Valerion vision master Μax- Δοκιμή και Εντυπώσεις

Το πιο ενδιαφέρον που διάβασα είναι το αντί-rainbow. Αν το κατάφεραν αυτό, τότε θα είναι πραγματικά change of landscape.

Ε, δε νομίζω ότι το rainbow ειναι το βασικό πρόβλημα των DLP, πλέον....

Ανάλογα το μοντέλο. Από τον εισαγωγικό NZ500 ναι, τον περνάει το μεγάλο μοντέλο (envy extreme). Τα άλλα, όχι. Κάτω από τα 10k είναι. Μετά από αυτό για εμένα οι Lumagen δεν έχουν νόημα.
Το extreme στην Νέα έκδοση είναι ακριβό πολύ, αλλά φοράει επάνω Nvidia που σκέτη στην αγορά έχει 3 χιλιάρικα 🤣
5080 φοράει το Extreme των 20Κ, όχι 5090.

Τα λεφτά ειναι το software φυσικά, όχι το hardware, αυτό πληρώνεις.

Αλλά και με το Core μοντέλο, με κάτω από τα μισά λεφτά, κάνεις παπάδες.

NLS btw κάνει και ο Lumagen.
 
Και πως θα μπει ένα περιεχόμενο που είναι σε 16:9 σε 2.35:1 κάδρο χωρίς να γίνει καθόλου stretching ή χωρίς να χαθεί πληροφορία; Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.
 
Και πως θα μπει ένα περιεχόμενο που είναι σε 16:9 σε 2.35:1 κάδρο χωρίς να γίνει καθόλου stretching ή χωρίς να χαθεί πληροφορία; Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.
Λιγο παλιό το βιντεο (έχουν αλλάξει πολλά σε επίπεδο παραμετροποίησης κλπ) αλλά τη βασική ιδέα την παίρνεις.

Επειδη το εχω ζήσει, αν εχεις 2,35 οθόνη και βλεπεις αρκετά 16/9 υλικο, αξίζει.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Ελα εντάξει, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΚΟΨΕ από πάνω-κάτω πληροφορία. Αυτό το μηχάνημα θέλει έναν jvc 800 λεφτά για να κάνει αυτό; :ROFLMAO:
 

Attachments

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    730.5 KB · Views: 12
  • Capture1.PNG
    Capture1.PNG
    940.3 KB · Views: 12
Ελα εντάξει, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΚΟΨΕ από πάνω-κάτω πληροφορία. Αυτό το μηχάνημα θέλει έναν jvc 800 λεφτά για να κάνει αυτό; :ROFLMAO:

Εννοείται ότι μεταξύ άλλων, κάτι θα κόψει.

Το θεμα ειναι πως θα κάνει ότι κάνει (δεν κόβει απλά).

Ο προβολέας πάλι τί σχέση έχει;

Ανοιξα και σχετικό νήμα, για να μη χαλάμε το παρόν:

 
  • Like
Reactions: vadergr
Χθες είχαμε την χαρά να μαζευτούμε σπίτι μου για να δούμε από κοντά τον ανερχόμενο αστέρα της βιντεοπροβολής Valerion Max κόντρα στον παλαίμαχο πρωταθλητή του μαύρου JVC x7900.

Παρόντες αγαπημένοι φίλοι του Avclub με τους οποίους τεστάρουμε μηχανάκια σχεδόν είκοσι χρόνια τωρα: o Μπαμπής Κολέζας (@Babis K.) , ο Μανώλης Καστρουνής ( @ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ ), ο Τάσος Οικονόμου (@ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ), ο Δημήτρης Δημητρακούδης (@Δημήτρης Δημητρακούδης ), ο Παναγιώτης Μανόπουλος (@PanMan ) με special guest τον εξ Αμερικής Ιάσωνα Κωστάνζο (@Maestro). Απών ο εκδρομέας Ανδρέας Δερμιτζάκης (@anderm ) με τον οποίο όμως είχαμε ήδη δει τον προβολέα στο σπίτι του Δημήτρη, κόντρα στον δικό του x7900 (ναι, τον κοντράραμε 2 φορές για να σιγουρευτούμε :) )
Ως πηγές χρησιμοποιήσαμε ενα HTPC με MadVR, ενα Nvidia Shield και ενα Apple TV 4K με υλικό UHD.
Πριν γράψουμε τα σχόλια μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φώτη Φωτιάδη του ΗΧΟΥ που ευγενικά μας παραχώρησε τον προβολέα για το τέστ.

Θα αφήσω τα υπόλοιπα μέλη της παρέας να γράψουν τις εντυπώσεις τους πρώτα και στη συνέχεια θα πω και τις δικές μου.

