Τυφλό Συγκριτικό DAC

Ευχαριστω ολους τους διοργανωτες για την ζεστη φιλοξενια και εμπειρια
του εξαιρετικου συγκριτικου τεστ
Πολυ ευχαριστη η ολη διαδικασια του συγκριτικου και πραγματικα
καταπληκτικη ολη η παρεα

Εντυπωση μου εκανε οτι σε πολλα σημεια οι βαθμολογιες για τα dac
ηταν εντελως αντιθετες παρολο που υπηρχε σημαντικη βοηθεια
απο ειδικο εντυπο αξιολογησης

Ελπιζω αυτο το συγκριτικο να ειναι μονο η αρχη και να ακολουθησουν
πολλα περισσοτερα

μπραβο παιδια για την προσπαθεια.

επιτρεψτε μου μια παρεμβαση σε σχεση με το dual mono buffalo.

κατα τη γνωμη μου δεν υπαρχη καποιο προβλημα με την υλοποιηση

αλλα κατα πως φαινεται η ολη ιστορια ειναι ενα μαρκετινιστικο κολπο

μια και στο diy audio καποιοι προχωρησαν σε μετρησεις και βρηκαν οτι

το dual mono μετραει χειροτερα.

επισης εχω την απορια γιατι δεν σε συνδεσατε και το benchmark με xlr

η και οποιο αλλο dac ειχε τετοια εξοδο ωστε να ειναι πιο δικαιο το

αποτελεσμα;

επισης εχω την απορια γιατι δεν σε συνδεσατε και το benchmark με xlr

η και οποιο αλλο dac ειχε τετοια εξοδο ωστε να ειναι πιο δικαιο το

αποτελεσμα;

ας πας πει ο LEMON και το υπολοιπο support team με τι καλωδια επαιζε το καθε ντακ. εγω ξερω μονο οτι το ψηφιακο ηταν ζιντακ.

Να ρωτήσω κάτι όχι άσχετο με το θέμα μας.
Το μαύρο Βουβάλι που άρεσε σε όλους μήπως είναι αυτό:

sdc11856a.jpg

ας πας πει ο LEMON και το υπολοιπο support team με τι καλωδια επαιζε το καθε ντακ. εγω ξερω μονο οτι το ψηφιακο ηταν ζιντακ.

Εσύ να ανεβάσεις λίστα με τα μηχανήματα που αποτελούν το σύστημά σου..

Τεμπέλαρε!

χθες το βράδυ προβληματίστηκα με την βαθμολογία του caiman γιατι πριν 2 εβδομαδες ειχα ακουσει αλλα με τον Lemon. Με τα σημερινα ηρεμισα....
Μπραβο και παλι σε ολους και εις αλλα με υγεια

Πολυ ενδιαφερον και συγχαρητηρια για την προσπαθεια,.
Θα κανω κριτικη σε ορισμενα σημεια οσον αφορα την αξιοπιστια και ας μην το παρει κανεις στραβα, ουτε να κανω τον εξυπνο, ειμαι ασχετος με τα μηχανηματα, να βοηθησω θελω. Πιθανον να ειμαι και λαθος σε ορισμενα σημεια ή να ειναι τεχνικως μη πραγματοποιησιμα.
Τα αποτελεσματα της στατιστικης εχουν την αξια τους. Προσωπικα αν αποφασιζα τωρα αγορα, με βαση αυτα τα αποτελεσματα θα ηξερα που να κυτταξω, γιαυτο και παλι μπραβο!

Καταρχην στην πειραματικη διαδικασια θα πρεπει να περιλαμβανονται δυο εξωτερικα σημειο ελεγχου, ενα θετικο και ενα αρνητικο. Δεν ειναι σωστο να γινεται συγκριση των δειγματων "σχετικα" μεταξυ τους. Αυτο που προτεινε καποιος για διπλη ακροαση ειναι μια λυση, οχι ομως η σωστοτερη. Πολλες φορες η σωστη επιλογη των δυο σημειων ελεγχου ειναι ο πιο κρισιμος παραγοντας της ολης διαδιακασιας.

Σημεια ελεγχου: α) χωρις Dac (πχ κατευθειαν απο CDP ή Media Player της πλακας) και β) με μια πηγη αναφορας (που εχουμε θεσει εμεις, οχι το απολυτο), όπου οι τιμες που αναμενουμε για αυτα θα πρεπει να ειναι 0 και 30 αντιστοιχα (θεωρητικα).
Καλο ειναι το σημειο αναφορας να ειναι μην ειναι δυσθεωρητα υψηλο, αλλα αρκετο ωστε να μην το ξεπερασουν καποιο/α δειγματα της δοκιμης. Με βαση αυτες τις τιμες μπορει να γινει ευκολα "κανονικοποιηση" αργοτερα (αξιολογηση αντικειμενων).

