@ AUDIOLYTIC
Ενω το ερωτημα ειναι ενδιαφερον η απαντηση δεν μπορει να ειναι ευκολη και μονολεκτικη μπορω ομως αν θελεις να γραψω ορισμενα πραγματα τα οποια θα ειναι 20-30% προσωπικη αποψη και 70-80 % στατιστικη απο μηχανηματα που εχουν περασει απο τα χερια μου .
Αναρωτιεμαι αν θα πρεπει να σπασω το ερωτημα σε δυο μερη οπου να δουμε απο την μια σκοπια τα θεματα ασφαλειας και κατασκευαστικα και απο την αλλη θεματα ηχου . Για χαρην συντομευσης απανταω σε θεματα ηχου για την ωρα .
Αρχικα θα πρεπει για να οδηγηθει η συζητηση σε καποια λογικα αποτελεσματα θα πρεπει να ονοματισω τους κανονες που χρησιμοποιω στην ""αξιολογηση "" ενος μηχανηματος και την μεθοδολογια που εξαγει τα αποτελεσματα .
στο εργαστηριο υπαρχει εξοπλισμος 3ης γενιας που μπορει να μετρησει ευρος , ταχυτητα , γραμμικοτητα ,διαφορες παραμορφωσεις με κατωφλι οργανου οριακα στο 0,0018 το οποιο ειναι σχετικα πολυ με τα σημερινα δεδομενα , αλλα δυστυχως η δαπανη τυπου 30,000 ευρω που θα απαιτηθει για να φτασουμε σε πακετο μετρησεων 5ης γενιας δεν παιζει να γινει τουλαχιστον τις μερες αυτες .
Αρα λοιπον ενα μηχανημα πρεπει να ακολουθει σε αυτες τις μετρησεις τα προβλεπομενα ....Οταν για παραδειγμα ενας LEKTOR δειχνει στον παλμογραφο ( πολυ πριν μπει καν στο RTA ) οτι εχει μειωμενη αποκριση οπου αρχιζει να χανει απο τους 4Κ 0,5db και φτανει να χανει γραμμικα σχεδον 5db στους 20ΚΗΖ και δεν οφειλεται σε βλαβη και το μηχανημα ειναι ετσι σχεδιασμενο αυτο μπορει να ειναι η αποψη του κατασκευαστη αλλα στην ουσια ειναι μεχρι και παρανομο μια και δεν τηρει τους ορους του hifi βαση τον προδιαγραφων που εχουν οριστει να ειναι απο 20 μεχρι 20 +-0,8db κλπ .
Επαναλαμβανω οτι αν καποιος ακουσει τον ενισχυτη αυτο με ""πριματα"" η φωτεινα ηχεια προφανως δεν θα καταλαβει απολυτως τιποτα και θα σχηματισει μια πολυ καλη εικονα για το μηχανημα .
-----------------------------------------------------------
Περα ομως απο τα τεχνικα τα οποια για καποιους μπορει να ειναι ακατανοητα σημασια θα ειχε καποιος να ακουσει ποια ειναι η μεθοδολογια σε οτι αφορα τις ακροασεις την οποια σαν μεθοδο συνιστω σε ολους .
Η μεθοδολογια ειναι απλουστατη .... αφορα την δημιουργια αναφορας με συγκεκριμενη πηγη/ενισχυτη/θεση ακροασης /μουσικο θεμα . Στην συγκεκριμενη περιπτωση η επιλογη μου ειναι ο προ και ο τελικος δικης μου κατασκευης των οποιων το ευρος ειναι για πλακα 100ΚΗΖ η ταχυτητα ψιλοαστρονομικη , μια καλη καρτα ηχου ( τιποτα το extreme), ενα CD SONY DVP-NS900V και ενα ζευγαρι ηχεια τα οποια ειναι λαθος κατασκευασμενα επι σκοπου . Ενα δισκακι WAV με 12 τραγουδια ολα κιολα ...
Πιο συγκεκριμενα ειναι ηχεια των ακρων εχουν εμφαση σε χαμηλες και υψηλες ενω τα μεσαια τους ειναι απλα αρκετα χωρις να εχουν τιποτα το ιδιαιτερο να επιδειξουν .
Το συστημα αυτο ειναι κοντα μου πανω απο 5χρονια και το δισκακι πανω απο 10 .Το συγκεκριμενο δισκακι φυσικα το εχω ακουσει τουλαχιστον 1,000,000 φορες αυτο σημαινει οτι οταν ακουσεις Γκαλαχερ shadow play και δεν ακουσεις το δερμα της μποτας να γεμιζει τις χαμηλες σφιχτα και γεματα ειναι προφανες οτι ο ενισχυτης εχει χαμηλο ευρος προς τα κατω η ελλειψη σωματος . Οταν τα πιατινια του MArio Biondi δεν ειναι κρυσταλο και τετραδιαφανα με εκτατικα ευκολα πανω απο 16ΚΗΖ τοτε και εκει υπαρχει θεμα ευρους η πολωσης η και αλλο . Οταν η φωνη της EMMA Shaplin δεν μπορει να βγει η αδειαζει σε μια κορωνα το και εκει εχεις θεμα τροφοδοσιας , πολωσης η και αλλα.
Με την δυνατοτητα προβολης που μου δινουν τα μη σωστα κατασκευασμενα ηχεια ετσι εχω εικονα αμμεσα, προβολικα, και στοχευμενα .
Αρα λοιπον με αυτην την πρακτικη και σε οτι αφορα μονο το σταδιο των ακροασεων πολλες φορες τα σχολια μου ειναι καθετα , απολυτα , και ισως απαξιωτικα απο την στιγμη που με την μεθοδολογια αυτη στην ουσια πολλαπλασιαζω τα καλα και τα προβληματα ενος μηχανηματος ωστε να μπορω να τα εντοπιζω παρα πολυ ευκολα .
Η ουσια ειναι σε τρεις λεξεις ιδιο συστημα και ιδια μουσικη σε καθε δοκιμη .
Φυσικα το καλο ειναι οτι ο καθε ενας απο εμας μπορει να λειτουργησει με την ιδια πρακτικη ανεξαρτητα κοστους των μηχανηματων του χωρου ηχειων κλπ Σαφως ενα πραγμα που δεν επιτρεπω να γινει ειναι να ""σωσουν "" τον ενισχυτη ενα ζευγαρι ηχεια οπως τα περιγραψα παραπανω Ειναι πολλες οι φορες που διαφορες εταιριες εχουν συστηματα παντρεμενα ηχεια με ενισχυτες των οποιο συνολικα το αποτελεσμα ειναι ιδιαιτερα αξιολογο ενω αν ακουσει καποιος καθε κομματι ξεχωριστα υπαρχει καποιο θεμα .
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Πιο στοχευμενα στην ερωτηση σου
Σακη, εχεις αντιληφθει στα χρονια που εχεις πειρα, καποιο μηχανημα οπου ο σχεδιαστης του χρησιμοποιησε "αιρετικες" η πολυ λανθασμενες μεθοδους στην σχεδιαση του μηχανηματος του που να τον εκθετουν σαν "κακο" σχεδιαστη ;
Αν ναι το μηχανημα του ακουγοταν "λαθος" ; και σε συγκριση με τι; Ακουγοταν καλα η καλυτερα απο καποιο αλλο και σε συγκριση με ποιο;
Η απαντηση ειναι ναι η Εγγλεζικη σχολη μηχανηματων αλλα πιο σωστα η Ευρωπαικη σχολη παντα ειχε ""αιρετικες" σχεδιασεις και μεθοδους και σαφως αυτο ειχε σαν αποτελσμα να εκτεθει καποιος σχεδιαστης για τεχνικα προβλημα , βλαβες , ασταθειες κλπ . Ο ορισμος του λαθους ειναι πολυ σχετικος και μπορει να εχει δεκαδες ερμηνειες η οποιες δεν καλυπτονται απο νομους του ηλεκτρισμου . Αλλα ας σταθουμε στο πιο απλο το μειωμενο ευρος , η αδυναμια γραμμικοτητας του μηχανηματος θα προσφερει ενα αναλογο αποτελεσμα το οποιο μπορει να ειναι αρρεστο σε μεριδα ακροατων αλλα δεν σημαινει οτι ειναι και σωστο ...
Αντιστοιχα ενας Ιαπωνικος που ειναι ενισχυτης τυπου ντουπ τσιτ οπως θελω να τους λεω δλδ εχει καλουτσικα μπασσακια = ντουπ και γλυκα πριμακια = τσιτ γιατι αυτο εξιταρει τους πιτσιρικαδες που δεν εχουν ιδεα ειναι επισης αρρεστο σε μια μεριδα του κοινου αλλα δεν ειναι και απαραιτητα σωστο ...εχει προβλημα αλλα αλλης φυσεως σε σχεση με ενα Ευρωπαικο .
Ρωταω αυτα τα λιγα διοτι εχω την εντυπωση οτι τουλαχιστον προσωπικα δεν εχω δει, διαβασει η ακουσει ενα αποδεκτα καλο μηχανημα που να εχει απαραδεκτες μετρησεις, εχω ακουσει ομως μηχανηματα να ακουγονται οντως καλυτερα σε συγκριση με αλλα που ισως να ειχαν καπως καλυτερες μετρησεις ( καπου) την στιγμη βεβαια που το μηχανημα που μου αρεσε περισοτερο ειχε επισης αξιοπρεπεις μετρησεις γενικα.
Για να το λυσουμε αυτο μια για παντα ( κατα την αποψη μου ) ο χρυσος κανονας λεει οτι καθε ενα μηχανημα που μετραει σωστα αναμενεται να παιζει και σωστα . Αντιστρεφουμε ομως το ερωτημα και λεμε πως ειναι δυνατον ενα μηχανημα το οποιο μετραει λαθος να εχει φιλους και ορκισμενους ακροατες που κοβουν φλεβες για το μηχανημα .
Η απαντηση ειναι απλουστατη : Η συνολικη εικονα που παραγει το μηχανημα ειναι αρεστη σε μεριδα ακροατων αλλα και το κυριοτερο τα χρωματα της ειναι συμβατα με το ειδος μουσικης που ακουει ο ακροατης για παραδειγμα .
Το κυκλωμα τονων ενος Quad σε Jazz η disco μουσικη δεν μπορει να λειτουργησει αντιθετα οι συχνοτητες που εχουν επιλεχθει παραγουν απιστευτη πιστοτητα και χρωματα σε rock μουσικες
Αντιστοιχα ενα κυκλωμα τονων ενος Ιαπωνικου παραγωγης 1982 επισης δεν μπορει να παραξει εργο σε μουσικες Jazz / disco / pop κλπ οταν οι συχνοτητες πχ ειναι 250ΗΖ για τα μπασσα ( αρα μαλλον χαμηλα μεσαια ) και πριμα 4ΚΗΖ αρα και εκει μαλλον ψηλα μεσαια ...Αντιστοιχα μετα απο λιγα χρονια οι τονοι των Ιαπωνων πηγαν για τα μπασσα στα 100ηζ και για τα πριμα στα 10ΚΗΖ οπου εμειναν εκει μεχρι και σημερα και σαν τιμες εγιναν αποδεκτες απο ολους τους κατσκευαστες ...Προφανως οι ΙΑπωνες πηραν χαμπαρι οτι αλλαξαν και οι μουσικες απο πολυ ροκ σε πιο ποπ εκεινη την εποχη και προσαρμοστηκαν αναλογα ...Μηνυμα το οποιο αμφιβαλω εαν εφτασε ποτε στην Αγγλια

( να ευχαριστηθω και εγω να γραψω μια κακια ...ακομα )
κλεινω το κομματι αυτο θυμιζοντας οτι και η τονοι και της μιας και της αλλης σχολης αλλα και παλαιες σχεδιασεις τυπου Quasi εχουν φανατικο κοινο ακομα και στις μερες μας και δειχνει οτι η πληθωρα αρμονικων αυτων των μηχανηματων τελικα εχει ενα δικο της κοινο ακροατων ... Ισως το πειραμα που ετοιμαζω στην DIY δινοντας ενισχυτες αντιστροφα να ακουσουν σε ακροατες μας παρεχει πληροφοριες για το γιατι πιο ουσιαστικα .
Να ριξω και μια ερωτηση για χαρη της συζητησης. Προσωπικα οταν θελω να κρινω ενα μηχανημα, θεωρω ως απαραιτητο , το ηχειο που θα εχω ως ρεφερενς να εχει την απαιτουμενη αποκριση συχνοτητων για να θεωρειται το ακουστικο αποτελεσμα οσο το δυνατον πιο "εγκυρο".
Δηλαδη,δεν μπορει καποιος να κρινει τα μπασα π.χ ενος μηχανηματος (οποιου δηποτε) αν το ηχειο εχει θεματα μπασου , ειτε λογω μεγεθους ειτε για αλλους λογους.
Ποσοι απο μας κανοντας συγκρισεις ειναι απολυτα βεβαιοι οτι το ρεφερενς ηχειο ανεδειξε την "αληθεια" η το συστημα ανεδειξε τα θεματα του ηχειου ; Προσωπικα πιστευω οτι το δευτερο ισχυει στις πλειστες περιπτωσεις.
Σε αυτο σου το ερωτημα η απαντηση ειναι στην μεθοδολογια που χρησιμοποιω
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος