Έκοψα ένα δεντράκι με διάμετρο κορμού περίπου 15εκ, δεν ξέρω τι δέντρο είναι αλλά μου φάνηκαν ενδιαφέροντα τα χρώματα/νερά και είπα να δοκιμάσω να το κάνω ξυλεία. Σαν πρώτο βήμα, έχω κόψει τον κορμό σε δύο κομμάτια ίσια μήκους 1,5 μέτρο, έβαλα ξυλόκολα στα σημεία που κόπηκε και σκοπεύω να τα αφήσω έτσι στο υπόγειο για κάνα χρόνο να στεγνώσουν.Δεν καταλαβα τι ακριβως εννοεις, αναδιατυπωσε την ερωτηση πλιζ.
Πως σκεφτεσαι να κανεις τον κορμο σανιδακια? Πρεπει να εχεις πριονοκορδελα με μινιμουμ υψος κοπης 17μμ για rip cutting σκληρου ξυλου φ15εκ.
Ξέρεις αν πρέπει να γίνει σε όλο το κομμάτι ή μόνο τις άκρες;Απσε τα πινελάκια και τύλιξέ το με διαφανή μεμβράνη κουζίνας.
Έκοψα ένα δεντράκι με διάμετρο κορμού περίπου 15εκ, δεν ξέρω τι δέντρο είναι αλλά μου φάνηκαν ενδιαφέροντα τα χρώματα/νερά και είπα να δοκιμάσω να το κάνω ξυλεία. Σαν πρώτο βήμα, έχω κόψει τον κορμό σε δύο κομμάτια ίσια μήκους 1,5 μέτρο, έβαλα ξυλόκολα στα σημεία που κόπηκε και σκοπεύω να τα αφήσω έτσι στο υπόγειο για κάνα χρόνο να στεγνώσουν.
Από ότι βλέπω στο ιντερνετ, κανονικά πρέπει πρώτα να κόψεις τον κορμό σε σανιδάκια και μετά να τον αφήσεις να στεγνώσει. Η ερώτηση είναι αν θα καταφέρω τίποτα αποθηκεύοντας ολόκληρο τον κορμό, δεδομένου ότι είναι σχετικά λεπτός.
Μιχάλη ευχαριστώ. Οπότε έχω ελπίδες.Καλα εχεις κανει και εγω το ιδιο κανω και περιμενω 1-2 χρονια να στεγνωσουν τα κορμουδακια πριν τα κανω σανιδες. Μετραω την υγρασια με υγρασιομετρο. Απο την αλλη, εχω κανει φετες χλωρο ξυλο -οξια/λεμονια- αλλα εχει σκισει κατα την διαρκεια του στεγνωματος. Δεν ειναι σιγουρος για την διαδικασια που ακολουθειται οταν τεμαχιζεις το ξυλο ενω ειναι χλωρο. Δεν ειμαι σιγουρος ουτε για την ορθοτητα του εγχειρηματος.
Παντως κατι που δουλευει, δεν αλλαζει. Η ξυλοκολλα στα ακρα κανει αποδεδειγμενα δουλεια καθως δεν αφηνει την υγρασια να φυγει απο τα ακρα και να ραγισει το ξυλο, αλλα εξατμιζεται αργα απο τον κορμο.
Εγώ θα ξεκινούσα με την Α. Δεν θα έμπλεκα με το δισκοπρίονο και τον οδηγό, επειδή το βλέπω δύσκολο να στα βγάλει όλα ολόισια.Συνάδελφοι, θέλω να κόψω από αυτές τις τάβλες (που έχουν πάχος 2,5 cm) μικρα καδρονάκια πλάτους 2,5 εκατοστών και στη συνέχεια να τα κόψω τα καδρονακια σε κομματάκια τως 2,5 εκατοστών (θα γίνουν δηλαδή τελικά κύβοι με πλευρά 2,5 εκατοστών).
Προς ποια κατεύθυνση είναι σωστό να κόψω τις τάβλες για να βγάλω τα καδρονάκια; Την Α ή την Β;
Θα κοψεις το Β, γιατι εαν κοψεις την Α θα εχεις περισσοτερη φυραΣυνάδελφοι, θέλω να κόψω από αυτές τις τάβλες (που έχουν πάχος 2,5 cm) μικρα καδρονάκια πλάτους 2,5 εκατοστών και στη συνέχεια να τα κόψω τα καδρονακια σε κομματάκια τως 2,5 εκατοστών (θα γίνουν δηλαδή τελικά κύβοι με πλευρά 2,5 εκατοστών).
Προς ποια κατεύθυνση είναι σωστό να κόψω τις τάβλες για να βγάλω τα καδρονάκια; Την Α ή την Β;
View attachment 185796
Nομιζω οτι θα κανει πολλα ξεφτια εαν τα κοψεις με το φαλτσοπριονο....εκτος και ενα βαζεις ταινια σε καθε κοπη....Με το radial φαλτσοπριονο αν είναι να κοπούν στο πλατος (χωράνε)
Αν χρειαστεί να κοπούν οι τάβλες κατά μήκος για να βγουν τα αρχικά καδρονάκια, τότε υπάρχει και το δισκοπρίονο (με οδηγό)
Κυβους θα κόψει όμως τελικά όποτε δεν έχει διαφορά.Εκτός απ’τη φύρα θα είναι και πολύ πιο γερό το καδρονάκι γιατί τα νερά του ξύλου θα είναι παράλληλα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.