Windows HOME SERVER

Μπορείς να δείς με κάποιο τρόπο τι γίνεται στον WHS κατα την διάρκεια της ημέρας; (Ποιός έκανε log-in, τι αρχεία ανέβασε, τι κατέβασε, αν προσπάθηκε κάποιος να μπει αποτυχημένα.. κτλ....) Κάτι σαν log δηλαδή...

Δεν ειμαι εντελως σιγουρος, γιατι τελικα το κραταω κλειστο.

Δες μηπως σου δινει info εδω ( με κανονικο remote desktop - οχι κονσολα):
Control Panel > administrative tools > event viewer > στη λιστα Windows Home server

To WHS 2010 που δοκίμασα, ήταν πολύ πρώιμη έκδοση. Δεν είχε τίποτα διαφορετικό από τον τωρινό WHS, παρά μόνο τα Win7 τύπου μενού και τον Server2008 να τρέχει από πίσω...

Μπορείς να δείς με κάποιο τρόπο τι γίνεται στον WHS κατα την διάρκεια της ημέρας; (Ποιός έκανε log-in, τι αρχεία ανέβασε, τι κατέβασε, αν προσπάθηκε κάποιος να μπει αποτυχημένα.. κτλ....) Κάτι σαν log δηλαδή...

Υπάρχει το Add-on Remote Alert v1.3 που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά.
Στην αρχική σελίδα που πάει κάποιος να κάνει login, περιέχει και μια προειδοποίηση, ότι "το τι θα κάνεις, θα καταγραφεί" (Φωτο1)
Δες μερικά screenshots της κονσόλας του WHS, με το Remote Alert.

Attachments

• opening.JPG
    opening.JPG
    119 KB · Views: 57
  • activity.jpg
    activity.jpg
    58.7 KB · Views: 65
  • website.jpg
    website.jpg
    69.9 KB · Views: 62
Καλησπέρα,

Μόλις είδα το νήμα. Ως τώρα ποστάριζα στο άλλο, που αφορά τα WHS2-Vail, και μερικές φορές ήμουν και εκτός θέματος.

Τέλος πάντων, τώρα που θα αρχίσω να χτίζω και να σετάρω το δικό μου WHS, αν παρουσιαστεί κάτι κατά τον ρουν των γεγονότων, θα πρέπει μάλλον να ποστάρω εδώ, ώστε να είμαι και "εντός θέματος".

-bye-

Τελευταία, μια-δυό φορές τη βδομάδα, το εικονίδιο του WHS κοκκινίζει και βγάζει μήνυμα "Please reconfigure your domain name". Ότι δηλαδή, το domain name μας πχ "ονομα.homeserver.com" δεν ανανεώθηκε κι έτσι, ο WHS δεν είναι προσβάσιμος/ορατός απ' το internet.
Ανοίγω τη κονσόλα του WHS, Settings > Remote Access > Details > Refresh.
Κάνει έναν έλεγχο για σύνδεση στο windows live, ένα-δυό ελέγχους ακόμη και το εικονίδιο ξαναγίνεται πράσινο.
Συμβαίνει σε σας?
Έχει μήπως σχέση με προσωρινή διακοπή της σύθνδεσης Internet (λόγω ISP)?
Ή τί άλλο?

Τελευταία, μια-δυό φορές τη βδομάδα, το εικονίδιο του WHS κοκκινίζει και βγάζει μήνυμα "Please reconfigure your domain name". Ότι δηλαδή, το domain name μας πχ "ονομα.homeserver.com" δεν ανανεώθηκε κι έτσι, ο WHS δεν είναι προσβάσιμος/ορατός απ' το internet.
Ανοίγω τη κονσόλα του WHS, Settings > Remote Access > Details > Refresh.
Κάνει έναν έλεγχο για σύνδεση στο windows live, ένα-δυό ελέγχους ακόμη και το εικονίδιο ξαναγίνεται πράσινο.
Συμβαίνει σε σας?
Έχει μήπως σχέση με προσωρινή διακοπή της σύθνδεσης Internet (λόγω ISP)?
Ή τί άλλο?

Συμβαινει και σε μενα και προφανως ειναι απο την microsoft μιας και το msn επισης κανει π@π@ριες...

Δεν μου λέτε, όταν σβήνεις δικτυακά κάποιο αρχείο από τον WHS, αυτό σβήνεται τελείως και ελευθερώνει τον χώρο, ή απλά το πάει σε κάποιου τύπου Recycle Bin που πρέπει εκ των υστέρων να μπεις με Remote Desktop και να το κάνεις empty?

Τελευταία έχω την εντύπωση ότι σβήνω αρχεία και δεν ελευθερώνεται ο αντίστοιχος χώρος στο pool...

Αν έχεις ενεργοποιημένο το VSS (Volume Shadow Service) στον WHS τα αρχεία δεν σβήνονται ώστε να μπορείς να τα ανακτήσεις αν χρειαστεί. Αν φτάσει βέβαια η πληρότητα των δίσκων σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τα σβησμένα αρχεία σβήνονται οριστικά..

Πήρα και έναν WD Green 2TB EARS, που υποτίθεται έχει πρόβλημα με το Advanced Format. Αύριο το απόγευμα θα τον βάλω στο pool για να δω τι θα γίνει...

Πήρα και έναν WD Green 2TB EARS, που υποτίθεται έχει πρόβλημα με το Advanced Format. Αύριο το απόγευμα θα τον βάλω στο pool για να δω τι θα γίνει...

Δύο στα δύο χτυπημένοι...

Ο πρώτος χτυπημένος από την μάνα του, ξεκινούσε κουδούνιζε και έσβηνε. Ο δεύτερος μου έβγαλε την πίστη, περνούσε το φορμάρισμα, γινόταν healthy και μετά δεν δεχόταν ούτε 10MB αρχεία, στο δεύτερο mp3 που του έστελνα, έσβηνε και ξανάνοιγε και αδυνατούσε να ολοκληρώσει την μεταφορά. Εν τέλει τώρα και αυτός δεν ξεκινάει καν, κουδουνίζει και σβήνει.

Τι στο διάλο, τους έπεσε όλη η κούτα με τους δίσκους στην μεταφορά εκεί στο Πλαίσιο, ή τα 500GB/platter είναι τόσο παθιάρικα?

Άντε ξανά την Δευτέρα για αλλαγή...

WHS PC. Χτίστηκε και ετοιμάζομαι να περάσω το OS. Να ρωτήσω κάτι;

Καλησπέρα,

Λοιπόν το PC έλαβε την τελεσίδικη μορφή του, που εν τάχει είναι η εξής:

(1) Κουτί Sharkoon Rebel12 Economy, ασημί, μέσα στο οποίο έχω εγκαταστήσει ανεμιστήρες ως εξής:
- 3x140mm (δύο εμπρός- ένας πίσω, σε push-pull διάταξη)
- 2x120mm (ο ένας πάνω από την CPU - και τις μνήμες - και ο άλλος πάνω από την κάρτα γραφικών)
- 2x80mm (στο πλάϊ και κάτω, μπροστά από τα φατνία με τους κάτω σκληρούς)

(2) Τροφοδοτικό Etasis ET650 – 650W

(3) Μητρική Asus P5QL-Ε με chipset P43, σε s.775. (Εδώ ένα review από overclockers.uk. Βάζω αυτό το δεύτερο link γιατί, το πρώτο μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο, όπως εξαφανίστηκε π.χ. το link από το ίδιο το site της ASUSTeK)

(4) Επεξεργαστής Pentium D – 935, Presler, 3.2Ghz

(5) RAM: 2 x 1GB, DDR2 - 800MHz, μοντέλο KHX6400D2/1G HYPERX DDR2 1GB PC6400 800MHZ GENESIS.

(6) Κάρτα γραφικών μια ASUS ATI Radeon HD3870. Την διάλεξα επίτηδες και θα την αφήσω μόνιμα, παρ' όλο που επιβαρύνει κάπως τη συνολική απορροφούμενη ισχύ, επειδή είναι "φτενή" και δεν μου καλύπτει τη διπλανή εσοχή PCI-E, στην οποία έχω φορέσει τη μια από τις δυο κάρτες της ASRock.

(7) Δύο κάρτες ASRock SATA3 PCI-Express x1 Sata Controllers

(8) System Disc: Western Digital SATA2 Enterprise RE3 series WD5002ABYS, 500GB.

(9) Back-up Disc: Western Digital PATA (EIDE) Caviar Blue WD5000AAKB, 500GB. Ο δίσκος αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω ενός snap switch ON-OFF, που εγκατέστησα επί τούτου στο πλάϊ του κουτιού, ώστε να μην δουλεύει συνέχεια, παρά μόνο όποτε θέλω να κάνω back-up του κύριου δίσκου του συστήματος.

(10) Storage Discs:
1. Οκτώ (8) SATA 2 Seagate Barracuda 7200.11 – 1TB ST31000333AS
2. Ένας (1) SATA 2 Western Digital Caviar Black - 1TB WD1001FALS.

Ήτοι, η συνολική χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου, εξαιρουμένων των δίσκων (α) του συστήματος, που είναι 500GB και (β) του δίσκου EIDE, που διατηρώ για back-up και είναι κι αυτός επίσης 500GB, είναι τυπικά 9TB.

(11) Οπτικός Οδηγός Lite-On DVD-ROM (EIDE/ATAPI).

Δεν θα κρύψω ότι έκανα μια παρόμοια αρχική συζήτηση στο διπλανό φόρουμ, αλλά θα ήθελα και τη δική σας τη γνώμη, πολλώ δε μάλλον που εδώ υπάρχει και ξεχωριστό νήμα.

Λοιπόν, παρακάτω θα παραθέσω τις ερωτήσεις μου, πρωτού περάσω το λειτουργικό. Πρώτα όμως να σας πω τί είδα και τί κατάλαβα.

Πριν λίγο άνοιξα τη συσκευασία που περιέχει τα δισκάκια για το λειτουργικό. Το ένα από αυτά είναι το "OEM Preinstallation Kit" CD, το οποίο περιέχει οδηγίες για την εγκατάσταση. Θεώρησα σωστό να το διαβάσω διεξοδικά, πριν προβώ σε οποιαδήποτε κίνηση, μπας και υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα κατά την εγκατάσταση. Αμέσως μετά τα τετριμένα της Microsoft, στο κεφάλαιο "System Requirements", διαβάζω τα εξής:

Hard drive:

Minimum Requirement

80 GB internal (ATA, SATA, or SCSI) hard drive for the primary drive.
Any number of additional hard drives with more than 8 GB of capacity.
Note
The largest hard drive should be configured as the primary (system) drive.

Recommended

Two or more internal (SATA or SCSI) hard drives with a primary (system) hard drive of 300 GB.

Και προχωρώντας παρακάτω, στο κεφάλαιο: "Preinstalling Windows Home Server", στην παράγραφο: "Step one: Install Windows Home Server on the master server (required)", διαβάζω:

Ιmportant
The master server on which you install Windows Home Server must contain only a single hard drive. Preinstalling on hardware that has multiple hard drives is not supported. For more information, see "Step Five: Deploy the Image to the Destination Servers (Optional)," later in this document.

Συνεχίζοντας, φτάνω στο Step Five και στην παράγραφο "Shipping hardware with multiple hard drives" διαβάζω:

You can ship server hardware with either a single hard drive or with multiple hard drives. To ship server hardware with multiple hard drives, you must install the secondary hard drives after completing Step Five.

When customers start the hardware for the first time, the Windows Home Server Out Of Box Experience (OOBE) runs.

Important
The Windows Home Server OOBE automatically detects secondary hard drives (internal and external), formats them, and then adds them to the server storage.

Important
Do not install a secondary hard drive that was previously installed on a device running Windows Home Server. If you do this, the Windows Home Server OOBE may not function properly.

Πριν, λοιπόν, προχωρήσω στην εγκατάσταση, θα ήθελα να ξέρω και να ξεκαθαρίσω τα εξής:

1) Μήπως ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένοι όλοι αυτοί οι δίσκοι στο PC?

2) Ή αν υπάρχουν, μήπως πρέπει να τους αποσυνδέσω και αφού κάνω την εγκατάσταση του λειτουργικού να τους ξανασυνδέσω;

3) Και τί γίνεται αφού τους συνδέσω, μιας και το system disc είναι 500GB και όλοι οι υπόλοιποι είναι 1TB? (Τον IDE δίσκο δεν τον λαμβάνω υπ' όψη μου στον προβληματισμό, μιας και τον προορίζω όπως είπα για back-up και κατά την εγκατάσταση θα τον έχω OFF από τον διακόπτη του έτσι κι αλλιώς).

4) Μήπως εν κατακλείδει, πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον ειδικό και να κάνουμε μαζί την εγκατάσταση, ώστε να αποφευχθούν λάθη;

Ευχαριστώ.
-

Για αρχή, με γεια το μηχάνημα Παναγιώτη! :smile:

Μην πολυανησυχείς.. Η MS το παρακάνει λίγο στις οδηγίες της..

Βασικά, to be on the safe side, καλό είναι να κάνεις την αρχική εγκατάσταση με μόνο έναν δίσκο συνδεδεμένο. Αυτό για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει κάποιο μπέρδεμα με το boot order.

Αυτός ο δίσκος δεν είναι απαραίτητο να είναι ο μεγαλύτερος διαθέσιμος στο σύστημα. Δεν είναι κανόνας αυτό - είναι όμως best practice καθότι είναι ο πιο δύσκολος στην αναβάθμιση δίσκος.

Ξεκίνα, και θα τα βρεις μόνος σου.. εν τέλει είναι εύκολη η διαδικασία.

Απλά, υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή, όπως θα προσθέτεις δίσκους μετά την αρχική εγκατάσταση, και σε κάποιο reboot, το σύστημα να μην ξεκινάει λέγοντάς σου ότι δεν βρίσκει λειτουργικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που θα έχει συμβεί θα είναι ότι έχει αλλάξει το boot order στο BIOS με αποτέλεσμα το σύστημα να προσπαθεί να ξεκινήσει από λάθος δίσκο. Το διορθώνεις και προχωράς..

Επίσης, μιας και απ' ότι φαίνεται θα έχεις διάφορους controllers, φρόντισε να βάλεις τον system disk ως πρώτο στον βασικό controller του motherboard.

Δύο στα δύο χτυπημένοι...

Ο πρώτος χτυπημένος από την μάνα του, ξεκινούσε κουδούνιζε και έσβηνε. Ο δεύτερος μου έβγαλε την πίστη, περνούσε το φορμάρισμα, γινόταν healthy και μετά δεν δεχόταν ούτε 10MB αρχεία, στο δεύτερο mp3 που του έστελνα, έσβηνε και ξανάνοιγε και αδυνατούσε να ολοκληρώσει την μεταφορά. Εν τέλει τώρα και αυτός δεν ξεκινάει καν, κουδουνίζει και σβήνει.

Τι στο διάλο, τους έπεσε όλη η κούτα με τους δίσκους στην μεταφορά εκεί στο Πλαίσιο, ή τα 500GB/platter είναι τόσο παθιάρικα?

Άντε ξανά την Δευτέρα για αλλαγή...

Ο τρίτος παίζει καλά. Αυτήν την στιγμή αδειάζω πάνω του τους 500άρηδες...

Παναγιώτη,

Ξεκίνα την εγκατάσταση με έναν μόνο δίσκο (αυτόν του συστήματος) και κάνε όλα τα updates και drivers που θα χρειαστούν. Κατόπιν πρόσθεσε ως addin, το Advanced Disk Management http://usingwindowshomeserver.com/2...-in-on-windows-home-server-on-a-friday-night/ , το οποίο σου δίνει πιό αναλυτική παρουσίαση των δίσκων και των λειτουργιών τους.

Κατόπιν ξεκινάς να κουμπώνεις έναν-έναν τους data δίσκους. Το advance disk managment σου δίνει έναν αριθμό για κάθε δίσκο.
pic7.jpg

Καλό είναι να βάζεις ένα αυτοκόλλητο σε κάθε δίσκο με τον αριθμό του, ώστε όταν αργότερα θες πχ να τον αφαιρέσεις, να μπορείς να τον βρεις εύκολα ποιός είναι από το μενού (ή αν χτυπήσει κάποιος και εμφανίσει στο μενού τον προβληματικό, να μπορείς εύκολα από το αυτοκόλλητό του να τον βρεις).

Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται, ούτε ειδικός, ούτε επαγγελματίας.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας να εγκαταστήσω τα WHS πρώτα στο system disc και μετά να προσθέσω έναν-έναν τους υπόλοιπους δίσκους. Αλλά το πήρα απόφαση, προκειμένου να μην έχω προβλήματα booting στο μέλλον, να αφαιρέσω τον 500άρη δίσκο WD5002ABYS και στη θέση να βάλω έναν του 1TB από την ίδια σειρά, τον WD1002FBYS.

Όσο για τον 500άρη, δεν πάει χαμένος, κάπου θα τον χρησιμοποιήσω ή σε τελεταία ανάλυση μπορεί να τον πουλήσω.

Καλημέρα