Μιλούσαμε για HTPC νομίζω.. γιαυτό έθιξα αυτό το θέμα. Για RAID κτλ κόλπα, χαίρω πολύ. Σίγουρα δεν γίνεται να κάνουν spindown Οι δίσκοι.
Εγώ νόμιζα ότι μιλάμε για storage, γενικά.
Έθιξα το θέμα με το "λίγη" γιατι απο μόνος σου το λές, πως απο 8W πέφτουμε σε 1-1,5W... Αυτό απο μόνο του, είναι 800% κάτω... δεν είναι λίγο... Επίσης μην σκέφτεσαι τα 5 ευρώ.. μιλάμε για Green συμπεριφορά.. Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό το 5 ευρώ που λές είναι πολύ μα πολύύύύ ενέργεια...
Όποιοι έχουν τόσο οικολογικές ανησυχίες, πρώτα περνάνε σε low power επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, και μετά ασχολούνται με τους δίσκους.
Στους επεξεργαστές οι διαφορές στις καταναλώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από 5W.. Στις κάρτες γραφικών μάλιστα είναι χαώδεις, ειδικά αν μιλάμε για ΗTPC στο οποίο μπορείς να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα είτε η κάρτα σου καταναλώνει 20W είτε 200W, και χωρίς να ανησυχείς για την αξιοπιστία των δεδομένων σου.
Για το DOS δηλώνω άγνοια.. ξέρεις πιό πολύ γιατί? Δεν βλέπω το λόγο να υπήρχε κάτι τέτοιο εφόσον οι δίσκοι τότε δεν ήταν όπως σήμερα να τους αγοράζουμε με το κιλό... (εγώ προσωπικά είχα έναν 20MB σε σύστημα 8086... ) Οπότε καταλαβαίνεις την όποια χρησιμότητα ενός τέτοιου utility εκείνη την εποχή... !!! :shot:
Οι τότε δίσκοι έκαιγαν περισσότερο ρεύμα και έκαναν περισσότερο θόρυβο.. Οπότε, είχε μεγαλύτερο νόημα από σήμερα, αν αναφερόμαστε σε system disk. Φυσικά, ο τότε system disk ήταν τεράστιος με τα τότε δεδομένα, οπότε συνήθως εκτελούσε και χρέη storage (σε οικιακά περιβάλλοντα πάντα..).
Για τα Windows ξέρω οτι υπήρχε αλλα ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο Power Plan όπως των Windows Vista και μετά.. (win7)
Οι επιλογές υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.. Ο κόσμος δεν έδινε σημασία.
Π.χ., εδώ από Win XP:
Αν θυμάμαι καλά, και τα 2000 είχαν αντίστοιχες επιλογές, και παλιότερα μπορούσες να κάνεις τα ίδια μέσω utilities, και για τους δίσκους αλλά και για τους επεξεργαστές (εκεί να δεις σπατάλη ρεύματος, όταν τα Windows 3 μέχρι και ΜΕ δεν υποστήριζαν την εντολή HLT, και δούλευε ο επεξεργαστής στο 100% load ανεξάρτητα του τι έκανε ο χρήστης).
Eγώ πάντως, στο HTPC μου, (έστω με τους δύο δίσκους που έχει αυτή τη στιγμή) έχω ενεργοποιήσει κάθε 10 λεπτά απραξίας να πέφτει για ύπνο ο δίσκος... και όταν μιλάμε για πόσα χρόνια ζωής έχει ένας δίσκος και πόσες στροφές παίρνει σε όλη τη ζωή του, θα δείς πως δεν θα σε ενδιαφέρει το πόσες παραπάνω θα πάρει λόγω spindown μέσω Windows 7... γιατι απλά θα είναι σταγόνα στον ωκεανό...
Δεν είναι τόσο οι ώρες λειτουργία (στροφές) που μας απασχολούν, όσο η διαδικασία spindown/spinup. Εκεί υπάρχει η καταπόνηση.
Θεωρητικά οι δίσκοι κρατάνε.. για πάντα.
Πρακτικά, τους "νταντεύουμε" με ανεμιστήρες, αντικραδασμικά, και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε, για να μειώσουμε τις πιθανότητες βλάβης. Και καλά κάνουμε.
Οπότε, εφόσον το spindown γενικά λέγεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες βλάβης, όταν το ενεργοποιούμε παίρνουμε τα ρίσκα..