

αν τελικά γίνει η συνεύρεση, δηλώνω συμμετοχή...

Μιά και δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ, ας βοηθήσω τουλάχιστον με καποιες σκέψεις, όσον αφορά στην οργάνωση blind test (με είχαν απασχολήση με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση σπίτι μου αλλά και από την εμπειρία μας χθες)

1. Πρέπει να αποφασισθεί η πηγή (cd/transport η pc)

2. Πρέπει να αποφασισθεί αν θα χρησιμοποιηθούν τόσες πηγές όσα και τα dacs ή μία πηγή για όλα
- Σε περίπτωση πολλαπλών πηγών αυτές πρέπει να είναι ίδιες άρα στην περίπτωση του cd αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, στην περίπτωση του pc είναι δυνατόν αλλά με τον ίδιο software player και την ίδια σύνδεση με το dac (δηλαδή να μην είναι ενωμένο το ένα με οπτική και το άλλο με coaxial)
- Φαίνεται ότι η πιό προσιτή λύση είναι ίδια πηγή για όλα τα dacs, και εδώ βέβαια ισχύει ότι το pc πρέπει να ενώνεται με τα dacs με τον ίδιο μοναδικό τρόπο. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα χρειάζεται κάποιος να αλλάζει τα καλώδια σύνδεσης σε κάθε αλλαγή και βέβαια κανείς να μην καταλαβαίνει που τα συνδέει.

3. Πρέπει να αποφασισθεί αν το κάθε dac θα συνδεθεί με μία είσοδο του προ/ολοκληρωμένου ή αν όλα τα dacs θα χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο εναλλαξ με αλλαγή των interconnects.
Το δύσκολο σε αυτή τη φάση είναι η εξισορρόπηση της πραγματικής έντασης (αφού το κάθε dac έχει διαφορετική έξοδο) άρα στην περίπτωση που συνδεθεί το κάθε dac σε δική του είσοδο θα πρέπει ο προ/ολοκληρωμένος να έχει τη δυνατοτητα διαφορετικής έντασης σε κάθε είσοδό του αλλά και επιπροσθέτως όλα τα dacs να συνδεθούν στον προ/ολοκληρωμένο με παρόμοια interconnects. Στην περίπτωση της χρησιμοποίησης μία κοινής για όλα τα dacs εισόδου και της εναλλαγής interconnects πρέπει κάποιος να αλλάζει και το volume του προ/ολοκληρωμένου ώστε η ένταση της μουσικής να είναι ίδια για όλα τα dacs.
Αυτό το κομμάτι νομίζω είναι καθοριστικό και πρέπει να λυθεί από πριν είτε με μέτρηση των dacs ωστε να βρεθεί η κοινή στάθμη είτε εμπειρικά (όπου βέβαια δεν μπορούμε να πετύχουμε 100% σύγκλιση)

4. Μεθοδολογία αποτελεσμάτων, καθότι κανείς δεν ξέρει τι παίζει πρέπει να υπαρχουν σημειώσεις, οι οποίες καλό είναι να είναι κωδικοποημένες, ώστε να γίνει λίγο πιό εύκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού φαντάζομαι ότι θα ακουστούν αρκετά κομμάτια, άρα θα χρειαστεί να συμπληρωθούν αρκετά data.

