Unraid Home Server

πολυ σωστα! http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=254&t=98158 , αλλα αυτα τα μοντελα ειναι αρκετα ακριβα. Τρεχω plex server σε docker πανω σε celeron 1820. Φανταζομαι θα υπαρξει προβλημα αν παω να κανω πιο "σοβαρα" πραγματα (σαν αυτα που εδειχνε ο τυπος στο βιντεο), αλλα τουλαχιστον τρεχει και μπορουμε να το δουμε και σε οικονομικα μηχανηματα. Παρεπιπτοντως, buffos μπορεις να αυξησεις την ποιοτητα του plex stream απο τον σερβερ μου. Ο celeron δεν μασαει :)

υπαρχει το λινκ για το βιντεο που δειχνει τι μπορουμε να κανουμε με το docker;
thanks

υπαρχει το λινκ για το βιντεο που δειχνει τι μπορουμε να κανουμε με το docker;
thanks

εγω ειχα δει αυτο σαν εισαγωγη https://www.youtube.com/watch?v=umJYDAYxZy

αυτο μιλαει γενικα για το docker, οποτε αν σε ενδιαφερει εφαρμογη σε synology ισως σε καλυψει.

και μετα ειδα ενα μεγαλο κομματι της συνεντευξης που αναφερω στο #217, η οποια ομως ειναι πιο ειδικη πανω σε εφαρμογη σε συστημα unraid.

Μια ερωτηση για καποιον που τρεχει ηδη unraid. Οταν θελουμε να αλλαξουμε σκληρο με μεγαλυτερο (χαριν ευκολιας ας υποθεσουμε οτι "υπαρχει περιθωριο" με τον υπαρχον parity), τι κανουμε; βρισκω αυτο http://lime-technology.com/wiki/index.php/FAQ#How_do_I_replace_a_hard_disk.3F. Λεει οτι σταματαμε το array κανουμε unassign τον "μικρο" σκληρο και κανουμε assign στη θεση του τον νεο "μεγαλο". Θυμαμαι ομως οτι ειχα διιαβασει σε φορουμ οτι πρεπει να "φτιαξουμε τα user shares". Θα μπορουσε να μου πει καποιος τι σημαινει αυτο; ή ας δωσει καποιο λινκ παρακαλω

Τί σε μπερδεύει με τα shares; Υποτίθεται ότι αυτά τα έχεις ήδη δημιουργήσει... Τότε απλά σταματάς το array, κάνεις unassign τον παλιό σκληρό (σημειώνεις το όνομά του, πχ /dev/sdc, τη θέση του, κλπ) και κλείνεις το κομπιούτερ.
Τοποθετείς τον καινούργιο data, ξανανοίγεις το PC κ τον κάνεις assign στη θέση του παλιού.
Και μετά αφήνεις το unRAID να κάνει το rebuild...
Να έχεις κάνει το Preclear πριν το assign και καλύτερα να ΜΗΝ ξεκινήσεις το array μέχρι να τελειώσουν όλα τα παραπάνω!
https://lime-technology.com/wiki/index.php/Replacing_a_Data_Drive

Τα user shares δεν έχουν σχέση με τη διαδικασία αλλαγής σκληρού...

Ευχαριστω πολυ! θυμαμαι οτι ειχα διαβασει σε φορουμ οτι πρεπει να "ξαναφτιαχτουν" οι ρυθμισεις των shares. Ισως να μην θυμαμαι καλα και να μην ηταν σχετικα με αντικατασταση σκληρων, αλλα ισως upgrade απο 5->6 ή μηπως αντικατασταση usb key; Ψαχνω να βρω αυτο που ειχα διαβασει αλλα δεν το βρισκω... ισως ηταν μεσα στην παραζαλη του καλοκαιριου.. καπου μεταξυ δημοψηφισματος και capital controls :D

Μετά από 4 χρόνια που στάθηκε βράχος, χτύπησε ένας δίσκος, τον άλλαξα και τα δεδομένα έγιναν επαναφορά :)
Είδα επίσης ότι βγήκε και η 6 έκδοση. Είμαι με την 5 στον κύριο σερβερ. Έβαλα την 6 για τεστ σε ένα hp microserver.. Πολύ ωραία καινούργιο filesystem xfs και btrfs που ήθελαν κάποιοι εδώ. Προς το παρόν δεν θα πάω στην 6 στον κύριο σερβερ γιατί το να αλλάξει το filesystem στους δίσκους είναι διαδικασία. Στο hp όμως θα ξεκινήσουν τα τεστ σύντομα αφού μια κυρία αλλαγή εκτός το filesystem είναι ότι υποστηρίζει virtual machine και ψήνομαι για unraid με xbmc και τα υπόλοιπα καλούδια. Dream HTPC και server :)

Κάποιες ερωτήσεις που έγιναν για αλλαγή hardware ναι ισχύει δεν χάνεται τίποτα το έχω κάνει άλλαξα motherboard από AMD σε Intel.
Επίσης η διαχείριση που λέτε για φωτογραφίες, αν και δεν τους έχω κάνει είναι απλό. Φτιαχτε ένα user guest και δώστε read-only access στο share, dyndns για ip και έτοιμο. Δεν έχει ξεχωριστή εφαρμογή, ε, και; πάλι εύκολο είναι.

