Ubuntu music player

και βασικά για να έχεις σύστημα όπως το θες η το στήνεις μόνος σου από 0 πχ debian,arch,gentoo με ένα πολύ μικρο WM (window manager) πχ Openbox και κάνεις ότι θες και βάζεις μόνο αυτά που χρειάζεσαι η βάζεις κάτι έτοιμο όπως αυτό που σου είπε ο tmjuju η αυτό που βρήκες ( puppy )

^ καλά αυτά που μου λες ειναι επιστημονική φαντασια για μενα... δλδ καταλαβαινω τι θες να πεις αλλα δεν μπορώ να το κάνω σε καμια περίπτωση!!!

Το Puppy τωρα αξιζει να δοκιμαστεί ή όχι με μπέρδεψες!!! :)

Γιατι λες οτι το Mint Maya 13 ειναι Ubuntu;

Λοιπον παίδες ηδη ειμαι σε πολύ αγνωστα νερά για 'μενα με όλα αυτά... οπότε θα μεινω στο ως εχει σκηνικό ελπίζοντας κάποια στιγμή να ακουσω κανα γ@..ωκομματάκι... :)

Αρα το ρεζουμε ειναι οτι:
1) το συστημά μου ως έχει αυτή τη στιγμή ειναι σε pulse αρα θα πρέπει να το ενεργοποιήσω απο το mpd.conf και ταυτόχρονα να κάνω coment το καμμάτι του alsa ... Ναι;;;;

2) Απο κει και πέρα ακολουθω τον οδηγό που μου έδωσε ο tmjuju στην πρωτη σελίδα του νηματος https://help.ubuntu.com/community/MPD ανεξάρτητα απο το οτι ειναι για ubuntu ...Ναι;;;;

Τάσο το Σάββατο επιστρέφω Αθήνα... παιζει να τα πουμε απο κοντά; (Kernel εννοείται πως εισαι ευπρόσδεκτος!!!)

Οταν στο Terminal δωσω την εντολή να ανοιξει το το mpd.conf ανοιγει μεν αλλα στο terminal βγαινουν τα πιο κάτω μνμ:
(pluma:2056): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Failed to create file '/root/.local/share/recently-used.xbel.L4TPJW': No such file or directory

(pluma:2056): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: No such file or directory

Τι παιζει;;;

απο οτι βλέπω σωζει τις αλλαγες στον editor οποτε μάλλον δεν υπάρχει θεμα....

ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ με το music directory
βαζω /home/ονομα χρηστη/music/ οπου εκει έχω όλους του φακελους με την μουσική μου και οταν το σωσω στο τερμιναλ βγαζει: music directory is not a directory

E re gmt gmt gmt gmt gmt........

εν μερει ΟΚ ... μολις εμαθα πως παιζουν ρολο τα κεφαλαια ή πεζα γραμματα το Music το ειχα γραψει music

Αλλα βλέπει πάλι μονο ενα "χυμα" αρχειο που εχω στον φακελο και όχι τους υποφακέλους...
Επίσης πάλι παιζει απο την εσωτερικη καρτα του υπολογιστή οχι απο την εξωτερική ...

Ναι ας τα πούμε από κοντά για καφέ :-)
Παντός από τις περιπέτειες σου νομίζω ότι άρχισες να καταλαβαίνεις πολλά για το τι εστί λειτουργικό και μάλιστα ‛ραμμένο στα μέτρα’ σου ή στα μετρά ενός player ή music server :-)

linux=case sensitive πάντα
το puppy είναι πολύ καλό και minimal αλλά ψιλοάθλιο εμφανισιακά (και δεν μου αρέσει ο pms (package manager) του που βάζει από όπου ναναι )

τα warning τα βλέπεις γιατί πάει να αλλάξει permissions σε root

πολύ θα το ήθελα αλλά είμαι κάπως μακριά, και μάλλον εσείς θα θέλατε να έρθετε από εδώ :p

linux=case sensitive πάντα
το puppy είναι πολύ καλό και minimal αλλά ψιλοάθλιο εμφανισιακά (και δεν μου αρέσει ο pms (package manager) του που βάζει από όπου ναναι )

τα warning τα βλέπεις γιατί πάει να αλλάξει permissions σε root

πολύ θα το ήθελα αλλά είμαι κάπως μακριά, και μάλλον εσείς θα θέλατε να έρθετε από εδώ :p

Χαχα, στάνταρ, ερχόμασταν για κάνα μπανάκι :p
Όποτε περάσεις πάντως από Αθήνα, έλα να βρεθούμε :-)

OK... εξαιρετικά! Μόλις επιστρέψω θα σου στείλω pm Τασο!!
Φιλε kernel καλα μπάνια!! :))) Νησάκι;

Ακουστε τι εγινε τωρα!!
Μολις ανοιξα το κομπιουτερ μετά απο οτι αλλαγες εκανα στο conf.mpd χθες βραδυ, δεν εβλεπε καμια καρτα ηχου παρα ενα dummy stereo output (το οποιο δεν ειχα ξαναδει ποτέ) και δεν ειχα ηχο απο πουθενα! Ακόμα και αν δεν έπαιζα με το mpd καθόλου... Εκανα restart αλλα τπτ... Αναγκάστηκα να απεγκαταστησω το mpd (& Sonata) και μετά το restart ξαναειδε built-in και usb καρτα!!!

ο mpd είναι daemon και ως τέτοιος ξεκινάει στο boot για αυτό δεν είχες ήχο
όταν θα θες να τον σταματήσεις η επανεκκίνηση του

sudo /etc/init.d/mpd-daemon start η stop η restart

για να σιγουρευτείς ότι είναι mpd-daemon το όνομα το βλέπεις με

ls /etc/init.d/

ααααα ...

τώρα μου ήρθε
εάν δεν δουλεύει η εντολή μην παλέψεις γιατί αυτό είναι για initscript και το ubuntu έχει systemd και upstart
μην δίνεις σημασία στο τι είναι αυτά που σου λέω απλά ψάξε να δεις πώς ξεκινάει με systemd ένας daemon

Δλδ με sudo service mpd stop δεν θα γινοταν; βασικα το ξαχασα να το τσεκαρω.. :)
Τελος παντων... δεν τα πιανω κ πολύ ολα αυτα αλλα αν χρειαστουν θα τα ψαξω... τωρα θα τα βαλω ξανα απο την αρχη κ αν δεν καταφερω τπτ θα περιμενω να τα πουμε απο κοντα με τον Τασο!!!!

Τωρα ειδα πως εισαι Κεφαλονια!!! Μύρτος respect!!! Εδω Μυτιληνη...

Last edited:
κανένα ουζάκι ?:worshippy:

άσχετο, γιατί έβαλες mate και πως σου φαίνεται
καλύτερο η χειρότερο από το cinnamon ?
τι από τα δυο σε βολεύει, σου είναι πιο εύκολο ?

Βασικά έβαλα Mint γιατι το πρότεινες πιο πάνω και ειπα να το δοκιμάσω και το Mate το έβαλα τυχαία περισσότερο!
Οντως μοιαζει πολύ με το Cinnamon και γενικώς μου αρέσει μάλλον πιο πολύ αισθητικά απο το προηγουμενο αλλα απο κει και πέρα δεν έχει και καμια τρελή διαφορά...
Βεβαια απο ο,τι ειπατε κ εσεις εδω και απο οτι ειδα εκ, των υστέρων το βασιζεται σε Ubuntu οποτε μια η άλλη μάλλον...

Να ρωτησω μιας κ το εχω απεγκαταστησει το mpd μπορω να ξεκινησω να στησω το Voyager οπως περιεγραψε στο αντιστοιχο νημα ο Τασος; Θα πρέπει να το κανω ομως με bootable usb stick γιατι το νετμπουκ δεν εχει drive... γινεται;

Το voyage δε χρειάζεται εγκατάσταση.
Απλά μπουτάρει από το CD για μια γρήγορη δοκιμή.
Και είναι τηλεχειριζόμενο μονό (χωρίς γραφικό περιβάλλον).

Φυσικά δίνει και τη δυνατότητα εγκατάστασης, εάν το επιθυμείς.

Εάν θες γραφικό περιβάλλον (GUI) και firefox, office το voyage δεν είναι η πιο πλήρης διανομή.

Όποιο linux και να βάλεις τα βήματα για να σετάρεις τον mpd είναι πάντα ίδια. (mpd.conf, start stop service)

Ευχαριστώ... θα το δοκιμάσω αν και δεν ξερω τι θα καταφέρω!

Θεμα 1:
Απο οτι ειδα με το πιο πάνω πρόγραμμα μπορεις να κάνεις αντιστοιχη δουλεια με το bootable usb stick αλλα μεσω σκληρου δισκου του υπολογιστή; "UNetbootin can create a bootable Live USB drive, or it can make a "frugal install" on your local hard disk if you don't have a USB drive"
Ισως δεν το κατάλαβα αλλα ρωτάω γιατι το νετμπουκ εχει μονο δυο θυρες usb (εκ των οποιων η μια χρησιμοποιείται για μια ασυρματη καρτα δικτυου usb μιας και την εσωτερική δεν καταφέραμε να την δει κανενα linux λειτουργικό) οποτε μενει άλλη μια για το bootable usb ... έτσι δεν θα έχω θυρα για την κάρτα ηχου!!! Εκτός αν δεν χρειαζεται να έχω δυκτιο για το Voyage!

Επίσης βλέπω οτι για το Mint αναφέρεται στις εκδόσεις 7, 8, 9 και 10. Μήπως στην Mint Maya13 που εχω εγω δεν θα λειτουργεί;

Λετε πριν τα ξεκινήσω ολα αυτα να ξαναλλάξω λειτουργικό;; Ποιο;;

Θεμα 2:
Αλήθεια ποια ειναι η διαφορά μεταξυ alsa και pulse; Το alsa ειναι bit-perfct ενω το pulse οχι; Κάτι άλλο;; Αν ειναι ετσι το pulse δεν μας κάνει...
Απο τα "ετοιμα" players που εχω ψάξει το μόνο που σε αφηνει να επιλέξεις αναμεσα σε alsa, pulse, stick κλπ ειναι το Audacious!!

alsa είναι μέσα στο kernel πλέων και είναι κύριο υπεύθυνο για την αναγνώριση του hw (κάρτας ήχου)
αλλά έχει και mixer,synth,player etc που τα βάζεις και τα ρυθμίζεις μόνος σου
μπορεί να κάνει ακόμα και downmix,upmix για 7.1

to pulse χρησιμοποιεί την alsa αλλά έχει άπυρες άλλες ευκολίες
1000px-Pulseaudio-diagram.svg.png

προσοπικα σου είπα έχω μόνο alsa αλλά για την συγκεκριμένη δουλειά που το θες δεν ξέρω με πιο θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα γιατί δεν το έχω ψάξει τόσο βαθιά την ποιότητα του ήχου

το unetbootin σου δημιουργεί ένα boot usb για να κάνεις boot από αυτό και δεν έχει πρόβλημα με καμιά έκδοση linux

για το usb μπορείς να πάρεις ένα hub (ακόμα καλύτερα powered)

διανομή θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το lmde (linux mint debian) αλλά σε προετοιμάζω θα χρειαστείς διάβασμα μιας και δεν είναι τόσο out of the box όπως το ubuntu η το mint
το lubuntu είναι ubuntu με lxde, πολύ ελαφρύ DE αλλά όχι τόσο όμορφο η πλήρης όσο το gnome/unity gnome/cinnamon που είχες με ubuntu h mate που έχεις με mint
δλδ του λείπουν πράγματα που μάλλον δεν θα τα χρειαστείς καν, office,gimp κτλ λαλακίες

σου βάζω και πάλι το link από το wiki του arch για το mpd
εάν το ακολουθήσεις σωστά 99% θα έχεις αυτό που θες, εάν κάπου κολλήσεις με κάποια εντολή το λες

https://wiki.archlinux.org/index.php/Mpd