USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Αν κατάλαβα καλά, έχεις κάνει χρήση της πλακέτας που αναφέρεις στη θέση του 7805, σωστά ? συγνώμη αν είναι πολύ βασικά όλα αυτά:)
Θεωρείς ότι είναι καλύτερο απο ενα απλό 7805 που μπορω να προμήθευτω εύκολα?
Αν ναι σημαντικά καλύτερο ?

Ευχαριστώ και πάλι
Νίκος

Αν κατάλαβα καλά, έχεις κάνει χρήση της πλακέτας που αναφέρεις στη θέση του 7805, σωστά ? συγνώμη αν είναι πολύ βασικά όλα αυτά:)
Θεωρείς ότι είναι καλύτερο απο ενα απλό 7805 που μπορω να προμήθευτω εύκολα?
Αν ναι σημαντικά καλύτερο ?

Ευχαριστώ και πάλι
Νίκος

Το τσιπάκι (κατασκεύασμα) της φωτο συμπεριφέρεται σαν 7805 αλλά έχει όλα τα θετικά του TPS το οποίο είναι και απείρως καλύτερο από το αυθεντικό 7805 (και πάρα πολλές φορές καλύτερο από το 317) σε θέματα θορύβου.

Εγώ έφτιαξα ένα απλό κύκλωμα σαν αυτό που δείχνει το link που έβαλα πιο πάνω (καθώς δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο) αλλά αντί για απλό 7805 (που είναι σαφώς χειρότερο από το 317, πόσο μάλλον από το TPS) έβαλα το συγκεκριμένο κατασκεύασμα που περιέχει το TPS. Και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό (όπως είχα γράψει στην εφαρμογή με το 317 δεν είχα πέσει και ξερός από την αλλαγή, εδώ όμως έχουμε μεγάλη διαφορά!).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Προσοχή, αναφέρομαι πάντα στην τροφοφοδοσία του τσιπ που παρέχει το σήμα i2S από το Wave I/O στο mambo (που βρίσκεται στο βύσμα που δίνει isolated i2S, κι όχι για τη βασική τροφοδοσία του Wave I/O που είναι άλλο χωριστό τροφοδοτικό. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις! :)

Δώστε σημασία στα καλώδια μεταφοράς του i2s , κάτι παίδες στην Βαλτική έχουν κάνει λάστιχο το θέμα με το V3 και τό i2s , θωρακισμένο μικρής διατομής 75αρι ,, και πάιρνεις αρκετά ακόμα , το κωλόσημα εάν φύγει απο την πλακέτα παθαίνει ένα θάνατο ,, σε σχέση με συνδεσμολογία πάνω στο board ,,

μπορώ να πω μεγάλη διαφορά ,,

Δώστε σημασία στα καλώδια μεταφοράς του i2s , κάτι παίδες στην Βαλτική έχουν κάνει λάστιχο το θέμα με το V3 και τό i2s , θωρακισμένο μικρής διατομής 75αρι ,, και πάιρνεις αρκετά ακόμα , το κωλόσημα εάν φύγει απο την πλακέτα παθαίνει ένα θάνατο ,, σε σχέση με συνδεσμολογία πάνω στο board ,,

μπορώ να πω μεγάλη διαφορά ,,

Για δώσε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντικατέστησαν τα απλά καλωδιάκια με θωρακισμένο 75αρι , ακόμα και καλώδια που είναι στην αγορά για spdιf κάνει ταμάμ ,,

έχω κάμποσα μέτρα απο ένα ασημένιο ρανταρικό 50αρι που και αυτο είνα μιά χαρά , όποιος θέλει μου λέει ,,

οι χρονισμοί (MASTER CLOCK , LRCKL , BSCLK , ) με τα 2 τελευταία να δείχνουν πιο ευαίσθητα ,,,, τραβάνε μεγάλια ζόρια απο τι δείχνει , με το που εγκαταλείπουν τον groynd plane , έχουν παράξενη συμπεριφορά

η αλήθεια είναι ότι εδωσα μεγάλη σημασία όταν σχεδιάζοντας κάτι φρέσκο τώρα , έκανα πειράματα με το i2s μακριά με καλωδιάκια , δεν μου αρέσε να πώ την αλήθεια και έιπα ότι αυτό είναι μην έχω και μεγάλες απαιτησεις γιατι είναι λίγο παράξενο το project , μόλις το υολποιήσα λοιπόν σε PCB , άλλαξε ο χαρακτήρας τα μάλλα προς το καλό ,, η ειδοποιός διαφορά με το πρωτότυπο ήταν η συνδεση του i2s μέσω της πλακέτας με ένα πολυ στενο πάνω του groynd plane 0.650 mm ,

ξανά πίσω λοιπόν στο πρωτότυπο με θωρακισμένα αυτη την φόρα ! ε λοιπόν ήρθαν πολύ κοντα τα 2 τους πλέον ..

Λοιπόν, εδώ ανοίγουμε ένα άλλο θέμα που είναι ο τρόπος μεταφοράς του i2s.
Μιλάμε για ψηφιακό σήμα που δεν έχει μέχρι στιγμής τυποποίηση στο audio. Ο καθένας εφαρμόζει αυτό που τον βολεύει, είτε με bnc(75άρια), είτε ακόμη με cat45 βύσμα και καλώδια.

Τελευταία ασχολήθηκα με το παραπάνω αρκετά θα έλεγα, u.fl καθαρά 75ωμα σε καλώδια και u.fl smd, δεν βρίσκεις παρά μόνο 50ρια, σε h.fl ναι βρίσκεις 75ωμα αλλά δεν είναι συμβατά με τα αποτυπώματα που έχει ο Βασίλης στο mambo2.

Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των κατασκευαστών usb->i2s, ηθελημένα ή πιεζόμενοι από την αγορά, βάζουν τη σειριακή carbon ταινία (εάν είναι δυνατόν) που στην καλύτερη των περίπτωσεων εάν οδηγεί το σήμα παράλληλα με τη γείωση (SGSGSGSG) θέτει 110ωμ, διαφορετικά στο ακόμη πιο σύνηθες στη σειρά τα σήματα και στην άκρη η γείωση (SSSSG)...άστο μάνα μου το σκότωσες!

Τι χαμός γίνεται εδώ!

Εάν τώρα παραβλέψουμε τις διασυνδέσεις που είναι τύπου pin και επικεντρωθούμε σε καλώδιο 75ωμο, ίσως μια καλή περίπτωση να είναι το RG179, που είναι καθαρό 75ωμο καλώδιο μικρής διατομής (2,5-3mm) και νομίζω ότι καλύπτει και το εύρος ως προς την εξασθένιση που προκύπτει με την αύξηση της συχνότητας.
Στην περίπτωση του mambo2 να κολληθούν στα σημεία των u.fl pads (για λόγους σωστής γεωμετρίας), στη δε απόληξη προς την κάρτα usb->i2s ότι ζητά ο κατασκευαστής (pin κατά 95%).

Εδώ ο Ντίνος νομίζω έχει περισσότερα να μας πει.

Επίσης κολλάω και στις αντιστάσεις τερματισμού που συναντάμε.
Παραδείγματος στο mambo2 υπάρχουν 75ωμ αντιστάσεις τερματισμού...οπότε τα 50ρια ή τα 110ωμ κατά τη γνώμη μου δεν εφαρμόζονται.

Υπάρχει επίσης και το θέμα των διαδρομών και layers που δίνουν από μόνα τους χαρακτηριστική αντίσταση και το πράγμα μπερδεύεται πολύ...
Βασίλη, είδα ότι τελευταία εφαρμόζεται η τεχνική της χαρακτηριστικής ανίστασης που το θέτει το pcb, λόγω εσκεμμένου σχεδιασμού (αυτό μάλλον που γράφεις με το φάρδος της χαλκοδιαδρομής) με μεταβλητές τα layers, πάχος και φάρδος χαλκοδιαδρομής.

Και το κακό με αυτά γαμώτο,είναι πως δεν υπάρχει ούτε πρότυπο για την διάταξη.
Αν υπήρχε,καρφώναμε την μια πλακέτα επάνω στην άλλη κι είχαμε μερικά χιλιοστά διαδρομή.

Μίνι 75άρι ομοαξονικό πάντως υπάρχει,κάτι είχα δει και στην Van Damme.
Ίσως να βολεύουν τα 4 ομοαξονικά ή τα πέντε ομοαξονικά+ ground που έχει.

Ρίξτε μια ματιά οι γνωρίζοντες...

To 4πλό από άποψη μεγέθους, φαίνεται ιδεατό, με περίπου στο 1εκ διάμετρο, κουβαλάς και τις 4 συνιστώσες του i2s.
Βασίζεται και αυτό στο RG179 που είχα γράψει πρωτύτερα.
Εδώ η τιμή του στη Farnell = http://export.farnell.com/van-damme/268304/cable-coax-rgb-sync-4c-75r-per/dp/1891114

Επίσης στη σειρά της Van Damme, υπάρχει και το HD Vision Digital Coaxial Cables στον κωδικό 278-775-000 με 3,1±0,30mm, το οποίο έχει και μικρότερη εξασθένιση από το προηγούμενο.
Εδώ η τιμή του στη Farnell = http://export.farnell.com/van-damme...h=New Products&in_merch=Featured New Products

Αντίστοιχο με το τελευταίο από Belden είναι το παρακάτω (Mouser), αλλά σε κουλούρα.
http://gr.mouser.com/ProductDetail/...=sGAEpiMZZMuwsoYAVCu3COyQ7FVA4NOBauWRTWgPHBA=

Τώρα περί εξασθένησης, δεν ξέρω τι να πω, γιατί η μέγιστη συχνότητα που συναντάμε είναι τα 384KHz.
Εάν υπολογίζω σωστά 2 κανάλια, 384KHz και σήμα 24bit μας κάνουν 2*384000*24 = 18,432MHz

Σε αυτή τη συχνότητα η εξασθένιση και στα δύο καλώδια για τα 100μ (!) είναι 10dB και 2dB αντίστοιχα. Για λίγα εκατοστά που αναφερόμαστε...τι συζητάμε κάνουν όλα!

Re: Απάντηση: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των κατασκευαστών usb->i2s, ηθελημένα ή πιεζόμενοι από την αγορά, βάζουν τη σειριακή carbon ταινία (εάν είναι δυνατόν) που στην καλύτερη των περίπτωσεων εάν οδηγεί το σήμα παράλληλα με τη γείωση (SGSGSGSG) θέτει 110ωμ, διαφορετικά στο ακόμη πιο σύνηθες στη σειρά τα σήματα και στην άκρη η γείωση (SSSSG)...άστο μάνα μου το σκότωσες!

Lemon,

αναφέρεσαι σε αυτή εδώ την ταινία;

http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/29-idc-cable-10pin-10cm.html

Την έχω παραγγείλει μαζί με το υπόλοιπο kit και αν πρόκειται περί βλακείας, θα ήθελα να το ξέρω για να την αποφύγω!

Σε τέτοιες ταινίες αναφέρομαι που είναι κανόνας σύνδεσης πλέον σε αυτές τις συσκευές.
Αυτή είναι φτιαγμένη για να ταιριάζει (σε θέμα μεγέθους) μεταξύ των συσκευών του diyinhk.

Μην την ακυρώσεις, σε τέτοια τιμή που τη δίνει αξίζει να την έχεις ακόμη και στην άκρη...

Τα ufl to ufl από κάρτες wifi πάντως βρίσκονται εύκολα και φθηνά
Σε διάφορα μήκη λ.χ. 10 20 cm

Tuxx, γενικότερα οι περισσότεροι με καλωδιοταινία είμαστε ή utp, το επόμενο στάδιο θα ήταν ufl, άλλα λίγες πλακέτες προσφέρουν.

Εγώ πάντως ανακάλυψα μίνι coaxial 75ωμο μέσα σε καλώδιο διασύνδεσης οθόνης PC.

Το ένα θέμα είναι πως είναι πολύ λεπτό,ζήτημα να έχει πέντε σύρματα ο εσωτερικός αγωγός (χαλκός).
Το άλλο θέμα είναι το πως το τερματίζουν για να κάνω δοκιμή.

Και ο τερματισμός είναι κρίσιμος γαμώτο από ότι διαβάζω.
Για κόλλημα ούτε λόγος,στα 3 εκατοστά που το έχω εγώ είναι πολύ δύσκολο.
Κι είναι και μόνο για δοκιμή,άλλο να ήμουν σίγουρος πως κάνει.

Τάσο, βρίσκονται αυτές εύκολα αλλά είναι 50ωμες.

Ναι άλλα κάποιοι έχουμε στο συρτάρι και είναι καλοτερματισμένα συνήθως :-)

Lemon, υπάρχει κάπου προδιαγραφή για 75Ω στο i2s ?

tmjuju, όπως έγραψα στο μήνυμα #228, δυστυχώς στο audio δεν ακολουθείται κάποιο πρότυπο.
Ο καθένας τερματίζει τη γραμμή μεταφοράς κατά το δοκούν ή σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ μελετημένης πλακέτας, η χαρακτηριστική αντίσταση που βλέπει η κάρτα usb->i2s προέρχεται από το συνυπολογισμό layer, πάχους και φάρδους χαλκοδιαδρομής.

Σε κάποια dac, συνήθως λόγω ψηφιακού υπάρχει τερματισμός 75ωμ (αντιστάσεις). Σε αυτήν την περίπτωση τα u.fl δεν θα ταιριάξουν.
Όπως έγραψα, το πρότυπο που δεν υπάρχει δημιουργεί ένα χαμό λύσεων που στις πλειονότητά τους μόνο προβληματική διασύνδεση δημιουργούν.

Διερωτάμαι, εάν υπάρχει η δυνατότητα με απλά μέσα να μετρηθεί η χαρακτηριστική αντίσταση ενός ακροδέκτη μίας πλακέτας...

tmjuju, όπως έγραψα στο μήνυμα #228, δυστυχώς στο audio δεν ακολουθείται κάποιο πρότυπο.
Ο καθένας τερματίζει τη γραμμή μεταφοράς κατά το δοκούν ή σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ μελετημένης πλακέτας, η χαρακτηριστική αντίσταση που βλέπει η κάρτα usb->i2s προέρχεται από το συνυπολογισμό layer, πάχους και φάρδους χαλκοδιαδρομής.

Σε κάποια dac, συνήθως λόγω ψηφιακού υπάρχει τερματισμός 75ωμ (αντιστάσεις). Σε αυτήν την περίπτωση τα u.fl δεν θα ταιριάξουν.
Όπως έγραψα, το πρότυπο που δεν υπάρχει δημιουργεί ένα χαμό λύσεων που στις πλειονότητά τους μόνο προβληματική διασύνδεση δημιουργούν.

Διερωτάμαι, εάν υπάρχει η δυνατότητα με απλά μέσα να μετρηθεί η χαρακτηριστική αντίσταση ενός ακροδέκτη μίας πλακέτας...

Για αυτό λέω – ότι μιας και δεν χρειαζόμαστε 75Ω – η πιο προσιτή λύση που φαίνεται να είναι θεωρικά καλύτερη είναι ufl από κάρτες wifi.

Καλωδιοταινία η συστρεμμένο ζυγός είναι δεύτερη επιλογή, άλλα λόγο ευκολίας αυτή έχουμε πολλοί και στην DIY άλλα θα το δεις και δε χρήση σε κάρτες ήχου (esi juli@ ακροδέκτης τύπου καλωδιοταινίας) και σε hi end υλοποιήσεις.

Και όντως καλύτερα στην ίδια πλακέτα με προσοχή στο σχεδιασμό.

Από εκεί και περά
IMHO, δεν έχεις καν λόγο να μετρήσεις χαρακτηριστική αντίσταση.
Κάθε διαφορετικό dac θα έχει διαφορετική
Ενώ κάθε dac θα έχει και το δικό του κύκλωμα εισόδου που αναλαμβάνει να διαβάσει το i2s. Εκεί κάθε διαφορετικό τσιπ θα αναγνωρίζει και με τη δική του επιτυχία το εκάστοτε σήμα.

Άρα θεωρώ πιο δόκιμο, να πάρουμε μετρήσεις από το αποτέλεσμα, μετα το κύκλωμα εισόδου του dac.
Δυο εύκολες άρα μετρήσεις είναι κατά πόσο κάνει Unlock το dac, ελέγχοντας το σχετικό register του dac, ή αξιοποιώντας τα ποδαράκια του dac chip που ανάβουν led στο lock/unlock σε υψηλή δειγματοληψία.
Δεύτερων το όποιο jitter από σχετική μέτρηση στην έξοδο.

Γενικά έχω παρατηρήσει ότι κάποια ‛κουλά’-‛σιγουρα κακα’ καλώδια κλειδώνουν με καλά αποτελέσματα έστω κατά τύχη. Πέραν του αναλογικού τερματισμού δηλαδή, ΙΜΗΟ παίζει πολύ ρόλο το κύκλωμα εισόδου του κάθε dac chip, σε τι ρυθμό τρέχει, τι απόρριψη θορύβου έχει κ.ο.κ.

Παίδες μπορώ να μετρήσω την χαρακτηριστική αντίσταση και σε καλώδια και σε χαλκολωρίδα, αλλά δεν νομίζω πως σε χαμηλά sampling rate wπαίζει μεγάλο ρόλο η χαρακτηριστική αντίσταση εκτός και αν μιλάμε για μεταφορά ρολογιού bit, όπου σε υψηλά sampling μπορεί να ξεπεράσει τα 20 Mhz. Αλλιώς χωρίς γνώση των εκάστοτε chips δεν είναι δυνατή η σωστή μεταφορά του σήματος μια και χρειάζεται η γνώση της αντίστασης εξόδου της χαρακτηριστικής αντίστασης της γραμμής μεταφοράς και φυσικά η αντίσταση τερματισμού. Σε μικρά μήκη όλα τα παραπάνω δεν έχουν μεγάλη αξία ακόμα και σε υψηλά sampling rates και πάντα μιλάμε για το ρολόι των bit και των data. Επίσης τα προβλήματα κλειδώματος μπορεί να προέρχονται από διαφορές συγχρονισμού των σημάτων του I2S πχ το ρολόι να καθυστερεί και δεν συμπίπτει χρονικά εντός των προδιαγραφών του πρωτοκόλλου συγκριτικά με το σήμα της λέξης (sampling).

Ντίνο, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για αυτό ή είναι θέμα σωστού υπολογισμού.

Ειδικά για τον κλάδο του master clock σαφώς και μιλάμε για πολύ υψηλό χρονισμό, μιας και συνήθως έχουμε χρονισμούς και στα 80-100MHz, σε κάποιες περιπτώσεις, το σύνηθες πάει στα 25-50MHz.

Προς το παρόν μετρώ μόνο την κυματομορφή εξόδου jitter (dac-chip), η οποία βλέπω ότι επηρεάζεται σοβαρότατα, από τον τρόπο διασύνδεσης.

Να το εξηγήσω καλύτερα, στο mambo2 υπάρχει η δυνατότητα να δεχθεί εξωτερικό master clock είτε από u.fl είτε από απλό pin.
Σε επιλογή απλού pin με μήκος καλωδίου τα 15εκ., παρόλο που έχουν δοκιμαστεί καλά ρολογάκια από κάρτες όπως CMedia, JLSound, Amanero, Altor το αποτέλεσμα είναι απαράδεκτο στην κυματομορφή και οφείλεται καθαρά στο πως έχει διασυνδεθεί το master clock.
Θα σας ανέβαζα μερικές κυματομορφές σε αντιδιαστολή με ότι καλύτερο δίνει το dac, αλλά αυτό το ΣΚ είμαι εκτός και γράφω από wifi δίκτυο.