Μεχρι τότε, μερικές φωτός από τη μάζωξη!
IMG_9423 Large.jpeg
IMG_8935 Large.jpegIMG_8934 Large.jpeg
IMG_9425 Large.jpeg
IMG_9414 Large.jpeg
IMG_9424 Large.jpeg
 
Ξεκινάω με το στήσιμο. Στήσαμε τον Valerion στα 2,50 μέτρα από την οθόνη 110" . Ο κρεμασμένος JVC είναι στα 4,5 μέτρα από την οθόνη.
Ο λόγος είναι ότι το μηχάνημα είναι αρκετά short throw, οπότε καλό είναι να το έχετε υπόψιν . Ξεχάστε τις μεγάλες αποστάσεις που έχουμε συνηθίσει, εκτός αν ανοίξετε πάρα πολλές ιντσες..

Το menu είναι android TV αλλά τρέχει ένα δικό του software από πάνω με δικές του ρυθμίσεις που δεν θυμίζει android. Εχει αρκετές ρυθμίσεις , από auto calibration μέχρι επίπεδα μαύρου και ρυθμίσεις
ίριδας.

Πάμε στο "ζουμί" . Ο προβολέας αν είχε μιλιά θα έλεγε: Τι θες; HDR, πάρτο. Τι θες ; HDR10; πάρτο. Τι θες; Dolby Vision; Πάρτο κι αυτό.
Κλείδωνε και πολύ γρήγορα σε όλα τα φορμάτ. Και όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι εφικτά για έναν και μόνο λόγο. Εχει φως. ΠΟΛΥ ΦΩΣ.
Το μηχάνημα είναι στην κυριολεξία μια μεγάλη τηλεόραση. Αισθάνεστε ποτέ ότι σας λείεπι φως σε τηλεόραση; Ποτέ; Ε το ίδιο και σε αυτό. Ανετα μπορείς να δεις με ψιλοανοικτά φώτα, χωρίς να τρέχεις να κλείνεις παντζούρια, κουρτίνες κλπ.
Κρίμα γιατί μηχανήματα πολύ ακριβότερα δεν έχουν το ανάλογο φως. Κακά τα ψέματα τα νέα κολπα (HDR κλπ) θέλουν φως.
Θα σκεφτείτε τώρα αμέσως; Και με το μαύρο τι γίνεται; Σας πληροφορώ ότι το μαύρο είναι ικανοποιητικότατο. Και μάλιστα παίζοντας με τις ρυθμίσεις της ίριδας και με το black level μπορείς να το φέρεις εκεί που θες. Η πληροφορία σε σκοτεινά πλάνα, είναι εκεί, δεν χάεται και μάλιστα λόγω του καλού contrast, βγάζει μάτι.
Εννοείται ότι κάναμε και σύγκριση με τον JVC αφού κλείσαμε το HDR. Παρόλο τα χρόνια του στέκεται αντάξια, αλλά, υπάρχει ένα αλλά......Οταν υπάρχουν ανάμικτα σκοτεινά με φωτεινά πλάνα π.χ. η πόλη το βράδυ, εκεί βγάζει μάτι ο valerion. Κακά τα ψέματα το φως είναι πηγή "ζωής".

Δοκιμάσαμε και ένα 3D ISO , το έπαιξε κανονικότατα αλλά δυστυχώς θέλει τα δικά του γυαλιά , που δεν τα είχαμε. Δεν έκαναν ούτε τα γυαλιά για epson, ούτε για jvc.

Αν με ρωτάγατε θα τον αγόραζες; Προσωπικά για το δικό μου setup, όχι δεν θα το αγόραζα διότι δεν κάνει για τους εξής λόγους:
-Είναι short throw που σημαίνει πρέπει να κρεμαστεί νέα σωλήνα στο ταβάνι μες την μέση στα 2,5-3.0 μέτρα από την οθόνη
-Δεν έχει οριζόντιο lens shift που σημαίνει ότι πρέπει να κεντράρετε τον παράκεντρο φακό στην οθόνη
-Δεν έχει μνήμες (presets) για το lens shift για γρήγορη αλλαγή zoom/focus/lens shift

Οπως έχω ξαναγράψει, δεν είναι τυχαίο, που σε όλο το site το δείχνει τοποθετημένο σε τραπεζάκια σαλονιού και σε lifestyle τριποδάκια, μέσα στα σαλόνια, πράγμα το οποίο προσωπικά δεν το δέχομαι για κανένα προβολέα. Προβολέας σημαίνει ταβάνι, μόνιμος και σωστά κεντραρισμένος τέλεια. Ούτε μετακομίσεις "ο Μήτσος" ούτε δεν πιάνει όλη την οθόνη, "δεν πειράζει μωρέ...." Αυτό δεν είναi Home Cinema για μένα, πόσο μάλλον για dedicated room.

Κατά τα άλλα, είναι ωραιότατο μηχανάκι. Με μια κουβέντα φανταστείτε σαν να έχετε μια τεράστια τηλεόραση. Από μένα: Προτείνεται με προϋποθέσεις.

Υ.Γ. ευχαριστούμε θερμά τον Φ. Φωτιάδη για την ευγενική χορηγία του και βέβαια τον Τάκη και την παρέα που θυμηθήγκαμε τα παλιά ;) Δυστυχώς το είδος τείνει να εκλείψει με τις μεγάλες TV και είναι σπάνιο να έχουμε νέα μηχανάκια για demo, αφού έχουν σταματήσει να στέλνουν πλέον demo πολλές εταιρείες.
 
Last edited:
Αν και είμαι μόνο τέως προβολάκιας οπότε η γνώμη μου δε μετράει ιδιαίτερα, θα πω μόνο μια γενική εντύπωση, όπως την ένιωσα εγώ:

για έναν νορμάλ (πλην όμως απαιτητικό) χρήστη που παίζει στο σαλόνι του και όχι σε dedicated blackout χώρο, το μηχανάκι είναι όνειρο. Έχει φως το οποίο δεν έχω ξαναδεί, και μαύρο το οποίο είναι παραπάνω από πολύ καλό. Οι συγκρίσεις με τον JVC που έγιναν φανέρωσαν μεν σαφή υπεροχή του δεύτερου στο μαύρο, όχι όμως τόσο συγκλονιστική που να ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα που έχει να προσφέρει ο κινεζούλης σε fraction της τιμής.

Προσωπικά μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ πως θα μπορούσα να τον φιλοξενήσω στο σαλόνι μου (στο οποίο είχα ως τώρα αποκλείσει το ενδεχόμενο προβολής). Από την άλλη, συνεχίζει να με φοβίζει λίγο το 'no name' του πράγματος, για κάτι που κοστίζει κάτι μεταξύ 4-5 χιλιάδων. Μπορεί όμως και να κάνω λάθος, όλα είναι θέμα του τι υποστήριξη θα υπάρχει.

Χίλια ευχαριστώ σε όσους το οργάνωσαν και στον Τάκη για την φιλοξενία, πολύ χάρηκα που είδα παλιούς φίλους και γνώρισα "καινούριους" (τα εισαγωγικά αφού ήδη μιλάμε ηλεκτρονικά πάνω από 20 χρόνια τώρα!)
 
Ξέχασα να γράψω δυο πράγματα, το ένα πολύ σημαντικό.

1. Rainbow έψαξα και δε βρήκα. Τρομερό προσόν για όσους έχουν θέμα όπως εγώ.
2. Υπήρχε ένα μικρό θέμα (?) που έμοιαζε με chromatic aberration στα μενού (που ήταν άσπρα κουτάκια σε μαύρο φόντο) - το περίγραμμα οριζόντια είχε μια κόκκινη και πράσινη υποψία γραμμής. Δεν το παρατήρησα πουθενά αλλού σε πρόγραμμα, ούτε στους υπότιτλους πάντως.
 
2. Υπήρχε ένα μικρό θέμα (?) που έμοιαζε με chromatic aberration στα μενού (που ήταν άσπρα κουτάκια σε μαύρο φόντο) - το περίγραμμα οριζόντια είχε μια κόκκινη και πράσινη υποψία γραμμής. Δεν το παρατήρησα πουθενά αλλού σε πρόγραμμα, ούτε στους υπότιτλους πάντως.

Ναι υπήρχε ένα περίγραμμα κόκκινο-πράσινο στα γράμματα, αλλά το είδα μόνο όταν "κόλλησα" το κεφάλι μου στην οθόνη. Από την απόσταση θέασης ούτε καν φαινόταν κάτι.
 
  • Like
Reactions: Maestro and vadergr
Επίσης να πω ότι δοκιμάσαμε το auto adjustment ,το οποίο υποτίθεται ότι τον βάζεις χύμα πάνω σε ένα τραπεζάκι με την εικόνα να εξέχει από την οθόνη, να έχει τραπέζιο , να είναι out of focus και αυτός τα ρυθμίζει όλα μόνος του. Στην θεωρία. Διότι στην πράξη δεν......Μετά από πολλές προσπάθειες έφερε κάπως την εικόνα μέσα στην οθόνη αλλά άφησε μεγαλο κενό από δεξιά. Γενικά αυτού του είδους οι αυτοματισμοί δεν νομίζω ότι είναι και τόσο πετυχημένοι. Αν δεν μπει "χέρι" δεν γίνεται δουλειά. Κάποιος που θα δώσει 4500 χιλιάρικα αν μη τι άλλο θα πρέπει να έχει ακούσει στην ζωή του τι είναι ζουμ, focus κλπ Δεν είναι πυρηνική φυσική.
 
Επιτέλους ένα σοβαρό demonstration από σοβαρούς ανθρώπους και γνώστες του είδους!!! ΜΠΡΑΒΟ!!! 👏👏👏

Ευκαιρία ήταν να έφερνα και εγώ τον LG σε μια τετοια μάζωξη.

Ερωτησεις / Διαπιστώσεις / απορίες :

1) Στην τιμή αυτή των 5Κ πάς για αυτόν ή τον JVC NZ500 ??

2).Τάσο τα ίδια με τον Valerion και θα συμφωνήσω σε όσα γράφεις , βιώνω εδώ και 3 χρόνια με τα 2700 λουμενς του LG μου...μια μεγάλη TV 135 ιντσών που παίζει μέρα νύχτα...και ότι πρέπει για HDR.
Βεβαια η Βαλεριάνα είναι πιο φωττεινή και με καλύτερα μακράν μαύρα σύμφωνα και με τα specs. Εσυ τι θα έπαιρνες από τους παραπάνω 2

3). Βιντεάκι κανείς ??? 😁
 
Εγώ θέλω έναν valerion μέσα σε σασί JVC 😉 Γίνεται;
Τα 2700 του LG ήταν once upon a time όταν ήταν καινούργιος. Μετά από σκόνη τόσα χρόνια και πτώση λάμπας τα ξεχνάς τα 2700.
Και σου θυμίζω ότι εδώ μιλάμε για 3500 !
Ο NZ500 σύμφωνα με τον Μανώλη που τον έχει ρυθμίσει, είναι ΚΑΝΤΗΛΙ μπροστά στον valerion.Δυστυχως.
 
  • Sad
Reactions: djmnv81
Εγώ θέλω έναν valerion μέσα σε σασί JVC 😉 Γίνεται;
Τα 2700 του LG ήταν once upon a time όταν ήταν καινούργιος. Μετά από σκόνη τόσα χρόνια και πτώση λάμπας τα ξεχνάς τα 2700.
Και σου θυμίζω ότι εδώ μιλάμε για 3500 !
Ο NZ500 σύμφωνα με τον Μανώλη που τον έχει ρυθμίσει, είναι ΚΑΝΤΗΛΙ μπροστά στον valerion.Δυστυχως.
Εχεις δικιο...και τα λειζερ χανουν την φωτεινοτητα με τον καιρό...

Το μαύρο του σου άρεσε ? Σίγουρα δεν μιλάμε για JVC ....αλλά ήταν η έκπληξη της βραδιάς ας το πούμε για DLP ?? Από χρώμα ?? Mέτρησε Native Contrast o κ. Καστρουνης ??
 
Επίσης να πω ότι δοκιμάσαμε το auto adjustment ,το οποίο υποτίθεται ότι τον βάζεις χύμα πάνω σε ένα τραπεζάκι με την εικόνα να εξέχει από την οθόνη, να έχει τραπέζιο , να είναι out of focus και αυτός τα ρυθμίζει όλα μόνος του. Στην θεωρία. Διότι στην πράξη δεν......Μετά από πολλές προσπάθειες έφερε κάπως την εικόνα μέσα στην οθόνη αλλά άφησε μεγαλο κενό από δεξιά. Γενικά αυτού του είδους οι αυτοματισμοί δεν νομίζω ότι είναι και τόσο πετυχημένοι. Αν δεν μπει "χέρι" δεν γίνεται δουλειά. Κάποιος που θα δώσει 4500 χιλιάρικα αν μη τι άλλο θα πρέπει να έχει ακούσει στην ζωή του τι είναι ζουμ, focus κλπ Δεν είναι πυρηνική φυσική.

Πάντως, το θεωρώ θέμα χρόνου αυτό, δεν είναι δα και rocket science, ειδικά όταν υπάρχει καμερίτσα μπροστά όπως στον Valerion. Τουλάχιστον το κομμάτι της γεωμετρίας είναι σίγουρα εφικτό να γίνει από έναν καλό αλγόριθμο.

Τα υπόλοιπα σε επίπεδο ρύθμισης ναι, εντάξει, θέλουν ανθρώπινη δουλειά, δεδομένου ότι η κάμερα/αισθητήρας δε μπορεί να έχει ποτέ την απαραίτητη ακρίβεια σε χρώμα, luminance, κλπ.