Unleashed: Apple Event 18/10/21

απο το chart, οπως ειπα ειναι πια συγκεκριμενα τα μηχανηματα που εβαλαν στα chart (razer blade kai MSI - δες τα μοντελα και τα specs τους , αναφερονται και στο βιντεο του Dave που εχει τεσταρει και τα 2 αναλυτικα).

Την ιδια απορια ειχαμε και στη παρουσιαση των M1 και ειδαμε οτι τα πραγματα ηταν ακομα καλυτερα... τωρα εχεις συγκεκριμενα πια chart.

YG... το razer εχει 3080 στα 110 watt και το MSI sta 160 Watt, εκει αναμεσα παιζει η MAX GPU αλλα με πολυ λιγοτερη καταναλωση (περιπου 55 Watt), με οτι αυτο συνεπαγεται.

Εχεις την καλοσύνη να δωσεις λινκ του συγκεκριμένου βιντεο και time stamp?

το εβαλα παραπανω, αλλα υπαρχει και στην επισημη παρουσιαση της apple.
Aπο εκει ειναι το screenshot

YG... η ολη ιστορια μου θυμιζει την Amiga, πολλα εξιδεικευμενα chip , που δουλευουν παραλληλα για πολυ μεγαλυτερη αποδοση .
Εχουμε φτασει σε οριακο σημειο και αυτο φαινεται στις υλοποιησεις των amd/nvidia που δεν μπορουν να εχουν πολυ καλη αποδοση με μικρη καταναλωση.
Εδω ολα εχουν σχεδιαστει εξ αρχης , με πολλα διαφορετικα υποσυστηματα που δεμενα μαζι τοσο καλα, δινουν αποδοση πολλαπλασια του ανταγωνισμου.

Δεν μπορω να φανταστω τι θα δουμε σε ενα mac pro!

το εβαλα παραπανω, αλλα υπαρχει και στην επισημη παρουσιαση της apple.
Aπο εκει ειναι το screenshot

Απο που προκύπτει οτι ειναι φρέσκα τα μηχανήματα που συγκρίνει?
Για δες τι αναφέρει ο mkbhd στο video του.
Εχω πραγματικα την εντύπωση οτι η συγκριση αφορά πολύ παλαιότερα μηχανήματα.

δεν μιλαω για παιχνιδια.... για εφαρμογες μιλαω μονο

Για παιχνιδια εχω xbox kai PS5 .
Το ξέρω Γιάννη, απλά πρέπει να αναφερθεί, για να έχουμε σωστη και ολοκληρωμένη άποψη, επίσης μην ξεχνας ότι ανεξάρτητα από τι μας αρέσει εμάς, παρά πολύς κόσμος εκεί έξω παίζει gaming στο pc του και κυρίως κάρτες γραφικών του στιλ 3080 έχουν φτιαχτεί για gaming σκοπούς κυρίως άλλο αν κάνουν και αλλά πράγματα. Ο καθένας στο είδος του.

Υ.Γ. Προσωπικα το Mac mini pro αν εβγαινε το ήθελα για gaming καθώς με ένα μικρό κουτάκι θα μπορούσα να έχω επιδόσεις 3050 χωρίς ανεμιστήρες κλπ. Ότι πρέπει για τις ανάγκες μου, το editing είναι bonus φυσικά….

Απο που προκύπτει οτι ειναι φρέσκα τα μηχανήματα που συγκρίνει?
Για δες τι αναφέρει ο mkbhd στο video του.
Εχω πραγματικα την εντύπωση οτι η συγκριση αφορά πολύ παλαιότερα μηχανήματα.
μα ειναι συγκεκριμενα, τα εβαλα και τα εχει η apple στα chart (με μικρα γραμματα).

Το ξαναλεω... raw performaqnce των GPU θα ειναι οσο μιας 3060 περιπου, αλλα λογω σχεδιασμου και υποστηριξης αλλων υποσυστηματων θα φτανει την αποδοση μιας 3080 περιπου(σε εφαρμογες ).
Αυτο φανηκε απο διαφορα τεστ, ειδικα το real time tracking , που οπως ειπα ακομα και μια μετρια υλοποιηση 3080 δυσκολευεται.
Εδω εχουμε υποστηριξη απο πολλα υποσυστηματα (ML, afterburner κλπ) που εκτοξευουν τις επιδοσεις.

Και μη ξεχναμε την unified memory....δεν υπαρχει Laptop Που μπορει να εχει GPU με 64 GB VRAM!!!

Το ξέρω Γιάννη, απλά πρέπει να αναφερθεί, για να έχουμε σωστη και ολοκληρωμένη άποψη, επίσης μην ξεχνας ότι ανεξάρτητα από τι μας αρέσει εμάς, παρά πολύς κόσμος εκεί έξω παίζει gaming στο pc του και κυρίως κάρτες γραφικών του στιλ 3080 έχουν φτιαχτεί για gaming σκοπούς κυρίως άλλο αν κάνουν και αλλά πράγματα. Ο καθένας στο είδος του.

Υ.Γ. Προσωπικα το Mac mini pro αν εβγαινε το ήθελα για gaming καθώς με ένα μικρό κουτάκι θα μπορούσα να έχω επιδόσεις 3050 χωρίς ανεμιστήρες κλπ. Ότι πρέπει για τις ανάγκες μου, το editing είναι bonus φυσικά….
θα ερθει καποια στιγμη κι αυτο φανταζομαι...

Και να το ξεκαθαρισω, εδω μιλαμε για εφαρμογες κλπ...οχι για gaming.
Εκει θελει ειδικο σχεδιασμο το καθε παιχνιδι, που φυσικα οι εταιρειες δεν μπορουν να κανουν (δεν ξαναφτιαχνουν παιχνιδια για καθε πλατφορμα ξεχωριστα, ειναι πολυ δυσκολο και χρονοβορο).
Οι εφαρμογες ομως μπορουν να εκμεταλλευονται οποι ουποσυστημα χρειαζονται, αυτο ενδιαφερει εμας εδω.

ΥΓ... ισως , αν ανεβει το share market των mac , στο μελλον να δουμε παιχνιδια ειδικα σχεδισμενα για M1 και ολα τα υποσυστηματα μαζι.

Last edited by a moderator:
Επισης, για να εχουμε και μια αποψη για τη τιμη (ακριβο/φτηνο) , το συγκεκριμενο laptop που εγινε αναφορα στο συγκριτικο (MSI GE76) ειναι Laptop των 4000- ευρω , με i9 , rtx 3080 και βαρος περιπου 3 κιλα.

Επισης, για να εχουμε και μια αποψη για τη τιμη (ακριβο/φτηνο) , το συγκεκριμενο laptop που εγινε αναφορα στο συγκριτικο (MSI GE76) ειναι Laptop των 4000- ευρω , με i9 , rtx 3080 και βαρος περιπου 3 κιλα.

Στο chart του gpu power εχει παντως ενα msi ge66 με 11800h + rtx 3070.

Οτι την βολεύει βάζει σε καθε chart? :p

...

Και μη ξεχναμε την unified memory....δεν υπαρχει Laptop Που μπορει να εχει GPU με 64 GB VRAM!!!

Ουτε το Macbook MAX δεν θα μπορέσει ποτε να εχει 64GB VRAM.
Συνολικά Unified εχει και την μοιράζεται απο κοινού με την κύρια μνημη, σωστά?

δεν μου καθεται ασχημα καλυτερη αποδοση μιας 3070 και με τετοια καταναλωση!

Ουτε το Macbook MAX δεν θα μπορέσει ποτε να εχει 64GB VRAM.
Συνολικά Unified εχει και την μοιράζεται απο κοινού με την κύρια μνημη, σωστά?
καλα προφανως... αλλα και παλι θα ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οποιαδηποτε αλλη consumer σχεδιαση σε laptop!

Εδω με μονο 8GB συνολικα στο M1 και κανει παπαδες!

καλα προφανως... αλλα και παλι θα ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οποιαδηποτε αλλη consumer σχεδιαση σε laptop!

Εδω με μονο 8GB συνολικα στο M1 και κανει παπαδες!

Σε αυτό θα συμφωνήσω, λίγες βδομάδες που είχα το mac mini M1 μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις όσον αφορά την ταχύτητα (είχα θέματα βέβαια με το λειτουργικό, συμβατότητες κλπ. άλλα είναι άλλη συζήτηση αυτό). Εκανα πολλές συγκρίσεις με τον βασικό μου σταθερό υπολογιστή με i7 10ης γενιάς, σαν σύνολο το mini ήταν πολύ καλό άλλα όχι τόσο γρήγορο και με τόσο καλά γραφικά όσο θα ήθελα για να μπω στην διαδικασία και να αντικαταστήσω τον βασικό μου σταθερό υπολογιστή, ΑΛΛΑ ένα mini pro με τον Μ1 ΜΑΧ ακόμα και στα 1.800-2.000 ευρώ θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά καθώς με ένα μικρό, όμορφο, ελαφρύ, αθόρυβο, χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και με χαμηλή κατανάλωση μηχάνημα θα αντικαθιστούσα τον βασικό μου πύργο και θα έκανα τις δουλειές μου μάλλον και καλύτερα, ακόμα και gaming. Αν θέλω και κάτι επιπλέον σε Gaming πάντα υπάρχει και το Ps5/Xbox series X στο σαλόνι.

Στο 16αρι Max με τα 32GB unified memory, διαχωρίζονται σε 16/16?
Για 6κ/4κ editing αρκούν η θέλει 64;

κανε υπομονη.... ισως ερθει αργοτερα.

Σιγουρα θα ερθει το νεο imac pro.... με το νεο M1 MAx.

Δυστυχώς ούτε το imac με ενδιαφέρει καθώς έχω ήδη πολύ καλή οθόνη και δεν θέλω να πάρω και άλλη, από την άλλη όταν βγει το νέο imac pro με 27'' θα δούμε, θα ξεφεύγει βέβαια αρκετά σε τιμή, εδώ το απλό imac Μ1 με την μικρή για μένα 24αρα οθόνη χτυπάει για πλάκα 2.000 ευρώ, το imac pro θα ξεπερνάει εύκολα με μπόλικη ram (τουλάχιστον 16gb) Και 512gb ssd τα 3.000!!!

ε, μη τα θες ολα δικα σου !
Κι ενα pc να φτιαξεις με τετοιες επιδοσεις κλπ , τα ιδια και περισσοτερα θα σου παει.

Στο 16αρι Max με τα 32GB unified memory, διαχωρίζονται σε 16/16?
Για 6κ/4κ editing αρκούν η θέλει 64;
δεν υπαρχει διαχωρισμος.

Μια χαρα θα εισαι και με 32 (ακομα και 16) , εδω εγω κανω τα παντα μονο με 8 !

• Like
Reactions: evanfotis
Κάτοχος 15 inch pro retina mid-2012 με hdmi και SD card. Του χρόνου που κλείνω 10ετια σκέφτομαι μετάβαση σε ένα από τα χθεσινά

Το ότι το 14 και το 16 έχουν την ίδια τιμή στην main έκδοση μου προκαλεί πονοκέφαλο.. με χαλάει που ανέβασαν το βάρος του 16. Το δικό μου στο δικιλο ήδη μου φαίνεται βαρύ στον καναπέ. Αλλά από την άλλη η 16αρα θα είναι απόλαυση στο Lightroom.

Στη φωτο αριστερά τα νέα pro 16”, και δεξιά το δικό μου του 2012

Screen Shot 2021-10-19 at 12.02.50.png

Attachments

• Screen Shot 2021-10-19 at 12.02.50.png
    Screen Shot 2021-10-19 at 12.02.50.png
    223.1 KB · Views: 10
ε, μη τα θες ολα δικα σου !
Κι ενα pc να φτιαξεις με τετοιες επιδοσεις κλπ , τα ιδια και περισσοτερα θα σου παει.

Μα το pc το έχω ήδη το καλό, το θέμα είναι να βρω κάτι πιο μαζεμένο που να μου κάνει τα ίδια ή και καλύτερα χωρίς να δώσω μια περιουσία, το να δώσω 3.000+ ευρώ για να πάρω ένα imac δεν είναι λύση (για μένα), μόνο το mac mini ταιριάζει στις ανάγκες μου καθώς όπως είπα έχω πολύ καλή οθόνη και δεν θέλω να την αλλάξω (λατρεύω οθόνες Dell!!!) ή αν την άλλαζα θα αγόραζα μεγαλύτερη 32+ ίντσες. Αν βγει κανένα mini pro με τον M1 MAX μέχρι 1.800-2.000 ευρώ το αγοράζω άμεσα, αν όχι κάθομαι και με το pc μου!!

Κάτοχος 15 inch pro retina mid-2012 με hdmi και SD card. Του χρόνου που κλείνω 10ετια σκέφτομαι μετάβαση σε ένα από τα χθεσινά

Το ότι το 14 και το 16 έχουν την ίδια τιμή στην main έκδοση μου προκαλεί πονοκέφαλο.. με χαλάει που ανέβασαν το βάρος του 16. Το δικό μου στο δικιλο ήδη μου φαίνεται βαρύ στον καναπέ. Αλλά από την άλλη η 16αρα θα είναι απόλαυση στο Lightroom.

View attachment 186887
αν ειναι το βασικο σου μηχανημα (και ειδικα χωρις εξωτερικη οθονη) , πηγαινε στο 16.

Προωπικα, δεν ειχα ποτε το mbp σαν βασικο ή και αν το ειχα, το εβαζα σε μεγαλη οθονη οταν ημουν σπιτι.
Μπορεις να κανεις το ιδιο... το 14αρι για το δρομο και στο σπιτι συνδεση με μεγαλη οθονη.

View attachment 186887

Να κάνω λίγο τον δικηγόρο του Διαβόλου? Αφού σε βολεύει ο καναπές γιατί δεν χτυπάς ένα mac mini με μια ωραία χορταστική 27αρα οθόνη ή ένα imac? Θα κάνεις το editing σου σαν άνθρωπος και δεν θα στραβώνεσαι στις 15αρες και 16αρες, χτυπάς και ένα ipad pro με τον M1 και είσαι άρχοντας. Θα έχεις και την οθονάρα σου για σωστή και άνετη δουλειά και το ipad για καναπέδες, on the go Και χαλαρές φάσεις, και το ωραίο είναι ότι συνολικά παίζει να σου βγουν και πιο φτηνά και θα έχεις 2 μηχανήματα.

Υ.Γ. Στην χειρότερη κάνε αυτό που γράφει ο Γιάννης πιο πάνω πάρε το 14αρι για on the go και στο σπίτι το συνδέεις πάνω σε μια μεγάλη οθόνη.