Unraid Home Server

Ναι γινεται πανευκολα η αναβαθμιση/αλλαγη του δισκου. Το εχω ηδη κανει. Δεν θυμαμαι ποσο χρονο ηθελε, αλλα απο οτι θυμαμαι δεν ηταν πολυς και εχω τη εντυπωση οτι το array ηταν λειτουργικο ενω γινοταν το rebuilt. Μονη προϋποθεση ο parity να ειναι τουλαχιστον ισης χωρητικοτητας με τον μεγαλυτερο data. Δηλαδη αν εχεις 4αρη parity και 2,4,1 για data, οταν βαλεις εναν 8αρη, θα πρεπει να βαλεις και εναν 8αρη για parity.

Σίγουρα είναι μειονέκτημα, η ταχύτητα ποτέ δεν είναι αρκετή.
Το θέμα είναι ότι αφού στηθεί σωστά ο server και περαστούν τα δεδομένα πόσο συχνά θα χρειαστείς αυτή την ταχύτητα (στο write); Όταν μιλάμε για file server αποθήκη...

Για ποιο λόγο κάνεις πολλά πέρα-δώθε, δηλ. τι χρήση κάνεις;
(ενημερωτικά ρωτάω)

Μεγαλα VM, μεγαλες ταινίες κ.ο.κ.
Για 50-100GB δεν είναι καθόλου αμελητέοι οι χρόνοι

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι γινεται πανευκολα η αναβαθμιση/αλλαγη του δισκου. Το εχω ηδη κανει. Δεν θυμαμαι ποσο χρονο ηθελε, αλλα απο οτι θυμαμαι δεν ηταν πολυς και εχω τη εντυπωση οτι το array ηταν λειτουργικο ενω γινοταν το rebuilt. Μονη προϋποθεση ο parity να ειναι τουλαχιστον ισης χωρητικοτητας με τον μεγαλυτερο data. Δηλαδη αν εχεις 4αρη parity και 2,4,1 για data, οταν βαλεις εναν 8αρη, θα πρεπει να βαλεις και εναν 8αρη για parity.

Προσοχή με τους οικονομικούς 8αριδες SMR, οι ταχύτητες τους σε random write είναι τραγικές... usb2
Και ναι το random χρειάζεται συχνά, κάθε φορά που ανοίγουμε αρχείο (atime), ή κάθε φορά που αλλάζει κάτι στο file table (all file systems, any move replace etc.).

ωραια... μπηκε επιτυχως ubooquity (pdf, epub, cbr/cbz web server) και mylar (sickbear για κομικ) .... ξερει κανενας κανενα plug-in/container που να δημιουργει και ελευθερο χρονο ωστε να μπορεσω να δω/διαβασω οτι κατεβαζω; :)

Από 11/3 (τώρα είδα το ποστ εγώ όμως) έχει ξεκινήσει 6.2 public beta. Σημαντικές διαφορές, για εμένα, δυνατότητα να σωθούν τα δεδομένα ακόμα και με 2 χαμένους δίσκους και το turbo write. Αυτό το 2ο δεν το είχα υπόψιν μου. Για να δούμε αν θα διορθώσει ένα από το προβλήματα του unraid, αυτό της χαμηλής ταχύτητας εγγραφής χωρίς cache drive.

Από 11/3 (τώρα είδα το ποστ εγώ όμως) έχει ξεκινήσει 6.2 public beta. Σημαντικές διαφορές, για εμένα, δυνατότητα να σωθούν τα δεδομένα ακόμα και με 2 χαμένους δίσκους και το turbo write. Αυτό το 2ο δεν το είχα υπόψιν μου. Για να δούμε αν θα διορθώσει ένα από το προβλήματα του unraid, αυτό της χαμηλής ταχύτητας εγγραφής χωρίς cache drive.

αν το δοκίμασες γράψε μας μερικές εντυπώσεις..
μαζί με ταχυτητες πριν και με το turbo write..

υποθέτω οτι πλέον μπορούμε να "θυσιάσουμε" 2 δισκους για parity, ωστε να σωθούν δεδομένα με 2 χαμένους δίσκους..
σωστά;

Το πληρες κειμενο εδω
https://lime-technology.com/unraid-server-os-6-2-public-beta/

Για dual parity:
"With dual parity in unRAID 6.2, users can suffer up to two concurrent disk failures and still have access to all of their data."

Για turbo write:
"Lastly, we also have added official support for unRAID’s “Turbo Write” mode. This mode utilizes all the disks in the array when writes are occurring to reduce the amount of IOs required per write operation (the technical way to describe this is that turbo write switches unRAID from using a read/modify/write algorithm to a reconstruct-write algorithm). The result is that in an array of all modern storage devices, write speed can typically saturate a 1gbps network without the need for a cache. While this mode does require all your disks to remain spinning when writes are occurring, it can be ideal when bulk copying data to your system, or other times where you simply want to bypass using a cache device and have faster write performance to the array."

Απλα δεν εχω καταλαβει το turbo write πως θα δουλευει. Καταλαβαινω οτι απαιτει να ειναι spun up ολοι οι σκληροι. Αλλα αυτο γινεται πως; πατας καποιο κουμπακι που το ενεργοποιει, κανει spin up και μετα "δουλευει"; Αν τυχαινει να "γυριζουν" ολοι οι σκληροι, ειναι ενεργοποιημενο και αυτο αυτοματα; δεν ξερω. Δεν εχω βαλει 6.2 beta. Θα μπει μονο οταν βγει η official και ακομα και τοτε ισως να περιμενω λιγο γιατι φοβαμαι τις πολλες καινοτομιες :) Ας φαει κανενας αλλος τα bugs και μετα την βαζω :)

Το ΣΚ έκανα κι εγώ τη μετάβαση στην v6 (thanks avpap!) και μόνο καλά λόγια έχω να πω...
Πλέον η πρόσθεση/αφαίρεση εφαρμογών, καθώς και η ενημέρωσή τους μέσω Docker είναι παιχνιδάκι.
Το μοναδικό plugin που χρειάζεται να εγκαταστήσει κανείς είναι το Community Applications και μέσα σε αυτό υπάρχουν τα πάντα!
Εγώ χρειαζόμουν μόνο το Plex και μια εφαρμογή για torrents. Κατέληξα στο Transmission γιατί το Deluge δεν γίνεται δεκτό σε κάποιους private trackers που μ' ενδιαφέρουν.
Θέλω να δω τι άλλες δυνατότητες έχει η νέα έκδοση και να βάλω τις σχετικές εφαρμογές (πχ OwnCloud).
Το μόνο που με απασχολεί είναι η αλλαγή file system σε XFS από ReiserFS που έχω τώρα. Αλλά και πάλι η αλλαγή αυτή δεν είναι απαραίτητη άμεσα...

Μηπως εχει κανεις ιδεα αν γινεται με καποιον τροπο mount ftp share στο unraid; Το unassigned devices δουλευει μονο με smb/nfs

Tελικά η v6 μου παρουσιάζει το εξής πρόβλημα: Μετά από κάποιες μέρες απροβλημάτιστης λειτουργίας ξαφνικά παγώνει όλο το σύστημα, όταν προσπαθήσω να γράψω κάτι στον server. Δεν μπορώ να το επαναφέρω με τίποτα (WebUI, Shares, κλπ είναι όλα νεκρά) παρά μόνο αν κλείσω το κομπιούτερ ή πατήσω το reset. Ούτε καν η εντολή powerdown -r από την κονσόλα δεν δουλεύει!
Εδώ και ένα μήνα που έχω βάλει την 6 έχω κάνει πολλά hard reboots στο μηχάνημα γιατί κρεμάει σε τυχαίες στιγμές (δηλ. δεν μπορώ να αναπαράγω το πρόβλημα, όμως συμβαίνει μετά από κάποιες ημέρες uptime). Το κακό είναι ότι λόγω του παγώματος πρέπει να κλείσω το διακόπτη στο κουτί, πράγμα που κάνει ΜΗ καθαρό powerdown (εφόσον δεν μπορώ να σταματήσω το array) για να ακολουθήσει Parity Check στην επόμενη εκκίνηση. Aυτό είναι που με ανησυχεί πιο πολύ, γιατί φοβάμαι για την ακεραιότητα των δεδομένων...

Είναι αρκετά κοινό αυτό το θέμα ειδικά σε αυτούς που χρησιμοποιούν ReiserFS. Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο θέλουν να πιστεύουν οι υπεύθυνοι στη Limetech. Mετά από επικοινωνία μαζί τους, η μόνη λύση είναι να μετατρέψω όλους τους δίσκους σε XFS αλλά χρειάζεται να έχω αρκετό χώρο για να μετακινήσω τα data, που εγώ δεν έχω (είμαι 80% γεμάτος). Επίσης δεν μπορώ και να προσθέσω νέο δίσκο γιατί πρέπει να πληρώσω για Pro license key που αυτή τη στιγμή δεν χρειάζομαι (στο μέλλον βλέπουμε)..

Επιστροφή στην v5 λοιπόν, η οποία ήταν και είναι σταθερή σαν βράχος (από το 2009 που χρησιμποιώ το unRAID)!
Κρίμα γιατί η 6 είναι πολύ καλύτερη από κάθε άποψη αλλά χρειάζεται μετατροπή σε XFS για να παίξει σωστά..

:(

πολυ κριμα. Ειχα και εγω καποια προβληματα ("καθαροαιμη" 6 ομως), αλλα τελικα το προβλημα εντοπιστηκε σε ενα plugin (το tvheadend) το οποιο δεν αφηνε να γινει stop to array

το 2009 που το έστησες δεν υπήρχε η επιλογή για XFS;
μονο στην v6 μας δίνει επιλογή για BTRFS & XFS;

γιατί απο ότι διάβασα (κείμενο του 2011) το XFS ειναι καλύτερη επιλογή απο το ReiserFS.

What filesystem to you plan to use for new disks?

υπάρχει καποιο νέο για την κυκλοφορία της 6.2 (οχι beta) με dual parity;

Δεν θυμάμαι auteur. Μάλλον όχι... Όλα στο default τα είχα πάντως.
Απ' ότι διάβασα ο δημιουργός του ReiserFS σταμάτησε την ανάπτυξή/υποστήριξή του γιατί το 2008 μπήκε φυλακή (σκότωσε τη γυναίκα του)!
Οπότε σίγουρα το XFS είναι καλύτερο και υποστηρίζεται πλήρως στην v6. Όπως όμως έγραψα μου είναι δύσκολη η διαδικασία μετατροπής γιατί δεν έχω Cache αλλά ούτε και χώρο στους Data για να μεταφέρω τα δεδομένα από τόν ένα δίσκο στον άλλο (προκειμένου να αδειάσει, να τον φορμάρω σε XFS και μετά να τον ξαναγεμίσω)...

Πάντως δεν μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς που οφείλεται το πρόβλημα αυτό, καθώς συμβαίνει τυχαία και χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία ("it could be a kernel or Reiser bug and that could take even longer if you want to wait for that to be fixed since Lime normally doesn't fix that type of error"). Επίσης δεν συμβαίνει με όλους όσους έχουν ReiserFS όμως είναι πολλοί περισσότεροι απ' όσους (θέλουν να) νομίζουν. Διάβασα πάρα πολλά θέματα στο φόρουμ της Limetech με το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα! Και βλέπω ότι έχουν την τάση να υποβαθμίζουν τη σημασία του προβλήματος οι υπεύθυνοι εκεί... Μάλλον γιατί ακριβώς δεν μπορούν να το αναπαράγουν και άρα ούτε να το διορθώσουν...

Οπότε μέχρι να πάρω δίσκο γυρίζω στην v5 (ευτυχώς είχα κρατήσει backup από το φλασάκι πρίν το φορμάρω με την 6) και βλέπουμε...

Last edited:
Εφαγα το πρωτο με red ball (ή μαλλον red X σε unraid6) και αλλαξα τον σκληρο. Μαλιστα επειδη ο νεος σκληρος ειναι μεγαλυτερος απο τον parity, το συστημα απο μονο του δεν με αφησε να κανω τη διαδικασια αλλα με οδηγησε να κανω τραμπα το νεο data με τον υπαρχον parity, ωστε ο μεγαλος σκληρος να γινει parity.

Η ερωτηση μου ειναι η εξης: ποτε αλλαζετε σκληρο; οταν δειτε το κιτρινο τριγωνακι που αναφερεται σε unallocated sectors και ενα σωρο αλλα ή οταν φτασουμε στο red ball;
Επισης, διαβασα οτι το γεγονος οτι ενας σκληρος εχει γινει redball δεν σημαινει οτι ειναι σιγουρα κατεστραμμενος. Θα δοκιμασω να τον κανω preclear και θα δουμε τι θα μου βγαλει.

Η ερωτηση μου ειναι η εξης: ποτε αλλαζετε σκληρο; οταν δειτε το κιτρινο τριγωνακι που αναφερεται σε unallocated sectors και ενα σωρο αλλα ή οταν φτασουμε στο red ball;
Επισης, διαβασα οτι το γεγονος οτι ενας σκληρος εχει γινει redball δεν σημαινει οτι ειναι σιγουρα κατεστραμμενος. Θα δοκιμασω να τον κανω preclear και θα δουμε τι θα μου βγαλει.

Έχω 2 σκληρούς που έχουν μόνιμα αυτό το κιτρινο τριγωνακι εδω και χρονια. Δεν είναι πρόβλημα (τουλάχιστον σε μένα). Κάποτε το είχα ψάξει για να δω πως θα το αφαιρεσω αλλά δεν έβγαλα άκρη. Πάντως είναι false alarm...

Για το red ball όντως στο preclear θα τα δεις όλα...

Ειχα και εγω 2 με κιτρινο τριγωνακι και περιμενα να δω τι θα γινει. Μαλιστα οι 2 αυτοι ηταν μικροι (80 και 250 γιγα) οποτε δεν με πολυενδιεφεραν. Ξαφνικα ομως ο 3 τερα δινει τριγωνακι και βγαζει errors. Μετα απο 1 μερα, redball. Σταματαω το array και αγοραζω καινουριο σκληρο, γινεται rebuild και ολα καλα (εκανα μαλιστα και swap parity, γιατι ο καινουριος ηταν 4αρης).

Λεω να δοκιμασω να κανω preclear και βαζω τον redballed 3αρη πανω σε μια εξωτερικη sata->usb θηκη που εχω. Το preclear plugin δεν δουλευε. Μπηκα με κονσολα και αρχισα preclear με το script και πηγαινε φοβερα αργα. Μετα απο 20 ωρες ηταν στο 20%. Θυμαμαι οτι το preclear θελει αρκετο χρονο, αλλα δεν νομιζω οτι θελει 4 μερες!! Τον εχω αφησει στην ακρη και οταν βρω χρονο θα τον ξανατσεκαρω, αλλα κατι πρεπει να πηγε στραβα με αυτον το σκληρο.

Δεν μπορουσε να φαει redball κανενας απο τους μικρους τουλαχιστον;; :)

Αν επιτρέπεται, το array ποσα tb είναι και πόση ώρα περίπου έκανε rebuilt;

6.3 τερα αλλα να ειμαι ειλικρινης δεν θυμαμαι ποση ωρα γιατι ειναι λειτουργικο ενω γινεται το rebuild οποτε δεν με απασχολουσε. Το μονο που εχει σημασια ειναι οση ωρα γινεται αυτη η διαδικασια μην "σκασει" και αλλος σκληρος.

Γιαυτό το ρωτάω. Ξέρω ότι έχει πολύ αργο rebuilt το unraid και ηθελα να δω πόσες μέρες θα κάνει rebuilt array των 40+tb