Θα ηταν ποιο σωστο πιστευω σε τετοιου τυπου πειραματικη διαταξη απο το στατιστικο αποτελεσμα να αφαιρουνται οι ακραιοι κριτες (και οχι οι τιμες), αυτοι που βγαινουν συστηματικα off scale (τα σημεια αναφορας βοηθουν επισης στην αξιολογηση της υποκειμενικοτητας των κριτων).

Οσο μεγαλυτερο το δειγμα ακροατων/κριτων, τοσο καλυτερα μπορουν να υπολογισθουν οι αποκλισεις "στατιστικου λαθους" και να δωθει δεικτης "εμπιστοσυνης" στο αποτελεσμα (αξιολογηση της ιδιας της διαδικασιας).
Ειναι δυνατον οι αποκλισεις να ειναι τοσο μεγαλες, ωστε το αποτελεσμα να ειναι εκτος καποιας ζωνης "εμπιστοσυνης", που σημαινει οτι η ολη διαδικασια μας εχει καπου προβλημα. Αν πχ βγουν αποκλισεις του επιπεδου 30% και πανω (λεω εγω ενα νουμερο, το αποδεκτο οριο λαθους ειναι υποκειμενικο δεδομενης και της φυσης αυτης της διαδικασιας, για καποιον μπορει να ειναι 10% ή 50%), λεμε οτι δεν βγαινει καποιο συμπαιρασμα γενικης αποδοχης .

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου φίλε μου. Αυτή όμως ήταν η πρώτη μας προσπάθεια και φυσικό είναι να μην ήταν τέλεια, αποτελεί όμως μια βάση πάνω στην οποία και με την δική σας συμβολή, θα μπορεί να στηθεί στο μέλλον ένα σχεδόν τέλειο "τυφλό συγκριτικό". Μόνο και μόνο γι αυτό εγώ προσωπικά τη θεωρώ πολύ σημαντική.

διαβαζω πολλα σωστα πραγματα που θα δωσουν σε μελλοντικη προσπαθεια ακομη καλυτερα αποτελεσματα.
παρολα αυτα τα οποια συμπερασματα νομιζω πως βγαινουν αβιαστα αβαδιστα και ααανετα
και εισ ανωτερα.

Παιδες το εγραψα καθαρα, τα συγχαρητηρια μου,
θα κανω και ο ιδιος χρηση του αποτελεσματος.
Τα λεω για βελτιωση και μονο

Θα μπορουσαμε να πουμε δηλαδη ξεκαθαρα οτι το value for money dac ειναι το beresford?

Δύσκολα μόνος σου μπορείς να φτιάξεις ένα ίδιο γιατί έχει πολλές μετατροπές.
Υπήρχε και ένα άλλο από ότι έμαθα με παρόμοιες μετατροπές που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα του αλλά δεν μπήκε σε σύγκριση.

Απάντηση: Re: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Σημεια ελεγχου:
α) χωρις Dac (πχ κατευθειαν απο CDP ή Media Player της πλακας) και
β) με μια πηγη αναφορας (που εχουμε θεσει εμεις, οχι το απολυτο), όπου οι τιμες που αναμενουμε για αυτα θα πρεπει να ειναι 0 και 30 αντιστοιχα (θεωρητικα).
Καλο ειναι το σημειο αναφορας να μην ειναι δυσθεωρητα υψηλο, αλλα αρκετο ωστε να μην το ξεπερασουν καποιο/α δειγματα της δοκιμης. Με βαση αυτες τις τιμες μπορει να γινει ευκολα "κανονικοποιηση" αργοτερα (αξιολογηση αντικειμενων).

Από θεωρία πάμε καλά, αλλά στην πράξη εάν το μηχάνημα αναφοράς δεν βρίσκεται στο χώρο της δοκιμής τότε είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια αξιόπιστη αξιολόγηση οποιουδήποτε μηχανήματος. Απουσίας μηχανήματος αναφοράς, μόνο σύγκριση δειγμάτων μεταξύ τους μπορεί να γίνει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Από θεωρία πάμε καλά, αλλά στην πράξη εάν το μηχάνημα αναφοράς δεν βρίσκεται στο χώρο της δοκιμής τότε είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια αξιόπιστη αξιολόγηση οποιουδήποτε μηχανήματος. Απουσίας μηχανήματος αναφοράς, μόνο σύγκριση δειγμάτων μεταξύ τους μπορεί να γίνει.