Χαίρομαι παρα πολύ που σε ξαναβλεπω να ποσταρεις εδώ!ακόμα κ για τις φωτο υπάρχει εφαρμογή πλεον :)

Χαίρομαι κ εγω για τον naxian που επέστρεψε και δεν έχασε κ δεδομένα :)

Να ρωτηςω, εγω το κακό φίδι..

Αν χτυπηςουν 2 διςκοι στο unraid χάνουμε τα δεδομένα μονο αυτων των 2 δίσκων..(απο οςο θυμαμαι..) τι γίνεται ομως με το υπολοιπο pool..συνεχίζει να λειτουργει οπως πριν απλα με δεδομένα 2 δίσκων λιγότερο;

ή πρεπει να μετακινήσουμε ολο το healthy pool σε άλλους δισκους και μετα να ξανα δημιουργήσουμε ενα νεο με τους υγιείς δισκους; (Και μεταφορά παλι των δεδομένων απο τους εξωτερικούς διςκους στο νεο unraid pool..)

Χάνονται μόνο τα δεδομένα στους δύο δίσκους(και σε αυτή την περίπτωση ίσως επανέλθουν τα περισσότερα αν δουλεύουν ακόμα οι δίσκοι κάτι δεν έχουν σμπαραρει τελείως) . Το array φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει, αλλά αν του πούμε ότι απλά αυτοί οι δύο δίσκοι δεν υπάρχουν τότε θα ξεκινήσει ξανά. Μικραίνουμε τον array δηλαδή. Το έχω κάνει με ένα δίσκο μόνο. Μετέφερα τα δεδομένα δηλαδή και δεν τον αντικατεστησα ελέω κρίσης. Για αυτό είχα εξαφανιστεί κιόλας. Δεν υπάρχουν αρκετά για όλα τα hobby.....
Καλώς σας βρήκα και πάλι :)

Last edited:
Άρα δηλαδή απλα αφαιρούμε τους 2 χτυπημένους δισκους απο το array και συνεχίζουμε κανονικα!!

Ωραίο αυτο!

Νομιζω οτι στο xpenology/synology αν χτυπήσει ενας παραπανω δισκος απο αυτούς που εχουμε ορίσει για parity, παίρνουμε τον (μ)πουλο* (ανάλογα της γεωγραφικής μας θέσης)

* κοινώς χάνμε ολο τ πουλ..

Εμ, αφού είπαμε unraid. Ακόμα έχεις synology..? Δεν άλλαξε τίποτα βλέπω..

Εμ, ακομα δεν πηρα πτυχιο πληροφορικων συστημάτων και δικτύων.. :p

αν και εχει μπει αρκετο νερο στο αυλακι.. και το unraid εγινε πιο user friendly αλλα θελωντας και μη, εμαθα και 2-3 πραγματα απο δικτυα.

προσωπικα θελω λυσεις plug n play αλλα και με την μεγαλυτερη "ασφαλεια" καθως δεν υπαρχουν (ουτε υπηρχαν) λεφτα για back-up.
το downtime δεν με απασχολει καθολου..

το επομενο (στο μακρινο μελλον) και αν δεν εχει αλλαξει κατι ριζικα, θα ειναι unraid..

Υπάρχει κανένας τρόπος να κάνουμε file management μέσω κινητού; Τα χοντρά τα κάνουν αυτόματα τα sick rage, couch potato. Από pc γίνεται δουλειά με midnight commander, krusader. Για κινητό υπάρχει κανένας τρόπος; Δοκιμασα es file explorer, αλλά πάει να κάνει όλη τη διακίνηση δεδομένων μέσω του κινητού, οπότε δεν κάνουμε δουλειά έτσι.

Υπάρχει κανένας τρόπος να κάνουμε file management μέσω κινητού; Τα χοντρά τα κάνουν αυτόματα τα sick rage, couch potato. Από pc γίνεται δουλειά με midnight commander, krusader. Για κινητό υπάρχει κανένας τρόπος; Δοκιμασα es file explorer, αλλά πάει να κάνει όλη τη διακίνηση δεδομένων μέσω του κινητού, οπότε δεν κάνουμε δουλειά έτσι.

μονο με κατι του στιλ teamviewer, vnc server
αν σε βολεύει κονσόλα ConnectBot με Hackers Keyboard σε Android

teamviewer / vnc, αν το εχω καταλαβει καλα, απαιτει να ειναι ανοιχτος ο unraid server και ενα ακομη pc, που θα τρεχει teamviewer. Εψαξα και ειδα οτι δεν υπαρχει teamviewer docker, προς το παρον τουλαχιστον. Ακολουθησα τις οδηγιες του CHMBB και δοκιμασα juicessh στο κινητο. Σε βγαζει σε κονσολα και μετα τρεχεις mc, αλλα.... για καντα ολα αυτα σε 5ιντσο κινητο :)

teamviewer / vnc, αν το εχω καταλαβει καλα, απαιτει να ειναι ανοιχτος ο unraid server και ενα ακομη pc, που θα τρεχει teamviewer. Εψαξα και ειδα οτι δεν υπαρχει teamviewer docker, προς το παρον τουλαχιστον. Ακολουθησα τις οδηγιες του CHMBB και δοκιμασα juicessh στο κινητο. Σε βγαζει σε κονσολα και μετα τρεχεις mc, αλλα.... για καντα ολα αυτα σε 5ιντσο κινητο :)

το πιο εύκολο και γρήγορο θα είναι να συνηθίσεις τη γραμμη εντολών απο το 5ιντσο ;-)