Ελπίζω με τις σκέψεις μου αυτές να βοήθησα.-bye-

Last edited:
Καλησπερα,
θελω να σας διαβεβαιωσω οτι την ολη ιστορια την ξεκινησα εντελως καλοπροαιρετα και χωρις κανενα ιχνος ανταγωνιστικοτητας.
Σιγουρα εκανα λαθος που ξεκινησα το συγκεκριμενο θεμα πριν καν γινει η συγκεντρωση στον Ανδρεα (Ανδρεα σου ζητω συγγνωμη για αυτο) και ισως φανηκε μια κινηση ''ανταγωνιστικη''.
Απο εκει μεχρι τα υποτιμιτικα για εμενα σχολια νομιζω οτι υπαρχει τεραστια αποσταση.
Δεν θελω να εχω κανενος ειδους κοντρα με κανενα μελος του φορουμ.
Εαν νομιζετε οτι η χρονικη στιγμη ειναι λαθος μπορουμε να το κανονισουμε οποιοδηποτε Σαββατοκυριακο αρκει να μην παιζει ο Ολυμπιακος.
Οι προτασεις μου ειναι λιγο ασυνδετες γιατι γραφω οπως το σκεπτομαι.

Καλο βραδυ και καλη συνεχεια.

ΟΚ!...Οταν θα είσαι έτοιμος Βλάσση, από πλευράς χρόνου και οργανωτικά
ανακοίνωσε την ημερομηνία ώστε να αρχίσουν να μαζεύονται τα μέλη
που ενδιαφέρονται να φέρουν τα dac τους πρός ακρόαση...

OK Kaptain. Επειδη οπως προειπα δεν εχω DAC και δεν εχω καμμια εμπειρια θα χρειαστω βοηθεια απο πιο εμπειρα μελη.
Σαν πηγη σκεφτομαι να χρησιμοποιησουμε το CARY DCP 303/300 σαν TRANSPORT. Θα ειναι συνδεδεμενο στον προενισχυτη και θα αλλαζουμε το καλωδιο απο το TRANSPORT στο DAC.

Προσφορά υλικού
1) Wind – σύστημα αναφοράς και χώρο ακρόασης (αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες)
2) exp4nder - Buffalo II dac με placid και legato
3) Dalanik – Κινέζικο Wolfson 8740, με opa137 (μαμά)
4) Database Error – Benchmark, πειραγμένο
5) Chris1967 - Musical Fidelity M1 DAC (μαμά)
6) Μιχάλης Κορ. – κινεζάκι dac, με λαμπάτο buffer (αν δεν λείπει σε άλλες πολιτείες)
7) ...

(Όσοι θέλουν να προσφέρουν ας προσθέσουν το όνομά τους)

+++
Συμμετοχές
1) Caraudiotest, προσφορά βοήθειας στην οργάνωση, προσφορά μετρητικού και δειγμάτων ακρόασης
2) Jadisboy, του αρέσουν τα ραντεβού στα τυφλά και προσπαθεί να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα και να γνωρίσει το πολιτισμό (βλ. ψηφιακά μέσα...:D -bye-)
3) Dippie, θα περάσει για κρασάκι...:guitarist:-bye-
4) Μagellan, θα περάσει για να δει πως πίνει το κρασάκι ο Dipie...:guitarist:-bye-
(οι δύο τελευταίοι όλως τυχαίως θα συμμετέχουν στις ακροάσεις γιατί τους “τρώει η φόδρα”...)
5) …

(Όσοι θέλουν να συμμετέχουν ας προσθέσουν το όνομά τους)

+++
Προσωπικό καταστρώματος
1) Dalanik, ballboy (από αλλαγή καλωδίων μέχρι σερβίρισμα τσάι και σκούπισμα κουβέρτας)
2) ...

(Όσοι θέλουν να συμμετέχουν ας προσθέσουν το όνομά τους)

+++
Επιτροπή αξιολόγησης “τυφλού συγκριτικού DACs αλά Βλάσης”...
1) audiocartest
2) …

(Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν ας προσθέσουν το όνομά τους)

+++
Προτείνω
1) 5μελή επιτροπή αξιολόγησης (2 μπροστά τρείς πίσω)
2) Εκτός του Cary transport κάποιος να προσφέρει ένα σεταρισμένο λάπτοπ για να έχουμε και αυτή τη παράμετρο στη σύγκριση και μια εναλλακτική στην ήδη πολύ καλή και αξιόπιστη πηγή που διαθέτει ο Βλάσης.
3) Καλά και ίδια καλώδια τροφοδοσίας και σήματος (digital in και analog out) για τα dacs (2 από καθένα φτάνουν) ώστε να εξοικονομηθεί λίγος χρόνος. Αν δεν τα καταφέρουμε γίνεται και με ένα set.
4) Δείγματα μουσικής (πέραν αυτών του Audiocartest) από διαφορετικά ήδη μουσικής και αρκετά δημοφιλή ώστε να είναι λίγο πολύ γνωστά στη 5μελή.

PS1. Έχουν βοηθήσει πάρα πολύ ο Tzimisce, ο Αudiolytic και τα άλλα παιδιά, όσον αφορά τις συνθήκες ενός τυφλού... κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να τα βάλω κάτω σε ένα post, ώστε το συγκριτικό του Βλάση να γίνει, όσο πιο κοντά σε ένα επιστημονικό HiFi blind test, το επιτρέπουν οι συνθήκες....
PS2. Bλάση κανόνισε την ημερομηνία όπως θεωρείς καλύτερο και σε βολεύει... Τι τώρα... τι μετά δυό μήνες... ίσως μια μικρή καθυστέρηση να έκανε καλό και στα θέματα οργάνωσης και συμμετοχής συσκευών.

Όσους παρέλειψα στις συμμετοχές ζητώ συγνώμη... κάντε quote το post αυτό, προσθέστε στο κατάλληλο σημείο το όνομά σας και συνεχίζουμε...

Για οποιαδήποτε ένσταση στα παραπάνω απλά γράψτε τη γνώμη σας να συζητήσουμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει... απλά προσπάθησα να συγκεντρώσω πως είναι τα πράγματα τώρα και να διευκολύνω λίγο το Βλάση.

:ernaehrung004:

Last edited:
Καλησπερα,
θελω να σας διαβεβαιωσω οτι την ολη ιστορια την ξεκινησα εντελως καλοπροαιρετα και χωρις κανενα ιχνος ανταγωνιστικοτητας.
Σιγουρα εκανα λαθος που ξεκινησα το συγκεκριμενο θεμα πριν καν γινει η συγκεντρωση στον Ανδρεα (Ανδρεα σου ζητω συγγνωμη για αυτο) και ισως φανηκε μια κινηση ''ανταγωνιστικη''.
Απο εκει μεχρι τα υποτιμιτικα για εμενα σχολια νομιζω οτι υπαρχει τεραστια αποσταση.
Δεν θελω να εχω κανενος ειδους κοντρα με κανενα μελος του φορουμ.
Εαν νομιζετε οτι η χρονικη στιγμη ειναι λαθος μπορουμε να το κανονισουμε οποιοδηποτε Σαββατοκυριακο αρκει να μην παιζει ο Ολυμπιακος.
Οι προτασεις μου ειναι λιγο ασυνδετες γιατι γραφω οπως το σκεπτομαι.

Καλο βραδυ και καλη συνεχεια.

Βλάσση καλημέρα, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να παρεξηγηθούμε !!
Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα με τέτοιες πρωτοβουλίες και όπως έγραψα και πριν είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω όπως μπορώ για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης και βέβαια αν τυχόν μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία, με χαρά θα συμμετάσχω.

Επιπροσθέτως να πω ότι από την εμπειρία μου πιστεύω ότι για να κάνουμε ένα όσον το δυνατό σωστότερο blind test πρέπει να δώσουμε λύση στα θέματα των παραγράφων 3 και 4 που είχα αναφέρει πριν

economides said:
3. Πρέπει να αποφασισθεί αν το κάθε dac θα συνδεθεί με μία είσοδο του προ/ολοκληρωμένου ή αν όλα τα dacs θα χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο εναλλαξ με αλλαγή των interconnects.
Το δύσκολο σε αυτή τη φάση είναι η εξισορρόπηση της πραγματικής έντασης (αφού το κάθε dac έχει διαφορετική έξοδο) άρα στην περίπτωση που συνδεθεί το κάθε dac σε δική του είσοδο θα πρέπει ο προ/ολοκληρωμένος να έχει τη δυνατοτητα διαφορετικής έντασης σε κάθε είσοδό του αλλά και επιπροσθέτως όλα τα dacs να συνδεθούν στον προ/ολοκληρωμένο με παρόμοια interconnects. Στην περίπτωση της χρησιμοποίησης μία κοινής για όλα τα dacs εισόδου και της εναλλαγής interconnects πρέπει κάποιος να αλλάζει και το volume του προ/ολοκληρωμένου ώστε η ένταση της μουσικής να είναι ίδια για όλα τα dacs.
Αυτό το κομμάτι νομίζω είναι καθοριστικό και πρέπει να λυθεί από πριν είτε με μέτρηση των dacs ωστε να βρεθεί η κοινή στάθμη είτε εμπειρικά (όπου βέβαια δεν μπορούμε να πετύχουμε 100% σύγκλιση)

4. Μεθοδολογία αποτελεσμάτων, καθότι κανείς δεν ξέρει τι παίζει πρέπει να υπαρχουν σημειώσεις, οι οποίες καλό είναι να είναι κωδικοποημένες, ώστε να γίνει λίγο πιό εύκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού φαντάζομαι ότι θα ακουστούν αρκετά κομμάτια, άρα θα χρειαστεί να συμπληρωθούν αρκετά data.

Ανδρέα
Σημείωσε τι περιλαμβάνει η agenda τρεχουσών (πίττα, Ηχοδομή κλπ) και κοντινών μελλοντικά εκδηλώσεων για να μπορέσει ο wind να το οργανώσει σωστά και χωρίς overdose.

288024-ΜΕ%20ΤΑ%20ΜΑΤΙΑ%20ΚΛΕΙΣΤΑ.jpg

εγω θα έρθω με κάτι φίλους

για σιγουριά μη γίνει καμιά πουστιά :flipout:

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου είναι η εκδήλωση κοπής πίτας του AVClub
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου είναι η εκδήλωση στην ΗΧΟΔΟΜΗ
Το Σάββατο 5 Μαρτίου πέφτει στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας

Το Πάσχα φέτος πέφτει 24 Απριλίου ........:flipout:

Ε, αυτό το Σάββατο ίσως προλαβαίνουμε, αλλιώς πάμε σε κανά μήνα με τον κίνδυνο να μη γίνει ποτέ...
Τί λέτε οι υπόλοιποι και ο Βλάσσης?

Εάν θέλετε να σας προσφέρω και το δικό μου dac.

Ένα τροποποιημένο Berresford Caiman (με παθητική έξοδο), στηρίζεται σε Wolfson 8716 dac-chip.

Φυσικά εάν δεν είναι πρόβλημα (εξαιτίας χώρου) η παρουσία μου, κάπως και εγώ θα σας βοηθήσω στην όλη διαδικασία...

Θεωρώ ότι η συνάντηση θα γίνει εντός ΣΚ.

Last edited:
Αν και η απόφαση τελικής ημερομηνίας ανήκει δικαιωματικά στο Βλάσση, ως οικοδεσπότη, θα τολμούσα να προτείνω το Σάββατο 12 Μαρτίου για τους εξής λόγους

- Οπως ξέρετε συτή την Κυριακή είναι η κοπή της πίτας, οπότε πολλά μέλη (μεταξύ των οποίων δυστυχώς και εγώ) ίσως δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν.
- Επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα οργανωθεί τύφλο τεστ dacs θα έχουμε όλο το χρόνο να το οργανώσουμε σωστά και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Νομίζω ότι αν αποφασισθεί από τώρα η ημερομηνία δεν έχουμε κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί και επιπλέον θα μπορούμε να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό για την επόμενη της ΗΧΟΔΟΜΗΣ εκδήλωση σε αντιπρόσωπο/κατάστημα.

Απάντηση: Re: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Εάν θέλετε να σας προσφέρω και το δικό μου dac.

Ένα τροποποιημένο Berresford Caiman (με παθητική έξοδο), στηρίζεται σε Wolfson 8716 dac-chip.

Φυσικά εάν δεν είναι πρόβλημα (εξαιτίας χώρου) η παρουσία μου, κάπως και εγώ θα σας βοηθήσω στην όλη διαδικασία...

Θεωρώ ότι η συνάντηση θα γίνει εντός ΣΚ.

lemon απ' ότι θυμάμαι έχεις μετρητικά!
Για πες βρε φίλε πως θα βοηθήσεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι πάσχουμε από τεχνικής άποψης!

Η ημερομηνία είναι του Βλάση, αν και συμφωνώ με τον Ανδρέα και το Γιώργη (ΚΟΨ) ότι το πιθανό overdose μπορεί να στερήσει από μέλη, που κάτι πιάνει το αυτί τους παραπάνω, να παρευρεθούν...

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα... αν αποφασιστεί γι' αυτό το Σάββατο και δεν φύγω Δευτέρα 21 Φεβ (μάλλον δεν θα φύγω), θα είμαι και στις δύο εκδηλώσεις... εκτός απροόπτου :a0210:

Last edited:
Δεν έχω παρευρεθεί σε παρόμοια διαδικασία, οπότε προτιμώ να είμαι πολύ χαμηλών τόνων και να θεωρούμαι ως ο άσχετος της παρέας.

Παρόλα ταύτα
α) μπορώ να βοηθήσω στη στάθμιση της έντασης της ακρόασης, έτσι ώστε όλα τα dac να ακουστούν με την ίδια ένταση και να μην έχουμε αδικία σε κανένα (θεωρώ ότι όλα τα dac θα έχουν μεταξύ τους διαφορετική έξοδο σε Vrms).

β) δεν διακατέχομαι από κανένα είδος "συμπλέγματος" για κανένα dac (και ειδικότερα για το δικό μου) και δεν θα έχω κανένα πρόβλημα εάν όλα τα άλλα το ξεπεράσουν (χαρά μου να ακούσω καλύτερο ήχο).

Μετρητικά ναι έχω κατά καιρούς, ασχοληθεί με dac και ενισχυτές (μικρή εμπειρία μπροστά σε άλλα μέλη που με έμαθαν), αλλά τι έχετε κατά νου να μετρήσετε στα dac, ας πούμε ένα προφίλ για το κάθε dac χωριστά ή μία μέτρηση thd+N & snr? To δεύτερο για 5-6 dac είναι δυνατόν να επιτευχθεί, το προφίλ απαιτεί ώρες δουλειάς...

προτείνω να ακουστούν χαλαρά μερικά.
Και στο τέλος μετά από ένα διάλειμμα, να γίνει τυφλό μεταξύ 2 μόνο

Mέχρι τώρα σε ένα από τα θέματα που δεν έχει δωθεί λύση είναι η ισοστάθμιση της έντασης...

Αν μπορεί να γίνει αυτό πριν την ακρόαση ώστε να ακούγονται όλα στην ίδια ένταση, θα είμαστε super! Για τα υπόλοιπα ας εμπιστευτούμε τον κατασκευαστή, εκτός αν υπάρχει διάθεση από τον Βλάση για κάτι τέτοιο και φυσικά ο χρόνος!

+++
Θα αναλάβω την ανανέωση της λίστας συμμετοχής/καθηκόντων (μ#λ#κισμένη λέξη για χόμπυ, αλλά εντάξει...) όμως πρέπει και σεις να δηλώνετε σαφώς πρόθεση συμμετοχής, πως μπορείτε να συνεισφέρετε και ποια ημερομηνία μπορείτε!