Ξέμεινα απο χώρο για δίσκους. Τώρα τί ?...

Στην ουσία αυτό που προτείνω είναι αντί να πληρώσεις nas/cage να αγοράσεις μόνο δίσκους.
(και θα είσαι και στο ίδιο αρχικό wattage μιας και είμαστε green τώρα πια ακόμα και στα PC)
Μην κάνεις Over-engineering.
Κοίτα τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να προσπαθείς να προβλέψεις της ανάγκες σου σε τρία χρόνια.

Εγώ αυτή τη στιγμή χρειάζομαι έναν δίσκο... Αλλα μετά σίγουρα κ άλλον.

Το θέμα είναι, πως και τώρα που θέλω έναν δίσκο.. Δεν μπορώ να τον βάλω στο PC... όποτε ...

Εγώ αυτή τη στιγμή χρειάζομαι έναν δίσκο... Αλλα μετά σίγουρα κ άλλον.

Το θέμα είναι, πως και τώρα που θέλω έναν δίσκο.. Δεν μπορώ να τον βάλω στο PC... όποτε ...

Μπορείς να τον συνδέσεις προσωρινά και να αντιγράψεις ότι θές.
Φυσικά η ύπαρξη ενός κουτιού για εξωτερικό δίσκο usb/fw/esata είναι πάντα καλή ιδέα για μεταφορές.

Re: Απάντηση: Re: Ξέμεινα απο χώρο για δίσκους. Τώρα τί ?...

Αυτό που λες σημαίνει NAS. Το Lian-Li ΔΕΝ είναι μηχάνημα. Είναι ένα δισκόκουτο με ότι σημαίνει αυτό. Βάζεις-βγάζεις δίσκους και την διαχείριση αυτών την κάνεις από το PC.
Το Lian-Li είναι μηχάνημα
Model: EX-50
e-SATA interface Support Port Multiplier�
Support Hardware RAID 0 / 1 / 3 / 5 / 10 / JBOD / CLONE
Εάν μπορεί και κάνει hw raid έχει δικόν του επεξεργαστή
με τα όποια πλεονεκτήματα (ταχύτητα) και μειονεκτήματα (συμβατότητα) συνεπάγεται.

Πάντως έχει τρομερή τιμή και μπράβο στο hac που φέρνει προιόντα Lian-Li
Προσωπικά για fileserver έχω ένα PC-V1010 και με διάφορους δυσεύρετους αντάπτορες έφτασα αισίως τους 13σκληρούς

Στην ουσία αυτό που προτείνω είναι αντί να πληρώσεις nas/cage να αγοράσεις μόνο δίσκους.
(και θα είσαι και στο ίδιο αρχικό wattage μιας και είμαστε green τώρα πια ακόμα και στα PC)
Μην κάνεις Over-engineering.

Όσων αφορά την ενέργεια, μπορούμε ΟΛΟΙ πλέον, στα Windows 7 να βάζουμε τους σκληρούς μας δίσκους να σβήνουν όταν μένουν για κάμποση ώρα σε idle κατάσταση. :idea:

Re: Απάντηση: Re: Ξέμεινα απο χώρο για δίσκους. Τώρα τί ?...

Προσωπικά για fileserver έχω ένα PC-V1010 και με διάφορους δυσεύρετους αντάπτορες έφτασα αισίως τους 13σκληρούς

Πώς το σηκώνεις αυτό το κουτί, με 13 δίσκους πάνω ???? Αυτό πολύ θέλω να το ακούσω!!! :ears:

Όσων αφορά την ενέργεια, μπορούμε ΟΛΟΙ πλέον, στα Windows 7 να βάζουμε τους σκληρούς μας δίσκους να σβήνουν όταν μένουν για κάμποση ώρα σε idle κατάσταση.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εδώ και ~20 χρόνια.. και σε DOS ακόμα μπορούσαμε να το κάνουμε.. ;)

Το πρόβλημα είναι ότι έτσι εξοικονομούμε μεν λίγη ενέργεια (και θόρυβο), αλλά αυξάνονται οι κύκλοι start / stop των δίσκων, κάτι που ίσως τους καταπονεί..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ξέμεινα απο χώρο για δίσκους. Τώρα τί ?...

Το Lian-Li είναι μηχάνημα

Το ότι μπορεί να έχει μια πλακέτα για να κάνει διαχείριση των σκληρών δεν σημαίνει ότι είναι μηχάνημα. Εχει CPU; έχει λειτουργικό; μπορεί να κάνει δουλειές αυτόνομα χωρίς pc;

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εδώ και ~20 χρόνια.. και σε DOS ακόμα μπορούσαμε να το κάνουμε.. ;)

Το πρόβλημα είναι ότι έτσι εξοικονομούμε μεν λίγη ενέργεια (και θόρυβο), αλλά αυξάνονται οι κύκλοι start / stop των δίσκων, κάτι που ίσως τους καταπονεί..

Αλήθεια? Πώς? Πολύ θα ήθελα να μάθω (ειλικρινά δεν το ήξερα..!!)

Όταν λές "λίγη" ενέργεια τί εννοείς? Γιατί απο ό,τι καταλαβαίνω, όταν ένας δίσκος κάνει (ας το πούμε) "shut down" τότε δεν καίει σχεδόν τίποτά.. ή καίει σαν standby mode. Δηλαδή.... σχεδόν, τίποτα. Το "λίγη" δεν νομίζω πως αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα...

Μπορείς να ορίσεις χρόνους spindown από το BIOS, αλλά και από τα Windows, στο power management. Πριν 20 χρόνια σε DOS έπρεπε να τρέξεις ειδικό utility.

Το "λίγη" είναι φυσικά σχετικό. Ένας νορμάλ δίσκος των 7200 rpm καταναλώνει σε idle λειτουργία ~8W, τα οποία μπορούν να πέσουν στο 1-1.5W σε standby. Ακούγεται σαν μεγάλη διαφορά, αλλά αν μιλάμε για έναν δίσκο ο οποίος δουλεύει 24/7 και έχει τελικό duty cycle 30% (ουσιαστικά τυχαίο νούμερο..), θα έχουμε οικονομία περίπου 5 το έτος.

Μάλλον δεν αξίζει, αν συνυπολογίσουμε την αυξημένη φθορά του δίσκου, η οποία αυξάνει την πιθανότητα αστοχίας του.

Αν επίσης πάρουμε την περίπτωση συστήματος RAID5, το οποίο λειτουργεί 24/7 για να κάνει seeding, οι όσοι δίσκοι του δεν θα κάνουν ποτέ spindown, οπότε όποια ρύθμιση και να κάνουμε στο power management δεν θα δούμε διαφορά.

Στην περίπτωση WHS, χωρίς duplication, πάλι για seeding, οι πιθανότητες να κάνουν spin down οι δίσκοι είναι πάλι ελάχιστες, λόγω της διασποράς των δεδομένων στους δίσκους.

Στη μόνη περίπτωση που έχουμε ουσιαστικό όφελος από το spindown, είναι αν έχουμε στήσει σύστημα WHS ή RAID το οποίο όμως δεν είναι online και δεν κάνει seeding. Αλλά αν δεν είναι online, μπορούμε απλά να το κάνουμε powerdown και να ξεμπερδεύουμε τελείως με την κατανάλωση. :smile:

Απάντηση: Re: Ξέμεινα απο χώρο για δίσκους. Τώρα τί ?...

Στη μόνη περίπτωση που έχουμε ουσιαστικό όφελος από το spindown, είναι αν έχουμε στήσει σύστημα WHS ή RAID το οποίο όμως δεν είναι online και δεν κάνει seeding. Αλλά αν δεν είναι online, μπορούμε απλά να το κάνουμε powerdown και να ξεμπερδεύουμε τελείως με την κατανάλωση. :smile:

Αυτό έχω κάνει κι εγώ σε Raid5 στο NAS, δεν κάνω όμως seeding, του έχω ορίσει μετά από 20 λεπτά απραξίας, να "κοιμούνται" οι δίσκοι και όντως αυτό συμβαίνει. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αν πας να παίξεις καμιά ταινία από το media player, αργεί μερικά δευτερόλεπτα να ξεκινήσει ώσπου να "ξυπνήσουν" οι δίσκοι.

Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, τα περι οικονομίας ρεύματος από τους σκληρούς δίσκους μου φαίνονται αστεία, ειδικά όταν μιλάμε για εμάς τους "άρρωστους" που έχουμε στα σπίτια μας χίλιες δύο μικροσυσκευές ανοικτές 24/7/365 ....

Last edited:
Μπορείς να ορίσεις χρόνους spindown από το BIOS, αλλά και από τα Windows, στο power management. Πριν 20 χρόνια σε DOS έπρεπε να τρέξεις ειδικό utility.

Το "λίγη" είναι φυσικά σχετικό. Ένας νορμάλ δίσκος των 7200 rpm καταναλώνει σε idle λειτουργία ~8W, τα οποία μπορούν να πέσουν στο 1-1.5W σε standby. Ακούγεται σαν μεγάλη διαφορά, αλλά αν μιλάμε για έναν δίσκο ο οποίος δουλεύει 24/7 και έχει τελικό duty cycle 30% (ουσιαστικά τυχαίο νούμερο..), θα έχουμε οικονομία περίπου 5 το έτος.

Μάλλον δεν αξίζει, αν συνυπολογίσουμε την αυξημένη φθορά του δίσκου, η οποία αυξάνει την πιθανότητα αστοχίας του.

Αν επίσης πάρουμε την περίπτωση συστήματος RAID5, το οποίο λειτουργεί 24/7 για να κάνει seeding, οι όσοι δίσκοι του δεν θα κάνουν ποτέ spindown, οπότε όποια ρύθμιση και να κάνουμε στο power management δεν θα δούμε διαφορά.

Στην περίπτωση WHS, χωρίς duplication, πάλι για seeding, οι πιθανότητες να κάνουν spin down οι δίσκοι είναι πάλι ελάχιστες, λόγω της διασποράς των δεδομένων στους δίσκους.

Μιλούσαμε για HTPC νομίζω.. γιαυτό έθιξα αυτό το θέμα. Για RAID κτλ κόλπα, χαίρω πολύ. Σίγουρα δεν γίνεται να κάνουν spindown Οι δίσκοι.

Έθιξα το θέμα με το "λίγη" γιατι απο μόνος σου το λές, πως απο 8W πέφτουμε σε 1-1,5W... Αυτό απο μόνο του, είναι 800% κάτω... δεν είναι λίγο... Επίσης μην σκέφτεσαι τα 5 ευρώ.. μιλάμε για Green συμπεριφορά.. Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό το 5 ευρώ που λές είναι πολύ μα πολύύύύ ενέργεια...

Για το DOS δηλώνω άγνοια.. ξέρεις πιό πολύ γιατί? Δεν βλέπω το λόγο να υπήρχε κάτι τέτοιο εφόσον οι δίσκοι τότε δεν ήταν όπως σήμερα να τους αγοράζουμε με το κιλό... (εγώ προσωπικά είχα έναν 20MB σε σύστημα 8086... ) Οπότε καταλαβαίνεις την όποια χρησιμότητα ενός τέτοιου utility εκείνη την εποχή... !!! :shot:

Για τα Windows ξέρω οτι υπήρχε αλλα ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο Power Plan όπως των Windows Vista και μετά.. (win7)

Eγώ πάντως, στο HTPC μου, (έστω με τους δύο δίσκους που έχει αυτή τη στιγμή) έχω ενεργοποιήσει κάθε 10 λεπτά απραξίας να πέφτει για ύπνο ο δίσκος... και όταν μιλάμε για πόσα χρόνια ζωής έχει ένας δίσκος και πόσες στροφές παίρνει σε όλη τη ζωή του, θα δείς πως δεν θα σε ενδιαφέρει το πόσες παραπάνω θα πάρει λόγω spindown μέσω Windows 7... γιατι απλά θα είναι σταγόνα στον ωκεανό...

Μιλούσαμε για HTPC νομίζω.. γιαυτό έθιξα αυτό το θέμα. Για RAID κτλ κόλπα, χαίρω πολύ. Σίγουρα δεν γίνεται να κάνουν spindown Οι δίσκοι.

Εγώ νόμιζα ότι μιλάμε για storage, γενικά.

Έθιξα το θέμα με το "λίγη" γιατι απο μόνος σου το λές, πως απο 8W πέφτουμε σε 1-1,5W... Αυτό απο μόνο του, είναι 800% κάτω... δεν είναι λίγο... Επίσης μην σκέφτεσαι τα 5 ευρώ.. μιλάμε για Green συμπεριφορά.. Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό το 5 ευρώ που λές είναι πολύ μα πολύύύύ ενέργεια...

Όποιοι έχουν τόσο οικολογικές ανησυχίες, πρώτα περνάνε σε low power επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, και μετά ασχολούνται με τους δίσκους.

Στους επεξεργαστές οι διαφορές στις καταναλώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από 5W.. Στις κάρτες γραφικών μάλιστα είναι χαώδεις, ειδικά αν μιλάμε για ΗTPC στο οποίο μπορείς να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα είτε η κάρτα σου καταναλώνει 20W είτε 200W, και χωρίς να ανησυχείς για την αξιοπιστία των δεδομένων σου.

Για το DOS δηλώνω άγνοια.. ξέρεις πιό πολύ γιατί? Δεν βλέπω το λόγο να υπήρχε κάτι τέτοιο εφόσον οι δίσκοι τότε δεν ήταν όπως σήμερα να τους αγοράζουμε με το κιλό... (εγώ προσωπικά είχα έναν 20MB σε σύστημα 8086... ) Οπότε καταλαβαίνεις την όποια χρησιμότητα ενός τέτοιου utility εκείνη την εποχή... !!! :shot:

Οι τότε δίσκοι έκαιγαν περισσότερο ρεύμα και έκαναν περισσότερο θόρυβο.. Οπότε, είχε μεγαλύτερο νόημα από σήμερα, αν αναφερόμαστε σε system disk. Φυσικά, ο τότε system disk ήταν τεράστιος με τα τότε δεδομένα, οπότε συνήθως εκτελούσε και χρέη storage (σε οικιακά περιβάλλοντα πάντα..).

Για τα Windows ξέρω οτι υπήρχε αλλα ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο Power Plan όπως των Windows Vista και μετά.. (win7)

Οι επιλογές υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.. Ο κόσμος δεν έδινε σημασία.

Π.χ., εδώ από Win XP:

attachment.php

Αν θυμάμαι καλά, και τα 2000 είχαν αντίστοιχες επιλογές, και παλιότερα μπορούσες να κάνεις τα ίδια μέσω utilities, και για τους δίσκους αλλά και για τους επεξεργαστές (εκεί να δεις σπατάλη ρεύματος, όταν τα Windows 3 μέχρι και ΜΕ δεν υποστήριζαν την εντολή HLT, και δούλευε ο επεξεργαστής στο 100% load ανεξάρτητα του τι έκανε ο χρήστης).

Eγώ πάντως, στο HTPC μου, (έστω με τους δύο δίσκους που έχει αυτή τη στιγμή) έχω ενεργοποιήσει κάθε 10 λεπτά απραξίας να πέφτει για ύπνο ο δίσκος... και όταν μιλάμε για πόσα χρόνια ζωής έχει ένας δίσκος και πόσες στροφές παίρνει σε όλη τη ζωή του, θα δείς πως δεν θα σε ενδιαφέρει το πόσες παραπάνω θα πάρει λόγω spindown μέσω Windows 7... γιατι απλά θα είναι σταγόνα στον ωκεανό...

Δεν είναι τόσο οι ώρες λειτουργία (στροφές) που μας απασχολούν, όσο η διαδικασία spindown/spinup. Εκεί υπάρχει η καταπόνηση.

Θεωρητικά οι δίσκοι κρατάνε.. για πάντα. :D

Πρακτικά, τους "νταντεύουμε" με ανεμιστήρες, αντικραδασμικά, και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε, για να μειώσουμε τις πιθανότητες βλάβης. Και καλά κάνουμε.

Οπότε, εφόσον το spindown γενικά λέγεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες βλάβης, όταν το ενεργοποιούμε παίρνουμε τα ρίσκα..

Attachments

• win_xp_power_options.jpg
    win_xp_power_options.jpg
    74 KB · Views: 165
Έτσι ξεκίνησε...

Quote:
Originally Posted by ultraxmode

Όσων αφορά την ενέργεια, μπορούμε ΟΛΟΙ πλέον, στα Windows 7 να βάζουμε τους σκληρούς μας δίσκους να σβήνουν όταν μένουν για κάμποση ώρα σε idle κατάσταση.

και απάντησες ...

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εδώ και ~20 χρόνια.. και σε DOS ακόμα μπορούσαμε να το κάνουμε..

Σύμφωνα με αυτό, καλό θα είναι δλδ. να τους έχουμε πάντα ανοιχτούς τους δίσκους για να μην καταπονηθούν σύμφωνα με αυτό που λές..(το πόσο άστο... 0,0001% ?)

Το οτι τα Windows XP είχαν μεν power plan για τον δίσκο και την οθόνη αλλα δεν ήταν και Power Plan στύλ Windows Vista (τόσο advanced εννοώ) το ξέραμε...

Κακό είναι δλδ. να σώζουμε λίγο ρεύμα όπου μπορούμε? Οσο για το θέμα με τους επεξεργαστές κτλ κτλ. κάποιος που έχει ένα σύστημα εδώ και κανα δύο χρόνια, δυστυχώς μπορεί να μην έχει την ευχέρια να πάρει καινούργιο υπολογιστή που να είναι πιό "πράσινος" οπότε κόβει ό,τι μπορεί... Δεν υπάρχει "ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ή ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ", υπάρχουν κ ενδιάμεσοι οδοί... ;)

Δεν πάω να πάρω τα πρωτεία οικολογίας έτσι?... :p

Last edited:
Έτσι ξεκίνησε...

Quote:
Originally Posted by ultraxmode

Εγώ το παραπάνω το εξέλαβα σαν περιγραφή νέας δυνατότητας των Windows 7.. και απλά διευκρίνησα ότι δεν αποτελεί νέα δυνατότητα:

και απάντησες ...

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εδώ και ~20 χρόνια.. και σε DOS ακόμα μπορούσαμε να το κάνουμε..

Φρόντισα όμως να συμπληρώσω και το ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλή ιδέα, για τους γνωστούς λόγους.

Σύμφωνα με αυτό, καλό θα είναι δλδ. να τους έχουμε πάντα ανοιχτούς τους δίσκους για να μην καταπονηθούν σύμφωνα με αυτό που λές..(το πόσο άστο... 0,0001% ?)

Το πόσο ακριβώς δεν είναι αυστηρά ορισμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο καθένας από εμάς προσδίδει διαφορετική αξία στα δεδομένα του, ανάλογα με τα δικά του κριτήρια και εμπειρίες.

Π.χ. αν ο χρήστης δεν έχει χάσει ποτέ δεδομένα, συνήθως δεν πολυασχολείται.. Αν έχει χάσει αλλά όχι κρίσιμα, είναι υποψιασμένος και έχει το νου του.. Αν έχει χάσει κρίσιμα, φυσάει και το γιαούρτι, και δεν σκέφτεται τα 5 ή 50 ή 150 το χρόνο.

Το οτι τα Windows XP είχαν μεν power plan για τον δίσκο και την οθόνη αλλα δεν ήταν και Power Plan στύλ Windows Vista (τόσο advanced εννοώ) το ξέραμε...

Τα Vista και τα 7 όντως έχουν πιο εύχρηστο και advanced σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά όσο αφορά τους δίσκους δεν έχει αλλάξει τίποτα. Timeouts όριζες στα XP, timeouts ορίζεις και στα Vista / 7.

Κακό είναι δλδ. να σώζουμε λίγο ρεύμα όπου μπορούμε? Οσο για το θέμα με τους επεξεργαστές κτλ κτλ. κάποιος που έχει ένα σύστημα εδώ και κανα δύο χρόνια, δυστυχώς μπορεί να μην έχει την ευχέρια να πάρει καινούργιο υπολογιστή που να είναι πιό "πράσινος" οπότε κόβει ό,τι μπορεί... Δεν υπάρχει "ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ή ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ", υπάρχουν κ ενδιάμεσοι οδοί... ;)

Δεν πάω να πάρω τα πρωτεία οικολογίας έτσι?... :p

Μεγάλη κουβέντα η οικολογία..

Υπάρχει πάντα το δίλημμα: "Να αλλάξω το PC μου που καίει πολύ ρεύμα για κάποιο με μικρότερη κατανάλωση, ή να το κρατήσω γλυτώνοντας το περιβάλλον από την επιβάρυνση που προκαλεί η κατασκευή του νέου PC;"

Τρέχα γύρευε..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ξέμεινα απο χώρο για δίσκους. Τώρα τί ?...

Το ότι μπορεί να έχει μια πλακέτα για να κάνει διαχείριση των σκληρών δεν σημαίνει ότι είναι μηχάνημα. Εχει CPU; έχει λειτουργικό; μπορεί να κάνει δουλειές αυτόνομα χωρίς pc;

RAID:
• Fully hardware-accelerated RAID Engine
• No driver, BIOS or software required for RAID operation
• Independent of device SATA port connection sequence
• Supports RAID levels: 0 / 1 / 3 / 5 / 10 / JBOD
• RAID 3 / 5 write-back cache to enhance performance
• SATA In-band application interface
• Supports more than 2Tera Bytes RAID drive
• Supports on-line command based bad sector recovery
• Supports on-line Auto-Rebuild
• Rebuild speed: 200GB/hour
• Rebuild proceed continuously between power cycling
• Supports Hot Spare on RAID
• Supports various RAID configuration and monitoring method

Έχει επεξεργαστή
Έχει δικό του λειτουργικό (bios)

Το rebuild γίνεται και χωρίς υπολογιστή αρκεί να το ανάψεις.
Πρόκειται λοιπόν περί μηχανήματος του οποίου η διαχείριση γίνεται από PC

Ανεξάρτητα από τους ορισμούς που του δίνουμε μου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Χρησιμοποιεί το Silicon Image SIL3132 που μου αφήνει υποψίες πως μπορεί το raid να είναι συμβατό με αντίστοιχα raid του southbridge. Κοντολογίς όταν έρθει η κακιά ώρα και χαλάσει παίρνεις τους δίσκους τους βάζεις σε ένα παλιό pc και ανακτάς τα δεδομένα

Οι silicon image controllers ειναι Hardware Accelerated Software RAID.Δηλαδή καλύτεροι και πιο γρήγοροι από ICH κλπ αλλά όχι τόσο όσο ένα κανονικό RAID controller πχ Dell Perc/6i.

Όσο για την ασφάλεια τους, εγώ νιώθω καλύτερα ξέροντας ότι το array μπορεί να διαβαστεί από πληθώρα συμβατού hardware αλλά από όσο ξέρω οι πιθανότητες προβλήματος σε τέτοιο RAID είναι μεγαλύτερες.

παιδιά που μπορουμε να βρουμε το Lian Li x-50;; δεν το βρίσκω πουθενα στο νετ..

Σε προηγούμενο Post ο Μπάμπης, είπε πως το αγόρασε απο hacshop .. Το site βέβαια έχει προσωρινό πρόβλημα.. δεν ξέρω αν άνοιξε...

φτιαχνουνε καινουριο site αποτι καταλαβα γιατι εκει εψαξα πρωτα και εγω..δεν το βρισκω ομως πουθενα το κουτακι..