Unraid Home Server

ναι αν εχεις ξεχωριστα τους δίσκους (και αν ειναι αρκετοί δίσκοι) το jbod ειναι απαγορευτικό

εγω κατάλαβα οτι μπορεις να βάλεις τους δίσκους του icy dock στο pool του unraid.
δηλαδη να έχεις ενα μικρό κουτι οπου θα τρεχει το unraid και θα έχει μητρική/επεξεργαστή/μνημη κτλ
και με μια usb/esata θα μπορεις να έχεις και 1-2 τέτοια sata cages (4-8 δίσκους)... αυτο που ανέφερε ο avpap ως "φρανκενσταιν με καλωδια να κρεμονται :)"
το οποιο ομως δεν ειναι καθόλου έτσι..

οποτε ποιο το πρόβλημα;

Αν είσαι οκ με JBOD, τοτε μάλλον είσαι σε λάθος νήμα :)

είμαι παραπάνω από ΟΚ με single disk NAS (καθώς ο 3 TB δίσκος που έχω, έχει γεμίσει κατά 25%),

τον χρησιμοποιώ για backup, synchronization με κινητά, music server και δοκιμάζω log server, mailserver, CARDAV server, calendar server και notes

αλλά παρακολουθώ το νήμα καθώς με ενδιαφέρουν τα σχετικά απλά από χόμπυ,

απλά δεν έχω καταλάβει το νόημα του raid για ένα σπίτι, εκτός αν κάποιος θέλει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να μείνει 1-2 μέρες χωρίς το NAS

ναι αν εχεις ξεχωριστα τους δίσκους (και αν ειναι αρκετοί δίσκοι) το jbod ειναι απαγορευτικό

εγω κατάλαβα οτι μπορεις να βάλεις τους δίσκους του icy dock στο pool του unraid.
δηλαδη να έχεις ενα μικρό κουτι οπου θα τρεχει το unraid και θα έχει μητρική/επεξεργαστή/μνημη κτλ
και με μια usb/esata θα μπορεις να έχεις και 1-2 τέτοια sata cages (4-8 δίσκους)... αυτο που ανέφερε ο avpap ως "φρανκενσταιν με καλωδια να κρεμονται :)"
το οποιο ομως δεν ειναι καθόλου έτσι..

οποτε ποιο το πρόβλημα;

αυτο, που ειναι αυτο που εχει στο 1ο βιντεο ειναι μονο jbod. Μαλλον εχει καποιον hardware controller μεσα που το κανει αυτοματα jbod. Επομενως αυτο δεν μπορει να μπει σε unraid και να χρησιμοποιηθει με τον τροπο που θα ηθελες. Τα αλλα το κανουν αυτο. Το φτηνο ξεχασε το.. δεν εχει backplane, οπως φαινεται και εδω στις φωτο. Ειναι πραγματικα αστειο προϊον. Το πιο ακριβο, με το backplane εχει ενα ενδιαφερον. Θετικο ειναι οτι ο ανεμιστηρας ειναι 120χιλ, οποτε θεωρητικα δεν θα κανει τον θορυβο που εκανε το δικο μου cage. Απο την αλλη ομως, πιανει 3 θεσεις 5.25 και χωραει μονο 4 σκληρους, οταν υπαρχουν αλλα cages που ειναι 3 Χ 5 (3 θεσεις, 5 σκληροι) σαν εκεινα που ειχε βαλει ο τυπος στο sharkoon που ποσταρες στο αλλο νημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει γίνει ήδη add to card.

Θα ήθελα να παίρνει 5 δίσκους.
Οπότε προσανατολιζομαι σε ενα νέο fractal design κουτί, χωρίς sata cage.. Μέχρι να φτάσω τους 10 δίσκους, μετά το ξαναβλέπω..

είμαι παραπάνω από ΟΚ με single disk NAS (καθώς ο 3 TB δίσκος που έχω, έχει γεμίσει κατά 25%),

τον χρησιμοποιώ για backup, synchronization με κινητά, music server και δοκιμάζω log server, mailserver, CARDAV server, calendar server και notes

αλλά παρακολουθώ το νήμα καθώς με ενδιαφέρουν τα σχετικά απλά από χόμπυ,

απλά δεν έχω καταλάβει το νόημα του raid για ένα σπίτι, εκτός αν κάποιος θέλει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να μείνει 1-2 μέρες χωρίς το NAS

υπαρχουν διαφορα raid. Το unraid ειναι μορφη raid4. θυσιαζεις εναν δισκο για parity, αλλα ολοι οι υπολοιποι αποθηκευουν data. Ταυτοχρονα εχεις ολες τις ευκολιες του jbod (τους βλεπεις ως εναν σκληρο), αλλα εχοντας ομως τοσο προστασια απο απωλεια ενος σκληρο ΟΣΟ ΚΑΙ προστασια οτι αν χαθει και 2ος σκληρος δεν χανονται ολα τα δεδομενα. Επισης, αλλαζεις σκληρους κατα βουληση μεγαλωνοντας το συνολικο μεγεθος του array, ενω αλλαζεις και το hardware χωρις να δημιουργουνται προβληματα.

Οσο η χωρητικοτητα ενος σκληρου σε καλυπτει ΚΑΙ δεν εχεις δεδομενα που δεν θελεις να χασεις τοτε μια χαρα εισαι με το μονό nas σου. Οσο περνουν τα χρονια ομως, μαζευεται το υλικο ή μπορει να προστεθουν κι αλλες αναγκες (π.χ. καταγραφικο για ip cameras) τοτε ενας σκληρος μπορει να μην σε καλυπτει ή να θελεις προσθετες ευκολιες ενος αλλου λειτουργικου συστηματος. Το 2012 ξεκινησα με synology ds212j με 2τερα σκληρο και τωρα εχω το unraid, ενα hp n54 (xpenology) και το 212, που μαλλον παει για παροπλισμο.

Τι λέτε για το τελευταίο το 5 απλό; το μόνο αρνητικό το 80mm ανεμιστήρακι, ενώ κάποια άλλα έχουν 120mm που έχουν καλύτερο airflow και είναι πιο αθόρυβα.

https://youtu.be/aYtyaUVScrY

Καλο που έχει standard fan και έτσι θα μπορείς να το αλλάξεις. Εσύ dock θέλεις για να μεγιστοποιήσεις τον αριθμό των σκληρών ή για εύκολο βαλε-βγαλε;

Μπα δεν νομίζω ότι θέλω να βάζω βγάζω δίσκους. Μια φορά θα μπουν και τέλος.. για μεγιστοποιηση στον αριθμό των δίσκων και την καλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα cages αυτά.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

πως καταφερε και εχει τετοια transfer με unraid;
κατι λεει για jumbo frames κτλ

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

αυτο που έλεγα να εχουμε ολους τους data δισκους archive και για parity εναν γρηγοροτερο πχ WD RED, Seagate Enterprise
τελικά δεν δουλεύει... τι ειναι όμως το turbo mode στο unRAID;

Screen_Shot_2017-07-09_at_13.23.51.png

τωρα που κανω τις μεταφορές να εχω τον parity και τον disk 1 σε stand by mode;

Το λέει στην αρχή του βίντεο, έχει δίκτυο 10GbE
Ε φτιάξε μου ένα...

Λοιπόν οι δίσκοι κάνουν βόλτα (τωρα το θυμήθηκα) οι archive δεν έχουν τις βίδες στα κλασικά σημεία και τα tray του define μπορούν να βιδώσουν μόνο οι 2 μπροστά βίδες. Υπάρχει θεμα;

662ad2405fd6c43252048acb61128456.jpg
536488fe795172f1072e6659318beeff.jpg
05752553f177ba0931497064cf34161a.jpg

Έχεις απόλυτο δίκιο. Εγώ βιδωσα μόνο 2 από τις βίδες
Το ξέρω ότι έχω απόλυτο δίκιο!
Θα μου φτιάξεις ενα gigabit τωρα;

Αλήθεια τι κόστος έχουν τουτα τα διαόλια τα γκιγκαμπιτς αLANια;

Να μην ανησυχώ που πάνε πέρα δώθε οι πολύτιμοι archive μου;

d28793d38a4db0f02ce23cd7564ae38d.jpg

Πρέπει να απαλαχτω από αυτή την gpu και πρέπει να πάρω μια οικονομική μητρική με ενσωματωμένη gpu.. Και με πολλές sata

Last edited:
gigabit εχουμε ολοι... 10 gbe ελαχιστοι. Ανεβαινει πολυ το κοστος. Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να ανησυχεις για τις 2 βιδες των archive.

low powered mobo με graphics onboard, ενσωματωμενο cpu ΚΑΙ πολλες sata δυσκολα θα βρεις. Εκεινες οι avoton ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα για αυτο και ειχαν γινει αναρπαστες. Παιξε με τα φιλτρα στο pcpartpicker.com

gigabit εχουμε ολοι... 10 gbe ελαχιστοι. Ανεβαινει πολυ το κοστος. Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να ανησυχεις για τις 2 βιδες των archive.

low powered mobo με graphics onboard, ενσωματωμενο cpu ΚΑΙ πολλες sata δυσκολα θα βρεις. Εκεινες οι avoton ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα για αυτο και ειχαν γινει αναρπαστες. Παιξε με τα φιλτρα στο pcpartpicker.com

θα το ψαξω τις επομενες μέρες.. θα αρκεστω στις πολλές sata και graphics onboard ή τουλάχιστον να έχει η cpu μια υποτυπώδης καρτα γραφικών.

ενταξει η μόνη χρήση του 10GBE θα ηταν τωρα που μετακινώ τα δεδομένα και σιγουρα θα με πάρει αρκετές μέρες ακόμα.
αλλο με 40-80mb/s και άλλο 800-900mb/s

απο βιασυνη εγραψα gigabit, 10 gibabit ηθελα να γραψω..

δεν μου ειπες ομως...
τωρα που κάνω τις μεταφορες και το pc λειτουργεί 24/7 εδω και μέρες,
να κάνω SPIN DOWN όλους τους αλλους δίσκους οπου δεν γράφω αρχεία καθως και τον parity,
για να μην καταπονούνται; (ειναι και καλοκαίρι...)

Screen_Shot_2017-07-09_at_13.23.51.png

Όταν γράφεις στο array, ο parity θα μένει spun up γιατί γίνεται εγγραφή και σε αυτόν. Οι άλλοι θα κλείσουν από μόνοι τους. Βάλε spin down after 15' και δεν χρειάζεται να ασχολείσαι, θα τα κάνει μόνο του.