Windows 8

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα κατακερματισμού, εφόσον χρησιμοποιούσα ένα defragmentation tool... τα win 7 μου, τρέχανε σφαίρα με τον raptor... και το win 8 τρέχουνε καλύτερα ακόμα... (όταν χαλάσει ο ράπτορ τότε θα δοκιμάσω με ssd)... σίγουρα μεγάλο βήμα το SATA και οι νέοι δίσκοι ssd, σε σχέση με παλαιότερα... τα παλαιά λειτουργικά πάντα τρέχουνε καλύτερα σε πιο καινούργια pc... και είναι λογικό αυτό... αλλά ετούτο κάνει και τα παλαιά να τρέχουνε καλύτερα.

Θα πω όμως ότι όλα τα windows θέλουνε την συντήρησή τους... τόσο defrag, registry cleanup, startup services, και εκκαθάριση prefetch, σταμάτημα του indexing και πολλά άλλα... αν γίνονται τακτικά εξακολουθούν και τρέχουν (win 7) το ίδιο σαν καινούργια.

Αν δεν γίνονται αυτά... θα συμφωνήσω ότι αρχίζουν αργά ή γρήγορα να αργοπορούν (θυμάστε το δράμα στα win95?)... θεωρώ βέβαια αυτά είναι γνωστά και άλλα λειτουργικά υπερτερούν σε κάποια σημεία...

Πάντως θεωρώ ότι τα win 8 είναι ένα σοβαρό βήμα προς ενοποίηση λειτουργικών πολλαπλών συσκευών... και θα πρέπει να το βλέπουμε κάπως έτσι, και όχι με γνώμονα τα παλαιότερα pc μας... αλλά επαναλαμβάνω ακόμα και για αυτά τρέχουν άψογα.

Να πω (την μαυρη) αληθεια ... δεν εχω σεταρει Win 8 !!!!
ΔΕΝ τρεχω σαν junkie καθε φορα που αλλαζει λειτουργικο η Microsoft.
ΜΗΝ ξεχναμε την πανωλεθρια που επαθε (τουλαχιστον, σε πωλησεις) με τα Win (s)Vista !
Ακομα το φυσαει να κρυωσει ....

Επειδη ασχολουμαι με υπολογιστες απο το 1988 (ιουρασικη περιοδος, με τον δεινοσαυρο PC/XT)
εχω συνηθισει να εχω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Στα συγχρονα μηχανηματα,
απο 2008 και μετα, ΔΕΝ μπορεις να παρατηρησεις καποια σοβαρη απωλεια ταχυτητας.
ΟΛΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ CACHES (hardware η software). Ομως, ΑΝ για οποιοδηποτε λογο
(ακαδημαικο) ηθελες να δεις τι γινεται ΧΩΡΙΣ τις cache ..... Ω-Ι-Μ-Ε ..... latency και bottleneck,
παντου και συνεχομενα ! Ομως .... οπως και να χει, σημερα, ολα τρεχουν μεσα απο caches !!!!!

Να σημειωσω οτι απο τον Task Manager ... ΔΕΝ φαινονται ολες οι υπηρεσιες (η καλυτερα, threads)
που τρεχουν. Μονο απο το Administrative Tools -> Services .... θα φανουν. Και μερικες φορες,
ουτε και απο κει (καποια αντιβιωτικα, κλπ). Τα Windows ειχαν παντοτε την ταση να κρυβουν ορισμενα
πραγματα για να κανουν την ζωη του μηχανικων λογισμικου πιο ευκολη (ΠΟΛΥ πιο ευκολη).
Αυτο, μοιραια, αφαιρει την ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ελεγχου του εμπειρου χρηστη πανω στο λειτουργικο.
Κατι , που οι παλιοτεροι το εχουμε αναγκη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απο την ταχυτητα του ιδιου του λειτουργικου
(αλλωστε, τι ταχυτητα να εχει το DOS η τα Win 3.1 ... παρτο αυγο και κουρεφτο).

Ομως, εχωντας μαθει να ξεκινουμε με ενα λειτουργικο σπαρτιατικο (μονο ο πυρηνας XΩΡΙΣ καθολου ΗΑL,
το I/O, δηλαδη πληκτρολογιο και οθονη ΜΟΝΟ, και η γραμμη εντολων, το περιβοητο Command Prompt)
ΕΜΕΝΑ προσωπικα μου κακοφαινεται απιστευτα οταν ... καποιος αλλος σκεφτεται για εμενα, τι θα φορτωθει
στην μνημη και τι οχι. Για τον πρωταρη χρηστη ειναι ΣΩΤΗΡΙΟ αλλα για τον πεπειραμενο ... διαρκης ΕΝΟΧΛΗΣΗ.
Οι διεργασιες ΔΕΝ τρεχουν πιο αργα (ακομα και αν το υποτιθεμενο latency μετρουνταν στα 0.01 sec).
ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΕΙΘΑΡΧΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ.

Γιατι να φορτωνω, μπαρες υπενθυμισεων που δεν χρειαζομαι (και δεν μιλαω μονο για το Office) ?
Γιατι να μπερδευονται δυο firewalls οταν εγω θελω να φορτωσω μονο ενα (και οχι το default της Microsoft) ?
Γιατι ΚΑΘΕ UTILITY του κ@λου, να βαζει το εικονιδιο (και το memory footprint) του, στο start-up ?
Γιατι να προσπαθω να τα απενεργοποιησω και να ψαχνω στους λαβυρινθους της registry για να τα ...
"ξεριζωσω" ? Και το κυριοτερο, ΓΙΑΤΙ να υπαρχουν δυο conflicting versions του ΙΔΙΟΥ αρχειου συστηματος ?
(τα γνωστα runtime της Visual C, οπου αλλο βρισκεται στο folder συστηματος και αλλο στο folder εφαρμογης,
επειτα απο την εγκατασταση μιας εφαρμογης που ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ να κοιταξει τι υπαρχει μεσα στο folder συστηματος)

Ολα αυτα, ελαχιστη αργοπορια επιφερουν σε ενα συγχρονο PC ..... Ομως, γιατι πρεπει να το κανουν ???
Επειδη το marketing εχει καλωδιωθει πιο βαθια και απο το ιδιο το software ??? Ως καλοηθης ογκος .... ???
Ε ΟΧΙ ... οσα χρονια και να περασουν θα χω προβλημα με αυτη την παγια αντιληψη και πρακτικη της Μικρομαλακης !
Εχει τοσους αλλους τροπους να διαφημιστει ! Ας το κανει ΕΚΤΟΣ της φασης που χρησιμοποιω το εργαλειο της.
Θα θελατε καθε φορα που στριβετε μια βιδα ... να βγαινει μια διαφημιση για να αγορασετε το επομενο κατσαβιδι ?

Οχι οτι ιδρωσε κανα αυτι .... στον αερα τα λεω ..... I talked to the wind ... (ας θυμηθουμε και λιγο King Crimson)

Last edited:
Έχεις δίκιο σε πολλά σημεία...

Το γεγονός παραμένει ότι οι περισσότεροι "απλοί" χρήστες δεν εγκαθιστούν πάρα πολλές εφαρμογές, και σίγουρα τα νέα hardware είναι ικανά να αντεπεξέλθουν στις μικρο καθυστερήσεις...

Εκείνο που έχω παρατηρήσει ότι κάνει ζημιά στον απλό χρήστη, είναι οι συμβουλές των υποτιθέμενων "εξπέρ" που ουσιαστικά δεν είναι κάτι παραπάνω από επίσης απλούς χρήστες, με λίγο παραπάνω εμπειρία επάνω στο λειτουργικό... η εμπειρία αυτή όμως, καθώς είναι περιορισμένη καταλήγει σε μη προβλεπόμενα αποτελέσματα...

Πολλές φορές φίλοι γνωστοί κλπ, με ρωτάνε για τα pc τους (τονίζω ότι είμαι απλά power user και τίποτε περισσότερο)... 9 στις 10 φορές τα προβλήματα προκλήθηκαν από τους "επισκέπτες-γνώστες" που "πείραξαν ή εγκατέστησαν" κάτι για να βελτιώσουν κάτι... μεγάλα προβλήματα με τα αντιικά και τα firewalls παλαιότερα.... (θυμάστε το Norton που τα έκανε όλα μπάχαλο? το Mcafee κλπ... τo NOD κλπ...) και για ποιο λόγο??? επειδή οι χρήστες τους ήθελαν να μπαίνουν σε τσοντάδικα και σε hack sites ή να στέλνουν ο ένας στον άλλον e-mail που περιέχουν επίφοβα αρχεία... και για όλα φταίγανε τα windows...

Τα επαγγελματικά μου μηχανήματα τα άλλαξα βαθμηδόν τον τελευταίο χρόνο... ακόμα και ο αρχαίος Pentium3 μου έτρεχε σφαίρα με XP... και δεν είχε φρενάρει καθόλου μετά από τόσα χρόνια.

Εμένα μου αρέσουν πολύ τα Mac... μπορεί αυτό να μην φαίνεται από την κουβέντα... με τα Mac γλυτώνεις από πολλά προβλήματα... και σε νέους χρήστες που μπορούν να διαθέσουν το κάτι παραπάνω αυτά συνιστώ... αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό...

Βάλε τα win 8 σέταρε τα, και πες την άποψη σου για να έχει και συνάφεια με το θέμα μας... -bye-

Απάντηση: Re: Windows 8

Εγώ θα έλεγα, μακάρι να είχαν όλα τα λειτουργικά registry.

Δεν είναι πανάκεια
Αλλά υποθέτω δε σκέπτεσαι το σημερινό δαιδαλώδες registry
Αλλά κάτι πιο κοντά στο ODM

Chris1967

Ο "παλιος" με τα PC .... εγκαθιστα παντα μια version μειον, απο αυτην που κυκλοφορει.
Αρα, τα Windows 7 ...

(εχεις δικιο οτι δεν εχω συναφεια με το νημα ... τα ειπα, ξεδωσα, τελειωσα ... -bye-)

Ο "παλιός" ελέγχει και εγκαθιστά αυτό που κάνει πιο αποδοτικά/γρήγορα/σταθερά την δουλειά του... και στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ δεν ξαναπάω πίσω στα 7... αλλά αυτός είμαι εγώ... οι άλλοι παλιοί ας μείνετε στα 7... -bye-

Chris1967

Ο "παλιος" με τα PC .... εγκαθιστα παντα μια version μειον, απο αυτην που κυκλοφορει.
Αρα, τα Windows 7 ...

(εχεις δικιο οτι δεν εχω συναφεια με το νημα ... τα ειπα, ξεδωσα, τελειωσα ... -bye-)

όταν βάζαμε xp εσύ έμεινες στα 3.11 δηλαδή; 1063362097 :p

Εγω που ειμαι στα xp?
Δοκιμασα τα W7, δεν μου αρεσαν και ξαναπερασα τα xp.
Τα W8 θα τα δοκιμσω οταν βγουν τα W9.....

Αυτές οι συζητήσεις δεν βγάζουν πουθενά αν αυτά που συζητάμε δεν τα έχουμε δοκιμάσει υπό κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις, και καταλήγουν να είναι συζητήσεις ναι/όχι/ναι/όχι κλπ...

Εγώ θα ενημερώσω εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά μέχρι τώρα φαίνεται να είναι το καλύτερο λειτουργικό της microsoft, παρά το γεγονός ότι ξενίζει η αρχική οθόνη... -bye-

Eιπαμε ... (και δεν εισακουστηκαμε)

η ΑΙΣΘΗΣΗ του ελεγχου πανω σε ενα λειτουργικο ειναι (για μερικους απο εμας)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ απο την αρτιοτητα του (που ειναι εντελως υποκειμενικη εκτιμηση)
αλλα και ταχυτητα του (που ειναι περισσοτερο αντικειμενικη εκτιμηση).

ΔΕΝ εθαψα τα Windows 8.
Aπλα, αφηστε με να περιμενω την ωριμοτητα τους (σε κανα χρονο η δυο).
ΔEN EIΜΑΙ ΕΓΩ το μετρο συγκρισης για το τι πρεπει να κανουν ΟΛΟΙ με το λειτουργικο τους.
Υπαρχουν ανθρωποι που παιρνουν ενα αυτοκινητο για να πηγαινουν στην δουλεια τους, και
αλλοι ... που το ξεθεωνουν στα αναποδα τιμονια σε καποια ερημικη αλανα. Το αυτοκινητο ...
ΙΔΙΟ ΜΕΝΕΙ. Ο οδηγος αλλαξε ....

Τα έχω από το φλεβάρη σε έναν atom 1.6 dual core 2gb ram και έναν wd green στις 5.400 νομίζω...

πολύ καλύτερα και ελαφρότερα από τα 7... σέρνεται βέβαια το pc, αλλά λογικό, είναι πιο αργό και από τον τοτσέ...

τα υπόλοιπα συνηθίζονται...

Τα έβαλα σήμερα στο laptop (Pentium T2410 Dual 2Ghz, 2GB RAM). Με παίδεψε λίγο η αρχαία κάρτα γραφικών του chipset αλλα τέλος καλό, όλα καλά.
Παίζω λίγο με τα πλακάκια και τα άλλα είδη υγειινής στην αρχή και μετά βουρ στο desktop. Πιο ελαφρύ μου φαίνεται απο τα "ξαλαφρωμένα" 7 που έτρεχα πριν. Καλός ο ενσωματωμένος PDF viewer, ένα λιγότερο πρόγραμμα για εγκατάσταση. Στα πολυμέσα, χάλια μαύρα: ούτε ένα απλό Χvid δεν μπορει να παίξει σωστά.
Προλαβαινω ακόμα να πάρω δωρεάν το Μedia Center;

Το μόνο που δεν έχω βρει ακόμα είναι πως κλείνουν οι εφαρμογές που ανοίγουν απο τα πλακάκια. :chinscratch:

Εάν ρυθμίσεις τις ειδήσεις , τις φωτογραφίες , το καιρό , την μουσική , τα αθλητικά να παίρνουν localy πληροφορίες ....έχεις ένα μεγάλο πάνελ πληροφοριών με την μία!!

Πώς γίνεται να τα ρυθμίζουμε για localy πληροφορίες;

Ο "παλιός" ελέγχει και εγκαθιστά αυτό που κάνει πιο αποδοτικά/γρήγορα/σταθερά την δουλειά του... και στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ δεν ξαναπάω πίσω στα 7... αλλά αυτός είμαι εγώ... οι άλλοι παλιοί ας μείνετε στα 7... -bye-

Mπααα...τα βαλαμε μη και χασουμε! Ενταξει σφαιρατα πανε (με ι7) αλλα σαν τα 7 δεν ειναι...μεχρι να τα συνηθισουμε βεβαια...το ιδιο λεγαμε και για τα ΧΡ κλπ κλπ

Etoimos. Molis vro ta Ellinika, tha grapso entyposeis.

Πληκτρολογιο εχεις; γιατι μεχρι να μου το βρει εγραφα με ...εικονικο (καλο ε; ). Εχει βεβαια κατι σπαστικα ακομη (πχ, εκανα επανεκκινηση και χαθηκαν αρκετες εφαρμογες που ειχα προσθεσει, και το...πληκτρολογιο φυσικα;))