Unraid Home Server

Δεν με ενδιαφέρει γιατί θέλω όλα τα αρχεία να πηγαίνουν σε συγκεκριμενους δίσκους και όχι σκόρπια σε όλους... 45-50 μια χαρά είναι... Αν ήθελα μάξιμουμ ταχύτητα, θα μπορούσα να την έχω μέσω cache drive που υποστηρίζει το unraid... Το κόλλημα με την ταχύτητα στο write μέχρι 100-200gb(για μεγάλα αρχεία) την ημέρα δεν μπορώ να το καταλάβω, αλλά περι ορέξεως...

Sent from my nexus 7

Καλημέρα,

Ενδιαφερον αυτό με το cache drive.
Καλο ειναι να μπει κ στην πρώτη σελίδα για διευκόλυνση σε αυτούς που ενδιαφέρονται, για να μην διαβάζει καποιος όλο το νήμα..

Κολληματα εχει ο καθένας μας, και συμφωνώ μαζι σου στο οτι για κάποιους, δεν θα υπάρχει θεμα με την αργή ταχύτητα 40-50mb του unraid ακομα και για καθημερινή μεταφορά.

Αν ομως απλα ανοίγεις τον σέρβερ για να μεταφέρεις (100gb) απο αλλο σέρβερ/nas και περιμένεις μπροστά στην οθόνη/tablet κτλ να τελειώσει το copy για να κανεις shut down (ειδικα οταν ειναι αργα το βραδυ μετα απο την προβολή της ταινίας)
μπορεί να ειναι deal breaker.

Ο καθένας ομως εχει διαφορετικές ανάγκες.

Δεν ειναι μόνο το cache drive. Αυτό που έγραψα, αν ισχύει, δίνει παρόμοιες ταχύτητες με τα synology με το μόνο κόστος ότι άμα σκάσει το σύμπαν απλά θα έχεις τα αρχεία σου μπερδεμενα.

Ο καθένας αποφασίζει τι του κάνει αλλα 70 με 100 write χωρίς τις πατέντες του cache drive και χωρίς να θυσιάζεις ένα drive γι'αυτό το σκοπό δεν ειναι και λίγο.

Επιπλέον αν υπάρχει τέτοιο option θα παίζει και με την free version κάτι που δεν το κάνει το cache drive

Δεν ειναι μόνο το cache drive. Αυτό που έγραψα, αν ισχύει, δίνει παρόμοιες ταχύτητες με τα synology με το μόνο κόστος ότι άμα σκάσει το σύμπαν απλά θα έχεις τα αρχεία σου μπερδεμενα.

Ο καθένας αποφασίζει τι του κάνει αλλα 70 με 100 write χωρίς τις πατέντες του cache drive και χωρίς να θυσιάζεις ένα drive γι'αυτό το σκοπό δεν ειναι και λίγο.

Επιπλέον αν υπάρχει τέτοιο option θα παίζει και με την free version κάτι που δεν το κάνει το cache drive
στο unraid δεν εχεις προστασια ενος δισκου, θυσιαζοντας ενα δισκο για parity;
θα πρεπει να θυσιασεις ακομα εναν για να εχεις cache drive για καλυτερες ταχυτητες εγγραφης;

Θα εχουμε τα περιεχομενα του φακελου μας ανεπαφα..
πχ αν εχεις εναν φακελο "band name" και μεσα σε αυτο φακελο "album name"..
σε BD Folder/VIDEO_TS > STREAM κτλ
τι ακριβως γινετε;
ειναι σκορπια τα αρχεια, playlist κτλ στους δισκους..
οποτε εχουμε ουσιαστικα χασει τα δεδομενα μας.

τι εννοείς σκόρπια στους δίσκους ;
"ένας" είναι ο δίσκος σε raid, είτε είναι software είτε είναι hardware
τα αρχεία γράφονται στο filesystem
το filesystem πατάει πάνω σε εικονικό δίσκο
το raid πατάει πάνω σε φυσικό δίσκο και μπορεί να δει τα block του
για αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό το fs να είναι ευθυγραμμισμένο σωστά με το φυσικό δίσκο για μακροζωία, defragment, error write κτλ

όταν αρχίζεις και κάνεις τεχνάσματα με αυτά για χάρη της ευκολίας χάνεις σε ταχύτητα και όχι μόνο

Last edited:
@ auter, Στο πρώτο ποστ που δεν έχεις διαβάσει είναι για το cache drive, αυτά που γράφεις με τους φακέλους είναι για τα nas που έχετε :-P Στο unraid είναι όλα τακτοποίημενα ;-) (κάθε δίσκος έχει το δικό του filesystem) Και μπαίνει μπροστά μόνο ο δίσκος που χρησιμοποιειται, όχι όλο το array...

Sent from my nexus 7

Last edited:
@kernel το unraid όπως όλα δείχνουν ειναι "raid" πάνω από filesystem, με ότι σημαίνει αυτό. Αλλιώς δεν θα μπορούσες να βγάλεις έναν σκληρό και να τον βάλεις σε ένα οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα και να δεις τα αποθηκευμένα αρχεία.

πριν πολύ καιρό, όταν πήρα τον microserver το είχα δοκιμάσει
αν αφήσεις να κάνει format τους δίσκους τους κάνει σε reiserfs, άρα τα βλέπεις μόνο σε linux
επίσης αν έκανες raid έφτιαχνε μάλλον raid4
δέσμευε κάποιο μέρος από κάθε δίσκο για να γράψει τα δεδομένα από κάποιον δίσκο που βάζεις μετά
αν τα θυμάμαι καλά αυτά, ο naxian ξέρει καλύτερα

τι εννοείς σκόρπια στους δίσκους ;
"ένας" είναι ο δίσκος σε raid, είτε είναι software είτε είναι hardware
τα αρχεία γράφονται στο filesystem
το filesystem πατάει πάνω σε εικονικό δίσκο
το raid πατάει πάνω σε φυσικό δίσκο και μπορεί να δει τα block του
για αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό το fs να είναι ευθυγραμμισμένο σωστά με το φυσικό δίσκο για μακροζωία, defragment, error write κτλ

όταν αρχίζεις και κάνεις τεχνάσματα με αυτά για χάρη της ευκολίας χάνεις σε ταχύτητα και όχι μόνο
Οτι σε περίπτωση fail του pool θα εχω μεν τα δεδομένα μου στους δισκους κ θα τα διαβάζει το pc (μονο με Linux; ) αλλα αν ειναι μπερδεμένα τα m2ts, playlist αρχεία απο την δομή BD FOLDER ΚΤΛ τα αρχεία ειναι άχρηστα έστω κ αν διαβάζονται. Το ίδιο κ σε flac/mp3. Σε περίπτωση Mkv που ειναι ενα αρχείο δεν ειναι τοςο θεμα.

Αν δεν ισχύει το παραπάνω θα χάνουμε μονο το πρώτο κ τελευταίο πχ BD FOLDER που ειναι γραμμένο σε καθε διςκο. Σωστα;

Σε περίπτωση 24/7 κ seed πολλών αρχείων δεν νομιζω οτι ισχύει οτι λειτουργεί μονο ενας δίσκος αλλα όλοι που ειναι στο pool.

Σε αντίθετη περιπτωςη (απλή αποθήκη δεδομένων) και ελαχιςτη χρηςη (όπως κάνω στον 2 σέρβερ μου) ιςως το unraid να ειναι η καλύτερη λύση. Αν κάνει start up (εύκολα) απομακρυσμένα και διαχείρηση απο app που απο οτι λέτε γίνεται.. Βεβαία τα ίδια μαλλον γίνονται κ με το drive bender αλλα δεν εχω ασχοληθεί μαζι του περα απο την εγκατάσταση..

@ naxian
Ps εχω δισβασει πολυ καλα τον οδηγό της πρώτης σελίδας, μην ξαναρχίζουμε με αυτά.. Ας μείνουμε στις εμπειρίες/απορίες μας.
Ευχαριστω

Last edited:
θες διάβασμα ;)
όχι αν βγάλεις ένα δίσκο και το βάλεις σε ότι λειτουργικό δεν θα δεις τίποτα
δεν μπορείς να γράψεις πάνω σε δίσκο, μόνο πάνω σε filesystem

το κάθε αρχείο είναι μηδενικά και άσσοι, ούτε το folder θα δεις ούτε το mkv
το mkv είναι σκόρπιο σε πολλούς δίσκους, αυτό που λέει ο naxian είναι δυνατότητα του unraid να γράφει τα αρχεία μόνο σε έναν δίσκο

http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
http://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem

https://www.youtube.com/results?search_query=how raid works&sm=3

Last edited:
Ακριβώς. Πχ αν έχουμε ένα φάκελο Media και έχει μέσα έχουμε τους φακέλους mp3, TV shows, Movies κλπ... Μπορούμε να ορίσουμε τους δίσκους που πάει τι, έτσι ώστε μια σειρά που μπορεί να είναι και 150gb να είναι σε ένα δίσκο... Ο φάκελος όμως TV shows, μπορεί βέβαια να ασχοληθεί περισσότερους δίσκους..
Το filesystem είναι resierfs, (ο καθένας δίσκος έχει το δικό του filesystem και με ένα live CD οποιαδήποτε διανομή μπορει
μπορεί να διαβαστεί και εκτός σερβερ) νομίζω ότι υπάρχει η σκεψη
σκέψη για btrfs @kernel panic που σε
ενδιαφέρει

@ auter για να έχεις εμπειρία πρέπει να έχεις κάνει και δοκιμή.. Όλοι όσοι γράφουν το έχουν δοκιμάσει και όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα ρωτάνε για το unraid, όχι άσχετα γενικά για nas.
Όπως είπες μην τα λέμε πάλι, θέλεις να ρωτήσεις ρώτα για το συγκεκριμένο θέμα...

