VELODYNE CHT-Q Subwoofer (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Σταύρο καλορίζικο και καλά μουσικά ταξίδια. Όταν τα πούμε από κοντά (ελπίζω Αύγουστο) θα σου φέρω μουσική 5.1 με πολλά μπάσα (enigma) για να κάνεις όσες δοκιμές θέλεις. Θα ήθελα πάντως να πω αν επιτρέπεις κάποια πραγματάκια.
Καταρχάς μη βιάζεσαι. Άσε τον pionner να κάνει την πρωταρχική δουλειά να καταλάβεις (ακουστικά εννοώ) αυτό που σου λέει και μετά προχώρα στις δικές σου ρυθμίσεις.
Για π.χ σε ευχαριστεί όλα small?? Η δικιά μου γνώμη πάντως είναι όταν υπάρχουν δαπέδου ηχεία τα βάζεις large στα 80hz.
Από αυτά που λένε οι ειδικοί το μπάσο κυρίως σε ταινίες δεν πρέπει να το καταλαβαίνεις από που έρχεται, και γενικά να μη καλύπτει με την παρουσία του τον χώρο αλλά να τον περιβάλλει ομοιόμορφα. Οι χαμηλές έτσι κι αλλιώς θα γεμίσουν τον χώρο από όπου και αν προέρχονται μέσα στο χώρο. Άρα λοιπόν η ένταση για αρχή στο 1/3. Βέβαια σε πολλούς δεν αρέσει αυτό και προτιμούν να το αισθάνονται περισσότερο. Είναι καθαρά θέμα γούστου που δεν με βρίσκουν βέβαια σύμφωνο.
Μπορείς ακόμα αν θέλεις να το βάλεις από την πλευρά του δεξιού σου ηχείου να δεις διαφορές και αν μπορείς δώσε λίγο (20 πόντους) ακόμα προς τα μπροστά. Σιγά - σιγά θα κάνεις τους δικού σου πειραματισμούς.
Τέλος πάντων, δεν θα επεκταθώ περισσότερο ελπίζω να τα πούμε και από κοντά.

Σε ευχαριστω πολυ!!!
Μωρε και εγω ετσι ειμαι υπέρ του μεγάλου για τα μπροστα.τωρα δεν ξέρω γιατι επιμένουν οι ειδικοί και για να το λένε ετσι εκανα και εγω.παντως σε δοκιμές που εκανα παίζοντας ένα jazz τραγούδι τα αλλαζα μια μικρα μια μεγαλα γρήγορα για να ακούω διάφορες.αυτο που παρατήρησα ειναι οτι σε εναλλαγή σε μεγαλα γέμιζε το ηχειο,καθάρισαν οι μεσαίες οι φωνές τραγουδιστή και αρκετα όργανα.το γυρνούσα αμέσως σε μικρα συνεχίζοντας το τραγούδι και είδα οτι έχανα ήχους και συχνότητες αρκετές πέρα απο τις χαμηλές που το περίμενα.σαν να χαμηλώνει το μικρόφωνο του τραγουδιστή και κόρνετες και τετοια θαμπωσαν....
Τελος παντων.
Τωρα σήμερα θα βάλω ταινια να δώ αντιδράσεις και τα σχετικά.....

Σε ευχαριστω πολυ!!!
τωρα δεν ξέρω γιατι επιμένουν οι ειδικοί και για να το λένε ετσι εκανα και εγω.

Οι ειδικοί;

Εκείνοι που λένε ότι το Audyssey προτείνει πάντα small, αλλά όταν κάνεις μέτρηση τα βγάζει large; :o

Το αν θα οριστούν small ή large έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης του σήματος από τον A/V σε σχέση με τα ηχεία που έχεις.

Πολύ απλά με τον δικό σου A/V, κοιτάζοντας τις ρυθμίσεις που έχει, σε οποιαδήποτε περίπτωση small, το sub αναλαμβάνει τις χαμηλές των εμπρός, από το σημείο που έχεις ορίσει.
Σε μουσική, δεν χρειάζεται να επαναλάβω πόσο καταστροφικό είναι αυτό, νομίζω.

Ενώ ο AV σου σου δίνει τη δυνατότητα plus, όταν θελήσεις να έχεις μπουμ-μπουμ, γιατί επιμένεις να έχεις τα front small;

Last edited:
αυτο που παρατήρησα ειναι οτι σε εναλλαγή σε μεγαλα γέμιζε το ηχειο,καθάρισαν οι μεσαίες οι φωνές τραγουδιστή και αρκετα όργανα.το γυρνούσα αμέσως σε μικρα συνεχίζοντας το τραγούδι και είδα οτι έχανα ήχους και συχνότητες αρκετές πέρα απο τις χαμηλές που το περίμενα.σαν να χαμηλώνει το μικρόφωνο του τραγουδιστή και κόρνετες και τετοια θαμπωσαν....

Πως γίνεται αυτό ? Η εναλλαγή small και large έχει να κάνει με χαμηλές συχνότητες, τις μεσοϋψηλές δεν τις επηρεάζει.

Οι ειδικοί;

Εκείνοι που λένε ότι το Audyssey προτείνει πάντα small, αλλά όταν κάνεις μέτρηση τα βγάζει large; :o

Το αν θα οριστούν small ή large έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης του σήματος από τον A/V σε σχέση με τα ηχεία που έχεις.

Πολύ απλά με τον δικό σου A/V, κοιτάζοντας τις ρυθμίσεις που έχει, σε οποιαδήποτε περίπτωση small, το sub αναλαμβάνει τις χαμηλές των εμπρός, από το σημείο που έχεις ορίσει.
Σε μουσική, δεν χρειάζεται να επαναλάβω πόσο καταστροφικό είναι αυτό, νομίζω.

Ενώ ο AV σου σου δίνει τη δυνατότητα plus, όταν θελήσεις να έχεις μπουμ-μπουμ, γιατί επιμένεις να έχεις τα front small;

Γιατι ειμαι χαζος και επιμένω να τα εχω small αλλα επίσης βαριέσαι καθε φορα ανάλογα με το τι θέλω να ακούσω να μπαίνω στο μενου του πιονερου να τα αλλάζω :p

Πως γίνεται αυτό ? Η εναλλαγή small και large έχει να κάνει με χαμηλές συχνότητες, τις μεσοϋψηλές δεν τις επηρεάζει.

Όταν το κουτί που είναι φτιαγμένο για σεισμούς παίζει φουσκωτά, επηρεάζει και την αντίληψη που έχουμε για το υπόλοιπο φάσμα.

Άπειρες ώρες δοκιμών με small και large... .

Γιατι ειμαι χαζος και επιμένω να τα εχω small αλλα επίσης βαριέσαι καθε φορα ανάλογα με το τι θέλω να ακούσω να μπαίνω στο μενου του πιονερου να τα αλλάζω :p

Έτσι όπως τα έχεις τώρα, σύμφωνα με το πως δουλεύει ο 921, κόβεις απότομα στους 80 και πιάνει από εκεί το sub. Είμαι σίγουρος πως αν έβαζες να παίξουν δοκιμαστικοί τόνοι, γύρω από την περιοχή που αναλαμβάνει το sub θα έχεις φούσκωμα.

Ας μην κολλάμε στα 80 Hz, δοκίμασε με small και σε άλλες συχνότητες. Τα δικά μου στο home cinema (Β&W CM9) τα έχω small στα 60 Hz και από κει και κάτω παίζει μόνο το sub.

Όταν το κουτί που είναι φτιαγμένο για σεισμούς παίζει φουσκωτά, επηρεάζει και την αντίληψη που έχουμε για το υπόλοιπο φάσμα.

Άπειρες ώρες δοκιμών με small και large... .

Δεν ξέρω ίσως ειναι και το μηχάνημα κατα ποσο κανει και δουλευει σωστα η οχι.εχεις δοκιμάσει σε συγκεκριμένο;
Παντως το αφτι μου το είχα διπλα στο μισο μετρο με τις δοκιμές για να ακούω καλα τις εναλλαγές αυτές...τι να πω....

Δεν ξέρω ίσως ειναι και το μηχάνημα κατα ποσο κανει και δουλευει σωστα η οχι.εχεις δοκιμάσει σε συγκεκριμένο;
Παντως το αφτι μου το είχα διπλα στο μισο μετρο με τις δοκιμές για να ακούω καλα τις εναλλαγές αυτές...τι να πω....

Χωρίς δοκιμαστικούς τόνους και ντεσιμπελόμετρο δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη.

Έχω δοκιμάσει και δορυφόρους και ηχεία βάσης και δαπέδου με και χωρίς σαμπ.

Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο καλά μπορούν να αναπαράγουν τα ηχεία το κάτω άκρο της συχνότητας.
Προφανώς δεν περιμένεις ένα ηχείο δαπέδου με δύο 6.5άρια να παίξει καλά στα... 30Hz, αλλά στα 80Hz μπορεί.

Όταν λοιπόν το ορίσεις ως small, ο ενισχυτής του στέλνει μέχρι 80Hz (αφού εκεί όρισες το cross) και από κει και κάτω όλα στο sub.
Αυτό που πρέπει να βρεις είναι ποιο ηχείο παίζει καλύτερα σε ποια συχνότητα.

Μιλάμε για μουσική πάντα, αναφορικά με τον δικό σου AV (γιατί υπάρχουν άλλοι πιο "έξυπνοι" που σε αυτούς μπορείς να ορίσεις crossover/ηχείο).

Χωρίς δοκιμαστικούς τόνους και ντεσιμπελόμετρο δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη.

Έχω δοκιμάσει και δορυφόρους και ηχεία βάσης και δαπέδου με και χωρίς σαμπ.

Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο καλά μπορούν να αναπαράγουν τα ηχεία το κάτω άκρο της συχνότητας.
Προφανώς δεν περιμένεις ένα ηχείο δαπέδου με δύο 6.5άρια να παίξει καλά στα... 30Hz, αλλά στα 80Hz μπορεί.

Όταν λοιπόν το ορίσεις ως small, ο ενισχυτής του στέλνει μέχρι 80Hz (αφού εκεί όρισες το cross) και από κει και κάτω όλα στο sub.
Αυτό που πρέπει να βρεις είναι ποιο ηχείο παίζει καλύτερα σε ποια συχνότητα.

Μιλάμε για μουσική πάντα, αναφορικά με τον δικό σου AV (γιατί υπάρχουν άλλοι πιο "έξυπνοι" που σε αυτούς μπορείς να ορίσεις crossover/ηχείο).

Ναι βρε συ για τις χαμηλές και μπάσο εννοείται το ξέρω και λογικο και ετσι γίνεται.
Απλα παρατήρησα οτι μου χανει πολυ στις μεσαίες στην φωνή τραγουδιστη,σε καποια κιθάρα και τετοια.και απλα ελεγα μήπως ειναι κακή διαχείρηση του 921 λογω μικρής κατηγορίας του.αυτα.
Τελος παντων αρκετα με τα οφτοπικ και συγνώμη απο τους διαχειριστές.ας σβήσουν ή μεταφερθούν.ευχαριστω

Οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται από το φούσκωμα του sub, ξεχνώντας το πιο βασικό. Ότι το sub πρέπει να περνάει απαρατήρητο και να αναλαμβάνει τη σκυτάλη όσο το δυνατόν πιο γραμμικά από τα ηχεία.

Ξέρω πολλούς που όταν άκουσαν το φούσκωμα του sub από large σε small, θεώρησαν ότι έτσι αποδίδει καλύτερα. Τελείως λάθος!

Οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται από το φούσκωμα του sub, ξεχνώντας το πιο βασικό. Ότι το sub πρέπει να περνάει απαρατήρητο και να αναλαμβάνει τη σκυτάλη όσο το δυνατόν πιο γραμμικά από τα ηχεία.

Ξέρω πολλούς που όταν άκουσαν το φούσκωμα του sub από large σε small, θεώρησαν ότι έτσι αποδίδει καλύτερα. Τελείως λάθος!

Σωστο!
Λοιπον καμια ταινια με αρκετές χαμηλές να τεσταρω το βελο εχουμε;καμια πρόταση;

Σωστο!
Λοιπον καμια ταινια με αρκετές χαμηλές να τεσταρω το βελο εχουμε;καμια πρόταση;

Εγώ για μουσική έλεγα... .

Ό,τι και να βρεις να σετάρεις πλην δοκιμαστικών τόνων, λάθος θα είσαι.

Ειδικότερα σε ταινίες, σε βλέπω να είσαι με το τηλεκοντρόλ ανά χείρας και να χαμηλώνεις/ανεβάζεις ανάλογα τι ακούς.

Τι γίνεται;
Οι περισσότεροι κατεβάζουν ταινίες από το νετ, οι οποίες ένας θεός ξέρει τι αλλαγές έχουν γίνει στη ματρόσκα.
Το σύστημά σου μπορεί να βρει ένα συμβιβασμό, ο οποίος όμως έχει να κάνει με στάθμες αναφοράς.
Αν η ταινία σου/η ηχογράφησή σου είναι αναφοράς, τότε το σύστημά σου παίζει όσο το δυνατόν εγγύτερα σε αυτή την αναφορά.
Έλα όμως που τα περισσότερα που ακούμε δεν ​είναι έτσι... .

Last edited:

Ειδικότερα σε ταινίες, σε βλέπω να είσαι με το τηλεκοντρόλ ανά χείρας και να χαμηλώνεις/ανεβάζεις ανάλογα τι ακούς.

Για μουσικη ελεγα και εγω πριν...
Καλα σιγουρα ταινια με ταινια εχω δει τρελές διαφορές...!!!
Εντυπώσεις σχόλια βραδυ παλι μετα την προβολή :)

'Ο,τι και να βάλεις επιστημονικής φαντασίας....Για δοκίμασε skyline, inception, matrix, Jurassic Park, Gladiator, The fifth element κλπ

'Ο,τι και να βάλεις επιστημονικής φαντασίας....Για δοκίμασε skyline, inception, matrix, Jurassic Park, Gladiator, The fifth element κλπ

Σιγουρα...
Θυμάμαι το warhorse που είχα δει είχε ωραιο έλεγχο στις χαμηλές στις μαχες!!!
Θα δοκιμάσω εκει λίγο να δώ τι γίνεται...

Εκτός από τις δύο πρώτες που ανέφερα οι άλλες θεωρούνται ως ταινίες αναφοράς για δοκιμές σε home cinema. Δοκίμαζε πάντα σε dts που είναι πιο δυνατά.

Απάντηση: Re: VELODYNE CHT-Q Subwoofer (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Εκτός από τις δύο πρώτες που ανέφερα οι άλλες θεωρούνται ως ταινίες αναφοράς για δοκιμές σε home cinema. Δοκίμαζε πάντα σε dts που είναι πιο δυνατά.

ναι παντα DTS και παντα 1080p MKV που κατεβαζω και παιζω απο υπολογιστη....

Τι γίνεται;
Οι περισσότεροι κατεβάζουν ταινίες από το νετ, οι οποίες ένας θεός ξέρει τι αλλαγές έχουν γίνει στη ματρόσκα.
Το σύστημά σου μπορεί να βρει ένα συμβιβασμό, ο οποίος όμως έχει να κάνει με στάθμες αναφοράς.
Αν η ταινία σου/η ηχογράφησή σου είναι αναφοράς, τότε το σύστημά σου παίζει όσο το δυνατόν εγγύτερα σε αυτή την αναφορά.
Έλα όμως που τα περισσότερα που ακούμε δεν ​είναι έτσι... .
Σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να είναι έτσι. Συνήθως οι ματρόσκες δεν έχουν ιδιαίτερες αλλαγές γιατί τις ανεβάζουν αυτούσιες. Η πληροφορία που χάνεται ουσιαστικά δεν χαλάει τα εφφέ. Για μουσική το ίδιο. Κάποιος που ανέβασε από SACD, DVD audio DTS 5.1 μουσική, όταν ο άλλος κατεβάσει δεν θα χαθούν και πολλά πράγματα (πρακτικά μιλώντας). Φοβάμαι όμως ότι ξεφεύγουμε από το θέμα.....
Εμένα μου αρέσει πάντως η πολυκάναλη μουσική είτε είναι αγορασμένη σε bluray είτε κατεβασμένη από το διαδίκτυο όταν τη βρίσκουμε.