Unipivot + πικαπ αναρτησης

Ολα στατιστικη ειναι :laugh:

H ακρόαση μέσω βινυλίου ρέπει προς τον αγνωστικισμό.
Κανένα μέρος του συστήματος δεν γνωρίζει τι διαβάζει. Απλά το παίζει.
Το CD σαν τεχνοφρίκουλας πλακώνεται στις δειγματοληψίες, τη στατιστική, διορθώσεις στα λάθη που έκανε το ίδιο με ν αγνώστους βασισμένο στη στατιστική και στην κλασική μαθηματική φιλοσοφία του "Έστω ότι η αποτύπωση της ηχογράφησης ήθελε να πει αυτό". :p

H ακρόαση μέσω βινυλίου ρέπει προς τον αγνωστικισμό.

Noμιζω οτι με το βινυλιο γνωριζουμε καλυτερα τα προβληματα.Απλα λογω πρωτογονης τεχνολογιας και περιορισμων χρειαζεται προσοχη.

Noμιζω οτι με το βινυλιο γνωριζουμε καλυτερα τα προβληματα.Απλα λογω πρωτογονης τεχνολογιας και περιορισμων χρειαζεται προσοχη.

Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση σε άλλο νήμα (μέχρι να μπουν πάλι τα fanboys) αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία του 1982 θεωρείται, όχι απλά πρωτόγονη, αλλά παλαιολιθική.
Ως πολύ πιο νέα από την μηχανολογική, το CD δημιουργήθηκε κατά τα baby steps αυτής της τεχνολογίας με ότι συνεπάγεται αυτό.
Ενώ η μηχανολογική προϋπήρχε και βελτιώνεται για δεκαετίες πριν καν εμφανιστεί η ψηφιακή.

Εξάλλου, με πρωτόγονη τεχνολογία εξερευνούμε το διάστημα, πρωτόγονη τεχνολογία έχει και η Ferrari που λιγουρεύεσαι... :p

Έτσι είναι (προς το παρόν). Είπαμε περιμένω "κατακλυσμιαίες" αλλαγές. Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι οι παράγοντες που συνεισφέρουν στον ήχο που αναζητώ είναι περισσότεροι από ένας. Δεν αποκλείεται να φέρουν μερίδιο ευθύνης το phono, η κατάσταση της κεφαλής, το ταίριασμα με βραχίονα, οι λάθος ρυθμίσεις... Άντε γειά δηλαδή.

Όντως οι παράγοντες που καθορίζουν τον ήχο ενός συστήματος αναπαραγωγής βινυλίου είναι πολλοί και τα πάντα στο περίπου. Μπορεί να περιμένεις δραματικές αλλαγές αλλά αυτές ίσως να μην έρθουν στο βαθμό που τις φαντάζεσαι. Δηλ. να πάψουμε να θεωρούμε ότι επειδή είναι βινύλιο πρέπει να παίζει "παπάδες" όπως και να 'χει.

Να ρωτήσω κάτι τους ψαγμένους του φόρουμ. Πόσο μερίδιο ευθύνης φέρει η κεφαλή στην τρισδιάστατη απεικόνιση και ποιές ρυθμίσεις ευθύνονται για ένα μέτριο "presence"?

Αυτό που ρωτάς θεωρώ ότι είναι και διαφορετικό για κάθε αναλογικό set up. Με κεφαλή - βραχίονα ταιριασμένα (ενδοτικότητα-συχνότητα συντονισμού) και σωστά ρυθμισμένα και πάλι δεν μπορείς να πεις ακριβώς. Αν μεταφέρεις το αναλογικό σου set up σε άλλο σύστημα-χώρο τα πάντα μπορεί να αλλάξουν άρδην. Υπάρχει και ο παράγοντας συνέργεια μεταξύ των μερών ενός vinyl rig που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος.

Ναι, νομιζω πως ενα νημα που σαν σκοπο εχει να βοηθησουμε ενα μελος δεν ειναι το καταλληλο πεδιο για συγκριση ψηφιακου και αναλογικου.

Οσων αφορα την ουσια, ο Σταυρος δεν εχει ξεφυγει ηχητικα απο την αλλαγη φωνο, βελτιωμενος ναι αλλα οχι "κατακλυσμιαια" οποτε πρεπει να δουμε και τα υπολοιπα κομματια της αλυσιδας.

Η κεφαλη σε αλλο συστημα και φυσικα μια αλλη κεφαλη στο δικο του. Ελεγχος του pitch ειναι επισης αναγκαιος.

Καλο θα ηταν καποιο εμπειρο μελος να παει μια βολτα και απο εκει καποια στιγμη, 4 αυτια ειναι καλύτερα απο 2

Κοίτα... Έχουμε διάφορα θέματα...

Το θέμα του Σταύρου δεν βρίσκεται σε έναν τομέα.
Αν ήταν π.χ. μπάσα ή πρίμα θα έφταιγε ίσως το VTA.
Αλλά μιλάμε για γενικό θέμα.

Οσων αφορα την ουσια, ο Σταυρος δεν εχει ξεφυγει ηχητικα απο την αλλαγη φωνο, βελτιωμενος ναι αλλα οχι "κατακλυσμιαια" οποτε πρεπει να δουμε και τα υπολοιπα κομματια της αλυσιδας.

Το phono προφανώς και δεν είναι το πρόβλημα. Δεν έλυσε το πρόβλημα, απλά ακούστηκε καλύτερα. :p
Λογικό όταν πηγαίνεις από ένα lehman σε ένα ASR.

Η κεφαλη σε αλλο συστημα και φυσικα μια αλλη κεφαλη στο δικο του.

Αυτό θα ήταν ίσως το πιο σωστό, αλλά δύσκολο να παίζεις με κεφαλές αυτή την εποχή.
Άσε που το να ρυθμίσεις μία άλλη κεφαλή σε unipivot και να ξαναβάλεις την παλιά θα θέλεις υπερωρίες και διάλειμμα για πίτσα... :flipout:
Ναι... Δεν έχω εμπειρία σε unipivot.
Αν και ήμουν καλός στο lunar lander...

Ελεγχος του pitch ειναι επισης αναγκαιος.

Από ότι βλέπω έχει στροβοσκόπιο. Οπότε θα ήταν το πρώτο που θα παρατηρούσε ο ίδιος. :smile:

Καλο θα ηταν καποιο εμπειρο μελος να παει μια βολτα και απο εκει καποια στιγμη, 4 αυτια ειναι καλύτερα απο 2

Για να μη σου πω και δύο...
Το έχω προτείνει ήδη μέσω PM.
Ψήνεσαι ντόκτορ; :p

Λοιπόν...
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η "εξέταση" με ένα ενδεχομένως έξοχο phono (ASR mini basis exclusive).
Έχουμε βελτίωση στο μπάσο, μελωδικότερη μεσαία, μαλακότερος ήχος, λίγο περισσότερο βάθος.
Όλα αυτά συγκριτικά με την ιδιοκατασκευή μου. Ο ASR μου έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστώ με την φόρτιση της κεφαλής.
Όντως τα 470 Ω είναι πολλά. Τα 220 Ω πολύ σωστότερα. Καλύτερο μπάσο, μαλακότερος ήχος, περισσότερη απόλαυση.
Η αλλαγή σε 240 Ω στην ιδιοκατασκευή μου έδωσε ένα boost παραπάνω και μείωσε τη διαφορά με το αναφοράς (ASR).
H δοκιμή είχε ένα θετικό και ένα αρνητικό. Θετικό ότι η ιδιοκατασκευή μου είναι όντως αρκετά καλή και τώρα δεν στεναχωριέμαι τόσο που θα επιστρέψω το ASR. Το αρνητικό είναι ότι ένα phono αναφοράς (ASR) ανέδειξε ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για το ηχητικό "πρόβλημα".
Ευχαριστώ δημόσια το Γιώργο (Γαλάνη) που μου δάνεισε το phono του και με βοήθησε να "αθωώσω" έναν ύποπτο από την βινυλιακή μου αλυσίδα.

Κάτω από 220Ω δοκίμασες?
Πάντως έκανες το πρωτο βήμα. Τώρα απομένουν τα άλλα που είναι και πιο δύσκολα. Δοκιμή κεφαλής σε άλλο rig αλλά και δοκιμή άλλου βραχίονα (όχι unipivot) με την υπάρχουσα κεφαλή στο ίδιο πλατό.
καλό κουράγιο και υπομονή.

Kαλά.. και εγώ είμαι σίγουρος για το πού θα καταλήξει αλλα καλύτερα ο φίλος μας να καταλήξει μόνος του σε όποια συμπεράσματα πόσο μάλλον που μπήκε σε αυτήν την πολύπλοκη και κοπιαστική διαδικασία.

Πάντα φιλικά.

Πέτρος

Μαλλον θα χρειαστει πανω απο μια αλλαγη στο αναλογικο μερος ???

Αν οι αλλαγές είναι του στυλ : Αφαιρούμε τα μάρμαρα (που δεν νομίζω) δεν τίθεται θέμα...
Δηλαδή το συγκεκριμένο πικάπ δεν θα παίξει καλά πάνω σε μαρμάρινο τραπέζι;
Αφού ο τρόπος που κάνει απόσβεση στους κραδασμούς είναι διαφορετικός, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα.
Ίσα ίσα που του δίνουμε λιγότερη "δουλειά" να κάνει. :p

Αν οι αλλαγές είναι του στυλ: Αγόρασε εκείνο, τότε έχουμε θέμα.
Και δεν νομίζω να είναι δύο ακριβές.
Στη χειρότερη, αν φταίει ο βραχίωνας, κάνει μία τράμπα.
Αν υπάρχει συμφορουμίτης που μπορεί να μεταφέρει τον βραχίονά του θα έλυνε όλο το μυστήριο.
(ο δικός μου καταλήγει σε RCA box βιδωμένο στο πικάπ και δεν μπορώ να τον μεταφέρω)

Αν οι αλλαγές είναι του στυλ : Αφαιρούμε τα μάρμαρα (που δεν νομίζω) δεν τίθεται θέμα...

Δεν ξέρω (το δικό μου πικαπ δεν το έχω σε μαρμάρινο ράφι) αλλά ίσως το μάρμαρο να κάνει πιο "στεγνό" τον ήχο του συγκεκριμένου set up (με επιφύλαξη το λέγω αυτό).

Αφού ο τρόπος που κάνει απόσβεση στους κραδασμούς είναι διαφορετικός, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα.
Ίσα ίσα που του δίνουμε λιγότερη "δουλειά" να κάνει. :p

Αν οι αλλαγές είναι του στυλ: Αγόρασε εκείνο, τότε έχουμε θέμα.
Και δεν νομίζω να είναι δύο ακριβές.
Στη χειρότερη, αν φταίει ο βραχίωνας, κάνει μία τράμπα.
Αν υπάρχει συμφορουμίτης που μπορεί να μεταφέρει τον βραχίονά του θα έλυνε όλο το μυστήριο.
(ο δικός μου καταλήγει σε RCA box βιδωμένο στο πικάπ και δεν μπορώ να τον μεταφέρω)

Oχι δεν μιλω για τα μαρμαρα κλπ.

Εμένα πάντως το μυαλό μου ακούγοντας για κατακλυσμιαίες διαφορές,πάει αλλού.
Πάει στο τι είναι σημαντικό για το Σταύρο στον ήχο και με τι αναφορά το συγκρίνει.
Κι αν προσπαθεί να πάρει από το αναλογικό του κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει,πράγματα δηλαδή όπως χαμηλό θόρυβο,υψηλό διαχωρισμό καναλιών και στερεοφωνική εικόνα κατ' επέκταση (30 db η frog,120 db ένα μεσαίο ψηφιακό για παράδειγμα),κλπ..
Δεν θέτω το γνωστό και χιλιοειπωμένο θέμα σύγκρισης,απλώς καλό θα ήταν να ξέρουμε την αναφορά του για να δούμε τι ψάχνει.

Mέχρι τώρα η μόνη κεφαλή που πέρασε απο το πικάπ μου και ακούστηκε να έχει διαχωρισμό καναλιών εφάμιλλο ενός καλού ψηφιακού είναι η χιλιάρα Zyx που έχω τώρα.

Αυτό που μπορεί να φταίει κατα την άποψη μου είναι είται το οτι η κεφαλή είναι φθαρμένη ή με πεσμένη ανάρτηση λόγω ηλικίας είται η κεφαλή απλά εν του αρέσει αλλα δεν το έχει πάραι χαμπάρι, είται αλλα και πιό πιθανόν ο βραχίονας να είναι λάθος επιλογή πιθανόν αυτό συνδυασμένο με την "λάθος" κεφαλή.

Unipivot βραχίονας σε πικάπ με ανάρτηση είναι σαν να βάζεις sleek λάστιχα σε τζιπάκι. Μιά χαρά θα τσουλήσει μέχρι να βρεί στις πρώτες λάσπες..

Απάντηση: Re: Unipivot + πικαπ αναρτησης

Mέχρι τώρα η μόνη κεφαλή που πέρασε απο το πικάπ μου και ακούστηκε να έχει διαχωρισμό καναλιών εφάμιλλο ενός καλού ψηφιακού είναι η χιλιάρα Zyx που έχω τώρα.
...της οποίας το crosstalk είναι επίσης 30 db @1Khz.
Αν είναι και φθαρμένη όπως λες,τότε μοιραία είναι αδύνατον να δώσει εικόνα.