Aκριβώς.... από θεωρία πάει καλά ο φίλος...... ! :)

σελίδα 51, post 506 -> τόσο απλά.... αν ο ίδιος κριτής αξιολογήσει ΤΟ ΙΔΙΟ dac στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, κατά τη διάρκεια της ίδιας δοκιμής μετά από λίγα λεπτά με αρκετά διαφορετική βαθμολογία... τότε ...βγαινει off.... as simple as that :a0210:

@ ecodrifter:
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές, πιστεύω ότι σε ένα επόμενο συγκριτικό θα πρέπει να αξιολογηθούν και αυτές, όπως και όλες οι άλλες βέβαια, ώστε να γίνει καλύτερη η διαδικασία!

Συνεχίστε τις προτάσεις γιατί κάτι μου λέει ότι θα συνεχιστούν τόσο οι ακροάσεις όσο και τα συγκριτικά!

+++
@ Themiloc
Αφού ευχαριστήσω τον Themiloc για την προσφορά μηχανημάτων για επόμενο πιθανό τεστ να διευκρινίσω με τη σειρά μου ότι αν παραλείψαμε μερικές φορές στις αναφορές μας ότι το Benchmark DAC-1 ήταν χεριασμένο, αυτό έγινε μόνο για χάριν συντομίας αφού εξ´αρχής ήταν γνωστό και κοινοποιημένο!

Πάντως η προσφορά σας λέει πολλά και μακάρι να βρει μιμητές! Συγχαρητήρια...

+++
Μια διευκρίνηση για τις συνδέσεις των DACs.
Tο buffalo II δεν ήταν εφικτό να παίξει με RCA, γιατί απλά δεν διέθετε τέτοια ψηφιακή έξοδο. Αντίθετα για παράδειγμα το WM8740 4.0 (wolfson) δεν διέθετε XLR...
Από τη στιγμή που δεν θέλαμε να κάνουμε προκριματικούς ή την διαδικασία του "ξαφνικού θανάτου" (δλδ. να παίζουν ανά δύο DACs και ο νικητής με το επόμενο) η καλύτερη περίπτωση για κοινές συνθήκες ακρόασεις ήταν τα RCA.
Mακάρι να είχαμε πιο πολύ χρόνο να τσεκάραμε τον νικητή με τον δεύτερο σε κοινή σύνδεση XLR όμως δεν ήταν εφικτό...

+++
Να υπενθυμίσω ότι δεν επρόκειτο για οδηγό αγοράς αλλά για ένα συγκριτικό μεταξύ αντιπροσωπευτικού δείγματος DACs της χαμηλής κατηγορίας...
Υπήρχαν επώνυμα, υπήρχαν ανώνυμα, υπήρχαν πειραγμένα παλαιά και καινούρια.
Μακάρι να είχαμε και όσα άλλα αναφέρθηκαν! Απλά χρησιμοποιήσαμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας. Είμαστε απλοί χομπίστες και όχι επιστήμονες... και οι προτάσεις σας σίγουρα θα συζητηθούν από τους επόμενους που θα στήσουν ένα καλύτερο συγκριτικό!

+++
Πέρασα από την εκδήλωση κοπής τη πίτας του ΑVClub σήμερα και όλοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν... Δεν ήταν η "επιστημονικότητα" του πράγματος, ούτε τα αποτελέσματα που ασχολήθηκαν οι περισσότεροι... αλλά η προσπάθεια και η καλή παρέα... Θέλω να πιστεύω ότι ξεκίνησε κάτι πολύ καλό...
Δεν θα έχει προφανώς "κανονικότητα" ούτε με την μορφή περιοδικότητας (τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνονται κάθε μήνα), ούτε συνθηκών (κάθε σύστημα είναι διαφορετικό)...

Πάντως υπάρχει δίψα για παρουσιάσεις, ακροάσεις και συγκριτικά και δεν πρέπει να το αφήσουμε να φύγει έτσι αυτό!

:a0210: -bye-

Last edited:
Να υπενθυμίσω ότι δεν επρόκειτο για οδηγό αγοράς αλλά για ένα συγκριτικό μεταξύ αντιπροσωπευτικού δείγματος DACs της χαμηλής κατηγορίας...

της χαμηλής κατηγορίας τιμής εννοείς προφανώς...:cool: