Όπως είπα λοιπόν και στο προηγούμενο μήνυμα, δεν άντεξα και την Πέμπτη πήγα στον Ορφέα να ακούσω τα Alexia. Οι προηγούμενες εμπειρίες από ακροάσεις άλλων μοντέλων της Wilson Audio που έχω κάνει επανειλημμένες φορές σε μοντέλα όπως τα Maxx2 αλλά και Sophia μου έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις και έτσι η ανυπομονησία και η περιέργεια ήταν πολύ μεγάλη. Ενισχύθηκαν όμως και από κάποια σχόλια που γράφτηκαν στο παρόν νήμα από φίλους που διατύπωσαν μάλλον όχι και τόσο θετικά σχόλια σε επιμέρους στοιχεία του ηχείου που - συστήματος που αφορούσαν την απόδοσή τους.
Κατ' αρχήν η περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα το πρωί ήταν από τις δυσκολότερες επαγγελματικά μιας και τα ωράρια εργασίας μου ήταν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 23.00 και κάποιες φορές εώς τις 24.00... ήταν από τους λόγους που δεν μπόρεσα να είμαι στην συνάντηση το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα για να καταφέρω να κάνω την ακρόαση την Πέμπτη έκανα κοπάνα για κάποιες ώρες από την εργασία μου... (Τελικά είμαι μάλλον εθισμένος με το Hi-End

)
Το τηλεφώνημα λοιπόν έπεσε στην αντιπροσωπεία και έχοντας φύγει σαν τον κλέφτη από την δουλειά βρέθηκα στον χώρο του Ορφέα όπου με περίμενα οι άνθρωποι αλλά και τα μηχανήματα αναμμένα, ζεστά και έτοιμα για ακρόαση. Αφού χαιρετήθηκα λοιπόν με όλους πέρασα στο χώρο που ήταν το σύστημα. Στην πρώτη θέα του συστήματος κόβεται η ανάσα βλέποντας μπροστά μου τα επιβλητικά και θηριώδη Alexia με τον ογκώδη και στιβαρό Burmester τελικό και τα υπόλοιπα κορυφαία συνοδά μηχανήματα. Τα πρώτα μου λόγια ήταν ότι ήθελα να ακούσω τα κομμάτια που έπαιξαν στην παρουσίαση του Avclub. Ο Ανδρέας δέχθηκε άμεσα το αίτημα μου έβαλε το ένα CD και πριν πατήσει το play μου εξήγησε που ακριβώς πρέπει να καθίσω για να είμαι στο sweet spot και in axis. Μετακινήθηκα ελαφρώς αλλά επέμεινε ώσπου να βρεθώ στην ακριβή θέση. Μετά μου έφεραν το βιβλίο που συνοδεύει το ηχείο με τους πίνακες ρυθμίσεων των κλίσεων αλλά και των θέσεων των θαλάμων του mid και του tweeter για να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι το sweet spot για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη για το ηχητικό αποτέλεσμα αφού, όπως μου ανέφεραν είχαν καταβάλει πολύ κόπο και χρόνο για να στηθεί - ρυθμιστεί σωστά το ηχείο στην θέση ακρόασης.... Μπορώ να πω πως η συζήτηση αυτή μου έκανε καλό καθώς με χαλάρωσε και ηρέμησα λίγο μέχρι να αρχίσουν οι ακροάσεις.
Αφού λοιπόν όλα ήταν έτοιμα κι εγώ στο σημείο ο Ανδρέας πάτησε το play.........
Η ακρόαση ξεκίνησε με τζάζ και γυναικεία φωνή.... Τι να πω.... Από που να αρχίσω και από που να τελειώσω.... Πραγματικά μεγάλα σώματα απύθμενο βάθος, ύψος αλλά και πλάτος σκηνής. Οι χωρικές πληροφορίες αλλά και όλες οι μικρολεπτομέρειες που δεν μπορείς να ακούσεις σε πιο φθηνά συστήματα γιατί απλώς δεν υπάρχουν λόγο αδυναμίας και όχι λόγο μή ύπαρξης, ήταν εκεί αλλά όχι σαν κομμάτι της ικανότητας του συστήματος και των ηχείων αλλά ως αυτούσιο κομμάτι της παραγωγής. Ο όγκος της λεπτομέρειας ήταν πραγματικά απίστευτος και μάλιστα αναπαραγόταν με τέτοια άμεση και ευκολία που πραγματικά με σόκαρε... Καθ' όλη την διάρκεια τψν ακροάσεων κάθε ηχογράφηση αναπαραγόταν με τέτοια άνεση που κάθε μουσικό έργο ήταν μια εμπειρία που διέθετε τον δικό της ήχο αποτυπωμένο στο μέσο με όλα της τα χωρικά στοιχεία που καθορίζουν το κλίμα αλλά και την ατμόσφαιρα κάθε μουσικού έργου. Οι ταχύτητα, η ομοιογένεια και η δυναμική άνεση του ηχείου σε συνδυασμό με την άριστη οδήγηση του burmester έκαναν κάθε δύσκολο μουσικό έργο να φαντάζει παιχνιδάκι για το σύστημα με φωνητικά έργα πολλών φωνών να αναπαράγονται με περίσσια ευκολία όπου μπορούσα να διακρίνω με άνεση κάθε μουσικό είδωλο στον νουτό χώρο της ηχογράφησης. Έτσι λοιπόν μου γεννήθηκε η απορία σε διάφορα σχόλια που αποτυπώθηκαν στο παρόν νήμα. Σε καμία από τις παραπάνω ακροάσεις που έκανα δεν παρατήρησα ούτε σκληράδες ούτε τονικά παραστρατήματα, ούτε τονισμούς ούτε γυαλάδες ούτε ασυνέχειες σε μεταβάσεις από μεγάφωνο σε μεγάφωνο ούτε τίποτα.
Η συμμετοχή μου σε Club του χώρου τα τελευταία χρόνια αλλά και οι επισκέψεις σε φίλους, μου έχουν δώσει την δυνατότητα να ακούσω πραγματικά πολλά και εξαιρετικά συστήματα μέχρι τώρα. Αυτό που άκουσα σαν αποτέλεσμα από τα Alexia σε συνάρτηση με το υπόλοιπο σύστημα το οποίο βέβαια άθροιζε περί τα 200.000 ευρώ είναι από πλευράς μου ότι καλύτερο έχω ακούσει. Πραγματικά δεν υπερβάλω. Θα δεχθώ σε κάθε περίπτωση όμως κάποιον που θα μου πει 'δεν μ'αρέσει ρε παιδάκι μου' αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθώ ότι δεν παίζει καλά ή ότι έχει γυαλάδες ή σκληράδες...
Η τεχνογνωσία αλλά και η φιλοσοφία αυτού του ηχείου το καταδικάζουν να παίζει σωστά! Και μην αρχίσουμε πάλι τις βλακείες του τί παίζει σωστά ή όχι, έτσι; Ούτε τις συγκρίσεις με ηχεία που κοστίζουν όσο οι μπόρνες του ηχείου.
Το ηχείο είναι monitor. Θα παίξει ότι του βάλεις και θα το ξεζουμίσει!!! Αν δε μας αρέσει μπορούμε να βρούμε την αλήθεια μας αλλού, σε άλλες υλοποιήσεις. Αλλά εδώ, αυτό που άκουσα είναι ένα σύστημα που αν μπορείς το αγοράζεις και πεθαίνεις με αυτό!
Οι ομοιογένειά του η χρονική συμπεριφορά του τα σώματά του είναι απλά κορυφαία. Είναι ένα ηχείο όπως θα έπρεπε να είναι ένα ηχείο. Να ρυθμίζεται ως προς την απόσταση και τη θέση του sweet spot αλλά και του χώρου παράλληλα. Κατασκευασμένο με υλικά που αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τις αρετές των μεγαφώνων, με μια καμπίνα που έλαμπε δια της απουσίας της όσον αφορά χρωματισμούς, συντονισμούς που παρατηρούμε σε συμβατικές καμπίνες.
Δοκίμασα κατά διαστήματα και ακροάσεις off axis ή θέσης ακρόασης και πραγματικά ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα. Οπότε αν δεν έχετε κάτσει μόνοι σας στον χώρο ή δεν είχατε την ευκαιρία να κάτσετε στο sweet spot ξεχάστε ότι ακούσατε και κλείστε ένα νέο ραντεβού!
Η ακρόαση των Alexia σε αυτό το σύστημα για εμένα ήταν μία κορυφαία εμπειρία. Πραγματικά καθ' όλη την διάρκεια των ακροάσεων CD είχα ξεκάθαρα την αίσθηση ότι το σύστημα εξαντλεί τα όρια του μέσου με περίσσια άνεση. Το σύστημα θέλει Hi-res ! Το φωνάζει, το ζητάει με τον τρόπο του. Και για επιδόρπιο μαζί με το υπέροχο καφεδάκι που μου προσέφεραν μου έβαλαν να ακούσω βινύλιο... εντάξει ότι και να πω πιστεύω πως θα είναι λίγο.
Ξέρετε κάτι;
Αν ήμουν πλούσιος σίγουρα θα τα αγόραζα και μετά θα δεν θα ξανά ασχολιόμουν με τον χώρο...
Όσο για τα ροδάκια και τις γυαλάδες θα πω δυο πράγματα κι ας γίν εριστικός, αν και δεν θέλω να το κάνω ποτέ....
Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!
Εγώ πάντως τα άκουσα με ακίδες. :ADFAD2: