Xtreamer e-TRAYz (Personal Storage)

Λοιπόν επιχείρηση Clean install έλαβε χώρα επιτυχώς! Θέλει απλά να μπει το eTrayz σε Boot mode, κρατώντας πατημένο το reset κατά το power up.
Έχω μπερδευτεί κάπως με users / shares καθώς δεν είναι καθόλου straightforward.. Υπάρχει κάποιος online οδηγός τον οποίο μπορώ να διαβάσω για να κατατοπιστώ?
Ακόμη τα λαμπάκι των HDD δεν είναι αναμμένα αλλά αναγνωρίζονται κανονικά. Το ίδιο συμβαίνει και με εσάς?

Τα HDD λαμπάκια ανάβουν κόκκινα όταν δεν έχουν δίσκους. Άμα είναι όλα καλά τότε δεν ανάβει λαμπάκι

το λαμπακι των HDD ανάβει σε περίπτωση προβλήματος μόνο...

δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με users / shares (χρειάζεσαι πολλούς χρήστες?), παρα το μόνο που έκανα είναι να αλλάξω στο smb.conf το

create mask σε 0777

για να μπορώ να βλέπω αυτά που γράφω με smb απο το δίκτυο.

To θέμα με τους χρήστες και την samba πραγματικά δημιουργεί αρχικά μεγάλη σύγχυση στη χρήση με το etrayz. Δεν έχει έναν (κατά την άποψή μου) ορθολογικό τρόπο ορισμού χρηστών και κοινοχρήστων στοιχείων. Παρόλα αυτά η δημιουργία χρήστη και δεσμευμένου χώρου σε αυτούς μέσω του web interface είναι μια μάλλον πολύ απλή διαδικασία (έστω και αν είναι λίγο αργή λόγω του interface) και γίνεται περισσότερο κατανοητή όταν ο κάθε χρήστης χρησιμοποιεί από τον υπολογιστή, τοπικό ή απομακρυσμένο το connector με τον ατομικό κωδικό πρόσβασης.

Μια άλλη προσέγγιση αφορά την δημιουργία ένος custom smb.conf, όπως περιγράφεται παραπάνω από τον sfortis αλλά νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω του webmin και της ρύθμισης του samba server με δημιουργία των χρηστών και των κοινόχρηστων στοιχείων και των δικαιωμάτων μέσα από αυτό είτε αφορά linux είτε αφορά windows users. Προσοχή πρέπει να δωθεί πως με το webmin χάνεται η default ρύθμιση της samba ειδικά με τον χρήστη sysadmin.
Αν πάντως σας καλύπτει η χρήση της web interface ρύθμισης των χρηστών τότε μη το πειράζετε μέσω το webmin. Αφήστε το ως έχει!

Είχα στο etrayz ένα δίσκο 2TB της Seagate και όλα καλά.
Σήμερα έβαλα δεύτερο δίσκο 2ΤΒ, της Samsung. Τον είδε και αυτόν. Μία χαρά.
Το θέμα είναι ότι στο Disk Capacity ακόμα λέει 2TB.
Στο setup wizard φαίνονται και οι δύο, με 2TB o καθένας.
Πρέπει να κάνω κάτι;

welcome to the club των αποτυχημένων disk expansions...(στην αντίστοιχη προσπάθειά μου έχασα τον 1.5tb)

μάλλον πας για στήσιμο απο την αρχή..

Οτι πληρώνεις παίρνεις τελικά! για NAS δεν κάνει το μηχανάκι. Μετάνιωσα που δεν έδωσα άλλα λίγα ευρά να πάρω κάτι σοβαρό.

welcome to the club των αποτυχημένων disk expansions...(στην αντίστοιχη προσπάθειά μου έχασα τον 1.5tb)

μάλλον πας για στήσιμο απο την αρχή..

Οτι πληρώνεις παίρνεις τελικά! για NAS δεν κάνει το μηχανάκι. Μετάνιωσα που δεν έδωσα άλλα λίγα ευρά να πάρω κάτι σοβαρό.
δηλαδή στήσιμο από την αρχή και πέρασμα του fw ξανά για να δείχνει 4ΤΒ αντί για 2 TB σε linear mode που είναι τώρα

ναι...μόνο έτσι κατάφερα να δει όλη τη χωρητικότητα. Και άντε βρες δίσκο να πάρεις bakcup τώρα...

ναι...μόνο έτσι κατάφερα να δει όλη τη χωρητικότητα. Και άντε βρες δίσκο να πάρεις bakcup τώρα...
όχι μόνο να βρεις χώρο αλλά και το πήγαινε έλα των giga

Λυπάμαι πολύ παιδιά για την ασυνέπεια που δείχνει να έχει το μηχάνημα σε linear mode ειδικά όταν κάποιος θέλει να αυξήσει τη χωρητικότητά του.
Εγώ αγόρασα το etrayz ως RAID NAS οπότε το linear, αν και χρήσιμο δεν αποτέλεσε κάποια από τα χαρακτηριστικά που με δελέασαν. Εξάλλου το πραγματικά χρήσιμο RAID0 απουσιάζει από το etrayz πράγμα που πιστεύω πως αποτελούσε πάντα μειονέκτημα!
Προσωπικά στο RAID1 μου λειτούργησε άψογα μέχρι στιγμής.Όσο για το linear mode ...........προτιμότερο να είχατε αγοράσει το XT pro!!

XT pro? γιατί να πάρουμε media player για NAS? Το raid 0 ειδικά σε τόσο μικρούς επεξεργαστές που έχει το etrayz μονο αρνητικά προσφέρει (πτώση της ήδη μικρής σχετικά ταχύτητας).

Raid 0 θα βάλεις για performance, αλλα εκεί θες βαρβάτους επεξεργαστές για να δώσουν τα 200-250MB/sec.

Γιατί το Xt pro σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις ένα NAS με δύο δίσκους έως 4Τb εσωτερικούς σε linear, ουσιαστικά, mode, εκτός βέβαια των υπόλοιπων αρετών του ως media player, αυτό δηλαδή που ζητά ένας χρήστης που θέλει μπόλικη αποθηκευτική δυνατότητα χωρίς να ζορίζεται με λειτουργίες τύπου linear/JBOD.
Το etrayz δεν είπε ποτέ κανείς πως είναι το καλύτερο RAID NAS αλλά για τα λεφτά του είναι αξιοπρεπέστατο, κυρίως σε θέματα σταθερότητας λειτουργίας σε RAID1 mode. Πιστέψτε με δε θα το έλεγα αυτό αν δεν είχα περάσει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία από άλλα "επώνυμα" οικονομικά linux box ΝΑS oπως τo Μybookworld της WD ή το 4220B της Raidsonic!
Πάντως καλό είναι να θέσετε κανένα ερώτημα στο επίσημο forum για το πρόβλημά σας. Ίσως να υπάρχει θέμα συμβατότητας δίσκου ή και τελικά να υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας.

Λοιπόν...τα δεδομένα χάνονται όταν :
1) Εάν αλλάξει κανείς την θέση του δίσκου
2)Εάν αλλάξει κανείς mode ( π.χ. από linear σε Raid)
3)εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβεί και απλά προσθέσουμε έναν ακόμα δίσκο τότε : Settings> System> Disk>CONFIGURATION CHANGE>Add a disc but not change RAID mode. Και τα δεδομένα δεν χάνονται. Εάν μετά την πρόσθεση νέου δίκου η χωρητικότητα μένει ίδια τότε μήπως έχουμε Raid mode κι όχι linear?

Λοιπόν...τα δεδομένα χάνονται όταν :
1) Εάν αλλάξει κανείς την θέση του δίσκου
2)Εάν αλλάξει κανείς mode ( π.χ. από linear σε Raid)
3)εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβεί και απλά προσθέσουμε έναν ακόμα δίσκο τότε : Settings> System> Disk>CONFIGURATION CHANGE>Add a disc but not change RAID mode. Και τα δεδομένα δεν χάνονται. Εάν μετά την πρόσθεση νέου δίκου η χωρητικότητα μένει ίδια τότε μήπως έχουμε Raid mode κι όχι linear?
εγώ το είχα σε linear σίγουρα όταν έβαλα το 2ο δίσκο αλλά η χωρητικότητα έμεινε η ίδια
Του έκανα reset, πέρασα το 1.0.5 fw και τώρα βλέπει και τους δύο δίσκους (2TB έκαστος) στα 3,6 ΤΒ

Από την άλλη για ένα αδιευκρίνιστο λόγο από τότε που έγιναν αλλαγές στο rapidshare, το edownloader άρχισε πάλι να μην κατεβάζει τα αρχεία αλλά μονο το htm page σε premium. Όταν διαγράφω το λογαριασμό rapishare από το etrayz τότε κατεβάζει μία χαρά. Τα αρχεία από megaupload τα βλέπει και τα κατεβάζει μία χαρά από το premium.

Last edited:
Ας δοκιμάσουν και οι υπόλοιποι που έχουν το ίδιο θέμα με την αύξηση χωρητικότητας μέσω προσθήκης νέου δίσκου σε linear mode να κάνουν ένα reset, όπως ο papdoux και ας αναφέρουν τα αποτελέσματα. Νομίζω πως πρέπει να υπάρχει λύση γιατί αν δεν υπήρχε θα είχε βουήξει το επίσημο forum!

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω-υπενθυμίσω πως αν για οποιονδήποτε λόγο (και το εννοώ οποιονδήποτε) έχετε κάποιο πρόβλημα με έναν από τους δίσκους σας και τα δεδομένα που βρίσκονται επάνω του, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε πως τα έχετε χάσει!!!
Υπάρχει λύση και ίσως έχετε πολύ σοβαρές πιθανότητες να τα καταφέρετε αν βγάλετε τον δίσκο από το etrayz και να τον μοντάρετε (είτε με εσωτερικό/εξωτερικό καλώδιο e-sata, είτε σε κουτί usb/firewire), είτε επάνω σε ένα PC (με την ίδια συνδεσμολογία που περιγράφω παραπάνω) που τρέχει ubuntu , ή σε windows που με τη χρήση του προγράμματος UFS-Explorer, να σώσετε τα δεδομένα σας στην κυριολεξία!!! Το πρόγραμμα βέβαια δεν είναι δωρεάν αλλά όποιος έχει σοβαρό πρόβλημα θα εκτιμήσει την αξία του έστω και πληρώσει κάτι τις παραπάνω! Από την άλλη αν του φαίνονται πολλά ... υπάρχουν και άλλες λύσεις αλλά αυτές όπως καταλαβαίνεται δεν ανακοινώνονται...δημόσια!

χθες που το έψαξα λίγο πέτυχα αυτό το topic http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=171&t=15752
Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει λύση

Το γεγονός είναι πως ο δεύτερος δίσκος δεν γίνεται mount (για κάποιο λόγο) οπότε και το ίδιο το linear δεν είναι σωστό. Γι´αυτό και όταν βάζετε τον δέυτερο δίσκο αυτός παραμένει unmount.

Ελέγξτε αν στο web interface ο δίσκος Α είναι σε κάποιο από τα τμήματά του (OS,SWAP,DATA) εμφανίζεται ως degraded.

Πιθανώς υπάρχει λύση με την εκτέλεση της εντολής {mdadm /dev/md2 -a /dev/sda3} όπου sda3 για τον A δίσκο ή sdb3 αν το έχετε στη θέση Β.
Αν η εντολή "πιάσει"¨τότε θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα και θα μπορείται να εισάγετε τον δεύτερο δίσκο.
Προφανώς η εντολή πρέπει να δωθεί από ένα telnet/shh terminal τύπου putty ως root (user) και με την επιφύλαξη της ασφάλειας των δεδομένων, δηλαδή καλύτερα σώστε τα δεδομένα σας πριν το δοκιμάστε. (μη σας πάρω στο λαιμό μου)

Το ίδιο έχω εφαρμόσει σε degraded RAID1 σύστημα με απόλυτη επιτυχία μιας και το etrayz δεν κατάφερνε από μόνο το να επαναφέρει το RAID σε κατάσταση clean!!!

To θέμα με τους χρήστες και την samba πραγματικά δημιουργεί αρχικά μεγάλη σύγχυση στη χρήση με το etrayz. Δεν έχει έναν (κατά την άποψή μου) ορθολογικό τρόπο ορισμού χρηστών και κοινοχρήστων στοιχείων. Παρόλα αυτά η δημιουργία χρήστη και δεσμευμένου χώρου σε αυτούς μέσω του web interface είναι μια μάλλον πολύ απλή διαδικασία (έστω και αν είναι λίγο αργή λόγω του interface) και γίνεται περισσότερο κατανοητή όταν ο κάθε χρήστης χρησιμοποιεί από τον υπολογιστή, τοπικό ή απομακρυσμένο το connector με τον ατομικό κωδικό πρόσβασης.

Μια άλλη προσέγγιση αφορά την δημιουργία ένος custom smb.conf, όπως περιγράφεται παραπάνω από τον sfortis αλλά νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω του webmin και της ρύθμισης του samba server με δημιουργία των χρηστών και των κοινόχρηστων στοιχείων και των δικαιωμάτων μέσα από αυτό είτε αφορά linux είτε αφορά windows users. Προσοχή πρέπει να δωθεί πως με το webmin χάνεται η default ρύθμιση της samba ειδικά με τον χρήστη sysadmin.
Αν πάντως σας καλύπτει η χρήση της web interface ρύθμισης των χρηστών τότε μη το πειράζετε μέσω το webmin. Αφήστε το ως έχει!

Όλα καλά με τους χρήστες... έφτιαξα τους λίγους χρήστες που χρειάζομαι από το web interface. Από ότι βλέπω δημιουργείται ένα directory ανάλογα το όνομα του χρήστη που αντίστοιχα δημιουργούμε με quota που ορίζεται από το web interface επίσης εκείνη τη στιγμή. Το άφησα στο default (btw ξέρει κάποιος που γίνονται mount τα default αυτά shares?)
Συνδεόμενος από τα Windows μέσω Samba, βάζω το username και το pass ενός από τους χρήστες που έφτιαξα και... μπορώ να μπω μόνο στο share το οποίο έχει δημιουργηθεί για τον χρήστη μου. Τα shares public και external disk δεν με αφήνει να μπω / έχω access. (btw ξανά ερώτηση που κάνουν αυτά mount?)
Πως στο καλό δίνω access σε συγκεκριμένους χρήστες στα συγκεκριμένα folders?? Δεν υπάρχει κάποιο web interface που να μπορώ να τα κάνω εύκολα? Am I missing something? :bigcry: