Xtreamer e-TRAYz (Personal Storage)

Παιδιά ξέρει κανείς να με διαφωτίσει για 2 ερωτήσεις που εχω ?
Ξέρει κανείς πως θα κάνω έναν κοινόχρηστο φάκελο που θα μπορούν να μπαίνουν όλοι οι lan χρήστες χωρίς κωδικό ?????????????????????
Πως μπορώ να κάνω φακέλους και να δώσω permissions σε συγκεκριμένους χρήστες μόνο.

Για να έχουν όλοι οι χρήστες πρόσβαση χωρίς κωδικό αρκεί στις ρυθμίσεις cifs να έχεις ενεργό το Public mode. ΜΕ αυτό τον τρόπο, οτιδήποτε μέσα στο public και στο external θα είναι ελεύθερης πρόσβασης!

Για να κάνεις φακέλους με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ανάλογα τον χρήστη τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και δεν γίνεται ταυτόχρονα με ενεργό το public mode. Σε αυτή πρέπει να έχεις ενεργό το security mode και να φτιάχνεις εντός του public καταλόγους με ορισμένες αρμοδιότητες ανά χρήστη, αλλά ξέχνα την πλήρη πρόσβαση χωρίς κωδικούς!

Ο μόνος τρόπος για να έχεις αυτό που θες είναι να έχεις ενεργό το public mode και να ρυθμίσεις τις αρμοδιότητες των χρηστών ανά κοινόχρηστο πόρο, μέσω ενός εργαλείου όπως το webmin (το βρίσκεις στα πακέτα του APP installer) και πιο συγκεκριμένα στην θέση του samba server. Τα πράγματα έτσι γίνονται όπως τα θες αλλά είναι αρκετά περίπλοκα να ρυθμιστούν!

Υ.Γ.
Αρκεί οι κοινόχρηστοι πόροι να αφορούν folders εκτός Public, μιας και αυτό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση

Last edited:
Για να έχουν όλοι οι χρήστες πρόσβαση χωρίς κωδικό αρκεί στις ρυθμίσεις cifs να έχεις ενεργό το Public mode. ΜΕ αυτό τον τρόπο, οτιδήποτε μέσα στο public και στο external θα είναι ελεύθερης πρόσβασης!

Για να κάνεις φακέλους με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ανάλογα τον χρήστη τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και δεν γίνεται ταυτόχρονα με ενεργό το public mode. Σε αυτή πρέπει να έχεις ενεργό το security mode και να φτιάχνεις εντός του public καταλόγους με ορισμένες αρμοδιότητες ανά χρήστη, αλλά ξέχνα την πλήρη πρόσβαση χωρίς κωδικούς!

Ο μόνος τρόπος για να έχεις αυτό που θες είναι να έχεις ενεργό το public mode και να ρυθμίσεις τις αρμοδιότητες των χρηστών ανά κοινόχρηστο πόρο, μέσω ενός εργαλείου όπως το webmin (το βρίσκεις στα πακέτα του APP installer) και πιο συγκεκριμένα στην θέση του samba server. Τα πράγματα έτσι γίνονται όπως τα θες αλλά είναι αρκετά περίπλοκα να ρυθμιστούν!

Υ.Γ.
Αρκεί οι κοινόχρηστοι πόροι να αφορούν folders εκτός Public, μιας και αυτό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση

Ωχ το εγκατέστησα και έπαθα πλάκα με το μενού... παω για ύπνο θα το παλέψω αύριο.

τελος...το μηχάνημα δεν είναι για firmware updates...αξιοπιστία ΜΗΔΕΝ... πάει ο 2ος δίσκος με 500gb μουσικη (τον είχαν ορίσει external)...και το etrayz έξω απο το παράθυρο....:mad::mad::mad:

Απάντηση: Re: Xtreamer e-TRAYz (Personal Storage)

τελος...το μηχάνημα δεν είναι για firmware updates...αξιοπιστία ΜΗΔΕΝ... πάει ο 2ος δίσκος με 500gb μουσικη (τον είχαν ορίσει external)...και το etrayz έξω απο το παράθυρο....:mad::mad::mad:
Εγώ γι'αυτό το άφησα τελικά με έναν 2TB και τον δεύτερο που είχα πάρει τον έβαλα στο PC.

Κρίμα! :(
Τι συνέβη ακριβώς? Όταν λες πως ο δίσκος πάει τι εννοείς? Είναι για πέταμα ή δεν διαβάζεται!

Για ρίξτε και μια ματιά εδώ όσοι προτίθεστε να κάνετε upgrade σε κάποιο πακέτο από το APP Installer μετά την εγκατάσταση του 1.05 και του 1.07
Με αυτό το script, που εκτός του link θα το βρείτε και στο Installer ώς standalone Fix!

οχι διαβάζεται, απλά είναι άδειος και φρεσκοφορμαρισμένος...

Δηλαδή εκτέλεσες το fw αναβάθμισης με raid1 τον πρώτο HDD, και external τον δεύτερο HDD, και κατά τη διαδικασία φορμαρίστηκε ο δευτερος HDD (external)? Αν δεν κατάλαβα καλά πες το μου!
Ρωτώ για να ξέρω τι παίζεται σε κάθε περίπτωση, αν και με 2 δίσκους σε raid1 την έκδοση 1.05 και την 1.07 την πέρασα χωρίς κανένα πρόβλημα!

Γενικά η εν σειρά (linear) ρύθμιση των δίσκων και το etrayz έχουν κάποια θεματάκια, από ότι διαβάζω, ενώ από την άλλη το "καθαρό" raid1 (2ΧHDD raid1) δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα, τουλάχιστον όχι σε εμένα, που γενικά τα σκαλίζω τα πράγματά μου! :BDBDG54:

Υ.Γ.
Ταπεινή και καθαρά προσωπική άποψη παραθέτω και σας λέω πως το eTRAYz έχει νόημα ως ένα RAID1 NAS δηλαδή με mirroring 2 σκληρών δίσκων. Ως τέτοιο το αγόρασα και ως τέτοιο το λειτουργώ 10 μήνες. Αν ήθελα απλά αποθηκευτική δυνατότητα θα στρεφόμουν σε άλλες λύσεις.! Όπως προείπα το αναφέρω καθαρά από προσωπική σκοπιά!

Last edited:
έτσι ακριβώς...άστα...έχω ξενερώσει με τη ζωή μου γιατί είχα μουσική 10+ χρονών μέσα και πράγματα που δεν τα ξαναβρίσκω...

σιγά σιγά θα την κάνω για NAS σε atom...

έτσι ακριβώς...άστα...έχω ξενερώσει με τη ζωή μου γιατί είχα μουσική 10+ χρονών μέσα και πράγματα που δεν τα ξαναβρίσκω...

Πάντως εγώ, πριν το διαμορφώσω στην τωρινή κατάσταση με ένα δίσκο σε linear, το είχα με mirror τον πρώτο και σαν εξωτερικό σε NTFS τον δεύτερο.
Έκανα την αναβάθμιση με το αρχείο .bin (όχι με τον .exe installer) και δεν μου άλλαξε κάτι, ούτε στο πως έβλεπε τους δίσκους, ούτε στα αρχεία των δίσκων.

Επειδή λοιπόν διαπίστωσες, με τον πλεον δυσάρεστο τρόπο, πως η ασφάλεια των δεδομένων μας είναι μια υπόθεση που πλέον πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα ακολούθησε τη συμβουλή μου και δε θα βγεις χαμένος ούτε υπερχρεωμένος.

RAID1 με δύο δίσκους σε ότι μηχάνημα εμπιστεύεσαι, eTRAYz ή άλλο δεν έχει σημασία, αν και νομίζω πως με αυτό το configuration δεν έχεις πρόβλημα.
Δύο green 3.5" , όπως προείπαμε, σε RAID1! Ένα δίσκο (εξωτερικό 3,5" ESATA κατα προτίμηση λόγω οικονομίας και σε εξωτερικό κουτί (dock) το οποίο παίρνει backup το eTRAYz για παν ενδεχόμενο. Αν έχεις λεφτά πάρε ακόμη ένα ίδιο δίσκο (τέταρτο) για διπλό backup με το ίδιο dock ή βάλε τον πάνω στο PC σου.
Μετά το κάθε backup βάλε τον δίσκο στο κουτί του και το κουτί στο συρτάρι σου, μακρυά από κάθε κίνδυνο. Τον τέταρτο δίσκο βάλε τον σε ... άλλο συρτάρι σε άλλο δωμάτιο η ακόμη καλύτερα σε κάποιο άλλο σπίτι για κάθε ενδεχόμενο :flipout: !!!

Ούτε τα RAID5, ούτε τα Atom ούτε οποιαδήποτε άλλη υλοποίηση δε μπορεί να σε εξασφαλίσει. Άσε που σε κόστος είναι από διπλά και πάνω!

Κόστος για το eTRAYz ή άλλο φτηνό NAS από 120
Κόστος για ένα δίσκο 3Χ1ΤΒ 210
Κόστος για ένα HDD dock 15
Καλώδια e-SATA ή κάρτες για PC κλπ 15
ΣΥΝΟΛΟ 360

με 4 δίσκο για διπλό backup 430

Για να καταλάβω, το πρόβλημα είναι στο update του fw του eTRAYz από το 1.05 -> 1.07? ή στο update του APP Installer από 2.03 -> 2.04;

Για να καταλάβω, το πρόβλημα είναι στο update του fw του eTRAYz από το 1.05 -> 1.07? ή στο update του APP Installer από 2.03 -> 2.04;
Εγώ κατάλαβα για το firmware.
Ο APP Installer δεν κάνει format στους δίσκους.

Για να γίνει format το data partition του δίσκου ή των δίσκων είτε σε raid0(linear) είτε σε raid1 θα πρέπει να κάνετε full installation (με ενεργό ram drive) και να ζητήσετε full format, ενώ μπορείτε πάντα να κάνετε format μόνο το OS partition χωρίς να πειραχθεί το Data part! Για να μπείτε σε bootloader κατάσταση (ram drive) αρκεί να πατάτε το reset κατά το άνοιγμα του eTRAYz.

Από ότι διαβάζω και 'γω, βγάζω το συμπέρασμα πως υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις προβλήματος κατά την διαδικασία upgrade σε 1.07. Οι περισσότερες από αυτές είχαν να κάνουν με κατεστραμμένο OS partition, πρόβλημα που λύθηκε με ξαναπέρασμα του fw φορμάροντας το OS part με την διαδικασία του full firmware update σε bootloader κατάσταση που περιγράφω παραπάνω.

Τελικά η διαδικασία του full firmware update και όχι του απλού upgrade μοιάζει πιο καλή και ασφαλής. Εγώ το 1.05 το είχα περάσει 3-4 φορές γράφοντας ξανά και ξανά το "πειραγμένο" OS partition μου (το σκαλίζω πολύ) χωρίς να πειραχθεί το Data part.
Δοκιμάστε το απλά πάρτε και κανένα backup πριν, μη σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και με βαράτε όλοι μαζί στο τέλος! :violent-smiley-030: :flipout::flipout:

Δοκιμάστε το απλά πάρτε και κανένα backup πριν, μη σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και με βαράτε όλοι μαζί στο τέλος! :violent-smiley-030: :flipout::flipout:
Όταν λες backup, πως ακριβώς θα γίνει, όταν έχει καταστραφεί το OS partition, τη στιγμή που ο δίσκος είναι φορμαρισμένος σε σύστημα που δε "βλέπουν" τα windows (και όταν πρόκειται για δίσκους 2TB);

Κι εμένα μου φαίνεται το QNAP μονόδρομος... Δεν μπόρεσα να κάνω upgrade μέσα από το web interface (και ακόμα δεν μπορώ ακόμα και με την 1.07) καθότι κολλάει (!?!?!?!).
Πάμε λοιπόν σε bootloader mode και φορμάρισμα μόνο του OS partition... το αποτέλεσμα για τον APP installer καταστροφικό με προβλήματα σε ότι είχε εγκατασταθεί να μην μπορώ να τα ξεκινήσω, εγκαταστήσω, απεγκαταστήσω, κτλ. κτλ.
Πάμε ΠΑΛΙ για backup και Full Reinstall.
Απαράδεκτο firmware για άλλη μια φορά.... Αξίζει τελικά το παίδεμα?....

Re: Απάντηση: Re: Xtreamer e-TRAYz (Personal Storage)

Όταν λες backup, πως ακριβώς θα γίνει, όταν έχει καταστραφεί το OS partition, τη στιγμή που ο δίσκος είναι φορμαρισμένος σε σύστημα που δε "βλέπουν" τα windows (και όταν πρόκειται για δίσκους 2TB);

Το OS partition μπορεί να ξαναεγγραφεί και αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του eTRAYz με τη διαδικασία του bootloader state.
Κατεβάζεις το πλήρες full installation αρχείο και όχι το upgrade που πραγματοποιείται μέσα από το web gui.
Ενόσω το eTRAYz είναι κλειστό το ανοίγετε από το πίσω κουμπί πατώντας συγχρόνως το reset.
Τρέχετε το exe αρχείο και μετά την αναζήτηση (κλείστε προσωρινά firewalls που δεν επιτρέπουν την εμφάνιση του eTRAYz) και ανεύρεση του eTRAYz στο δίκτυο, ζητάτε να κάνει format ΜΟΝΟ στο OS partition και ΟΧΙ σε όλο το δίσκο. Υπάρχει εξάλλου και προειδοποίηση για το τι πρόκειται να κάνει.
Αν όλα πάνε καλά το OS partition ενημερώνεται "φρεσκάρεται" πλήρως και τα δεδομένα παραμένουν ανέγγιχτα. Υπάρχει βέβαια το θέμα με το APP Installer κυρίως γιατί από την 1.04 έως την 1.05 και την 1.07 η Xtreamer έχει αλλάξει το folder structure και δημιουργούνται πολλά προβλήματα αν δεν έχετε διαβάσει αυτό. Προσωπικά δε τους κακίζω από τη στιγμή που το APP installer είναι μια κατά βάση εθελοντική προσπάθεια, στηριζόμενη βέβαια από την R&D του Xtreamer, και ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει δεν αφορά το firmware upgrade αλλά το ίδιο το APP installer!!!

Αν τώρα για κάποιο λόγο δεν μπορεί να φρεσκαριστεί το OS partition και αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχει αλλοιωθεί το raid του eTRAYz, υπάρχει λύση και αυτή προϋποθέτει ένα Windows PC και ένα Linux live-CD ή ένα Linux PC και λίγες γνώσεις ή το UFS explorer που διαβάζει XFS (οδηγίες θα βρείτε και σε παλιότερο post μου).
Τη λύση αυτή την έχω δοκιμάσει και εγώ και λειτουργεί άριστα. Το μόνο "μειονέκτημα" είναι πως το επίσημο UFSexplorer κοστίζει περίπου 40 αλλά ευτυχώς υπάρχουν και τα ... PM που μπορούν να δώσουν λύση σε τέτοια οικονομικής φύσης ζητήματα. :a0210:!

Υ.Γ.@ SkyNett
Δεν είναι και τόσο παίδεμα τελικά! Το αν αξίζει είναι υποκειμενικό σε ότι αφορά τον κόπο του καθενός και αντικειμενικό αν αναλογιστείς πως με ένα QNAP αγοράζεις από 3 έως και 13 eTRAYZ !!!

Last edited:
Εγώ ευτυχώς δεν αντιμετώπισα μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα εκτός από αυτό : ΔΕΝ μπορώ να κάνω activate τα jumbo frames. Παραμένουν inactivated στα 1500 και δεν δέχεται το etrayz κανένα activation. Στο προηγούμενο firmware τα είχα στα 9000. To κάνει σε κανέναν από εσάς ? Η ....εμένα έτυχε να αντιπαθεί ?

Εγώ ευτυχώς δεν αντιμετώπισα μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα εκτός από αυτό : ΔΕΝ μπορώ να κάνω activate τα jumbo frames. Παραμένουν inactivated στα 1500 και δεν δέχεται το etrayz κανένα activation. Στο προηγούμενο firmware τα είχα στα 9000. To κάνει σε κανέναν από εσάς ? Η ....εμένα έτυχε να αντιπαθεί ?
Δε θυμάμαι να είχα πρόβλημα με δαύτα. Δεν είμαι και σίγουρος αλλά δε θυμάμαι πρόβλημα.