Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Η ποιότητα κατασκευής σε ένα ηχείο αναφέρεται σε όλες τις παραμέτρους του ηχείου. Ο σχεδιαστής του ηχείου πρέπει να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους και να πετυχει ένα ικανοποιητικό συμβιβασμό ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό ανταγωνιστικό στην δεδομένη κατηγορία τιμής.

Μόλις πρόσεξα ότι το ηχείο είναι το 602S1 και όχι το 602S2 ( επικαλούμαι το γηραιόν της ηλικίας για την τραγική αβλεψία μου :bigcry: ) άρα το συγκεκριμένο ηχείο είναι ακόμη παλαιότερο...

Τι κρίμα που δεν μπορούμε να ανοίξουμε και άλλα ηχεία παρόμοιας τιμολογιακής κλάσης και ηλικίας και να κάνουμε εκτενέστερες συγκρίσεις.....

Re: Απάντηση: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Η ποιότητα κατασκευής σε ένα ηχείο αναφέρεται σε όλες τις παραμέτρους του ηχείου. Ο σχεδιαστής του ηχείου πρέπει να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους και να πετυχει ένα ικανοποιητικό συμβιβασμό ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό ανταγωνιστικό στην δεδομένη κατηγορία τιμής.

Μόλις πρόσεξα ότι το ηχείο είναι το 602S1 και όχι το 602S2 ( επικαλούμαι το γηραιόν της ηλικίας για την τραγική αβλεψία μου :bigcry: ) άρα το συγκεκριμένο ηχείο είναι ακόμη παλαιότερο...

Τι κρίμα που δεν μπορούμε να ανοίξουμε και άλλα ηχεία παρόμοιας τιμολογιακής κλάσης και ηλικίας και να κάνουμε εκτενέστερες συγκρίσεις.....

Κε Χουρμουζιάδη, νομίζω οτι αναφέρθηκαν και οι καλές πλευρές του ηχείου (ποιότητα του γούφερ / εγνωσμένη αξία των σχεδιαστών της εταιρίας) και οι κακές. Δεν πιστεύω οτι "αδικήθηκε".

Εξάλλου μην ξεχνάμε οτι αυτή η κατηγορία είναι diy και όχι hiend -hifi κλπ και τα μηχανήματα κρίνονται υπο ένα άλλο πρίσμα περισσότερο αυστηρό όπου επικεντρώνεται κυρίως στις κατασκευαστικές λεπτομέριες .

Τέλος πάντων δεν τίθεται θέμα ....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Κε Χουρμουζιάδη, νομίζω οτι αναφέρθηκαν και οι καλές πλευρές του ηχείου (ποιότητα του γούφερ / εγνωσμένη αξία των σχεδιαστών της εταιρίας) και οι κακές. Δεν πιστεύω οτι "αδικήθηκε".

Τέλος πάντων δεν τίθεται θέμα ....

Επειδή ακριβώς πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προϊόν "αδικήθηκε" απο κάποια απαξιωτικά σχόλια, έκανα την - ενδεχομένως άκομψη - παρέμβαση μου.

Υπερασπίσθηκα το προϊόν αυτό για την συνολική ποιότητα κατασκευής του η οποία δεν θά έπρεπε να προκαλεί γέλωτες, ειδικώτερα δε συγκρινόμενο με προϊόντα αντίστοιχης χρονολογίας. .

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. :ernaehrung004:

Last edited:
Σκεφτομαι να αλλαξω τα woofers των Β&W 602 με woofers αλλης μαρκας.

(H ιδεα μου κολησε μετα απο την 100% επιτυχημενη αλλαγη μεγαφωνου στο subwoofer μου:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=53618&highlight=subwoofer&page=3)

Εχω αρχιζω να μισω τις μουντες μεσαιες που βγαζει το κιτρινιαρικο κεβλαρ. Μετα απο 20 χρονια τεχνολογικης εξελιξης, (πότε πέρασαν?) ευελπιστω οτι ακομα και τα φτηνα συγχρονα μεγαφωνα θα βγαζουν καλυτερο ηχο.
Ε, και αν δεν βγαζουν καλο ηχο, ξαναβαζουμε τα παλια βρε αδερφε.

Τι πρεπει ομως να προσεξω στα specs των καινουργιων μεγαφωνων, ωστε να ειναι εφικτη η συνεργασια με το croossover και το tweeter?
Θα σου πρότενα πριν κάνεις την αλλαγή να δώσεις περισσότερα στοιχεία, καλύτερη περιγραφή στο τι σε ενοχλεί στο άκουσμα. Υπάρχουν αρκετά έμπειροι άνθρωποι που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν.

π.χ, μια αντίσταση στο τουίτερ ναι μεν θα κατεβάσει τη στάθμη του ανάλογα το νούμερο της αντίστασης, αλλά θα σου επηρεάσει και συχνότητες.

παντως εγω πριν 2 χρονια χρειαστηκε κ αλαξα 2 καψες τουιτερ κ ενα γουφερ για ενα 601. Εχω ναπω 2-3 πραματακια. το σερβισ της b&w ηταν αψογοτατο. με εξηπηρετησαν παρα πολυ καλα κ μου στειλανε τα ανταλακτικα γρηγορα.
Ομως η ποιοτητα της μπαφλας ηταν μαλον απογοητευτικη. λεπτο πλαστικο?θυμιζε παλια ηχεια απο στερεο της aiwa .. σιγουρα εχω δει ποιο καλοφτιαγμενα ηχεικια, τα οποια σειμειωτεον δεν επαιζαν τοσο καλα οσο τα 601 ε. απλα τοτε εξεφρασα την απορια ποσο καλυτερα θα μπορουσαν να παιξουν σε μια ελαφρως καλυτερη κουτιτσα.
Κυριε Χουρμουζιαδη να ρωτησω κατι? διαθετω κατι γουφερ 8ιντσα απο παλιο b&w, υπαρχει περιπτωση να βρουμετα στοιχεια τους ωστε να χρησημοποιηθουν σε καποια ιδιοκατασκευη?αν σας δωσω ισως το μοντελο..ευχαριστω πολυ!

Last edited:
Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

... διαθετω κατι γουφερ 8ιντσα απο παλιο b&w, υπαρχει περιπτωση να βρουμετα στοιχεια τους.....

:flipout:

Δυστυχώς αγαπητέ sifis_samos η Bowers & Wilkins κρατά ζηλότυπα για τον εαυτό της όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μεγαφώνων της.

Δεν γνωρίζω εάν κυκλοφορούν σχετικές πληροφορίες (Thiele-Small κλπ ) στο διαδύκτιο και πόσο αξιόπιστες είναι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Επειδή ακριβώς πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προϊόν "αδικήθηκε" απο κάποια απαξιωτικά σχόλια, έκανα την - ενδεχομένως άκομψη - παρέμβαση μου.

Υπερασπίσθηκα το προϊόν αυτό για την συνολική ποιότητα κατασκευής του η οποία δεν θά έπρεπε να προκαλεί γέλωτες, ειδικώτερα δε συγκρινόμενο με προϊόντα αντίστοιχης χρονολογίας. .

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. :ernaehrung004:

Έχουμε πει πολλές Βασίλη, το ότι η B&W έχει ή μόνο φίλους ή μόνο ορκισμένους εχθρούς, είναι ένας απ τους πολλούς λόγους που είναι η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηχείων στον κόσμο.

Bill o John John το ειπε από την αρχή
πως θα δικαιολογήσει το παραπάνω κόστος η επόμενη σειρα (cdm1)
Ολοι το κανουν
Αλλά μεγαλη τσιπιά να μη βαλεις 4 βίδες με ετοιμες τις τρύπες
αυτη που ειχε λασκάρει προφανως δεν φταίει η b&w (αν ειχε βάλει τις αλλες 4 θα λασκάριζε?)

Μια χαρα ειναι τα γουφερακια
Οπως στα ειπε ο Τζον
ενα πλαστικό πυκνωτακι(σε ιδια χωρητικότητα) και παιξιμο με αντισταση και απορροφητικά.
Με τα παραπάνω το ηχείο θα πάρει περισσότερο ''αέρα'' καθαρότητα και λιγότερη σκληράδα.
Αν θελεις καλύτερο χαμηλό, σε ''ατάκα'' οχι να πάει παρακάτω, θα βαλεις ενα σοβαρό πηνίο
θα βοηθήσει και τις μεσαίες σου

Αν θες να σου πουμε ενδεικτικά αξίες, χαρακτηριστικά κτλ
ρωτα

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

:flipout:

Δυστυχώς αγαπητέ sifis_samos η Bowers & Wilkins κρατά ζηλότυπα για τον εαυτό της όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μεγαφώνων της.

Δεν γνωρίζω εάν κυκλοφορούν σχετικές πληροφορίες (Thiele-Small κλπ ) στο διαδύκτιο και πόσο αξιόπιστες είναι.

A κριμα..ελεγα κ γω εχουμε μεσο... :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Καλό είναι, και αυτό ισχύει για τα περισσότερα ηχεία της αγοράς, να σφίγγουμε τις βίδες των μεγαφώνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λόγω των - αναπόφευκτων - κραδασμών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βίδες χαλαρώνουν.

JohnJohn, λυπάμαι που η ποιότητα κατασκευής δέν καλύπτει τις προσδοκίες σου.

Θα ήθελα να με ενημερώσεις, ποιό ηχείο, αντίστοιχου κόστους και αντίστοιχης ηλικίας, έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής.

Δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης.
Το σφίξιμο το ειχα κάνει πριν δεκαετίες, με το καλημέρα. Γιατί λυπάστε, εσείς αποφασίσατε τι υλικά και πώς θα χρησιμοποιηθούν? Εγω απο την πλευρά μου δεν λυπαμαι καθόλου και παρά τις παρατηρήσεις μου δεν μετάνοιωσα ούτε στιγμή για την αγορά τους. Τοσα χρόνια τα καταευχαριστήθηκα. Και παρά το ότι με τρώει ο κ... μου για νεα κατασκευή (κι επειδή 4ο ηχοσύστημα δεν χωράει στο σπίτι) θα πρεπε να τα δώσω, αλλά λυπάμαι να κάνω κάτι τετοιο. Και τώρα που σας γράφω από αυτά ακούω μουσική. To ότι εντόπισα καποια προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έμεινα δυσαρεστημένος, δεν σημαίνει όμως ότι θα μου απαγορευτεί και να τα επισημαίνω.
Τα προβλήματα που εντόπισα ήταν, πέρα απο το σφίξιμο που ειναι πταίσμα, η μπάφλα που ειναι πλαστική, οι φάσεις των μονάδων που δεν ήταν ιδαίτερα ταιριασμένες (προς θεού δεν ήταν και στις 90 μοιρες, απλά επαιρναν καμποση βελτίωση) καθώς και μια τσιμπημένη στάθμη στις ψηλές (που δικαιολογείται εφόσον το ηχείο δεν εχει εξελιχθεί σε ελληνικούς χώρους ακρόασης). Κατανοητά μιας και στην εποχή του επρεπε να υπαρχει μια ηχητική απόσταση απο το ξαδερφάκι cdm1. Μια χαρά ηταν το ηχειάκι, απλά έπαιρνε αρκετή βελτίωση. Και δε νομίζω να είμαι καλύτερος μηχανικός από τους εργαζόμενους στην b&w (..απλά εγω δεν εχω manager :flipout:)

Κατανοώ την αντίδραση, και οφείλω να διευκρινίσω ότι φυσικά και δεν περιμένει κανείς απο ενα ηχείο χαμηλής κατηγορίας να εχει hiend-αδικο προσανατολισμό και ποιότητα. Αλλά μιας και θίχτηκε το θέμα της τιμής, εχω να συμπληρώσω σχετικά με το ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη ενός project, πως κάτι γνωρίζουμε κι εμεις, οι αγοραστές ξέρετε (και δεν το λεω ειρωνικά) δεν ειναι by default όλοι άσχετοι. Εχετε δικιο για το κόστος, δεκτό, κατανοητό και θεμιτό. Θα με ενδιέφερε όμως η αποψη του του ανθρώπου που αποφασίζει για τα κόστη (που καλά κάνει από την πλευρά του), για ποιό λόγο ενώ το ηχείο γράφει 8ohm συνθετη αντίσταση, το γουφεράκι του ειναι 4ωμο, με αποτελεσμα η εμπέδηση να ειναι πολύ χαμηλή (για 8ωμο ΤΜ) κοντα στα 150Hz. Γιατί δηλαδή ενω μου γράφει 8ωμο, μου πουλάει 4ωμο.. Τυχαίο? Δε νομίζω, μιας και για να κόψεις ενα 4ωμο woofer με το αντιστοιχο baffle step correction θες πηνίο 1-1.2mH, ενω στην αντιθετη περίπτωση θες ενα ακριβότερο 2-2.2mH... Πολύς κόσμος όμως αγοράζει τετοιας κατηγορίας ηχεία για να τα συνδέσει στον φθηνό πολυκάναλό του.. ενώ πίσω διαβάζει 8ohm ονομαστική..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Κομψότατη ήταν, κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση σας, ίσως το "ποιότητα b&w" να ήταν αστοχη γενικευση από πλευράς μου, δεν εγινε όμως απο πρόθεση να καταδικάσω μια εταιρία με τετοια ιστορία (δεν ειμαι σε θεση ούτε έχω και λόγο αλλωστε). Ανακαλώ λοιπόν :)

Θα σου πρότενα πριν κάνεις την αλλαγή να δώσεις περισσότερα στοιχεία, καλύτερη περιγραφή στο τι σε ενοχλεί στο άκουσμα. Υπάρχουν αρκετά έμπειροι άνθρωποι που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν.

π.χ, μια αντίσταση στο τουίτερ ναι μεν θα κατεβάσει τη στάθμη του ανάλογα το νούμερο της αντίστασης, αλλά θα σου επηρεάσει και συχνότητες.

σωστό, αν η αντίσταση ήταν μετά το φίλτρο. Μιλάμε όμως για την υπάρχουσα αντίσταση που είναι πριν το φίλτρο. Αυτή θα ρίξει την στάθμη, και θα επηρεάσει ελάχιστα το ταίριασμα των φάσεων (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα το χειροτερέψει), σε πολυ μικρότερο βαθμό όμως απο το ήδη όχι απολυτο ταίριασμα. Στο κάτω-κάτω ειναι μια πληρως αναστρέψιμη διαδικασία.

όχι τιποτα αλλο, ξεχαστηκα κι εχασα και την προπόνηση :violent-smiley-030:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

για ποιό λόγο ενώ το ηχείο γράφει 8ohm συνθετη αντίσταση, το γουφεράκι του ειναι 4ωμο, με αποτελεσμα η εμπέδηση να ειναι πολύ χαμηλή (για 8ωμο ΤΜ) κοντα στα 150Hz. Γιατί δηλαδή ενω μου γράφει 8ωμο, μου πουλάει 4ωμο.. Τυχαίο? .......

Δεν έχω στη διάθεση μου το διάγραμμα σύνθετης αντίστασης του 602 αλλά η ίδια η μαμά B&W δίνει ελάχιστη στα 4,3 ohm.

Εύλογο το ερώτημα σου, υποθέτω ότι η B&W στηρίζεται σε κάποιες γραφειοκρατικές διατάξεις που την επιτρέπουν να δίνει επίσημη σύνθετη αντίσταση τα 8 ohm. Το όλο θέμα χρήζει συζήτησης και καφέ.

Εχεις pm.

Ανακαλώ λοιπόν :)

Καλώς. Θα ανακαλέσω τα Τάγματα Εφόδου.

Ελπίζω να μήν είναι αργά.... :rolleyes:

Το 602 , εχει μεγαλυτερο woofer απο το 601 κατα μιση ιντσα.
Τα τουιτερ ειναι τα ιδια.
Η Β&W δινει ευαισθησια 90 db στο 602. (2 db πιο πανω απο το 601)

Με το θεμα "ελαχιστη αντισταση" των 602 ειχαν γραφτει αρκετα στον ειδικο τυπο της εποχης. Τα διαγραμματα των reviews αποδεικνυαν οτι δεν ειναι και τοσο ευκολοδηγητα οσο δειχνουν τα 90 db της B&W.

Ελεγαν μαλιστα οτι τα 601, παρα τα 2 λιγοτερα db ευαισθησιας, αποδεικνυονταν στα χαρτια ευκολοτερα φορτια απο τα 602.

Ειδικα υπο ορισμενες (συχνοτικες?) συνθηκες τα 602 εμφανιζονταν ως πολυ δυσκολα φορτια, και η αντισταση επεφτε σε πολυ χαμηλες τιμες.

Βεβαια εαν τα μεγαφωνα ειναι οντως τεσσαρια, ειναι πολυ κακο που η B&W δινει οχταρα ονομαστικη, και αδυνατω να κανανοησω πως μπορει να προκυψουν τα 8 ohm απο 4 ohm μεγαφωνο.

Η υστερηση στις χαμηλες οφειλοταν σιγουρα στον αδυναμο ενισχυτη μου, αυτο ομως διορθωθηκε ικανοποιητικα (για την κατηγορια) με το μεταλλαγμενο subwoofer μου.

Ομως (μιας και ρωτησε καποιος φιλος), σχετικα με τις μεσαιες, ειναι χαρακτηριστικο οτι σε μουσικη σκηνη με κεντρικο τραγουδιστη και αντρικη χορωδια, η χορωδια ειναι πολυ υποβαθμισμενη σε σχεση με τον τραγουδιστη, ακουγεται πολυ "μακρινη". Η φωνη του τραγουδιστη δλδ καλυπτει την χορωδια.

Προβληματικη ηχογραφηση δεν παιζει, γιατι ακουγοντας το ιδιο κοματι απο τα ταπεινα ηχεια της 40αρας samsung B650, η χορωδια ακουγοταν κανονικοτατα. Φανταζομαι οτι για τον ιδιο λογο δεν θα παιζει ρολο και οτι ο ενισχυτης ειναι μονο 50 βατακια.

Ενταξει, δεν εχω την απαιτηση να σηκωθει ψηλα ο ηχος και να ανοιξει η μουσικη σκηνη με σωμα και λεπτομερεια, απλως ζητω να ακουγεται ικανοποιητικα η χορωδια. Επισης παρατηρω οτι υπαρχει μια γενικοτερη "θαμπαδα" στις φωνες σε σημειο που να υπαρχει δυσκολια κατανοησης του στιχου ορισμενες φορες, και παντα οι "δευτερες" φωνες να ειναι υποβαθμισμενες. (Αληθεια, ποσο επηρεαζουν τις μεσαιες συχνοτητες τα τετραομα μεγαφωνα?)

Σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες, και τις λυσεις που προτεινετε βασει της εμπειριας σας.

Η προσπαθεια μου ειναι να κρατησω ενα ελαχιστα αξιοπρεπες επιπεδο ηχου στο φτηνο συστημα μου, χωρις να τιναξω στον αερα τον (τσιμα-τσιμα) προυπολογισμο της οικογενειας μου.

(και παρακαλω συγχωρηστε την απειρια μου αν αναφερομαι ενιοτε σε τεχνικες ανακριβειες)

Ο χωρος ακροασης εχει τα προβληματα του, αλλα ειλικρινα για την κατηγορια, και για τα λιγα που ζηταω, δεν ξερω αν εχει νοημα.
(ηχεια στριμωγμενα-ενιαιο σαλονι με χωλ)

Τελικα στην πρωτη ευκαιρια, σκεφτομαι να αντικαταστησω το αφρολεξ με μαλινη επενδυση, και να βαλω ποιοτικοτερους πυκνωτες στο crossover. Για τις αντιστασεις θα δω τι "φοραει", και θα ξανασυμβουλευτω τα μελη του φορουμ.

όταν θα λύσεις το cross και θα αποσυνδέσεις τα καλώδια από τις μονάδες, προσοχή στις πολικότητες. Καλό ειναι να αντικαταστήσεις τις καλωδιώσεις με λιγο παχύτερες (ειδικά στο woofer) και με απ ευθείας κόλληση μιας και οι φίσες μετά από τόσα χρόνια θα εχουν βρωμίσει επιφανειακά. ΠΡΟΣΟΧΗ στις πολικότητες, μην συνδεθεί το tweeter ανάποδα, πάνε περίπατο οι φάσεις. Επίσης τις αλλαγές καλό είναι να τις κάνεις μία-μία, ώστε να ακούς ποια αλλαγή εχει κάνει την όποια διαφορά.

τα προβλήματα που περιγράφεις στις μεσαίες έχουν να κάνουν με τις φάσεις στην περιοχή κροσαρίσματος για τις οποίες δεν μπορείς να κάνεις κάτι άμεσα (χρειάζονται μετρήσεις των μονάδων πάνω στο κουτί με τις οποίες θα υπολογιστεί νέο κρός και κατόπιν θελει τρελλή προσοχή στην χρήση υλικων με πραγματικές τιμές ίδιες με αυτές της εξομοίωσης, κι επιβεβαίωση του αποτελέσματος παλι με μετρήσεις, δηλαδή παει μακριά η βαλίτσα). Αλλά και με τις ανακλάσεις απο τους πλαινούς τοίχους. Αν είσαι κοντά σε τοιχους και το επιτρέπει ο χώρος, απομάκρυνέ τα έτσι για δοκιμή.. Κι αν τα έχεις σε γωνία, ίσως να εξηγείται και το ότι ακούς την αντρική φωνή λιγο πιο εντονα όταν αυτή ειναι πιο χαμηλόσυχνη σε σχεση με την χωροδία. Θα σου ήταν χρήσιμη μια δοκιμή του ίδιου cd με τα ηχεία μακριά από τοίχους και γωνίες ( κι ας ειναι κοντα μεταξύ τους, ας στενεψει η στερεοφωνική εικόνα για λίγο)