Last edited:
Αυτο ακριβώς θελω να αποφύγω.. Διάβασμα κ ενασχόληση για κατι που δεν ειναι η δουλεια μου ούτε εχει ιδιαίτερη ευχαρίστηση ή δημιουργηκοτητα.. μπλα μπλα μπλα.. You got my point.

Ευχαριστω για της πληροφορίες :)

Άρα το drive bender που λειτουργεί βεβαίως στα παλιό windows εχει προτερήμα σε αυτό μιας και απο οδό γνωρίζω διαβάζεις κανονικά τα δεδομένα σου, απλα ενώνει τους δισκους και αν θελεις κανεις duplicate.

@ auter για να έχεις εμπειρία πρέπει να έχεις κάνει και δοκιμή.. Όλοι όσοι γράφουν το έχουν δοκιμάσει και όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα ρωτάνε για το unraid, όχι άσχετα γενικά για nas.
Όπως είπες μην τα λέμε πάλι, θέλεις να ρωτήσεις ρώτα για το συγκεκριμένο θέμα...
καλυτερα να ανοιξουμε ενα γενικο με τα - και + του καθε συστηματος ωστε να επιλεγουμε συμφωνα με τις αναγκες μας και να μην χρειαζεται να δοκιμαζουμε ολα τα συστηματα για να δουμε πιο μας ταιριαζει.. εχει υποθει και πιο πανω.. ευτυχως ή δυστυχως αυτο εγινε εδω..
ps δεν νομιζω να ενδιαφερει πολλους τι κανει πχ μονο το unraid, synology κτλ αλλα που υπερεχει το ενα και που το αλλο.. ειδικα οταν ειναι να επιλεξει και οχι μονο για εγκυκλοπαιδικες πληροφοριες.

Last edited:
Και καταλήξαμε πάλι για άλλη μια φορά στα Windows... :-D

Sent from my nexus 7

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα χρόνο να σας διαβάσω,
Αλλά μιας και μια ένταση τη βλέπω,
Να προτείνω ένα μικρό διάλειμμα

Διαβάστε το !απίστευτο! παιδικό βιβλίο από την Μ$
«Μαμά Γιατί Φέραμε Server στο Σπίτι;»

http://gizmodo.com/342499/microsofts-brainwashing-childrens-book-mommy-where-do-servers-come-from

κάπου το είδα σήμερα χθες και το θυμήθηκα :D

ku-xlarge.jpg

αλλα λεει η θεια μου και αλλα ακουν τα αυτια μ, αλλα ντ αλλων και ειμαστε μια ωραια παρεα,
ραντεβου στα κομπιουτεραδικα

Κατα βάθος τα βρίσκουμε κ μας αρέσει κιολας.. :p

Ενα πίνακα με το τι κάνει το ενα και τι το αλλο, όπως στην κατηγορία mp θα ηταν ιδανικό τι λέτε;

Re: Απάντηση: Unraid Home Server

ξεκινα το και πες μας τι κανει το drive bender

Λοοοολλλλ βγήκε ο καφές από τη μύτη.... Έγραψες, αλλά με spoiler αυτά. Όχι έτσι απότομα.. :-D

Sent from my nexus 7

ε ναι παιρνει ωρα αλλα εισαι σιγουρος οτι ο δισκος μπαινει στον σερβερ ενταξει.....εγω το χρησιμοποιω ποια για ολους τους δισκους που παιρνω και ας μην χρησιμοποιηθουν στο Unraid.... εμεις οι δυο το εχουμε μονο μου φαινεται...!!!!

αααα αλαξα μητρικη στον σερβερ γιατι ηθελα να κανω αλλαγη καποια πραγματα στο htpc .....Δεν καταλαβε τιποτα...μπουταρε κανονικα απο amd σε intel Μητρικη.....Δηλωδα τους δισκους μονο παλι(ενα λεπτο υποθεση) και τα shares Ολα οπως ηταν πριν..... ειμαι πολυ ευχαριστημένος με την αποδοση του εχω κανει και εικονικα crash test δεν εχω χασει δεδομενα

DSC_5129.jpg

sas controller x8

DSC_5127.jpg

DSC_5138.jpg

DSC_5124.jpg

με το cage της coolermaster παει στους 14-15 δισκους(42tb-ωφέλιμος χωρος με 3tb δισκους,οταν πεσουν οι τιμες 14tb εχει τωρα) με το κουτι R3 θερμοκρασιες σε parity check Οχι πανω απο 33C το καλοκαιρι αντε να πανε 40C....με τους ανεμιστηρες στις 800 rmp...:)

Ωραίος!
Και πολυ ωραίο κουτι :p

Το define xl νομίζω παίρνει official 14 διςκους, άρα αν προσθέσουμε και αυτο της cooler master πάμε κοντα στους 20 δίσκους!

Κάποιο λινκ για το cooler master και για τον sas controller; (Μπορει να βγήκε και κάποιος νεότερος/φθηνότερος γιατι πέρασε και ένας χρόνος απο το ποστ σου.)

προσθεσες κάποιον ανεμιστηρα στο κουτι;

Last edited: